Audio-video uređajiCES - Las VegasPanasonicSajmovi elektronikeVijesti

CES 2013: Panasonic predstavio 56″ Ultra HD OLED, prenamijenio tvornicu LCD panela zbog fokusa na OLED i 4K tablete

panasonic-ultrahd-oled-56-h

Korejski proizvođači Samsung i LG imaju Full HD 55″ OLED TV, japanski Sony i Panasonic Ultra HD 4K 56″ OLED TV. Baš kao i Sony, Panasonic je na CES-u predstavio svoj prvi OLED TV temeljen na preciznoj i učinkovitoj Ink-jet metodi printanja, te tako pokazao kako je spreman suočiti se s oštrom korejskom konkurencijom u TV segmentu.

Panasonicov prototip dubok je nešto manje od 1.2 cm uz masu od svega 12 kg, što je dvostruko manja masa od “normalnog” 4K zaslona. Panasonicov panel koristi strukturu gornjeg isijavanja s prozirnom katodom, a što rezultira s većom učinkovitošću zaslona. Istu tehnologiju koristi Sony, stoga se pretpostavlja kako je tehnologija izvorno njegova. TFT podloga je također Sonyjeva, a zanimljivo jest to što iako se čini da panel koristi crveni, zeleni i plavi podpiksel, Panasonic je primijenio i sloj s filterom boja kako bi bolje kontrolirao boje i održao njihovu čistoću.

Panasonicov prototip izgleda odlično prema dojmovima onih koji su ga imali prilike uživo vidjeti, to što se i drugo može očekivati od samog vrhunca rezolucije, OLED tehnologije i izvrsnih materijala koji se prikazuju na zaslonu.

U vezanoj vijesti, Pocket-lint je dobio informaciju kako je Panasonic ugasio svoju tvornicu LCD panela, te da će ju prenamijeniti za proizvodnju OLED TV-a i tableta 4K rezolucije. Jasno pitanje koje se prvo postavlja jest odakle će Panasonic nabavljati panele za svoje ovogodišnje LCD televizore, a koje je također predstavio na CES-u. S obzirom na to će svi 3D LCD televizori ove godine biti temeljeni na polarizacijskom prikazu, jasno je kako će IPS FPR panele snabdijevati korejski LG. Panasonic je to već i prošle godine počeo prakticirati jer su mu isti trebali za ET5 seriju koja je koristila LG-jev FPR IPS panel, stoga će ove godine samo naručiti veću količinu i svoj fokus okrenuti ka novim tehnologijama.

panasonic-ultrahd-oled-56
56-inčni Ultra HD OLED TV, izložen je na CES-u u Las Vegasu

Panasonicovo okretanje ka OLED tehnologiji i implementacija tehnologije printanja koja je povoljnija od konkurencije mogla bi značiti to da će se do kraja ove godine ili tijekom 2014. godine pojaviti cijenom povoljniji OLED Full HD i/ili OLED 4K Ultra HD modeli u odnosu na ostale predstavljene modele. Kao i do sada, pratiti ćemo uzbudljiv razvoj TV tržišta.

Izvori: Panasonic / OLED-Info

Adsense

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Povezani tekstovi

5 komentara

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!