Home » Vijesti » Audio-video uređaji » Hrvatska premijera Samsungove The Frame linije televizora (video)

Hrvatska premijera Samsungove The Frame linije televizora (video)

U četvrtak 7. studenog Samsung Electronics je u Oris Kući arhitekture u Zagrebu novinarima i partnerima predstavio The Frame – liniju televizora iz tvz. lifestyle segmenta. Originalno predstavljena 2017. godine u Las Vegasu i u Parizu, The Frame liniju krasi dizajn koji vjerno imitira prava umjetnička djela svojim izmjenjivim okvirima i posebnim načinom rada gdje prikazuje više od 1200 umjetničkih djela iz renomiranih svjetskih galerija.

Za razliku od standardnih predstavljanja novih televizora gdje su odmah po ulasku u prostor jasno vidljivi novi proizvodi, u ovom slučaju situacija je bila bitno drugačija. Sve što smo vidjeli bilo je sedam slika na zidu istih bež okvira i u nekoliko različitih veličina. Da je ovo uobičajen posjet galeriji zasigurno ne biste ni pomislili da su neke od ovih slika zapravo Samsungovi LED LCD televizori s Quantum Dot tehnologijom i da funkcioniraju u posebnom “Umjetničkom načinu rada”.

Možete li prepoznati što su prave slike, a što The Frame televizor/i?

Samsung već dugi niz godina važnost pridaje estetici svojih televizora. Sjetimo se 360° dizajna gdje je naglasak bio stavljen ne samo na okviru i postolje, već i na elegantnim linijama poleđine i prikrivanju priključaka s priloženim poklopcem. Idući korak bio je prebacivanje elektronike i priključaka u zasebnu kutiju (One Connect Box) koja je prošle godine toliko evoluirala da se s ekranom povezuje putem samo jednog tankog kabela koji prenosi i signal i napajanje. Upravo su One Connect Box i poseban zidni nosač omogućili da The Frame izgleda poput slike na zidu – tek ako pomnije pogledate možete vidjeti Samsungov logo postavljen bočno na okviru, odnosno prilagođen donji okvir gdje se nalazi prostor za montažu postolja, zvučnike i senzor osvjetljenja.

Senzori su iduća bitna stavka – zapravo najbitnija u cijelom procesu vještog prikrivanja prave prirode ove “slike”. Senzor osvjetljenja prepoznaje jačinu svjetlosti u prostoru i automatski balansira svjetlinu zaslona i ton boje za prirodno osvjetljenje. Dodatno, tu je senzor pokreta koji će televizor ugasiti ako ne osjeti prisutnost u prostoriji ili ako ako u prostoriji ne detektira svjetlost i tako štediti energiju.

U “umjetničkom načinu rada”, televizor troši jednu trećinu energije u odnosu na klasičan rad. To je očekivano s obzirom da se intenzitet pozadinskog osvjetljenja bitno smanjuje u odnosu na uobičajen način rada. Korisnik dodatno ima mogućnosti prilagođavati svjetlinu i toplinu boja, premda po viđenom Samsung je napravio izvrstan posao s automatskim balansiranjem boja.

Djela iz galerije se prikazuju u Ultra HD rezoluciji i izgledaju doista izvrsno. Osim umjetničkih djela, možete prikazivati i vlastite fotografije, te niste na bilo koji način obvezni plaćati pretplatu. Ipak, preporučamo da isprobate besplatnu 3-mjesečnu probnu verziju (pronađite aplikaciju „Promocija” unutar aplikacije Smart TV).

Linija The Frame je dostupna u četiri dijagonale:

  1. 43″ – 43LS03
  2. 49″ – 49LS03
  3. 55″ – 55LS03 i
  4. 65″ – 65LS03

Iduće godine će se pojaviti dodatne dijagonale – 32″ i 75″. Aktualne cijene kreću od 7.799,00 kn za 43″ model. Uz televizor se prilaže crni okvir, dok je ostale potrebno kupiti – cijena za 49″ okvir bez obzira na boju je 699,00 kn, a za 55″ i 65″ 899,00 kn.

Djelić atmosfere s predstavljanja možete pronaći u videu niže, a više o Samsung The Frame televizorima možete doznati na službenoj stranici.

About Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*