Tutorijali/uputeVodiči

Što je zadržavanje slike na plazma televizorima i kako ga se riješiti? (+ video s uzorcima za uhodavanje)

image-retention-plasma-head

Kao i kod novog automobila ili zvučnika, prvi period korištenja televizora zasnovanih na plazma tehnologiji zahtijeva malo pažnje kako bi se panel pravilno uhodao i kvalitetno radio u godinama koje slijede.  Za razliku od prvih generacija plazmi, a koje su trebale biti pažljivo korištene čak do 1000 prvih radnih sati, moderni primjerci mnogo brže dolaze do optimalnog stanja i više nije apsolutno nužno odraditi uhodavanje. Ipak, zbog načina na koji plazma paneli funkcioniraju i perioda formiranja fosfora u ćelijama, nije naodmet držati se jednostavnih uputa prvih 100 do 200 sati rada kako bi se otklonili svi potencijalni uzročnici preranog starenja ćelija – u nastavku donosimo koja su to pravila uz objašnjenje vezane terminologije.

Kako funkcionira plazma TV?

plasma-panasonic

Za razliku od LCD TV-a kod kojeg sam panel ne emitira svjetlost već su pikseli pozadinski osvijetljeni nekim izvorom osvjetljenja  (LED, CCFL), plazma panel emitira vlastitu svjetlost iz svake od ćelija i ne zahtijeva pozadinsko osvjetljenje. Plazma ekran se sastoji od dva prozirna staklena panela između kojih se nalazi tanak sloj piksela. Svaki piksel se sastoji od tri plinom punjene ćelije ili podpiksela (jedan za crvenu, drugi za zelenu i treći za plavu boju, mogu biti različite veličine). Svaka ćelija ima sićušnu elektrodu koja joj šalje električnu struju, zbog čega se ionizira plin unutar ćelije (sastavljen od mješavine neona i ksenona). Aktiviran strujom, ionizirani plin odnosno plazma emitira UV zrake visoke frekvencije, a koje stimuliraju fosfor u ćelijama i tako uzrokuju osvijetljenost željene boje.

plasma-celija
Primjer plazma ćelije za crveni podpiksel.

Više od 6 milijuna ćelija nalazi se na Full HD plazmama, a zbog toga što je svaka od njih kontrolirana zasebno, slika je vrlo ujednačenog prikaza. Zbog toga što svaki do piksela emitira vlastitu svjetlost, kut gledanja je također vrlo širok, bez pada kontrasta ili promjene boja kao što je to slučaj kod LCD zaslona.

Što je zadržavanje slike (eng. image retention)?

image-retention-slova

Dinamična priroda plazma ćelija dovodi do pojave kratkotrajnog zadržavanja tragova sadržaja koji su određeno vrijeme bili statični na zaslonu. To mogu biti logotipi TV kuća, info trake ili predugo ostavljeni otvoreni izbornici televizora. Pripaziti treba i na sadržaje s titlovima jer kontrast bijelih slova s crnim obrubom i/ili zatamnjenom pozadinom također može uzrokovati prerano starenje ćelija. Što je statični sadržaj bio intenzivnije boje i što je duže bio prikazivan, to će se tragovi duže zadržati. Rješenje za ovu pojavu je jednostavno – samo je potrebno gledati TV program ili neki video sadržaj na DVD-u ili Blu-rayu kako bi plazma ćelije dobivale nove informacije za prikazivanje – što su sadržaji dinamičniji to će tragovi prije nestati.

Što je trajno zapečena statična slika (eng. burn-in)?

Radi se o oštećenju piksela čiji fosfor je prerano ostario i zbog toga isijava manje svjetlosti od ostalih piksela. Uzrok je razvijanje “sjećanja” na informaciju o boji koju je piksel prikazivao neprekidno dug vremenski period, te je ona ostala “zapržena” u njegov prikaz. Jednom kada je došlo do oštećenja ono se ne može više ispraviti i rezultira trajnom promjenom u intenzitetu svjetlosne informacije koju piksel isijava. Kod modernim plazma zaslona trajno zadržavanje slike teško je postići uobičajenom upotrebom, no na temelju povratnih informacija dugogodišnjih korisnika plazmi, a koji su pravilno odradili proces uhodavanja, relativno je česta pojava trajnih tragova titlova. Pojava je uočena kod sva tri proizvođača plazmi i to u svim cjenovnim kategorijama, od najpovoljnijih pa do najskupljih.

Primjer iz prakse

Za provjeru zadržavanja slike na plazma televizoru modernog datuma iskoristili smo LG-jev model 50PM6800. LG i Samsung imaju nešto izraženije zadržavanje slike nego Panasonicovi modeli, stoga je LG-jev televizor bio dobar primjer za analizirati. Koristili smo model koji je radio svježe izvađen iz pakiranja te je do sada sakupio cca. 10 sati rada. Odabrali smo scenarij prikazivanja statične slike sa skalom nijansi primarnih i sekundarnih boja, te bijelim tekstom “BURN IN” s lijeve i desne strane. Sliku možete vidjeti i po želji preuzeti dolje:

burn-in-image

Odabrali smo Vivid predložak s intenzivnom svjetlinom i dodatno pojačanim kontrastom koji spada među predloške koji se ne preporučuju koristiti u početnih 100 do 200 sati dok se plazma panel ne uhoda. Statičnu sliku smo ostavili punih 30 minuta, te su nakon toga na uniformnoj sivoj pozadini bili vidljivi dijelovi teksta “BURN IN” i kvadratični uzorci gdje su se nalazile pojedine nijanse boja.

Na ekran smo zatim pustili naš vlastiti video uzorak (dostupan niže za preuzimanje) u kojem se izmjenjuju nijanse sive, te primarne i sekundarne boje. Tragovi blokova su nestali vrlo brzo, cca. 10 minuta nakon početka prikazivanja videa svi tragovi su nestali, a jedino je ostao slabo primjetan trag slova “BURN IN” u gornjem desnom rubu, najviše primjetan kada se na zaslonu prikazala plava boja. Trag teksta je potpuno nestao nakon 30 minuta što smo prikazivali dinamičan sadržaj, te je čitav zaslon ponovno bio potpuno ujednačenog prikaza.

Scenarij smo ponovili još jednom, no ovoga puta smo umjesto vlastitog materijala za čišćenje tragova statične slike iskoristili LG-jev ugrađeni uzorak. Uzorak se nalazi na slijedećoj putanji:

 • Settings -> Option -> ISM Method -> Colour Wash

Dobiveni rezultat je vrlo sličan – za pola sata statične slike u Vivid načinu rada bilo je potrebno isto toliko vremena da se tragovi bijelih slova “BURN IN” potpuno izgube iz prikaza.

Savjeti za uhodavanje plazma televizora (eng. plasma break-in)

Pravilo koje se obično uzima kod plazma zaslona jest da se prvih 100 do 200 sati na ekranu prikazuje što je moguće više dinamičnog sadržaja koji popunjava cijeli zaslon, te da se izbjegavaju predlošci za sliku koji imaju veliku svjetlinu i kontrast (tipa Dynamic, Vivid, Game itd.). Proces uhodavanja traje cijelo vrijeme dok je televizor upaljen, neovisno o sadržaju koji se prikazuje.

Download videa za uhodavanje plazma televizora:

Kako bi se sve svi pikseli na ekranu jednako angažirali, HD Televizija je napravila jednostavan video materijal koji možete preuzeti i reproducirati na USB reproduktoru plazma televizora. Idealno je postaviti da se video ponavlja (opcija repeat) i tako reproducira kada god aktivno ne gledate TV kako bi proces uhodavanja prošao što brže.

Uzorak s jednim ciklusom (1080p25, oko 4.5 MB):

[wpdm_file id=59]

6-minutna varijanta (1080p25, oko 45 MB):

[wpdm_file id=60]

Infografika – “DA i NE” lista za korištenje plazma TV-a prvih 100 do 200 sati rada

histogram-plazma-da-ne

Zaključak

plasma-tvs

Iako preporuke o korištenju plazmi ovise od proizvođača do proizvođača i danas niti jedan od njih ne inzistira na posebnom tretmanu uhodavanja, preporuka je prvih cca. 100 do 200 sati pripaziti na sadržaje koji se prikazuju na ekranu, te što je moguće više izbjegavati statične materijale, uključujući podnaslove kod filmova. Moderne plazme imaju ugrađene zaštite od dugotrajnog prikaza statične slike poput screen savera ili blagog pomicanja slike, te je sama tehnologija napredovala tako da trajni tragovi mogu ostati vrlo rijetko, najčešće ukoliko se većina sadržaja gleda uz prikaz podnaslova (titlova) i to čak i nakon pravilnog uhodavanja panela.

Izvori fotografija: LG, Samsung, Panasonic.net

Adsense

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

36 komentara

 1. Bok!

  Postoji još jedan scenarij za nastanak burn-ina. To je gledanje samo i jedino isključivo naših TV kanala. Naime, naši kanali kada prikazuju filmove, serije i slično skoro uvijek imaju prijevod (ne sinkroniziramo ništa osim crtića i vlastite produkcije ofkors). Prijatelj je kupio svojim starcima HD Ready plazmu otprilike kad i ja (pol godine, godinu nakon što znači otprije cca. 2, 2.5 godine). Na njoj je samo prikazivan naš program i problem je vidljiv na mjestu gdje je prijevod, odnosno gdje su titlovi inače.

  Zašto?
  Najvjerojatniji razlog je jer mi za razliku od mnogih ostalih zemalja u pozadinu iza titlova još ubacujemo zatamnjenu pozadinu u obliku pravokutnika iza teksta. Što znači da se stalnim gledanjem TV programo tamo vrlo često izmjenjuje skroz bijeli tekst sa zatamljenom pozadinom. Eto recepta za dugoročni burn-in. Vidio sam ga (sad je kod njega doma plazma) i vrlo je slabo vidljiv te praktički ne smeta prilikom gledanja sadržaja, ali je tamo.

  Ovo jest problem, ali kao što sam rekao. Njegovi starci su gledali striktno naš TV program. A za ljude koji ne trebaju najbolju kvalitetu moguću slike bi za takve potrebe (pošto nisu nikad ubacili nikakav HD sadržaj) preporučio neki LED TV čisto zbog mizerne potrošnje.

  Što izabrati, LED ili Plazmu je kao i uvijek čisto stvar procjene potreba, navika i ostalih faktora.

  1. Borna, hvala na skretanju pažnje na detalj s titlovima, definitivno jedan od češćih uzročnika tragova na plazmama. Uz titlove sa zatamnjenom pozadinom tu su i RTL-ovi masno otisnuti i s crnim obrubom koji su definitivno problematični za plazme. Dodao sam u tekst komentar vezan za titlove.

   Inače, u potpunosti se slažem s tobom oko izbora plazma ili LCD, tko hoće potpuno bezbrižno koristiti svoj HDTV, LCD je bolji izbor.

 2. Hi!

  pohvala za material….
  jedino je zbunjujuće, netko navodi 100, 200 a netko 500 sati za uhodavanje….
  opet netko ima samo full screen boje koje se izmjenjuju kao ovdje….
  netko opet tvrdi da je najbolje pustit “snjeg” preko cijelog ekrana…
  viđao sam i neke materiale koji su doslovno dugine boje….
  uglavnom, da “taj” period uhodavanja nije potreban nebi ga nitko ni spominjao..
  glavno da mi kao korisnici imamo više materiala na izboru

  1. Bok Robert!

   Postoji nekoliko različitih pristupa uhodavanju i općenito tretiranju plazmi, pa tako i “satnice” variraju od preporuke do preporuke. 100 do 200 sati bi trebalo biti dovoljno vremena da se ćelije formiraju, a sada hoće li tragovi jače ili slabije privremeno ostajati na ekranu ovisi o nizu faktora, te od individualnog modela do modela. Iskustva su također različita, nekome više smetaju tragovi, a drugi ih niti ne vidi s optimalne udaljenosti, tako da je ovo podjednako subjektivna i objektivna tema…

 3. Pozdrav, zbog čega za uhodavanje plasme nije pogodan predložak standardno (normalno), jel možda zbog ambijentalnog senzora? Ja sam kod sestre na novoj plasmi 50st50 ostavio “normalno” sa kontrastom na pola i uključenim ambi senzorom (to je možda ono kaj sam trebal isključit).

  1. Pozz pleyac!

   Predlošci koji se nalaze na listi onih koji se preporučuju obično su oni koji su najbliže standardima što se karakteristika slike tiče, te time imaju ujednačenije boje i stabilniju gamma karakteristiku. Standard predložak obično ima veća odstupanja i samim time neka od boja dominira spektrom, obično plava. To znači da će se ćelija koja stvara boju koja dominira više “trošiti” u odnosu na ostale, a cilj uhodavanja jest da se sve ćelije kao osnovni element piksela formiraju podjednako. Radi se o nijansi, no opet dobro je obratiti pažnju na taj detalj i koristiti neki drugi predložak. Ambijentalni senzor može ostati upaljen.

 4. Slažem se sa komentarom za titlove.

  Kupio sam plazmu Samsung PS43D450 i prvih više od 200 sati koristio sam jako niske postavke kontrasta i svjetline. Gledao sam program isključivo razvučen preko čitavog ekrana. Sva moguća pravila koja postoje za “uhodavanje” plazmi, ja sam još dodatno pojačao. No, gledao sam u određenom postotku i serije sa titlovima. Nakon prvih možda mjesec dana apsolutno normalnog korištenja TVa došlo je do razlike u boji na mjestima gdje su titlovi. Iskreno, nakon svakakvih probi “ispiranja” ekrana. Svakakve “uzorke” sam vrtio satima i danima, ali te dvije linije na mjestu titlova ostaju. Danas nakon godinu i po dana od kupovine tog TVa, linije su vidljive kao i u samom početku. Nema tu pomoći.

  Zato što god se pričalo na ovom forumu za plazme, ja dodatno potenciram OPREZ za sve buduće kupce.

 5. Imam Panasonic plasmu već 4 godine. Svašta se na njoj gledalo, a naročito u posljednju godinu ili nešto od kada je u kuću došao Med 500X2, a ja, budala, na njega natovario stotine crtanih da djeca gledaju. Ni traga burn-in-u. I kad ostave nešto ststičko duže vrijeme, malo “ispiranja” HD sadržajem ili “snijegom”, i opet sve normala. Panasonic je ipak klasa za neke LG-ove ili Samsunge. U svakom slučaju, plazma ili lcd je više usbjektivan izbor.

  1. da , slszem se u potpunosti, ko zeli plazmu najbolje resenje je panasonic, pre otprilike mesec dana sam dobio Panasonic 42st50e i dok sam bio na poslu supruga upalila radio i tako staticno satjalo okoo 2h i nista od burn in a, joj koja sreca inace proslo je oko 150 h i sve je ok. Inace pustam i hd kanale kao i sneg. Danas skidam fajl sa sadrzajem raradjivanja pa malo to da pojaca.

   Jednino me pitaje muci dal sam napocetku trebao pustati materijale za razdadjivaje ekrana ili jos nije kasno, msm dal sam nesto propustio, tj dal ce kvalitet slike biti kvalitetniji ako se pustaju ovavkvi video materijali.

 6. Imam plazmu Samsung C450 i uhodavo sam prema preorukama nešto više od 200h. Nakon dvije godine i par mjeseci (naravno garancija mi je istekla) normalnog korištenja imam slijedeći problem. Kada se na ekranu pojavi bijela podloga na njoj se u cijelom dužinom jedne trećine ekrana u donjem redu oslikavaju crvene točkice koje promjenom bijele u neku drugu nestaju, pojava ja sve više počela biti vidljiva.
  Jel to posljedica nekakvog burnina il nečeg drugog? Ima li smisla probavati riješiti ovim alatima za uhodavanje ili imate neku drugu preporuku.
  Hvala pozdrav.

 7. Imam Panasonic G20 oko 2 godine i kupio sam nakon silnih hvalospjeva od strane Nanija i tvrdnjama da je nemoguće imati burn in na tom tv-u.Striktno sam slijedio uputstva u prvih 300 sati uhodavanja a neki bi rekli da sam i pretjerivao u tome. Međutim iako sam vrlo malo gledao tv programe na tv-u mi je vidljiv logo FTV iako je nisam nikada gledao duže od neka 3-4 sata bez prekida u jednom danu.Posebno je vidljiv na bijeloj podlozi a inače kada se gleda teško ga je primjetiti.Slika na plazmi je neuporedivo bolja,prirodnija i prijatnija od bilo kojeg LCD tv-a ali da je burn in problem i danas to je činjenica i ne znam da li je ista stvar i sa G50 pa bi molio da se javi neko koga ima! Pozdrav

 8. I ja isto svoju Panny G20 uhodavo 200h prema Nanijevim uputama prije 3god, i od tada stalno vidljivi burn-in pogotovo di su titlovi. Samo usporedba, tada je ta plazma kostala 9k kn, a kum koji je dao 3k kn za svoju HD-Ready LG plazmu, nikada tako nesto vidio kod sebe. Za sliku inace sve 5, al da Panasonic nije mogao to rijesiti kako treba (kao sto je LG rjesio na 3 puta jefinijoj plazmi), a niti je itko tada spominjao da “zlatni” Panasonic ima takvu manu na srednjoj klasi plazme… :/

 9. Da, zadržavanje slike i burn in očito varira od modela do modela i Panasonic plazme nisu iznimka. Iskustva variraju no očito da titlovi mogu ostaviti dugotrajni ili čak trajni trag, no rekao bih da intenzitet ovisi od panela do panela i to u svim cjenovnim kategorijama.

 10. Pozdrav Darco posle mnogo muka uspeo sam da vratim LED tv i umesto da dobijem novac jedino sto sam mogao da isposlujem a da mi odgovara je bila Samsung plazma PS-43F4500. Skinuo sam neki film za razradu plazma panela koji traje oko 4 minuta i ponavlja se (u vidu nekog snega i cetvorouglova raznih boja). Interesuje me kada prvi put budem upalio tv u kom modu stavljam tv kada gledam? Predpostavljam da nocu pustam taj klip da bi brze proslo to vreme razrade.
  Iskreno bi volio da mi pomognete jer se strasno plasim tog Burn ina i IR-a.

 11. p.s. Posto vec imam Sony trinitron tv da li da onda ovu plazmu razradjujem samo sa tim video klipom a da na Sony-u gleda program da ne bi stalno razmisljao gde da vrsim zoom ako ima crnih linija? Izvinjavam se mozda sam postavio glupo pitanje.

  1. Pozdrav,

   Ne trebate se toliko brinuti oko zaprzenja slike jer već svjesnost da ono postoji ce vas spriječiti da plazmu koristite na načine koji bi mogli dovesti do te pojave. Slobodno mozete gledati TV program i filmove, a video za ujednačeno razradjivanje puštati samo onda kada ne gledate TV, tako da proces uhodavanja prodje što brže. TV postavite u “kino” predložak i eventualno mozete smanjiti Cell Light i Kontrast kontrole za nekoliko bodova. Ugodno uhodavanje želim :)

 12. Puno vam hvala,verujte mi koliko god je dobra slika na plazmi toliko se ja plasim pomenutih stvari.
  Pozdrav i svako dobro zelim.

 13. Startovao sam onaj klip za razradu panela u movie formatu. Medjutim kada sam hteo da skeniram digitalne kanale to mi ne uspeva. Pa dal je moguce da i ako ima u sebi DVB-T/C moram da bi gledao kablovsku televiziju da koristim STB ?

 14. Nasao kanale jedino sto mi se tv ugasi posle 4 sata pustanja videa za razradu panela pa moram ponovo da startujem tv i USB. Da li znate kako na ovoj Samsung plazmi moze sa se proveri koliko je proslo vremena od razrade panela?

 15. Pozdrav,

  Imam Panasonic HD ready plasmu 42X10 još iz 2009. god. i više sam nego zadovoljan njome. Prvih 300 i kusur sati sam je pravilno po uputama razradio (obični sd program i pred spavanje snijeg pola sahata).
  Do dana danas ni traga od BURN IN-a, a baš sam bio skeptik po tome pitanju!! Curica je znala po cijeli dan gledati crtiće sa kojekakvim logotipima i statičnim barovima, pa sam stalno zavirivao po plasmi i tražio neki trag burn-a, ali na žalost LCD fanova nisam ga pronašao! :-) Mada nisam tad gledao filmove sa crnim trakama gore i dolje iskreno. I dan danas ih ne volim gledat, jednostavno me iritiraju, zumiram i to je to.
  Više uopće i ne razmišljam o burn in-u ili o image retention, već o dobrom sijelu isl. :-) Valjda to dođe s godinama :-)

  Sve u svemu, plasmu treba dobro razradit i više od 300 sati i poslije toga si slobodan, bez brige. Gledat tv program, filmove, sport isl. a koristit je kao monitor nism baš siguran.

  Plazma je oduviejka bila TV a LCD je oduvijeka bio monitor i tu je kraj priče.

  Toliko od mene, pozdrav.

 16. Postovani,

  Danasnja tehnologija plasme je dosla tako daleko da skoro pa je nemoguce napraviti burn-in. Ja sam isto 2009 kupio Panny i odradio sam 150 sati po preporuci frenda i kasnije apsolutno nisam imao problema..I dan danas zaboravim iskljuciti playstation a ja izadjem vani i tako stoji ogromni logo pa 5-6 sati. Kasnije malo prebacim par minuta na snijeg i to nestane i prije nego kazes otorinolaringologija..Ti strahovi su bespotrebni..

 17. Drustvo hvala vam na odgovorima nisam bio u zemlji. Jedino sto se ova razrada otegla ko gladna godina i po nekoj mojoj proceni trebace mi jos nekuh desetak dana, zao sto mi je majka pustala na tv-u klip za razradu nekih 4 sata dnevno inace bi mi sad tv bio spreman za kalibraciju i gledanje. Ja sam isao na varijantu da samo pustam klip za razradu panela pa tek kad prodje 300 sati krenem da gledam program preko njega. Meni se to cini sigurnije. A koristim Sony trinitron.
  TUFEK i meni ti filmovi sa trakama izgledaju kao da ih gledam kroz kljucaonicu. Tv ne bi koristio kao monitor sem ukoliko ne bi gledao filmove sa PC-a ili neke filmove sa online sajtova.

 18. Meni je na LG plasma ostalo ljubicastim slovima Mozzart i kvote(tltx kladionica) sada se ta slova vide kada je na pozadini slika svetlija,tj.bela,plava zelenkasta,kada su tamnije boje ne primecuje se,kako to da resim ???

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!