Audio Video Show - ZagrebOLEDRecenzijeSajmovi elektronikeTelevizori i monitori

Panasonic 65CZ950E UHD OLED TV – mini recenzija

cz950v

Prošlog smo vikenda na AV Showu u zagrebačkom Hotelu Sheraton imali priliku uživo pogledati prvi Panasonicov OLED TV za potrošačko tržište, 165 cm veliki CZ950E. Osim njega, na sajmu je još bio izložen samo jedan televizor – jednako velikog ekrana i s istim WRGB OLED panelom, LG-jev EC970V. Kakvi su prvi dojmovi i je li Panasonicov OLED toliko superioran LG-jevim modelima  – otkrivamo u nastavku.

Prije samih dojmova slijedi nekoliko informacija – čim smo doznali da će Panasonicov prvi OLED TV biti izložen u Zagrebu, kontaktirali smo Panasonicov ured u Hrvatskoj i pokušali dogovoriti konkretan test, sličan onima koje smo imali privilegiju odraditi za LG-jeve modele. Nažalost, dobili smo negativan odgovor s obzirom da je model stigao isključivo za potrebe prezentacije na sajmu i već u ponedjeljak je morao biti vraćen.

Ujedno smo dobili informaciju kako, za razliku od prošlogodišnjeg AX900E modela koji je u Sheratonu bio izložen u vidu inženjerskog primjerka (nije finalna verzija za tržište), pokazani OLED TV je doista bio finalni proizvod kako po pitanju dizajna, tako i performansi.

Panasonic_CZ950_hero_large_3

Televizor je na sajmu bio izložen u hodniku 1. kata hotela Sheraton, montiran na proizvođačev promotivni panel tako da nismo vidjeli kako izgleda njegovo postolje u obliku srebrne “mašne”. Izvor signala bila je USB memorija s Panasonicovim demo materijalima u Ultra HD rezoluciji i HEVC formatu.

Prvi dojam slike je bio dobar – onoliko dobar koliko i može biti na OLED TV-u dok radi u dinamičkom režimu rada. To nas je odmah podsjetilo na prvi susret s Panasonicovom ZT60 plazmom prije dvije godine u zagrebačkom hotelu Antunović – tehnologija na samom vrhuncu koja se iz nekog razloga mora demonstrirati u režimu koji – ako nas pitate – ne bi trebao ni postojati koliko negativno utječe na cjelokupnu percepciju slike.

Srećom, prijateljski nastrojen kolega iz Panasonica nam je s povjerenjem pružio daljinski upravljač i rekao da televizor slobodno podesimo kako želimo i isprobamo što nas je volja.

Sve testove koje smo isprobali možete vidjeti u objavljenom video prilogu:

Testovi su uključivali:

  1. HEVC 1080p i 2160p materijale
  2. HDR SpectraCAL-ov testni video
  3. Foxov FirePit HDR UHD demo video
  4. naš vlastiti color sweep demo

Ne treba posebno naglašavati da je Panasonicov OLED TV sposoban prikazati idealnu crnu boju na razini pojedinog piksela i time ostvariti idealan kontrast. U tom pogledu je ovo najbolji Panasonic televizor do danas čiji dinamički raspon, ujednačenost prikaza i mirnoća slike nadilazi najbolje plazma (VT60, ZT60), odnosno LCD televizore (AX800E, AX900E).

Premda je ovo najbolji Panasonicov televizor do danas, teško je biti doista oduševljen slikom kada su OLED televizori LG-ja već dugo na tržištu i dostupni u širokoj paleti “boja i okusa”. Samim time tijekom gledanja video materijala smo teško nalazili prednosti koje bi CZ950E istaknuli pred LG-jevim UHD OLED modelima, no to ne znači da one ne postoje.

panasonic-65cz950e-picture-presets
Različiti predlošci za sliku

S obzirom da nismo bili u mogućnosti odraditi kompletnu analizu slike i testove procesora, morali smo se poigrati s video materijalima koje imamo i koje obično koristimo za vizualnu verifikaciju slike. Tijekom gledanja Color sweep testa koji smo napravili za analizu ujednačenosti prikaza na raznim nijansama sive i svim primarnim i sekundarnim bojama, uočili smo kako Panasonicov OLED TV ima bolju ujednačenost tamno sivih nijansi u odnosu na LG-jev EC970V model (službeno iz 2014. godine no na naše tržište je stigao ovo ljeto). Kada se preko cijelog ekrana vidi tamno siva boja, ljudsko oko jako dobro uočava razlike u svjetlini – na 65CZ950E TV-u smo uočili samo blage okomite linije u desnoj polovici ekrana koje – baš kao i kod LG-jevih OLED TV-a – u praksi  nećete uočiti.

Samim time je efekt prljavog ekrana (DSE) bio minimalan, te nas ništa nije ometalo kod kadrova gdje se kamera pomiče po površini ujednačene boje (npr. travnjak, nebo itd.). 65CZ950E ima i interpolaciju slike kroz Intelligent Frame Creation algoritam (IFC) tako da može zadržati solidan broj detalja u dinamičkim scenama (koliko točno ćemo provjeriti kada nam TV stigne na test).

panasonic-65cz950e-2160p
2160p demo Crowd Run je zapinjao prilikom reprodukcije

Televizor je i THX cerificiran te posjeduje predloške za dnevno i noćno gledanje. Naša topla preporuka je da koristite spomenute predloške ako se već ne odlučite za kompletnu kalibraciju, a koju bi svakako bilo poželjno napraviti za najbolji rezultat s obzirom na bogatstvo kontrola kojima televizor raspolaže. Iako nismo radili analizu slike i kalibraciju, prilično smo sigurni kako se Panasonic OLED može još bolje kalibrirati nego LG-jevi zbog dodatna gamma kontrole u 10 točaka (LG ima samo jednu), te preciznim menadžmentom primarnih i sekundarnih boja.

Kao i LG-jevi OLED TV-i, tako i Panasonicov OLED “pati” od varijabilne vršne svjetline slike ovisno o količini bijele boje na ekranu. Drugim riječima, cijeli ekran prekriven bijelom bojom (100% white) će biti zagasitiji od bijelog kvadrata veličine 5×5 cm na crnoj podlozi. Razlog ograničenja je u potrošnji energije, a koja bi poletjela poput rakete kada bi svi pikseli, njih preko 8 milijuna, zasjali bijelom bojom. Ponovno, točnu vrijednost nismo mogli izmjeriti, no naša percepcija nam govori kako je rezultat jako sličan ostalim OLED TV-ima na tržištu.

panasonic-65cz950e-2160p-hdr
HDR demo

HDR demo materijali koje posjedujemo nisu aktivirali “HDR način rada” iz jednostavnog razloga što ta funkcija trenutno nije aktivna, premda se televizor vodi kao “HDR compatible”. HDR će postati interesantan dolaskom UHD Blu-raya, te se nadamo da će do tada Panasonic aktivirati odgovarajuću funkciju. Ujedno ćemo tada moći ispitati čiji HDR efekt je bolji – onaj na LED LCD televizorima ili na OLED modelima.

paragraph-separator-divider

panasonic65cz950-1

Zaključak

Panasonic je 65-inčnim CZ950E modelom pokazao kako uz kvalitetno procesiranje i upravljanje OLED panelom može postići još bolji rezultat od onog koji je do sada plasirao LG. Famozna neujednačenost na tamno sivoj podlozi ne smanjena na jedva primjetnu razinu, a oštrina slike u dinamici poboljšana. S druge strane, trebamo se pitati koliko bi korisnika odabralo Panasonicov OLED TV da ga postavimo pored LG-jevog i da su oba precizno kalibrirana i da prikazuju isti sadržaj? Prilično smo sigurni kako bi se prsti upirali u oba modela jer prilikom gledanja uobičajenog sadržaja teško da bi itko uočio neujednačenosti u najtamnijim scenama ili da bi se posebno žalio na zamućenost slike kod LG-jevih modela. Autor ovog teksta već gotovo godinu dana gleda prvi LG-jev OLED TV i spomenute neujednačenosti se uočavaju jako, jako rijetko i daleko su od ometanja kakva inače gledamo na LCD televizorima s LED lokalnim zatamnjenjem. S druge strane, glatkoća izvođenja filmova nam se više sviđa na Panasonicovim televizorima pa tako i na kompanijinom OLED TV-u, uz manje trzanja posebice bijelih objekata i bridova.

Cijena 65CZ950E modela još nije poznata za naše tržište, no govori se da bi se trebala kretati oko 75.000 kuna. Ako znamo da već danas možete kupiti LG-jev 65EC970V OLED TV za otprilike 30.000 kuna manje, jasno je kako Panasonic svojim prvim modelom želi dokazati kako može biti bolji u premium segmentu, a nadamo se da je to uvertira i za ulazak u cijenom prihvatljiviji segment već iduće godine.

Panasonic Hrvatska – 65CZ950E službena stranica >>

Recenzija LG-jevog 65EC970V modela >>

Adsense

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Povezani tekstovi

14 komentara

  1. Ispričavam se jer nije u temi…
    Može li mi tko pomoći oko skype kamere za UE42F5300 … Nigdje se ne može naći kompatibilna kamera (kao ni onaj wifi adapter) za ovaj TV, a na tržištu ima samo vg-stc5000 koja nije kompatibilna… Istu sam kupio jer su mi nakon duge potrage od nemila do nedraga samsungovi “stručnjaci” s chata rekli da je kompatibilna da bi se pokazalo da nije i od njih samo sory a ja iskeshirao za nju 140 KM i nikom nishta…
    Isto tako nema nigdje ni kompatibilnog wifi adaptera pa sam morao kupiti aces point za bezicno povezivanje na internet…
    Tako da sam sebi bio rekao nikad više samsung…

    1. Po cijenama vidim da si iz bosne, drugi put nikada neslusaj te “strucnjake” nego nekoga ko je licno probao, ili posudi (ostvais lovu u prodavnici) pa probas na brzinu, ali slusajuci te pametnjakovice neces daleko stici, vjeruj mi, mene je takva skola skupo stajala.

      1. Tko je mogao znati da im je Podrška tako traljava… i da guraju takvu politiku s dodacima za TV koja je lihvarska…
        Prije dvije godine kupim Tv i i sada nema nigdje kamere za nabavit, izbace novi model koji nije kompatibilan s straijim modelima: svaka čast Samsung!
        Pa postoje li način da se kamera “preprogramira”…

        1. Vjerovatno postoji, ali tesko da neko to zna uraditi, sve je to softwerske prorode, sve su one iste, i kamere, i wi-fi stikovi samo su zakljucani da moras koristiti samo njihov, ja sam kupio sony tv, i za divno cudo rade na njemu samsug 3d naocale koje su usput receno 4x jeftinije od originalnih.

    1. Slazem se, ali kloc je prvi poceo.
      Tip dize u nebo panasonic koji nije sposoban nista napraviti, plazme je kupio od pioneer-a, a oled pakuje lg, bas su inovatori, cudo jedno.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!