Audio-video uređajiCES - Las VegasPanasonicSajmovi elektronikeVijesti

CES 2013: Panasonic predstavio 56″ Ultra HD OLED, prenamijenio tvornicu LCD panela zbog fokusa na OLED i 4K tablete

panasonic-ultrahd-oled-56-h

Korejski proizvođači Samsung i LG imaju Full HD 55″ OLED TV, japanski Sony i Panasonic Ultra HD 4K 56″ OLED TV. Baš kao i Sony, Panasonic je na CES-u predstavio svoj prvi OLED TV temeljen na preciznoj i učinkovitoj Ink-jet metodi printanja, te tako pokazao kako je spreman suočiti se s oštrom korejskom konkurencijom u TV segmentu.

Panasonicov prototip dubok je nešto manje od 1.2 cm uz masu od svega 12 kg, što je dvostruko manja masa od “normalnog” 4K zaslona. Panasonicov panel koristi strukturu gornjeg isijavanja s prozirnom katodom, a što rezultira s većom učinkovitošću zaslona. Istu tehnologiju koristi Sony, stoga se pretpostavlja kako je tehnologija izvorno njegova. TFT podloga je također Sonyjeva, a zanimljivo jest to što iako se čini da panel koristi crveni, zeleni i plavi podpiksel, Panasonic je primijenio i sloj s filterom boja kako bi bolje kontrolirao boje i održao njihovu čistoću.

Panasonicov prototip izgleda odlično prema dojmovima onih koji su ga imali prilike uživo vidjeti, to što se i drugo može očekivati od samog vrhunca rezolucije, OLED tehnologije i izvrsnih materijala koji se prikazuju na zaslonu.

U vezanoj vijesti, Pocket-lint je dobio informaciju kako je Panasonic ugasio svoju tvornicu LCD panela, te da će ju prenamijeniti za proizvodnju OLED TV-a i tableta 4K rezolucije. Jasno pitanje koje se prvo postavlja jest odakle će Panasonic nabavljati panele za svoje ovogodišnje LCD televizore, a koje je također predstavio na CES-u. S obzirom na to će svi 3D LCD televizori ove godine biti temeljeni na polarizacijskom prikazu, jasno je kako će IPS FPR panele snabdijevati korejski LG. Panasonic je to već i prošle godine počeo prakticirati jer su mu isti trebali za ET5 seriju koja je koristila LG-jev FPR IPS panel, stoga će ove godine samo naručiti veću količinu i svoj fokus okrenuti ka novim tehnologijama.

panasonic-ultrahd-oled-56
56-inčni Ultra HD OLED TV, izložen je na CES-u u Las Vegasu

Panasonicovo okretanje ka OLED tehnologiji i implementacija tehnologije printanja koja je povoljnija od konkurencije mogla bi značiti to da će se do kraja ove godine ili tijekom 2014. godine pojaviti cijenom povoljniji OLED Full HD i/ili OLED 4K Ultra HD modeli u odnosu na ostale predstavljene modele. Kao i do sada, pratiti ćemo uzbudljiv razvoj TV tržišta.

Izvori: Panasonic / OLED-Info

Adsense

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Povezani tekstovi

5 komentara

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Također pogledajte
Close
Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!