4K Ultra HDVideo kamere i fotoaparatiVijesti

Canon predstavio hrvatskom tržištu profesionalnu C700 4K video kameru

c700_stol

U zadnjih par godina Canon je zakoračio u tržište profesionalnih video kamera sa velikim senzorom, predstavivši Cinema EOS seriju video kamera. Modeli C100, C300 i C500 postigli su uspjeh na tržištu, od nižeg segmenta do filmske i broadcast domene sa višim kriterijima te se pokazalo da i u ovim vodama Canon ima što za ponuditi. Novi model C700, kojeg smo prošli tjedan imali prilike isprobati na prezentaciji u Alfa Studiju, nastavlja dalje sa ozbiljnijim arsenalom mogućnosti.

Cinema EOS serija dosada je uključivala zajednički pristup produkt dizajnu, gdje su kompaktnost i praktičnost bili prioriteti zbog njihovog ciljanog tržišta. Ti prioriteti vode do karakteristika koje su sa jedne strane prednost, no u segmentu veće i ozbiljnije filmske i video produkcije predstavljaju limitacije. Naime, na ozbiljnijem setu troje ljudi je oko kamere – snimatelj, prvi i drugi assistant kamere (AC termin na engleskom). U brzom, stresnom, kompleksnom i međusobno ovisnom tipu snimanja, nužno je da kontrole, oblik kućišta i ostali faktori budu prilično standardizirani, što omogućuje nesmetani, praktični i pouzdani rad na mjestu gdje su greške jako skupe.

c700_ac_control
Kontrolni panel za asistenta kamere

C700 kao četvrti i najviše pozicionirani model u EOS seriji cilja upravo na takav tip snimanja i zadovoljava te potrebe. To više nije kompaktna kamera za jednu osobu, nego ozbiljnija i veća kamera za profesionalni set. Canon se pobrinuo da je kamera praktična i za samog snimatelja bez asistenta, no logikom i organizacijom sučelja i konektora te duplim kontrolama sa obje strane kamere to je sada alat koji i asistentu kamere omogućuje nesmetani rad i optimiziran je za ozbiljnije produkcije.

C700 koristi 4.6K Canonov senzor i podržava snimanje u XF-AVC, Prores i Raw formatima. Od slabije (no broadcast odobrene) kvalitete do one spremne za visokobudžetni film. XF-AVC codec podržava 8,10 i 12 bitnu sliku, Prores 10 i 12 bitnu a Raw je 12 bitni te iziskuje eksterni snimač. Na kameru je moguće odostraga monitrati Codex Raw snimač, no i ostali snimači poput Convergent Design biti će podržani.

c700_evf
Pogled kroz odlično OLED elektronsko tražilo

Svakako zanimljiva mogućnost je podrška za 4 neovisna izlaza, što je rijetkost i svakako značajna prednost na setu, gdje različiti dijelovi produkcijskog lanca imaju različite potrebe (rezolucija/kompresija/neobrađena ili korigirana slika itd.). Kamera koristi odlično OLED elektronsko tražilo EVF-V70 u 1080p rezoluciji i dvostruki ulaz za CFast 2.0 kartice sa mogućnošću hot swap neprekidnog snimanja. Dodatni SD utor je za proxy video snimke niže kvalitete. Rasponi boja podržani su  Rec.709, P3 i tek nadolazeći Rec.2020 a C700 dolazi u opcijama za EF i PL filmske objektive.

Osnovna cijena kamere je na američkom tržištu $28000 dolara.

 

Video snimljen na C700, direktor fotografije Russel Carpenter, ASC:

 

Adsense

Omen

Kreativni profesionalac u interdisciplinarnim djelatnostima multimedijalne domene sa preko 15 godina iskustva u audio/video tehnologijama. U slobodno vrijeme sklada, piše, dizajnira, osmišljava, proizvodi. Ne voli sve što vole mladi.

Povezani tekstovi

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Također pogledajte
Close
Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!