LCDRecenzijeTelevizori i monitori

Recenzija [3D TV LCD]: Samsung UE-40EH6030 (EH6030 serija)

TVORNIČKE POSTAVKE I KALIBRACIJA

spectracal-c6-hdtelevizija

Provjera karakteristika slike i kalibracije je izvršena putem SpectraCalovog Calman Professional softvera, X-Rite SpectraCal C6 kolorimetra i AVFoundtry VideoForge generatora uzoraka.

Brzi info
Kontrola gamme
RGB balans Upravljanje bojama (CMS)
da da (2 točke) ne

Televizor nudi četiri predloška za 2D sliku, te tri kada je u 3D načinu rada. Oni su kako slijedi:

 1. Dynamic
 2. Standard
 3. Natural (samo za 2D) i
 4. Cinema

EH6030 model nastavlja trend proizvođača da broj tvorničkih predložaka održi u malom broju u odnosu na pojedine konkurente, tako da za 2D način rada pronalazimo njih četiri, a za 3D svega tri. Naravno, broj predložaka kakav god bio nas neće impresionirati, već slika koju ti predlošci nude. Pogledajmo za početak karakteristike u 2D načinu rada, a za koji vjerujemo da će veliku većinu vremena biti aktivan. Prije nego što smo prislonili mjernu opremu na zaslon, jasno nam je bilo kako karakteristike slike neće biti blizu standardima, odnosno da će otkloni biti značajni, što nam je i nedugo zatim i potvrđeno. Tvornički Standard predložak uobičajeno je pokazao velika odstupanja u distribuciji osvjetljenja (prosječna gamma 1.7 – cilj je 2.2), hladnu sliku zbog previsoke temperature, te vrlo velike greške u balansu bijele boje (Delta E 1976), a koje su se kretale u prosjeku oko vrijednosti 33 (cilj: <3). Greške u prikazu boja nisu bile toliko velike, no opet dovoljno velike za pojedine boje da pokazuju bitne razlike jasno uočljive u slici, premda je položaj primarnih boja na CIE dijagramu po Rec. 709 specifikaciji bio dobar. Sekundarne boje su veći problem, posebno kod cijana i ljubičaste, a koje su jako zamaknute prema plavom segmentu.

Ono što je ipak za nijansu poboljšalo ukupan dojam jest solidan kontrast od preko 4600:1, uz vršnu svjetlinu nešto iznad 200 cd/m2, što odgovara uvjetima jako osvijetljenog prostora, no ne i za gledanje predvečer uz malo ili nimalo osvjetljenja. Vrijednost crne boje je 0.04 cd/m2, što je dobar rezultat.

Standard 2D karakteristike:

samsung-eh6030-std2d

Od Cinema 2D predloška smo očekivali bolji rezultat, te smo ga i dobili, no ne u svim segmentima. Tako su greške u RGB balansu bile i dalje jako visoke, u prosjeku oko vrijednosti 13, radi čega je slika imala plavu nijansu. Gamma se bitno poboljšala, a isto vrijedi i za greške u bojama, a koje su pale ispod kritične vrijednosti 10, te u prosjeku iznosile 4.9. Ipak, ono što je stvorilo najveći problem jest maksimalna svjetlina slike, a koja je veća nego u Standard predlošku i iznosi 228 cd/m2. U kombinaciji s isto tako povišenom crnom bojom od 0.06 cd/m2, ukupan kontrast sada iznosi oko 3800:1, što je i dalje jako dobar rezultat, daleko bolji od televizora zasnivanih na IPS panelima, no za 800:1 manji nego Standard predložak.

Cinema 2D karakteristike:

Dobra vijest jest ta što se uz sitne korekcije slika u Cinema predlošku može bitno poboljšati, te smo uz smanjenje vrijednosti pozadinskog osvjetljenja (a koje je tvornički podešeno na najveću vrijednost 20) na vrijednost 10, smanjenje kontrole gamme s 0 na -1, te igrom s RGB balansom u dvije točke bitno poboljšali izgled slike i učinili ju bližom standardima. Kontrast je u tom procesu malo pao, no i dalje se zadržao preko odličnih 3000:1, a slika je izgubila plavu nijansu i izgoreni efekt najsvjetlijih regija. Sve u svemu, ne baš sjajne tvorničke karakteristike, no uz sitne korekcije kvaliteta slike se može značajno poboljšati.

Provjera 3D karakteristike preko 3D naočala pokazala je, na veliko iznenađenje, bolje performanse u pojedinim segmentima nego 2D kopije. Standard 3D predložak je imao manja odstupanja u RGB balansu, bolju prosječnu gammu i  manje plavičastu sliku, dok je Cinema 3D predložak iznenadio po pitanju preciznosti gamme, malim greškama u RGB balansu i bojama, te preciznosti raspona boja. Naravno, za najbolji rezultat opet je poželjno podesiti RGB balans putem dostupnih opcija, no u cjelini slika je iskoristiva bez ikakvih podešenja u odnosu na tvorničke postavke.

Standard 3D:

samsung-eh6030-std3d

Cinema 3D:

samsung-eh6030-movie3d

Napomena: vrijednosti su dobivene uz lokalno zatamnjenje na Low vrijednosti. ANSI mjerenje označava vrijednost crne boje kada je 50% ekrana potpuno crne, a 50% maksimalno bijele boje i pokazuje performanse koje korisnik može očekivati kod većine video materijala.

Mjerni izvještaj
Tvornički Cinema 2D
Tvornički Cinema 3D
Vrijednost crne boje (On/Off) [cd/m2]
0.06 (0.06 ANSI) /
Izmjerena svjetlina [cd/m2]
228.7 (226 ANSI) 36.15
Izmjereni kontrast
3811:1 (3766:1 ANSI) /
Prosječna gamma 2.07 2.18Prethodna stranica 1 2 3 4 5 6 7 8Sljedeća stranica

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Povezani tekstovi

35 komentara

  1. Povećanje fonta slova je već implementirano u modelima C klase (tri veličine: manja, srednja i velika) iza kojih ide D pa E(ova najnovija) tako da vjerujem da su ostali pri tome.

  2. Kako je hdfreak napisao, dostupne su tri veličine, mala, srednja i velika. U recenziju je dodana slika najveće veličine titlova. Iskreno, mogli su dodati i “vrlo velika” ;).

   1. Odavno su te tri veličine,a isto tako odavno ja govorim da je to premalo.Nije mi jasno šta ih ”košta” staviti 5-6 veličina titlova,pa da ljudi biraju kako kome paše.Prijatelj mi ima 55” prošlogodišnji model.Ti veliki titlovi su bukvalno smiješni!!!

 1. samo me zanima sasto samsung reklamira eh seriju za led,to pise i na samim kutijama a usvari radise za ccfl tehnologijom.
  Odlicna recenzija i zanimliva ,dali uborzo dobicemo i kalibrirane postavke za ovaj model.

  1. Pavle, jedna ispravka, EH su LED LCD televizori s direktno postavljenim LE diodama iza ekrana. Radi se o varijanti za modele niske klase, dok za modele visoke klase takvo direktno postavljeno osvjetljenje je kvalitetnije odrađeno i ima funkcije poput lokalnog zatamnjenja. Ovakvih će modela biti sve više u budućnosti, te će u potpunosti zamijeniti CCFL osvjetljenje jer se pokazalo da je čak i povoljnije napraviti takvo rješenje nego ga bočno postaviti.

 2. Dakle EH nije klasično full led osvjetljenje? Ispričavan se na (pogrešnoj) terminologiji jer san već neko vrime izvan toka, ali došlo je vrime za kupit televiziju za u vikendicu…

  Nema local dimming i sl.? To bi praktički značilo da je u kvaliteti slike EH led=ccfl, jedino je led u prednosti kod potrošnje energije (i možda životnog vijeka osvjetljenja)?

  Od koliko novca se može nabaviti klasični full led, dakle sa dimming funkcijon radi poboljšanja kontrasta?

  I na kraju, koju bi preporučili televiziju za budžet od 3,000kn? Fala unaprid

  1. Pozdrav delmat!

   EH ima Full LED pozadinsko osvjetljenje, no to je novi trend kojim se nastoje smanjiti troškovi proizvodnje i takvih će modela biti sve više u donjem segmentu. Dakle, bez local dimminga i ostalih naprednih “fora”.

   Manja je potrošnja energije, probijanje pozadinskog osvjetljenja nije samo uz rubove već ga ima i po sredini ekrana, vijek bi trebao biti duži.

   Full LED su prilično egzotična roba već neko vrijeme, ima ga za sada još Philips u seriji 9 (9607, 9707, prošlogodišnji 9606 i 9607), Toshiba (ZL1 model s najvećim brojem zona zatamnjivanja, njih čak 512), Sharp (Sharp LC-60LE945E i Sharp LC-70LE945E), Sony (HX950 i HX900) itd. Presedan je jedino LG sa svojim LM980S serijom (odnosno prošlogodišnjim LW980S), a koji koristi NANO LED direktno postavljeno pozadinsko osvjetljenje, no zbog posebne tehnologije iznimno tankih kanalica koje prenose svjetlost iz središnjeg izvora do svakog dijela ekrana, TV je najtanji direct LED model na tržištu, svi ostali su značajno veće dubine. Više detalja o pojedinim modelima imate u HDDb bazi televizora: https://www.hdtelevizija.com/hddb

   Kolika veličina dijagonale je u tom budgetu?

 3. E ovo je baš 3D televizor. 3D slika super, sve je to ok, ali opet važnije mi je imati dobro skaliranu sliku, DVB-t, a ne samo 3D.
  Cijena jest dobra, ali ne opravdava kvalitetu.

 4. Darco, može pitanje. Kupio sam navedeni TV kod extreme digitala. Sve ok sa TV-om sa slikom osim što ima neki iritirajuči miris, koji se čuti i stvara blagu mučninu. Isti takav miris mi zna biti kad imam novi komp ili novo napajanje, ali taj miris otiđe nakon nekog vremena. Dali je to normalon, hoće li taj miris otiči nakon nekog vremena, dali da vratim tv??

  1. Petar, isprika na na kasnom odgovoru, tek sam sada uočio pitanje. Da, to je normalno kao i kod ostale tehnike da se na početku osjeti miris dok se komponente prvih nekoliko (desetaka) puta zagrijavaju i hlade, proći će :).

 5. Po vama dali je bolja slika na eh6030 ili samsung es5500 koji je u istom cijenovnom rangu, a koristi edge tehnologiju?

 6. Philips 42PFL4307, LG 42LM615S
  ili Samsung EH6030??? Cijene su otprilike iste pa me interesuje koji je najbolji da uzmem???

  1. Samsung je provjereno dobar za tu cijenu, osim ako ne tražite dobru smart tv platformu i ugodan 3D – u tom slucaju LG.

 7. i trazim dobae smart 3d…ali ne znam je li smart najbolji od samsunga ili je svaki smart isti (iste funkcije i aplikacije)?!ako nije koji samsung smart 3d 40-42″ sa konverzijom 2d u 3d bi bio najbolji za mene (do 1300 KM)?

 8. ove ostale stvari oko kvalitete slike i zvuka, upravljanja preko smartphone i sl smatram da svi imaju…samo jos da je led

 9. Poštovani, molio bih Vas za savjet.

  Kupujem novi televizor, i za oko su mi zapala 2 modela: Panasonic TX-L39E6E i Samsung UE-40EH6030.

  Zanima me koji je bolji od ta 2 modela za gledanje 2D Full HD filmova sa USB-a i SD signala te malo korištenje interneta.

  Načuo sam da su titlovi na Panasonic TV-u izuzetno mali, i da se ne može mijenjati veličina, dok se kod samsunga to može.

  Mogu ih dobiti po istoj cijeni, pa me zanima vaše mišljenje.

  Hvala unaprijed

  1. Za malo interneta je E6E daleko bolji jer ima otvoreni web pretraživač i pristup raznim aplikacijama. EH6030 ima samo 3D foršpane što brzo dosadi i to je to od interneta. SD signal je nešto bolji kod Panasonica, no u slučaju puštanja filmova preko USB-a ili mreže E6E ima jako sitne fontove i to mu je definitivno nedotatak u odnosu na Samsung. Ako ćete sjediti direktno ispred TV-a E6E je odličan izbor kad se sve zbroji i oduzme, te mu je i kvaliteta izrade bolja.

 10. Da li neko moze da mi kaze koju HDMI verziju poseduje ovaj UE-40EH6030 TV? Ovo mi je jako vazno zbog koriscenja na PC-u, sa AMD HD3D tehnologijom 3D prikaza u igrama.

  hvala
  Pozdrav!

 11. Panasonic 42xt50 ili Samsung 40EH6030? Trenutno su iste cijene pa molim stručno mišljenje.
  Najviše se gleda HBO/Cinemax HD, mkv 720/1080p filmovi te youtube preko Samsung BD-E5300.

 12. Kupio samo UE40EH630 prije nedelju dana. S obzirom da je kupljen da stoji u dnevnoj i da se gledaju SD kanali, gori TV nisam mogao da kupim. Pa ljudi to je katastrofa. HD filmovi su odlicni ! Nema zamjerke! 3D je solidan..Ali mi je zbog tamnih naocara slika tamna, moze li to da se popravi?

  1. Da, sve naočale cca. 60 do 70 posto svjetlosti “upiju” tako da morate povećati kontrolu kontrasta/pozadinskog osvjetljenja da se to djelomično kompenzira. Ipak, i dalje će 3D sadržaji preko naočala biti tamniji i s manje detalja, na što se jednostavno morate naviknuti…

 13. Veliki pozdrav , da li odgovaraju 3d active Naocale SSG-P51002 ZA Samsung UE-40EH6030 .
  Tj da li su kompatibilne jedne sa drugim ?

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!