Audio-video uređajiPanasonicVijesti

Glasina: Panasonic prestaje s razvojem plazmi, ZT60 postaje najbolji plazma TV koji je kompanija ikada napravila

panasonic-goodbye-plasma
Špekulacije o izlasku japanskog Panasonica s tržišta plazmi, a u kojem je dominirao otkako je preuzeo Pioneerovu plazma tehnologiju 2009. godine, danas su potvrđene na događanju u New Yorku. Panasonic zatvara svoj odjel istraživanja i razvoja, te se okreće OLED tehnologiji koju prvo planira plasirati poslovnim korisnicima kako bi proizvodnja postala profitabilna dok ne započne proizvodnja za masovno tržište.
Panasonic je ove godine predstavio novu liniju plazma televizora s brojem “60” u nazivu, a koja predstavlja sam vrh tehnologije i kvalitete slike koju su Panasonicovi inženjeri uspjeli dostići u modelima za masovno tržište. Perjanica ponude, ZT60 model, dostupan u veličini od 60″, odnosno 65″ ovisno o tržištu predstavlja sam vrhunac plazma tehnologije i bolji plazma televizor od ovoga tržište nikada neće vidjeti, barem ne s Panasonicovim logotipom. Naime, korejski Samsung je ove godine uložio dodatne napore kako bi istaknuo kvalitete svoje F8500 plazme, a čiju kvalitetu slike su mnogi uspoređivali s OLED-om. Hoće li i Samsung ovim modelom zatvoriti poglavlje plazma zaslona, a koje je za razliku od Panasonica daleko slabije reklamirao u odnosu na svoju ponudu LED LCD televizora, ostaje da vidimo. Kako bilo da bilo, očekivane projekcije udjela tehnologija se sve više i više pokazuju kao točne, te bi u narednim godinama LED LCD tehnologija trebala u potpunosti dominirati tržištem tankih ekrana.
panasonic-zt60-best-plasma
Panasonic ZT60 – najbolji plazma TV i zadnji koji je izašao iz odjela istraživanja i razvoja.
Ipak, razloga za paniku nema jer će se plazma televizori proizvoditi i prodavati barem do 2014. godine, jasno je istaknuo dopredsjednik Panasonic Displaya Kiyoshi Okamoto za The Verge. Na pitanje hoće li se razvoj plazmi možda ipak nastaviti, Okamoto je odgovorio kako to nije plan i da je već dio plazma inženjera prebačen na razvoj OLED-a, a kojim Panasonic planira u doglednom vremenu zamijeniti svoj plazma segment. Kompanijini planovi su također pojačanje marketinga svojih LCD modela, a za koje je sam dopredsjednik rekao da nisu dovoljno snažno isticani u ponudi, za razliku od plazmi. Ipak, plazme će se i dalje reklamirati kao tehnologija koja pruža superiorniju sliku u odnosu na LCD.
Panasonic još nije prezentirao svoje planove oko OLED televizora, te smo do sada mogli vidjeti samo njegov 56″ Ultra HD 4k prototip na CES sajmu u siječnju, a koji je razvijen u suradnji sa sunarodnjakom Sonyjem. Okamoto ističe kako je “OLED jedan od ključnih proizvoda budućnosti” za Panasonic i da će nastaviti analizirati potražnju za televizorima zasnovanim na toj tehnologiji prije iznošenja svojih planova. Obzirom na velike gubitke u dosadašnjem TV poslovanju, kao i problem s proizvodnjom OLED-a takav pristup je potpuno opravdan.
panasonic-ultrahd-oled-56
56-inčni Ultra HD OLED TV, izložen je na CES-u u Las Vegasu

Gašenjem razvoja plazma zaslona zatvara se jedno dinamično i zanimljivo razdoblje u kojem su iz godine u godinu u dvoboj dolazile dvije tehnologije digitalnih zaslona, svaka sa svojim objektivnim prednostima i nedostacima. Čini se da nikada nećemo vidjeti plazme koje troše manje energije od LCD-a, niti u potpunosti imaju riješen problem statične slike i svjetline koja bi se mogla usporediti s LCD-ima, no čak i uz spomenuta ograničenja plazma je bila i ostala tehnologija koja je pružala prirodan i trodimenzionalan prikaz slike, kako one standardne, tako i visoke razlučivosti, te se u krugovima zahtjevnijih korisnika s pravom smatrala nasljednicom CRT-a.

Bez obzira na vijesti, HD Televizija je već započela s testiranjem zadnje generacije plazma televizora, te vrlo skoro možete očekivati recenziju ST60 modela, te ostatka ponude. Svakako zanimljiv osvrt na usporedbu LCD, plazma i CRT tehnologije možete pročitati u kolumni na temu “Kako je LED ubio plazma zvijezdu“.
Ažuriranje 15.04.2013.:
Prema informaciji na stranici DigitalTrends, čini se da su najave o Panasonicovom prestanku razvoja plazmi preuveličane i netočne. Iako Panasonicov ZT60 model predstavlja sam vrhunac plazma tehnologije dostupne na masovnom tržištu, proizvođač planira tu tehnologiju iskoristiti kao temelj za budući razvoj i proizvodnju, što znači da bi iduće godine mogao doći novi ZT/VT/GT model opremljen nekom od inačice “gapless Plasma panel” tehnologije. S obzirom na činjenicu da je Panasonic već uspješno demonstrirao Ultra HD 8K plazme na raznim sajmovima, nije isključeno da bi iduće godine neki od njegovih modela za masovno tržište mogli također biti Ultra HD rezolucije. Unatoč padu tržišnog udjela plazmi naspram LCD-a, čini se da ćemo i iduće godine postavljati već toliko godina aktualno pitanje “što odabrati, plazmu ili LCD?”.
Adsense

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Povezani tekstovi

2 komentara

  1. Da li mislite da li će da bude velikih poboljšanja i da li ih već ima,npr. ST50 na ST60- GT50 na GT60. Recimo da li će biti ono što Samsung kaže da ima na svojoj F8500 ?

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!