LCDRecenzijeTelevizori i monitori

Recenzija: Toshiba 50L7335DG (L7 serija) 3D LED LCD Smart TV

toshiba-50l7335dg

Testirali smo Toshibin najbolji Full HD televizor za 2013. godinu, model koji pripada seriji L7. Ovaj model je opremljenim aktualnim tehnologijama poput aktivnog 3D prikaza, Cloud TV platforme s otvorenim internet pretraživačem, integriranim Wi-Fijem, Hollywood predlošcima za kvalitetan prikaz slike vjeran originalu, te uz sve navedeno pripada A+ energetskoj skupini što jamči malu potrošnju električne energije. Okvirna cijena 50L7335DG modela iznosi 8.399,00 kn. Što sve nudi i opravdava li cijenu, pročitajte u nastavku.

Video pregled (video overview)

hdtelevizija-youtube

HD Televizija YouTube kanal >>

Specifikacije (specifications)

 

Specifikacije
Proizvođač Toshiba
Model 50L7335DG
Tehnologija prikaza LED LCD
Veličina ekrana 50 inča / 127 cm
Energetska klasa A+ (105 kWh godišnje)
3D Ready/3DTV Da, 3DTV
Aktivni / polarizirajući 3D prikaz
aktivni
Osvježavanje zaslona 200 Hz AMR (Active Motion Rate)
Lokalno zatamnjenje ne
Rezolucija Full HD, 1920×1080
Broj HDMI priključaka 4
Optički/koaksijalni audio izlaz Da/Ne
USB priključak Da (x2)
Ethernet/mrežni priključak Da
Wi-Fi Da
PCMCIA/Common Interface utor Da
Utor za memorijske kartice Ne
DVB-T/DVB-C/DVB-S Da/Da/Ne
DVB-T2 / DVB-S2 Da/Ne
MPEG-2/MPEG-4 AVC h.264 Da/Da
Zemlja porijekla: Kina

Poveznice:

Službena stranica >>

HDDB baza televizora >>

Dizajn

toshiba-50l7335dg-front
Elegantan dizajn tankih profila i klasično oblikovanog stalka
Brzi info
Dizajn u jednoj ravnini Boja okvira Materijal okvira Zaslon Rotacija stalka
ne crna sa srebrnim detaljima plastika mat da (lijevo – desno)

Toshiba je za 2013. godinu odlučila ujednačiti dizajn svojim televizora, prijenosnih računala i tableta, tako da model L7 serije karakterizira karakteristična zakrivljenost donjih kuteva okvira i okrugla tipka za paljenje i gašenje s LED osvjetljenjem. Sam televizor je izrađen od plastike koja je crne boje, uz srebrne detalje u vidu trake duž donjeg dijela okvira i stalka kvadratičnog oblika.

toshiba-2013-design

Stalak se na televizor povezuje putem valjkastog metalnog međuelementa, a od kojeg smo očekivali da će pružiti bolju stabilnost televizora. Naime, baš kao što je to bilo slučaj i kod modela L4 serije, tako i ovdje moguće zanjihati televizor montiran na stalak, što umanjuje dojam čvrstoće i robusnosti. Srećom, TV barem nije moguće nagnuti da ostane u takvom položaju već se svaki puta vraća u svoj originalni položaj, što je korak iznad u kvaliteti u odnosu na L4 seriju.

toshiba-50l7335dg-logo
Logotip na nestandardnom mjestu, u donjem lijevom kutu.

Okvir je male debljine od 1.5 cm, te ima lagano skošenje prema zaslonu. Pogled s bočne strane otkriva dubinu od prosječnih 4 cm, pa do najviše 6 cm u donjem dijelu gdje su smješteni stereo zvučnici s pogledom prema podlozi.

toshiba-50l7335dg-thickness
Dubina televizora u usporedbi s Blu-ray pakiranjem

Od priključaka Toshiba se može pohvaliti sa standardnom paletom koja uključuje 4x HDMI u verziji 1.4 (ARC i MHL funkcije podržane), 2x USB, 1x SCART, 1x PC ulaz, 1x Toslink, analogni RCA ulazi, te na kraju tu je Common Interface i izlaz za slušalice. Tri HDMI priključka su smještena sa strane, dok je zadnji, četvrti, smješten s pogledom prema pozadini.

toshiba-50l7335dg-connector
Priključci u dvije orijentacije, 3 HDMI priključka smještena sa strane

Instalacija stalka je protekla brzo i bez problema, te smo s procesom instalacije zadovoljni. Alternativno se televizor može montirati na zid na VESA 400 x 200 mm nosač.

Daljinski upravljač (Remote Control)

toshiba-50l7335dg-remote
Daljinski upravljač istog dizajna i kvalitete izrade kao na ranije testiranom 39L4333DG modelu
Brzi info
Boja
Materijal Komunikacija Pozadinsko osvjetljenje Dodatno
srebrna plastika IR ne tri prozirne tipke za pristup Smart TV funkcijama

Priloženi daljinski upravljač svojim dizajnom, kvalitetom izrade i funkcijama u potpunosti odgovara modelu koji je bio priložen uz L4333DG televizor koji smo testirali ranije. Upravljač je plosnate i duguljaste građe, te na sebi posjeduje sve potrebne tipke za navigaciju, izbor broja kanala, pozivanje Smart TV funkcija i kontrolu reprodukcije preko ugrađenom multimedijalnog reproduktora. Numeričke tipke su postavljene pod blagim kutem za ugodniji dodir, a uz navigacijske strelice su se smjestile su se tipke za brz pristup EPG vodiču i izbornicima za podešavanje.

U cjelini, daljinski upravljač je praktičan za korištenje iako bismo voljeli da je kvalitetnije građen i da prozirne tipke za Smart TV funkcije nisu klimave.

Izbornici i Smart TV platforma (Menus and Smart TV platform)

toshiba-50l7335dg-smart-tv

Brzi info
Vodič za instalaciju
Sučelje na hrvatskom jeziku
Smart TV naslovnica
Internet pretraživač
da da da da

Kao i u slučaju daljinskog upravljača, sučelje i njegova funkcionalnost je na razini ranije testiranog L4333DG modela. Već smo kod procesa instalacije uočili onu istu sporost sučelja koja je bila prisutna i kod slabijeg modela, te je spor odziv nastavljen i u ostalim segmentima korištenja, od pozivanja i kretanja kroz izbornike, kao i unutar Smart TV platforme.

toshiba-50l7335dg-epg
EPG vodič

Smart TV platforma je kod L7 modela u zadnjoj softverskoj nadogradnji napredovala po pitanju dinamike, premda i dalje djeluje dvodimenzionalno i spartanski. Centralni dio sada prikazuje reklamne video materijale za istaknute aplikacije, među kojima po broju prednjače one za video streaming. Tako tu pronalazimo YouTube, Vimeo, Daily Motion, Viewster, iConcerts i Woomi, a od internet radija AUPEO!. Aplikacije za socijalne mreže nisu dostupne za našu regiju u ovom trenutku, kao što čitavo Smart TV sučelje nije moguće koristiti na hrvatskom jeziku. Otvoreni internet pretraživač je bio stabilan, premda izostanak podrške za Flash i HTML5 objekte ograničava primjenu.

Sve u svemu, korak naprijed je primjetan u odnosu na nekoliko mjeseci ranije, no i dalje kaska za konkurencijom.

Kvaliteta slike (Picture Quality)

toshiba-50l7335dg-sd
Sadržaj standardne kvalitete

Još od 2011. godine Toshiba nastoji približiti izvornu kvalitetu holivudskih filmova na svojim televizorima, što je realizirana putem specijaliziranih Hollywood predložaka koji krase i ovaj model. Naglasak Toshiba postavlja na prirodnost prikaza, uz minimalno procesiranja i maksimalan doživljaj originalnih boja i takta filma, bez efekta sapunice, pojačanog pooštravanja i raspona boja van propisanih normi. Model L7 serije smo tako najviše gledali u Hollywood predlošcima – Day inačici s povećanom svjetlinom za dnevno gledanje, Night za noćno, te Pro u kojem smo putem kalibracije sva odstupanja sveli na minimalne, gotovo neprimjetne vrijednosti.

Kvalitetno skaliranje sadržaja bilo je vrlo brzo vidljivo nakon što smo gledali TV program putem DVB-T prijama. Boje su bile čiste, pravilno zasićene, a zamućenja minimalna. Redukcija šuma na ovom modelu je učinkovita, tako da su starije snimke izgledale mirnije i čišće, dok smo kod filmova isključili ovu opciju kako bismo vidjeli optičku karakteristiku filmske trake. Resolution+ je također već poznata funkcija koja cjelokupan kadar čini oštrijim, što je zgodno za kvalitetne izvore standardne rezolucije, a može se koristiti i kod HD sadržaja. Efekt koji se dobiva kod Full HD sadržaja je blizak HDR-u, odnosno hiperrealističnim, plastičnim fotografijama gdje su bridovi jako izraženi, a plohe djeluju kao da su prekrivene tankim slojem prozirnog leda. Kod manje kvalitetnih izvora SD signala Resolution+ je dodatno naglašavao nesavršenosti digitalnog signala, te smo ga radije držali isključenim, baš kao i zasebnu opciju Oštrina.

toshiba-50l7335dg-bluray
Vitez Tame na Blu-rayu (1080p24)

Kroz testne diskve je L7335 prošao bez većih poteškoća, pravilno prepoznavajući najčešće kadence isprepletenog signala i prikazivajući ih bez efekta valovitih šara ili trzanja. Ono što smo uočili kako je za pojedine kadence, posebice 1080i 2:2, potrebno dosta vremena da bi ju procesor prepoznao i u prvom trenu se mogu prikazivati s gore spomenutim nesavršenostima. Isto tako, potrebno je aktivirati funkciju ClearScan na barem Standard opciji kako bi se kadence mogle pravilno prikazivati – u slučaju da je funkcija isključena niti jedna kadenca se nije pravilno prikazivala.

Iako je u testovima TV pokazao stanovite artefakte kod dinamičnih linija koje se u mreži pomiču po ekranu, kod filmova i serija nismo uočili takve probleme, baš kao što nam 650 linija od njih ukupno 1080 nije ograničavalo da uživamo u sadržajima, posebno onim filmskim. Samim time za gledanje 2D sadržaja ovaj televizor možemo preporučiti.

Dobra ujednačenost slike i kontrast rezultirali su solidnim prikazom u potpuno zamračenoj sobi, te je uz isključeno dinamičko pozadinsko osvjetljenje sadržaj bio dobrog kontrasta i dinamike. U slučaju aktiviranja dinamičkog pozadinskog osvjetljenja svjetlina zaslona je varirala ovisno o količini svjetlosti u slici, što rezultira skokovima u svjetlini koji negativno utječu na iskustvo gledanja. Naša preporuka jest držati ovu opciju isključenom.

Kod dnevnog gledanja smo bili zadovoljni dinamikom slike i dobro kontroliranim refleksijama svjetlosti. Mali problem smo vidjeli u samom panelu, a koji je na sebi reflektirao trag izvora svjetlost sa stropa. Sukladno tome za najbolji rezultat smo morali ugasiti taj izvor svjetlosti i koristiti neki drugi.

toshiba-50l7335dg-reflectio
Refleksije ambijentalnog svjetla na panelu.

3D prikaz se temelji na aktivnoj tehnologiji, a koja je osigurala svih 1080 linija pokretne rezolucije i solidnu kvalitetu boja u tvorničkim Hollywood predlošcima. Nažalost, sve je to zaklonjeno titranjem bijele boje i izraženijim efektom dvostruke slike, a koji su izraženiji nego što je to slučaj kod konkurencije, tako da se oči brzo umaraju. Za pogledati dokumentarni film (poput sjajnog IMAX-ovog Hubblea 3D), televizor će zadovoljiti gledatelja, no ako planirate često gledati dvosatne filmove pune dinamike, tada potražite neki drugi model, idealno s polarizacijskim 3D prikazom. Za potrebe testa smo pogledali dio filma Veliki Gatsby u 3D tehnici i bili zadovoljni dinamikom slike, prirodnošću boja i oštrinom, premda smo zbog manje svjetline radije pogledali 2D inačicu filma u cijelosti.

Kvaliteta zvuka (Sound quality)

Toshibina L7 serija je opremljena s dva 10-vatna zvučnika s pogledom prema podlozi, a za čiju kontrolu se brine Audyssey tehnologija. Tehnologija za koju je većina najvjerojatnije čula u kontekstu A/V pojačala, koristi se na Toshiba, Sanyo i Insignia televizorima kako bi pružila dinamičniji zvuk iz malih zvučnika smještenih u skučena kućišta s pogledom koji nije usmjeren prema slušatelju. Kako se navodi na službenoj stranici, Toshiba je tijekom razvoja koristila Audyssey tehnologiju za provođenje različitih kalibracijskih i optimizacijskih procedura na svojim televizorima. Sustav za mjerenje je koristio nekoliko stotina mjernih točaka kako bi ispravio zvuk i optimirao ga za balansiranu reprodukciju i očito bolji zvuk.

Kroz naše druženje s ovim modelom možemo pohvaliti zvuk i istaknuti da ima čisto srednjetonsko područje, što je najvažnije za kvalitetnu reprodukciju glasova i vokala u pjesmama. Baseva nema, no to je i bilo za očekivati iz tako malo zvučnika, no isti barem ne rezultiraju tutnjavom i vibracijama u slučaju veće glasnoće. Samim time, zvuk definitivno jest bolji nego u slučaju naših prvih druženja s Toshiba televizorima, te će za manje zahtjevne korisnike biti dobro rješenje. Za sve ostale, odvojen sustav kućnog kina je topla preporuka.

Zaključak

toshiba-50l7335dg

 • solidna kvaliteta slike u tvorničkim predlošcima
 • dobar kontrast slike i crna boja
 • Hollywood predlošci za dnevno i noćno gledanje
 • dobro srednjetonsko područje iz ugrađenih zvučnika
 • oštra slika bez uvođenja efekta sapunice
 • dobra podrška za multimedijalne formate
 • aktivni 3D prikaza pune HD razlučivosti
 • ugrađen Wi-Fi, MHL, Miracast i ostale aktualne tehnologije
 • mala potrošnja energije
 • spori izbornici
 • klimav stalak ne ulijeva povjerenje
 • ograničena Smart TV platforma za našu regiju s malim brojem aplikacija
 • USB multimedijalni reproduktor ne prikazuje dijakritičke znakove u titlovima
 • konfuzne kontrole otežavaju proces kalibracije
 • crna boja postaje plava i kontrast slabi kod gledanja iz kuta
 • automatska kalibracija moguća samo uz posebno dobavljivu opremu visoke cijene

Toshiba 50L7335DG je dobar, no ne i izvrstan televizor čije su liste glavnih prednosti i nedostataka gotovo podjednake, te u svakom segmentu dio je dobro, a dio nešto slabije odrađen. Dizajn je jednostavan i nenametljiv, no kao i kod L4 serije dojam kvalitete izrade ovako velikog televizora nije na razini konkurentnih rješenja. Sučelje je pregledno i dobro zamišljeno, no izuzetno je sporo i to nas je frustriralo najviše tijekom procesa kalibracije. Tvorničke karakteristike slike su vrlo dobre i zadovoljiti će većinu, dok će oni koji žele usavršiti “oštre bridove” naići na ograničenost kontrola koje nisu dobro ukomponirane zajedno. Smart TV platforma za nijansu je bolja nego kod L4 serije samo zbog dinamike koju donose promotivni video zapisi, no i dalje je to daleko od platformi koje vidimo kod drugih proizvođača. Na kraju, USB multimedijalni reproduktor podržava sve aktualne formate i čak može reproducirati DTS i Dolby Digital 5.1 zvuk, no nemogućnost prikazivanja dijakritičkih znakova u podnaslovima je nešto što pripada davnoj prošlosti i nije pohvalno vidjeti da jedan globalno prisutan proizvođač takve osnovne detalje ne rješava na vrijeme. Sukladno tome, kao i cijeni, 50L7335DG osvaja nagradu srebrne klase, premda je sveukupno puno bliži brončanoj nego zlatnoj klasi.

 • Toshiba 50L7335DG – 8.399,00 kn

hddb-baza-button

target-group-ciljana-skupina
 • korisnici koji žele preciznu sliku bez kalibracije
 • korisnici koji žele veliki zaslon koji troši malo energije, a ima solidnu kvalitetu slike
 • ljubitelji video-na-zahtjev aplikacija

Dodijeljena klasa:

toshiba-50l7335dg-awaard

> informacije o sustavu ocjenjivanja <

Na test ustupio: Helikop

helikop-logo

Adsense
1 2Sljedeća stranica

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Također pogledajte
Close
Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!