Audio-video uređajiNajave testova

Najava testa: Panasonic TX-P42ST60E – nasljednik best buy plazma televizora 2012. godine

panasonic-st60-header

Panasonic E-Store nam je na test ustupio željno iščekivanog nasljednika jednog od najpopularnijih televizora za 2012. godinu,  modela ST50. Novi ST60 karakterizira NeoPlasma Full HD panel s aktivnim 3D prikazom, te najnovijom Smart TV platformom imena my Home Screen, a koju smo već predstavili u testualnoj i video recenziji Panasonic E6E modela. Od ugrađenih tehnologija tu je Infinite Black Pro panel izvrsnog kontrasta i realistične crne boje, 2500 Hz ffd osvježavanje ćelija za izvrsnu pokretnu rezoluciju, te V-Real 3D Pro čipset kompanije Mediatek, kako se može vidjeti kroz utore na metalnoj poleđini. U pakiranju se također nalazi i jedan par aktivnih 3D naočala, te elektronička olovka koja s jednom AAA baterijom omogućuju pretvaranje zaslona u crtaću površinu po kojoj se mogu pisati poruke i crtati, te uradak pospremiti u JPEG formatu na SD karticu.

ST60 posjeduje 3 HDMI priključka i 2 USB sučelja, te ugrađeni Wi-Fi i DVB-T/C prijamnike. Dizajn je jednostavan, crni okvir sa srebrnim obodom i stalkom iste boje. Sučelje je potpuno jednako kao i kod E6E LCD televizora, a isto vrijedi i za predloške za sliku – True Cinema na prvi pogleda daje najprecizniju sliku, a za finu korekciju tu su kontrole gamme, RGB balansa i raspona boja (samo za primarne boje). ISF i THX predlošci će biti dostupni na modelima više klase, GT60, VT60 i na referentnom ZT60 modelu.

Više detalja o karakteristikama slike i dojmovima nakon korištenja u nadolazećoj recenziji, a do tada uživajte u galeriji fotografija raspakiravanja i instalacije ovog cijenom i performansama vrlo atraktivnog modela japanskog Panasonica. Sva pitanja vezana za ovaj model možete napisati u formi za komentare ove najave, a mi ćemo se potruditi odgovoriti na njih u recenziji u tekstualnom ili video obliku.

panasonic-st60-packaging
Klasična ambalaža na koju smo se već navikli od strane Panasonica.
panasonic-st60-content
Ambalaža s mnogo dijelova, no svaki je uredno zapakiran i dobro posložen u unutrašnjosti kako se ne bi oštetio.
panasonic-st60-connectors
Priključci u dvije orijentacije tako da ne smetaju montaži na zid, 3 HDMI-ja smještena sa strane.

panasonic-st60-content

panasonic-st60-design
Elegantan dizajn bez posebnih dizajnerskih iskoraka u odnosu na prošlu godinu.
panasonic-st60-thickness
Nešto više od 4 cm iznosi debljina u donjem dijelu.
panasonic-st60-reflections
Implementiran filter protiv refleksija dobro se nosi s refleksijama svjetlosti.
panasonic-st60-settings
Jednostavni i dobro posloženi izbornici za podešavanje.
panasonic-st60-3d-glasses
Jedan primjerak 3D naočala u ambalaži – male mase i jednostavne za korištenje, baterija bez mogućnosti punjenja.
panasonic-st60-electronic-p
Elektronička olovka nešto je veća u odnosu na standardne “analogne”, no ugodna za držanje i pisanje po ekranu.
panasonic-st60-pen-in-actio
Bez sumnje da ćemo uskoro gledati djela umjetnika nacrtanih elektroničkim olovkama.
Adsense

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Povezani tekstovi

37 komentara

 1. ček, ček, nije li bilo priče da st model neće imati infinite black pro? Također 42 inča diagonala, jel se ono pričalo da neće biti st60 modela u toj diagonali

 2. Molim te Darco da ispraviš jednu sitnicu – umjesto elektronska olovka ispravno je reći i napisati eletronička olovka. Elektronika i elektroni, mnogi to brkaju. Bez uvrede. ;-)

 3. Kod testiranja može li provjera opcija titlova ugrađenog media playera (čitanje naših znakova č,ć,š.., veličine titlova, da li čita ugrađeni titl u mkv ili zaseban…)
  Hvala poz.

 4. Nadam se da ce ova recenzija biti precizna ut50 je razina crne bila 0,009 kod vas je ispalo da mnogi lcd televizori imaju bolji kontrast od ut 50 sto nema smisla.

 5. Bit će zanimljivo vidjeti napredak svijetline i bijele boje. Da li su se približili lcd-u po tom pitanju, a u meniju ima mnogo novih poboljšanja.

 6. zavisi u kojem modu se mjeri i gt50 vam je kontrast bio los.St60 je razina crne 0,005 i nema problema sa svjetlinom,samo vas molim da proucite dobro input lag izgleda da je katastrofalan radi cega sam i odustao od kupovine.Da li cete raditi recenziju S60 izgleda da ona ima odlike st60 samo bez 3d pa me ta plazma vise zanima?

  1. Da citiram paragraf iz recenzije: “THX Cinema je ostvario vrijednost crne boje od 0.0145 cd/m2 uz vršnu svjetlinu od 104.2 cd/m2, što ostvaruje kontrast od 7186:1. THX Bright Room je predložak namijenjen za jako osvjetljenje prostore i idealan za gledanje po danu. U njegovom slučaju crna boja iznosi 0.015 cd/m2, dok je svjetlina gotovo dvostruko veća i iznosi 196.8 cd/m2, uz kontrast od impresivnih 13120:1.”

   Gdje u stranim recenzijama (a čiji testni modeli mogu varirati u rezultatima) je dobiven veći kontrast? Unaprijed hvala.

 7. Pa normalno kada nije nešto dobro napravljena recenzija. Bez uvrede. Ja imam taj tv, kojega sam zamjenio za VT30. Gledam na THX i uživam.

 8. http://www.hdtvtest.co.uk/news/panasonic-tx-p50gt50b-p50gt50-201205091797.htm?page=Calibration hajde tu je manje vise slicno i ako ste uradili najlosiji primjer gt50.Ut 50 ima isti kontrast kao st50 samo nema filter itd ali u mraku daje istu kvalitetu slike,po vama je to ispalo potpuno drugacije.Ne mislim vam kontrirati ali ljubitelj sam panasonic plazmi i kod vas sam vidio mnoge stvari koji se ne slazu sa renomiranim sajtovima.Naravno mozete mi reci prati onda te sajtove ali eto tu smo da komentarisemo ja vas stalno pratim i ja jedva cekam vasu recenziju st60.Pozdrav i nemojte se ljutiti ovo je dobronamjerna kritika

  1. Hvala na linku i komentaru. Naravno da se neljutim niti shvaćam ovo na bilo koji negativan nacin. Srećom da postoji vise kvalitetnih stranica sto testiraju HD opremu pa je lakše napraviti presjek onoga što pojedini proizvod nudi, a to što se rezultati mogu razlikovati moze ovisiti i o samim modelima koji variraju od regije do regije.

 9. Ako nije problem testirajte IR. To je jedan od većih probleba Panasonic plazma i da li posjeduje DVB-T/T2 tuner. Hvala !

  1. Recenzija će izaći u subotu. Završeni su testovi procesora i potvrđene su performanse GT50 modela koji smo testirali prošle godine, no više detalja u samoj recenziji. Definitivno ima i doista nelogičnosti u tvornički aktivnim opcijama i pod time ne mislim samo na overscan…

 10. moze li samo prije recenzije odgovor jeli zaista input lag katastrofalan kako se prica?St50 sada ima jako dobru cijenu pa se dvoumim sta kupiti input lag mi igra jako veliku ulogu

  1. Kk, broj gradacija označava finoću prijelaza između različitih svjetlina boje, odnosno prijelaza različitih boja. Što je broj veći, to će biti teže uočiti grube prijelaze poznate pod pojmom posterizacija ili eng. banding. U praksi se razlika teško može uočiti između gore spomenutih vrijednosti, posebno ako dobro ne poznajete materijal i ne znate kako izgleda zapisan na mediju s kojeg ga gledate. Bez obzira na broj gradacija, sve plazme imaju prisutan efekt pojave posterizacije kod dinamičnih kadrova, a to se najbolje može vidjeti na licima osoba koji se u krupnom planu pomiču u kadru. Ako želite vidjeti takav materijal, dobar primjer je zadnja scena filma Ljupke Kosti, a koja čak i na LCD-ima srednje klase ne pati od pojave gradacije, dok čak i najbolje plazme tu ispolje taj efekt, unatoč svim navodima o finoći gradacija itd.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!