OLEDRecenzijeTelevizori i monitori

LG 55EA980V (EA980V) Full HD OLED televizor – recenzija

lg-55EA980V-header

Krajem 2013. godine smo među prvima globalno testirali LG-jev zakrivljeni OLED televizor i od tada nismo prestali razmišljati o njemu i uspoređivati ga sa svakim novim televizorom koji je došao na test. Sada nam je 55EA980V – prvi LG-jev OLED televizor na svjetskom tržištu stigao i na maratonsko testiranje, u sklopu kojeg ćemo ispitati svaku njegovu mogućnost, kao i trajnost. Je li ovo doista najbolji televizor do sada – pročitajte u nastavku.

[review]

Specifikacije (specifications)

lg-55ea980v-features

Specifikacije
Proizvođač LG Electronics
Model 55EA980V
Tehnologija prikaza WRGB OLED
Veličina ekrana 55 inča / 140 cm
Energetska klasa A (100 W, 146 kWh/godišnje)
3D Ready/3DTV 3DTV (3D naočale u pakovanju)
Aktivni / polarizirajući 3D prikaz
polarizirajući 3D prikaz
Osvježavanje zaslona / (Absolute Motion Clarity)
Lokalno zatamnjenje / (OLED tehnologija)
Rezolucija Full HD, 1920 x 1080 piksela (svaki piksel se sastoji od 4 podpiksela)
Broj HDMI priključaka 4
Optički/koaksijalni audio izlaz Da/Ne
USB priključak Da (x4 – USB 3.0 x1)
Ethernet/mrežni priključak Da
Wi-Fi Da
PCMCIA/Common Interface utor Da
Utor za memorijske kartice Ne
DVB-T/DVB-C/DVB-S Da/Da/Da
DVB-T2 / DVB-S2 Da/Da
MPEG-2/MPEG-4 AVC h.264 Da/Da
Zemlja porijekla: Poljska

Poveznice:

LG logo

Službena stranica >>

VIDEO: Raspakiravanje i instalacije (unboxing)

Za razliku od prvih verzija, LG-jev 55EA980V sada dolazi u manje atraktivnoj ambalaži crne boje, s uredno posloženom unutrašnjošću. Televizor se nalazi između profila od stiropora i osim njega unutar ambalaže ćete pronaći samo još crnu kutiju s dodatnom opremom. Sadržaj crne kutije je u skladu s klasom televizora – svaki zasebna kutijica je numerirana, a osim brzih uputa unutar tvrdih korica i posebno zapakiranih 3D naočala, unutar kutija se još nalazi LG-jeva web kamera, adapteri, rukavac za povezivanje kabela, krpica za čišćenje te detaljna tiskana uputstva.

Dizajn

55EA980V-design

Brzi info
Dizajn u jednoj ravnini Boja okvira Materijal okvira Zaslon Rotacija stalka Montaža na zid
da srebrna/crna metal reflektivan s filterom ne ne

Za razliku od kvalitete slike, a koju i korisnici i struka ocjenjuju samo najvišim ocjenama, dizajn prvog LG-jevog OLED televizora je dio publike oduševio, a dio pomalo razočarao. Glavni razlog definitivno nisu dimenzije jer ovo je televizor najtanjeg okvira i najmanje dubine koji je dostupan na tržištu, već mnogi krivicu svaljuju na prozirno postolje koje mnoge asocira na jeftiniji proizvod nego što on zapravo jest.

55EA980V se nalazi na trajno spojenoj bazi od prozirne plastike, debljine oko 12 mm, a koja se lagano savija i uvlači prema sredini televizora te se ponovno vraća prema van kako se približavamo drugom kraju. Iako se radi o plastici, bez da dotaknete njenu prozirnu površinu, lako biste ju mogli zamijeniti za staklo, što vjerujemo da je i bila nakana dizajnera i smatramo da su u tome uspjeli.

55EA980V-design-speaker

Za razliku od 55EA970V modela, 55EA980V na prozirnom postolju ima ugrađena dva neuobičajena, “prozirna” zvučnika koji su usmjereni prema gledatelju i pospješuju reprodukciju visokih tonova. Zvučnici se nalaze u pravokutnom dijelu koji je perforiran a u sredini se na srebrnoj površini nalazi otisnut tekst “Clear Speaker”. Uz ugrađenu niskotonsku jedinicu u uvučenom dijelu s pogledom prema podlozi, ovo su dobre predispozicije za kvalitetnu reprodukciju zvuka, o čemu više u zasebnoj sekciji.

Zvučnici su obloženi keramikom što predstavlja novo dostignuće u dizajnu. – LG-jev promo materijal

Postolje OLED televizora jedna je od glavnih tema mnogih diskusija, barem je tako bilo kada se televizor pojavio na tržištu. Naš dojam jest kako atraktivnost postolja jako ovisi o podlozi i ambijentu u kojem se televizor nalazi i kako se najbolji izgleda na niskoj komodi bijele boje. S obzirom na prozirnost postolja, neki izvor svjetlosti bočno ili iza televizora također može poboljšati ukupan dojam i izmamiti uzdah više svakome tko ga ugleda u vašem dnevnom boravku.

55EA980V-frame
Aluminijski okvir debljine 1.5 mm i oko 10 mm crni okvir oko zaslona

Za razliku od Samsungovog OLED-a i njegovog “floating canvas” dizajna omeđenog debelim okvirom, LG-jev OLED ističe vitkost u svakom pogledu. Oko 140 cm velikog lagano zakrivljenog ekrana nalazi se iznimno tanak okvir čiji se srebrni rub jedva nazire koliko je minijaturan, a isto vrijedi i za dubinu koja na dobrom dijelu poleđine iznosi cca. 4.3 milimetara.

55EA980V-thickness
Najmanja debljina televizora: 4.3 mm.

Da, dobro ste pročitali – 4.3 milimetara je dubina ovog televizora na otprilike 50% pozadine, dok je ostatak veće debljine jer je negdje moralo biti ostavljeno prostora za hardverske komponente, zvučnike, strujni pretvarač itd.

Elegantan dizajn LG OLED TV-a upotpunjen je karbonskim vlaknima vrhunske kvalitete. Plastika ojačana karbonski vlaknima (Carbon Fiber Reinforced Plastics) predstavlja materijal koji se koristi za izradu aviona i automobila zbog svoje izdržljivosti i jačine. – LG-jev promo materijal

55EA980V-rear

Pogled na pozadinu otkiva nesvakidašnju teksturu za jedan televizor – umjesto klasične plastike LG se odlučio na plastiku ojačanu karbonskim vlaknima, što ponajprije donosi primamljiv izgled, a zatim neka posebna mehanička svojstva. Čitava pozadina je vrlo kvalitetno napravljena, prijelazi su glatki pod prstima, a kako bi prostor iza televizora bio uredan i nakon što se na njega spoje raznorazni kabeli, LG je priložio srebrni rukav za oblačenje kabela i poklopac za priključke koji gledaju prema podlozi. Poklopac je također izrađen od plastike ojačane karbonskim vlaknima, tako da ništa ne bi kvarilo vizualni dojam.

55EA980V-connectors

Što se priključaka tiče, oni se nalaze u dvije orijentacije, sa strane i okrenuti prema podlozi. Sva četiri HDMI-ja se nalaze sa strane, a isto vrijedi i za tri USB priključka za povezivanje USB prijenosnih memorija i tvrdih diskova. Tu je također i CI utor za spajanje modula i dekoderskih kartica. S pogledom prema podlozi nalaze se AV priključci za čiju upotrebu je nužno koristiti priložene adaptere, a tu su i priključci za prijam signala – zemaljskog, kabelskog i satelitskog.

Sve u svemu, televizor vrhunske kvalitete izrade, jedinstvenog dizajna i rekordno malih dimenzija okvira i dubine. Jedini detalj koji bi pojedinima mogao nedostajati jest nemogućnost montaže na zid.

Usporedba sa Samsungovim OLED televizorom:

lg-samsung-oled-comparison

Više na Why LG TV? blogu >>

Daljinski upravljač (Remote control)

55EA980V-remote

Brzi info
Boja Materijal Komunikacija Pozadinsko osvjetljenje Dodatno
Magic motion daljinski AN-MR400P srebrna plastika IR da kotačić, emulacija kursora
Standardni daljinski crna plastika IR ne /

Uz televizor su priložena dva daljinska upravljača – klasičan i Magic motion. Kao i na ranijim modelima, tako i na 55EA80V OLED televizoru Magic motion daljinski upravljač odlično funkcionira – posebno kad shvatite koliko je precizan kursor na zaslonu koji pomičete laganim pokretima ruke. Sučelje je optimirano upravo za taj daljinski upravljač tako da smo onaj klasični iskoristili samo kada smo kalibrirali televizor i puno puta otvarali izbornike za podešavanje.

Izbornici i Smart TV platforma (Menus and Smart TV platform)

55EA980V-home-dashboard

Brzi info
Vodič za instalaciju Sučelje na hrvatskom jeziku Smart TV naslovnica Internet pretraživač
da da da da

Verzija softvera u televizoru na dan testa: 05.01.20

LG-jev 55EA980V OLED televizor koristi staru NetCast platformu koju je kompanija prošle godine zamijenila s jednostavnijim webOS-om, a ove godine webOS-om druge generacije. Ako se sada vratimo gotovo dvije godine unazad, brzo ćemo se sjetiti kako nam je NetCast bio jedna od omiljenih Smart TV platformi, kako po pitanju preglednosti tako i što se tiče brzine rada. Doista, cijelu prošlu godinu smo se družili s webOS televizorima koji jesu jednostavniji za korištenje, no nedostaje im brzine u podizanju sustava i otvaranju izbornika kakvu ima NetCast.

U cjelini, sučelje se brzo izvodi, dostupnih aplikacija je mnogo i sve je tijekom testa radilo glatko.

Multimedijalna podrška

Brzi info
USB reprodukcija
DLNA DTS/Dolby Digital podrška
HEVC podrška Dijakritički znakovi (č, ć, š, ž…) u titlovima
da (audio, video, foto) da da ne da

55EA980V OLED televizor u sklopu SmartSharea omogućuje reprodukciju svih popularnih multimedijalnih datoteka preko mreže ili USB-om povezanih uređaja. Uspješno smo reproducirali MKV datoteke s Full HD h.264 video zapisom i DTS 5.1 zvukom, te titlovima s dijakritičkim znakovima, kao i glazbene i foto datoteke.

Kao izvor mrežnog sadržaja koristili smo Synology DS214j NAS server, odnosno XBMC na Windows 7 operativnom sustavu.

Adsense
1 2 3Sljedeća stranica

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

21 komentara

 1. Kao i uvijek svaka pohvala na vašim recenzijama i trudu.
  Hoćete možda raditi recenziju i modela Lg EC 930v?

 2. Super recenzija,za svaku pohvalu.
  Interesuje me da li je poznato kolika je trajnost panela , jer ipak ovo je za nas još uvek nova tehnologija ?
  Pozdrav za Darka i ostale.

 3. Tako je, navodi se u uvodu, a poslije ni riječi tj. može se nagadjati da za provjeru istoga treba proć neki period, godiba, dvi. I ima li kakve veze što na TV-u ima mrtvih piksela (polupiksela ili kako li već)?

   1. Darko mislim da možeš istestirati panel na “burn-in” u relativno kratkom vremenskom intervalu a da ga ne oštetiš. Evo moje ideje zasnovane na činjenci da se “burn-in” efekat javlja kao posledica neravnomernog trošenja piksela tj. pod-piksela:

    U Photoshop-u ili nekom sličnom programu generišeš RGB sliku obavezno u nativnoj rezoluciji panela (u ovom slučaju Full HD tj. 1920×1080 piksela), za pozadinu staviš potpuno crnu boju, dok recimo u gornjem levom uglu staviš natpis “HD televizija” u potpuno beloj boji i obavezno sa isključenim anti-aliasing-om tj. isključenim omekšavanjem ivica. Tu sliku snimiš u JPEG formatu sa najmanjom kompresijom tj. u najboljem kvalitetu i pustiš je da stoji na TV-u neko vreme (mereno u danima) obavezno u Full režimu, svetlinom na max. i sa isključenim eco modovima, screensaver-ima itd. Posle nekog vremena pustiš umesto ove slike sliku sa sivom pozadinom i proveriš da li ima senke tj. “burn-in” efekta. Ukoliko nema, super, svi ćemo biti srećni, ukoliko ima uradićeš sledeće: U Photoshop-u ćeš na prvoj slici primeniti “Invert” filter (Image>Adjusments>Invert) tj. uradićeš “Negativ” funkciju i zamenićeš mesta crnoj i beloj boji. Naravno snimićeš sliku u JPEG formatu sa najmanjom kompresijom i pustićeš je pod istim uslovima da stoji na TV-u isto vremena koliko i prvu sliku, to će izjednačiti potrošenost piksela tj. pod-piksela odnosno ukloniće “burn-in” efekat.

    Sad je samo pitanje da li možeš da “peživiš” par dana bez OLED televizije. :-)

    1. Pozdrav Saša,

     Hvala na uputama, to je svakako jedna od kvalitetnijih metoda za provjeru. Budem nesto iskombinirao, trenutno se OLED odmara dok sam na ISE sajmu u Amsterdamu, no cim se vratim budem nastavio s testiranjem. Ono sto do sada znam o OLED-ima jest da im se moze pojaviti burn-in – vidio sam to u trgovinama, a i javljalo su mi se trgovci i pitali kako da ociste zaprzenu sliku. Obicno je to bio LG-jev logo. No treba uzeti u obzir da su ti ekrani mjesecima u Dynamic modovima prikazivali jedan te isti uzorak na ekranu, tako da cu ja prvenstveno provjeriti hoce li se u normalnom kucnom ambijentu isto dogoditi.

 4. Sve prednosti OLED-a u odnosu na LCD su nesporne.
  Međutim, ne dopada mi se jedna stvar, a ta je da su pikseli na OLED-u puno uočljiviji nego na LCD-u, dakle vrlo se jasno vidi svaki pojedini piksel, odnosno “mreža” piksela (1920 x 1080), nešto slično kao na CRT-u i plazmi.
  Osobno, ovo smatram minusom u odnosu na LCD.
  Vjerojatno će na UHD OLED-ima to biti puno manje primjetno, zbog znatno manjih piksela.
  Darko, da li je i tvoje zapažanje piksela i usporedba s LCD-ima, jednako takvo…

 5. Svaka čast na recenziji i posebne pohvale za maraton test, jer čovjek ako ima novaca ne treba žaliti dati za takav tv, ukoliko se radi o kvalitetnom i trajnom proizvodu-što će se najbolje testirati na taj način.
  Posebno mi je drago što je kontrast dobio tako značajno mjesto u ukupnoj ocjeni kvalitete slike, jer je to indirektno priznanje staroj crt tehnologiji koja je oduvjek po pitanju kontrasta bila apsolutno superiorna lcd tehnologiji. Ipak treba reći da stare crt kante ostaju referenca za pokretnu sliku i ulazno kašnjenje signala, što je posebno bitno za gamming.
  Inskreno se nadam da će oled tehnologija zaživiti i u svijetu pc monitora jer sadašnje stanje na tržištu je jednostavno nepodnošljivo

  1. Ima vrhunskih monitora samo je cijena iznad cijene vrlo dobrog 50″ TV-a, a to je ipak previše, bar za većinu smrtnika.

  2. Hvala na komentaru pleyac,

   OLED će definitivno napredovati i riješiti će oni i pokretnu rezoluciju i kašnjenje signala. Otvorili su još dvije tvornice, prenamjenjuju plazma linije u one za OLED ekrane. 600.000 panela bi trebali napraviti ove godine i to pretezno onih dijagonale 55 i 65 inča.

 6. Taman će lijepo sve uštimati i ispravit dječije bolesti tehnologije za 3-4 godine kada bi moglo doći vrijeme da ja zamjenim svoju plasmupanasonic p42gt60e -ukoliko ne crkne prije

   1. Da samo znak koliko ih je pocrkalo mojim kolegama, nebi tako pricao, sve je to stvar srece, i nista drugo…..nema vise sigurnog branda, sve smece, manje, ili vece.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!