4K Ultra HDPanasonicReportažeVijesti

Panasonic predstavio svoj najbolji LCD TV DX900E u Sonus Artu

panasonic-dx900-front

Prvi put predstavljen javnosti u siječnju na CES-u u Las Vegasu, Panasonicov DX900E jučer je premijerno predstavljen hrvatskoj publici. Za razliku od prošle godine kada je Panasonic seriju 9 rezervirao ekskluzivno za svoj prvi OLED TV, 65CZ950E, ove godine u najvišoj seriji nalazimo LED LCD model opremljen vrhunskim tehnologijama i certificiran THX i UHD Premium certifikatima – DX900E.

panasonic-dx900e-sonusart2

U ugodnom ambijentu Sonus Art trgovine, kroz neformalno druženje održana je i prezentacija novosti koje donosi novi DX900E model, a koju je održao gdin Janjatović iz Panasonica. Kompletnu snimku prezentacije možete pogledati niže:

DX900E serija je dostupna u dvije veličine ekrana, 58″ (TX-58DX900E) i 65″ (TX-65DX900E), ravne geometrije LCD ekrana s direktnim LED pozadinskim osvjetljenjem koje se može kontrolirati u ukupno 512 zona (tzv. FALD). Prvi puta smo ovako fino kontrolirano lokalno zatamnjenje susreli 2011. godine na Toshibinom 55ZL1 LED LCD TV-u.

panasonic-dx900e-sonusart3

DX900E koristi pravi 10-bitni panel osvježavanja 120 Hz uz napredne tehnike titranja i ubacivanja crnih okvira za LED pozadinsko osvjetljenje kako bi se postigla bolja oštrina slike u dinamici (BLS i BFI tehnike). Ako se pitate zašto Panasonic nije ugradio 240 Hz panel, odgovor je jasan – trenutno ne postoje 240 Hz UHD paneli na tržištu, najbolje što se nudi je 120 Hz.

Uz sliku standardnog dinamičkog raspona (SDR), DX900E može prikazati sliku velikog dinamičkog raspona (HDR). Kako bi HDR prikaz bio maksimalno oslobođen tzv. efekta aureola i neujednačenosti, Panasonic je razvio posebnu saćastu strukturu panela (eng. Honeycomb):

Zaslon televizora DX900 saćaste strukture koristi stotine zona osvjetljenja kojima se može pojedinačno upravljati, a svaka je strogo odijeljena od susjedne da bi se ublažio efekt blještavila oko svijetlih predmeta koji se obično viđa na LCD zaslonima. Drugim riječima, kod DX900 TV-ova svijetla područja ostaju svijetla, a tamna ostaju tamna, što rezultira upravo onim iznimno visokim kontrastom kakav je potreban za vodeće performanse HDR-a u djelatnosti.

S obzirom da ga krasi UHD Premium certifikat, DX900E je u stanju prikazati više od 90% raspona boja prema DCI-P3 standardu, što znači da će boje UHD Blu-ray filmova biti bogatije i zasićenije nego što je to  bio slučaj do danas, te se time približiti onoj slici koju vidimo u digitalnim kino dvoranama. S druge strane, za gledanje sadržaja standardnog raspona boja, DX900E je moguće podesiti za vjernu reprodukciju bez prenaglašenih boja.

panasonic-dx900e-sonusart4

Uz navedeno DX900E krasi novi HCX+ video procesor i poboljšana verzija 3D Look-Up tablice u odnosu na 2015 Panasonic modele, a koja sada ima poboljšani kompenzacijski algoritam za boje s 8000 referentnih točaka.

DX900E je jedini 2016 Panasonic TV koji je podešen i odobren od strane Mikea Sowe, profesionalnog holivudskog kolorista, poznatog po radu na filmovima poput Pirata s Kariba, Zaborav, Kill Bill i Tjelesna Straža.

Televizor pogoni Firefox OS operativni sustav koji je Panasonic lansirao prošle godine isključivo na UHD modelima. Ista situacije je i ove godine, što smo potvrdili tijekom testa DS630E, a koji je baziran na staroj my Home Screen 1.x platformi.

paragraph-separator-divider

panasonic-dx900e-sonusart1

Svoj puni potencijal Panasonic DX900E postiže u kombinaciji s UHD Blu-ray reproduktorom i – jasno – vrhunskim video materijalom također na UHD Blu-ray mediju. U Sonus Artu će biti dostupan i novi Panasonic Ultra HD Blu-ray player kompatibilan sa serijom DX900, a uz kojeg Panasonic besplatno dijeli film Mad Max: Fury Road. Test oba proizvoda ćete uskoro moći pročitati na stranicama HD Televizije.

Poveznice:

Adsense

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Povezani tekstovi

4 komentara

  1. Đžabe ova predstavljanja.To je samo za elitu,da može da jede i pije.Nemaju ljudi više da žive,kamoli da kupuju takve televizore.Kod nas se prošle godine,prodalo par top televizora.Još uvijek se najviše prodaju
    niži i srednji rang televizora.

  2. Predstavljanje televizora s ovoliko ambijentalnog osvjetljenja ima smisla kao i predstavljanje elegantnog luksuznog automobila na brdskim off-road stazama.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!