4K Ultra HDAudio-video uređajiCES - Las VegasPanasonicSajmovi elektronikeVijesti

Panasonic predstavio DX900 UHD TV s novim HCX+ procesorom

panasonic-dx900-front

Panasonic je danas predstavio svoju perjanicu ponude za 2016-tu u LCD segmentu. Model DX900 odlikuje Ultra HD Premium certifikat koji zaokružuje visoke performanse kada je u pitanju podrška za HDR, prošireni raspon boja, kontrast i dubinu boja. Više detalja u priopćenju u nastavku.

 

UHD Allianceov “Ultra HD Premium” osmišljen je s namjerom da korisnicima olakša brzo prepoznavanje onih proizvoda koji su najbolje opremljeni za vrhunsku reprodukciju novih formata televizijske slike koji će definirati nove standarde u polju u 2016. godini. 

Prvi TV s mrežastom strukturom ekrana

Iako nitko ne sumnja u potencijale LCD ekrana kada je riječ o prikazu ekstremne svjetline kako bi se udovoljili zahtjevi novog High Dynamic Range (HDR) formata slike proširene razine osvijetljenosti, postojale su sumnje oko toga mogu li LCD ekrani dosegnuti visoke HDR razine svjetlosti bez da osjetno kompromitiraju tamnija područja prikaza.

DX900 dokaz je kako LCD ekrani mogu isporučiti i vrhunski prikaz svijetlih dijelova i vrhunski prikaz različitih dubina crne boje koje sačinjavaju impresivno HDR iskustvo – ovaj model to postiže zahvaljujući mrežastoj strukturi ekrana i tehnologiji lokaliziranog nijansiranja boja.

Poboljašani HDR u veću svjetlinu na većoj površini ekrana

Ovaj jedinstveni LCD panel dijeli sliku u stotine nezavisnih dijelova kada je riječ o svjetlini prikaza. Oni su precizno odijeljeni jedni od drugih kako bi se osiguralo minimalno prelijevanje svjetline iz jednog područja u drugo. Posljedica svega ovoga jest slika koju istovremeno karakterizira vrhunski prikaz i izrazito svijetlih dijelova i onih dijelova dubokih tamnih tonova, bez halo ili efekta cvjetanja oko svijetlih objekata na ekranu kojeg LCD tehnologija obično proizvodi.

Štoviše, novi dizajn ekrana može isporučiti visoke razine svjetline na većoj površini panela nego što je to slučaj s običnim HDR LCD televizorima. Prema Panasonicovim procjenama, DX900 može isporučiti oko 1000 nita uzduž veće površine ekrana od ostalih HDR panela koji su se do sada pojavili na tržištu.

To znači da gledatelji sada mogu iskusiti puno dinamičniju i življu sliku koja doista u potpunosti iskorištava potencijale HDR formata.

 

Ne radi se samo o HDR-u: Predstavljamo novi HCX+ video procesor

UHDP_65DX900_room

Iako je DX900 izgrađen prije svega za reprodukciju HDR sadržaja, korisnici će se još uvijek naći u situaciji da gledaju sadržaj koji nije napravljen u tom formatu. Upravo zbog tog razloga DX900 posjeduje novi Panasonicov HCX+ (Hollywood Cinema eXperience plus) procesor za obradu slike, koji obavlja još veći rad te je precizniji od prethodnog 4K Studio Master procesora kada je riječ o reprodukciji pre-HDR Rec 709 industrijskog video standarda.

HCX+ karakterizira unaprijeđena verzija 3D Look Up Table sustava koji je već bio u upotrebi na hvaljenim Panasonicovim televizorima iz 2015. godine. Riječ je o sustavu koji pokriva 8000 referentnih točaka (oko 40 puta više nego što je to slučaj s tradicionalnim televizorima). Nadalje, Panasonic je dodao i novi algoritam za kompenzaciju boja kako bi dodatno  poboljšao reprodukciju boja na ekranu. Zahvaljujući njemu DX900 može reproducirati nijanse i tonove u Rec.709 standardu na svim nivoima svjetline. Taj se proces izvodi na takvom stupnju preciznosti da je njegova posljedica jasnoća slike kakva je dosad bila moguća samo na velikim profesionalnim studijskim ekranima.

Jedinstvena sposobnost modela DX 900 da koristi Panasonicove tehnološke inovacije u kreativne svrhe još jednom mnogo duguje suradnji s filmskom zajednicom koja je okupljena oko centra Hollywood Labs.

THX se slaže s nama

Ne morate samo nama vjerovati na riječ da je DX900 u stanju reproducirati sliku koju karakterizira iznimna preciznost. Naime, osim što je dobio “Ultra HD Premium” ocjenu od strane UHDA, modelu DX900 dodijeljen je i 4K certifikat od cijenjene nezavisne agencije za ocjenjivanje TV-a, THX – radi se o priznanju kojim se, kada je posrijedi kvaliteta slike, može pohvaliti malo TV modela. 

Firefox OS

Uz toliko potencijalnih izvora sadržaja koji su ovih dana dostupni korisnicima postalo je iznimno teško jednostavno uskladiti TV meni sustave sa zahtjevima korisnika koji žele brzo pronaći ono što žele gledati. Panasonic je, međutim, riješio ovaj problem zahvaljujući svojoj popularnoj i hvaljenoj Firefox OS platformi.

Ona kombinira lijepe ali i praktične grafike sa strukturom koja dijeli sadržaje u jednostavne “ladice”. Na početku su vam na raspolaganju tri takve ladice – Live TV, Apps i Devices – ali kasnije možete na ovu početnu stranicu dodati bilo koju aplikaciju ili link na sadržaj.

Upravo je ova kombinacija personalizacija i razumijevanje osnovnih želja i prohtjeva TV korisnika ono što platformu Firefox OS izdvaja iz ostatka konkurencije.

Nove karakteristike Firefox OS-a

Nova platforma Web Apps Discovery, koju Mozilla uskoro planira predstaviti, trebala bi biti podržana na modelu DX900. Temeljena na otvorenom mrežnom (Web) eko sustavu, ova platforma rezultirat će s daleko više mrežnog sadržaja optimiziranog za TV, nego je to slučaj sa specijaliziranim proizvođačkim eko sustavima. Platforma također omogućava brži i direktniji pristup sadržajima bez potrebnih instalacija aplikacija. Nekoliko televizijskih servisa-partnera podupire ovaj koncept te surađuje s Mozzilom kako bi se korisnicima ponudio optimalan web sadržaj.

Osim toga, DX900 unaprijedit će “mobile to TV” s novom opcijom u Firefox OS-u, to jest s Firefox Browserom. To će omogućiti korisnicima da lako prenesu Android sadržaj iz Firefox Browsera na Firefox OS TV te da sinkroniziraju zapamćene stranice u različitim Firefox preglednicima. Ove će opcije biti dostupne u drugom dijelu tekuće godine.

OTT video-na-zahtjev servisi

Osim što će podržavati mnoge svjetski i lokalno popularne OTT video-na-zahtjev servise, DX900 imat će i podršku za Amazonov HDR sadržaj. Panasonic također planira dodati podršku i za najavljeni Netflixov HDR servis.

DX900 karakterizira i kompatibilnost s SDDP-om (Control4 Simple Device Disovery Protocol) koja mu omogućuje jednostavnu i bezbolnu integraciju u internetske sustave korisnika.

Poboljšana kvaliteta zvuka

DX900 televizor do kraja upotpunjuje svoju opsesiju kreiranjem sveobuhvatnog i autentičnog filmskog iskustva kombiniranjem svog iznimnog prikaza slike s izrazito jakim audio sustavom, kojeg nitko ne bi očekivao od tako tankog dizajna.

Televizor posjeduje neobično velike zvučne kutije u odnosu na standarde današnjih tankih televizora,  kao i tehnologiju četiri pasivna radijatora (Quad Passive Radiators ) koji skladno rezonira ju s vibracijama bas jedinice TV zvučnika kako bi dodatno naglasili bas tonove.

Iznimno jaki neodimijski magneti koji se nalaze u zvučnicima modela DX900 proizvode čišći i širi zvuk. 

Informacije o puštanju u prodaju

DX900 model na tržištu će biti dostupan od proljeća 2016. godine u dvije veličine: 65- i 58-inčnoj.

Više informacija možete doznati na Panasonic CES 2016 stranici >>

Adsense

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Povezani tekstovi

2 komentara

  1. Sve je to super , ali cijena će biti astronomska i onda se postavlja pitanje tko će to kupiti umjesto Oleda-a? Da imam te novce samo bi oled dolazio u obzir !

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Također pogledajte
Close
Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!