NAS serveriRecenzije

Recenzija [NAS server]: Synology – multimedijalni server za široke mase

synology-ds110j

Synology, sinonim za uvođenje mini-server NAS sustava među kućne korisnike. Na test smo dobili veoma zanimljiv uređaj koji će predstavljenjem u narednom periodu izazvati mnogo interesa. Synology je predstavio novi mini NAS server oznake DS110j. Puni naziv ovog uređaja je Disk Station 110j, te je namijenjen za kućno korištenje i mala poduzeća. Ovaj NAS (Network Attached Storage) uređaj nam je zanimljiv iz više razloga, naime, zbog svojih karakteristika, vrlo lako se spaja na MKV reproduktore tipa Mede8er-a, jednog od najpopularnijih MKV reproduktora o kojem ste mogli čitati na ovom linku.


Zbog ove karakteristike, Synology Disk Station serija NAS uređaja može poslužiti kao repozitorij audio i video datoteka bez potrebe za instalacijom internog ili eksternog tvrdog diska u sam Mede8er. Dovoljno je spojiti Mede8er s Disk Station-om i dobiti NAS server, a koji će tako opsluživati ne samo sam MKV reproduktor već i sva ostala računala u domu, odnosno biznis okruženju.

Ovdje je bitno napomenuti da Synlogy Disk Station ima karakteristike i multimedijalne funkcije koje do sada nisu bile integrirane na NAS servere, a koje će sigurno privući dosta kupaca. O čemu se radi pročitajte u nastavku.

Synology DS110j je opremljen s 800 MHz procesorom, 128 MB DDRII RAM memorije, jednim Gigabit LAN portom i 3 USB porta. Dizajniran za rad s jednim 3.5″ tvrdim diskom, a Synology DS110j posjeduje fleksibilnost za ugradnju 2.5″ diskova s opcionalnim Synology držačem diska Tipa C.

Testiranje Synology DS100j servera je dalo rezultate zapisa prosječne brzine od 23MB/sec u Windowsima (Write mode) i 45MBs/Sec u Windowsima za čitanje (read mode). Naime, Synology DS110j pored činjenice da je prvenstveno NAS server je i multimedijalni mrežni centar. O čemu se zapravo radi?

DS100j ima 4 funkcije

1) Build Your Entertainment Center (konfiguriranje multimedijalnog centra)

2) Back Up Your Precious Data (skladištenje i zaštita podatka)

3) Enrich Your Web Presence (dijeljenje datoteka putem interneta i web bazirana podrška u vidu PHP+MySQL-a)

4) Access With Your iPhone/Mobile Device (streaming audio fajlova putem iPod i iPhone uređaja)

Tu je i Eco Friendly značajka, a svaku od navedenih ćemo pobliže opisati.

1) Build Your Entertainment Center (konfiguriranje multimedijalnog centra)

– Download Station 2 funkcionira kao 24×7 BitTorrent, FTP, HTTP, eMule i NZB download centar. RapidShare i RSS download su također podržani.

DLNA Compliant Media Sever osigurava kompatibilnost i interoperabilnost između DLNA certificiranih produkata. Kad je Mede8er u pitanju i komunikacija sa Synology serverom se odvija bez problema. Moramo napomenuti samo neka pravila za audio datoteke: tvornički, Synology vidi audio datoteke u obliku ‘Title/Artist’. Svaki audio fajl koji u svome tagu ili imenu sadrži znak slash (/) neće biti prikazan od strane Mede8er-a. Ovo se može zaobići na taj način da se Synology podesi u aplikaciji da ne koristi slash u imenu.

– iTunes Server pruža jednostavan način za dijeljenje audio i video datoteka s drugim iTunes klijentima u sklopu LAN mreže. Možete napraviti playliste s pjesmama koje će zadovoljiti vaše kriterije i najbolje od svega, iTunes će ažurirati ove playliste automatski čim dodate ili izbrišete neke od naslova.

– Audio Station podržava muzičke, internet radio postaje, kao i iPod playback s priključenim USB zvučnicima. Dakle, DS110j se može pretvoriti u internet radio prijemnik. Web-streaming mode Vam omogućava da dijelite muziku s korisnicima putem interneta.

2) Back Up Your Precious Data (skladištenje i zaštita podatka)

DSM 2.2 pruža pametna rješenja za korisnike kako bi spasili i pohranili podatke na Disk Station-u ili s PC-a povezanog na Disk Station.

Server backup pruža dvije alternative: Network Backup i Local Backup. Oba omogućuju spašavanje vaše podatke u dijeljenim datotekama i bazama podataka. Djelomični backup i fleksibilan raspored je također dostupan. Najbolje od svega je što se sve nabrojano može konfigurirati putem korak po korak čarobnjaka (step-by-step wizard).

Desktop backup pruža Windows PC korisnicima tzv Synology Data Replicator 3 za backup desktop podataka, Outlook i Outlook Express email-ova na Disk Station birajući jedan od 3 modela: Immediate, Sync i Scheduled backup, dok Mac OS X korisnici mogu koristiti Apple Time Machine backup aplikaciju.

USBCopy Vam omogućava kopiranje podataka s USB stick-a, USB eksternih diskova kao i Card readera na Disk Station sa samo jednim pritiskom “Copy” gumba na prednjem panelu uređaja. Odlična mogućnost!

3) Enrich Your Web Presence (dijeljenje datoteka putem interneta i web bazirana podrška u vidu PHP+MySQL-a)

-Photo Station 3 aplikacija omogućava dijeljenje slika, videa i blogova na Internetu.

-Web Station s integriranim PHP+MySQL omogućava korisnicima da postave svoje web stranice na internet ili da instaliraju popularne open-source programe.

4)Access With Your iPhone/Mobile Device (streaming audio fajlova putem iPod i iPhone uređaja)

-iPhone App DS audio omogućava Disk Station korisnicima da streamaju muziku koja se nalazi na Disk Stationu putem iPhone/iPod® touch uređaja, tamo gdje je internet konekcija dostupna, dakle neka od Hot spot lokacija po gradu.

DS photo omogućava slanje slika s iPhone/iPod® touch na Disk Station.

Napomena: Korisnici mobilnih urešaja koji rade na Windows Mobile® 6.0, iPhone OS 2.2.1 i novije kao i Symbian OS 9.1 operativnim sustavima mogu se loginirati na njihove Disk Station-e da bi pregledali slike uz pomoć Mobile Photo Station servisa kao i pročitati podržane datoteke uz pomoć Mobile File Station-a također putem Hot-spot lokacija ili gdje je internet dostupan u “hodu”.

Eco Friendly značajka

Synology Disk Station je dizajniran s konceptom uštede energije. Prilikom usporedbe s ostalim sličnim uređajima, Synology Disk Station ima veoma nisku potrošnju prvenstveno zbog Hard disk hibernate opcije kad se disk ne koristi. Pored uštede energije ovaj koncept produžava životni vijek diska. Synology Disk Station zaslužuje i naziv “green product” zbog podesivog paljenja i gašenja uređaja, kao i ventilatora koji regulira nivo okretaja u skladu s opterećenjem diska, što ovaj uređaj čini efektnom, tihom i hladnom komponentom.
U nastavku ćemo napraviti vizualnu inspekciju samog uređaja, spajanje s router-om i Mede8er-om, te opisati apikacije koje dolaze uz pakiranju.

Adsense
1 2 3 4 5Sljedeća stranica

Povezani tekstovi

Jedan komentar

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Također pogledajte
Close
Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!