Home » Vijesti » Analize tržišta » Ekspanzija OLED televizora u godinama koje dolaze

Ekspanzija OLED televizora u godinama koje dolaze

LG-oled-tv

Analitička kompanija IHS očekuje kako će broj isporučenih OLED televizora biti čak 238% veći u 2016-oj godini s 1.25 milijuna jedinica u odnosu na 370.000 koliko ih je isporučeno 2015-te. Godinu kasnije, 2017-te, bi trebalo biti isporučeno čak 2.5 milijuna OLED televizora na globalnom tržištu.

LG Display isporučuje OLED panele ne samo LG Electronicsu već i drugim proizvođačima, glavnina kojih je u Kini. Na nedavno održanom Future OLED Forumu u Shenzhenu, Skyworth je obznanio kako planira prodati 200.000 OLED televizora u 2016-oj godini koju vidi kao godinu ekspanzije OLED tehnologije. Panasonic je ove godine predstavio svoj prvi OLED televizor u 65-inčnoj varijanti (65CZ950E), također temeljen na LG Displayevoj WRGB OLED tehnologiji.

mario-medved-lg-curved-oled

Premijera LG-jevog OLED televizora u Zagrebu u studenom 2013.

Poboljšanje kvalitete izrade i povećanje broja isporučenih komada povlači za sobom smanjenje cijena OLED panela, što se odražava i na cijenu televizora na tržištu. Još smo u svibnju 2014. pisali o strelovitom padu OLED televizora, uspoređujući pritom cijenu 55EA980V modela kada je stigao na tržište krajem 2013. i svega pola godine kasnije.

IHS procjenjuje kako je trenutno cijena izrade OLED televizora dvostruko veća od izrade LED LCD UHD televizora s Quantum Dot tehnologijom. Kompanija očekuje kako će cijena biti podjednaka LCD tehnologiji onda kada će postotak dobrih komada premašiti 90%, što sudeći po svemu ne bi trebalo biti tako daleko.

Izvor: ETNews

About Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*