CES - Las VegasPanasonicSajmovi elektronikeVijesti

Firefox OS dolazi na novu generaciju Panasonicovih Smart televizora

firefox-os-panasonic

Poznati japanski proizvođač televizora Panasonic i poznati internet pretraživač Mozilla, na CES-u su objavili partnerstvo kojem je cilj razvoj i promocija Firefox OS-a, otvorene platforme temeljene za HTML5 jeziku i ostalim internet tehnologijama za upotrebu na novoj generaciji Smart TV-a. Mozillin Firefox OS je trenutno dostupan samo na malom broju pametnih telefona i do sada nije bilo govora o njegovoj implementaciji na pametne televizore.

Ideja iza implementacije Firefox OS-a na pametne televizore jest ponuditi kvalitetnije iskustvo korištenja s boljom podrškom za aktualne i nove web tehnologije i servise, a koji su podržani na osobnim računalima, pametnim telefonima i tabletima. Korisnici bi također dobili bolje prilagođen i optimiran pristup internetu, kao i servisima vezanim za emitiranje programa. U idućoj generaciji Smart TV-a bi osnovne funkcije poput EPG-a (elektronskog vodiča kroz programe) bile pisane u HTML-5 umjesto kao sadašnji zasebni programi, te bi tako programeri mogli lakše stvarati aplikacije za televizore. Postojeće aplikacije za mobitele i tablete bi se također mogle jednostavno prilagoditi televizorima i tako bi njihov broj mogao bitno narasti u budućnosti. Isto tako, korisnik bi mogao sučelje podesiti po vlastitim željama kroz liste favorita, izbor tema i dodavanje novih funkcija, što za sada je tek djelomično moguće.

panasonic-life+screen

Dolaskom Firefox OS-a vjerujemo da bi se riješila i ograničenja koja trenutno prate otvoreni pristup internetu, a tiču se sporog otvaranja stranica i povremenih nestabilnosti. Internet pretraživači na televizorima su mnogo napredovali zadnjih godina, dobivanjem podrške za Flash objekte, otvaranje više stranica kroz implementaciju tabova itd., no brzina učitavanja je još uvijek sporija u odnosu na druge platforme.

Panasonic navodi kako će se Firefox OS operativni sustav pronaći na slijedećoj generaciji kompanijinih Smart TV-a, no nije poznato kada će to točno biti. Kompanija je na CES-u također predstavila svoju novu Life+Screen platformu, a koja će krasiti ovogodišnje modele, tako da pretpostavljamo da će se Firefoxov OS naći ili na ograničenom broju modela ove godine ili tek od slijedeće. Implementacija bi mogla ovisiti i o tome koliko će dobro korisnici prihvatiti novi Life+Screen princip, a koji nam se prema prvim informacijama čini jako dobro odabran upravo za primjenu na zaslonima televizora u dnevnom boravku.

Izvor: Panasonic

Adsense

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Povezani tekstovi

4 komentara

  1. Super ! Već razmišljam da bacim pola godine staru plasmu ST60 50 inch . Napokon Firefox !!!!!
    Sve najbolje u 2014 Darko.

  2. Nažalost vlasnici su vjerniji Panasonicu nego Panasonic vlasnicima.
    Dobra plasma sa dobrom media podrškom ali za mene premalom veličinom titlova (nisam jedini ) koje čine media player neupotrebljivim. Čak posržava i naše karaktere (ČŠŽĆĐ) Za američko i englesko tržište nije takav problem. Tamo su slova normalne veličine!
    Malo je žalosno da no name tv prijemnici bez problema to pristojno odrađuju Sharp Telefunken Grunding vivax itd… ( velika i čitljiva slova )
    Kažem no name zato što ova imena i orginalni nekadašnje firme nemaju ama baš nikakve veze osim što se isto zovu ! A koštaju pet puta manje . E sad da se veličina slova ne može povećati to me ne mogu ubijediti.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!