LCDRecenzijeTelevizori i monitori

Recenzija [3D TV LCD]: Samsung UE-40EH6030 (EH6030 serija)

RUKOVANJE I KVALITETA IZRADE

samsung-eh6030-packaging

Samsungov EH6030 LCD dolazi u kartonskom pakiranju s velikom naljepnicom na kojoj se na vrlo slikovit način prikazuje 3D mogućnost prikaza, zajedno s ključnim značajkama. Informacija o priloženim 3D naočalama je također navedena. Unutar pakiranja pronašli smo:

 • 1x Samsung EH6030 40″ velike dijagonale zamotan u neprozirnu vreću
 • 1x daljinski upravljač
 • 2x SSG-4100GB 3D naočale (baterije priložene)
 • 2x AAA baterije za daljinski upravljač
 • 1x stalak
 • 1x vertikalni element za stalak
 • tiskane uputa na više jezika
 • 2-pinski naponski kabel s konektorom pod 90 stupnjeva
 • krpica za čišćenje

samsung-eh6030-content

Televizor je stigao uredno zapakiran i učvršćen između profila od stiropora, tako da je prilikom transporta rizik od oštećenja sveden na minimum.

Zemlja porijekla: Slovačka

Dizajn

samsung-eh6030-front-reflex

Brzi info
Dizajn u jednoj ravnini Boja okvira Materijal okvira Zaslon
ne crna plastika mat

U odnosu na ES seriju LED LCD televizora, a koja pokriva modele od srednje pa do visoke klase, Samsung je EH seriju klasičnije dizajnirao i implementirao manje atraktivnih elemenata. Počevši od samog stalka koji je klasičnog kvadratičnog oblika, pa do dvostruko veće dubine televizora u odnosu na ES seriju, jasna je vidljivo kako se na ovom modelu štedjelo u odjelu dizajna.

samsung-eh6030-detail

Kompletan televizor je crne boje, sjajne s prednje strane, dok je stražnja strana mat teksture i vrlo jednolično oblikovana. Debljina od 9.3 cm prostire se gotovo duž cijele poleđine, uz tek smanjenu dimenziju uz rubove. Debljina okvira iznosi 1.7 cm i unatoč drugim elementima, upravo je ona element koji ovom modelu daje moderniji, slim izgled.

samsung-eh6030-thickness

Kvaliteta izrade je tek osrednja, posebno na poleđini čiji plastični pokrov djeluje previše tanko i deformira se pod pritiskom, a niti na priloženom stalku televizor ne djeluje osobito čvrsto. No, obzirom na cjenovnu kategoriju cjelokupan dojam djeluje zadovoljavajuć.

Samsung EH6030 opremljen je tek najosnovnijim priključcima, a koji uključuju:

 • 2x HDMI
 • 1x SCART
 • 1x digitalni optički audio izlaz
 • 1x antenski ulaz
 • 1x RJ-45 (mrežni priključak)
 • 1x 3.5 mm izlaz za slušalice
 • kompozitni i komponentni audio ulazi i
 • servisni priključak

S bočne strane se nalazi jedan USB priključak i utor za Common Interface module.

samsung-eh6030-connections

Softverski dio instalacije

Nakon prvog paljenja pokreće se čarobnjak za instalaciju kakav smo već susreli na prošlogodišnjim i ovogodišnjim modelima Samsung televizora. Instalacija se sastoji od nekoliko jednostavnih koraka, od odabira jezika sučelja (hrvatski uključen), izbora zemlje za DVB prijam (Hrvatska također na listi), pa skeniranja frekvencija i odabira Shop/Home načina rada. Na instalaciju nismo imali prigovora ni prošle godine, a nemamo niti ove – jasna je i dobro koncipirana.

samsung-eh6030-install

Mogućnost ažuriranja upravljačkog softvera moguća je tijekom inicijalne instalacije, odnosno naknadno u odgovarajućem izborniku.

Izbornici

samsung-eh6030-menus

EH6030 karakterizira potpuno isti dizajn sučelja, tako da sve navedeno u prošlim recenzijama vrijedi i ovdje. Samsung je implementirao prošlogodišnji dizajn sučelja kakav smo sreli kod modela visoke klase, primjerice serije D8000 plazmi i LCD-a. Izbornici su brzi i pregledni, smisleno postavljeni i s opisima pojedinih opcija za lakše snalaženje, a za sve dodatne informacije korisnik na raspolaganje ima digitalne upute kojima može pristupiti putem E-Manual tipke na daljinskom upravljaču. Tijekom gledanja DVB programa, Info tipka na upravljaču poziva poluprozirnu traku s informacijama o trenutnoj emisiji, s informacijama o rezoluciji, formatu, prisutnosti teletekstu itd. EPG vodič je također pregledan, kombinacije tamnih i plavih nijansi, te uz brzo izvođenje.

Explore 3D je jednako oblikovan kao i kod Samsungovih Smart TV modela, te nudi pristup više od stotinu različitih video materijala podijeljenih u nekoliko kategorija. Lista nije impresivna i od foršpana se ne nalaze najsvježiji primjeri, a i samo sučelje je vrlo trzavo i sporo. No, nudi mogućnost gledanja pravih 3D materijala i dobro dođe za demonstraciju.

samsung-eh6030-explore3d

Adsense
Prethodna stranica 1 2 3 4 5 6 7 8Sljedeća stranica

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Povezani tekstovi

35 komentara

  1. Povećanje fonta slova je već implementirano u modelima C klase (tri veličine: manja, srednja i velika) iza kojih ide D pa E(ova najnovija) tako da vjerujem da su ostali pri tome.

  2. Kako je hdfreak napisao, dostupne su tri veličine, mala, srednja i velika. U recenziju je dodana slika najveće veličine titlova. Iskreno, mogli su dodati i “vrlo velika” ;).

   1. Odavno su te tri veličine,a isto tako odavno ja govorim da je to premalo.Nije mi jasno šta ih ”košta” staviti 5-6 veličina titlova,pa da ljudi biraju kako kome paše.Prijatelj mi ima 55” prošlogodišnji model.Ti veliki titlovi su bukvalno smiješni!!!

 1. samo me zanima sasto samsung reklamira eh seriju za led,to pise i na samim kutijama a usvari radise za ccfl tehnologijom.
  Odlicna recenzija i zanimliva ,dali uborzo dobicemo i kalibrirane postavke za ovaj model.

  1. Pavle, jedna ispravka, EH su LED LCD televizori s direktno postavljenim LE diodama iza ekrana. Radi se o varijanti za modele niske klase, dok za modele visoke klase takvo direktno postavljeno osvjetljenje je kvalitetnije odrađeno i ima funkcije poput lokalnog zatamnjenja. Ovakvih će modela biti sve više u budućnosti, te će u potpunosti zamijeniti CCFL osvjetljenje jer se pokazalo da je čak i povoljnije napraviti takvo rješenje nego ga bočno postaviti.

 2. Dakle EH nije klasično full led osvjetljenje? Ispričavan se na (pogrešnoj) terminologiji jer san već neko vrime izvan toka, ali došlo je vrime za kupit televiziju za u vikendicu…

  Nema local dimming i sl.? To bi praktički značilo da je u kvaliteti slike EH led=ccfl, jedino je led u prednosti kod potrošnje energije (i možda životnog vijeka osvjetljenja)?

  Od koliko novca se može nabaviti klasični full led, dakle sa dimming funkcijon radi poboljšanja kontrasta?

  I na kraju, koju bi preporučili televiziju za budžet od 3,000kn? Fala unaprid

  1. Pozdrav delmat!

   EH ima Full LED pozadinsko osvjetljenje, no to je novi trend kojim se nastoje smanjiti troškovi proizvodnje i takvih će modela biti sve više u donjem segmentu. Dakle, bez local dimminga i ostalih naprednih “fora”.

   Manja je potrošnja energije, probijanje pozadinskog osvjetljenja nije samo uz rubove već ga ima i po sredini ekrana, vijek bi trebao biti duži.

   Full LED su prilično egzotična roba već neko vrijeme, ima ga za sada još Philips u seriji 9 (9607, 9707, prošlogodišnji 9606 i 9607), Toshiba (ZL1 model s najvećim brojem zona zatamnjivanja, njih čak 512), Sharp (Sharp LC-60LE945E i Sharp LC-70LE945E), Sony (HX950 i HX900) itd. Presedan je jedino LG sa svojim LM980S serijom (odnosno prošlogodišnjim LW980S), a koji koristi NANO LED direktno postavljeno pozadinsko osvjetljenje, no zbog posebne tehnologije iznimno tankih kanalica koje prenose svjetlost iz središnjeg izvora do svakog dijela ekrana, TV je najtanji direct LED model na tržištu, svi ostali su značajno veće dubine. Više detalja o pojedinim modelima imate u HDDb bazi televizora: https://www.hdtelevizija.com/hddb

   Kolika veličina dijagonale je u tom budgetu?

 3. E ovo je baš 3D televizor. 3D slika super, sve je to ok, ali opet važnije mi je imati dobro skaliranu sliku, DVB-t, a ne samo 3D.
  Cijena jest dobra, ali ne opravdava kvalitetu.

 4. Darco, može pitanje. Kupio sam navedeni TV kod extreme digitala. Sve ok sa TV-om sa slikom osim što ima neki iritirajuči miris, koji se čuti i stvara blagu mučninu. Isti takav miris mi zna biti kad imam novi komp ili novo napajanje, ali taj miris otiđe nakon nekog vremena. Dali je to normalon, hoće li taj miris otiči nakon nekog vremena, dali da vratim tv??

  1. Petar, isprika na na kasnom odgovoru, tek sam sada uočio pitanje. Da, to je normalno kao i kod ostale tehnike da se na početku osjeti miris dok se komponente prvih nekoliko (desetaka) puta zagrijavaju i hlade, proći će :).

 5. Po vama dali je bolja slika na eh6030 ili samsung es5500 koji je u istom cijenovnom rangu, a koristi edge tehnologiju?

 6. Philips 42PFL4307, LG 42LM615S
  ili Samsung EH6030??? Cijene su otprilike iste pa me interesuje koji je najbolji da uzmem???

  1. Samsung je provjereno dobar za tu cijenu, osim ako ne tražite dobru smart tv platformu i ugodan 3D – u tom slucaju LG.

 7. i trazim dobae smart 3d…ali ne znam je li smart najbolji od samsunga ili je svaki smart isti (iste funkcije i aplikacije)?!ako nije koji samsung smart 3d 40-42″ sa konverzijom 2d u 3d bi bio najbolji za mene (do 1300 KM)?

 8. ove ostale stvari oko kvalitete slike i zvuka, upravljanja preko smartphone i sl smatram da svi imaju…samo jos da je led

 9. Poštovani, molio bih Vas za savjet.

  Kupujem novi televizor, i za oko su mi zapala 2 modela: Panasonic TX-L39E6E i Samsung UE-40EH6030.

  Zanima me koji je bolji od ta 2 modela za gledanje 2D Full HD filmova sa USB-a i SD signala te malo korištenje interneta.

  Načuo sam da su titlovi na Panasonic TV-u izuzetno mali, i da se ne može mijenjati veličina, dok se kod samsunga to može.

  Mogu ih dobiti po istoj cijeni, pa me zanima vaše mišljenje.

  Hvala unaprijed

  1. Za malo interneta je E6E daleko bolji jer ima otvoreni web pretraživač i pristup raznim aplikacijama. EH6030 ima samo 3D foršpane što brzo dosadi i to je to od interneta. SD signal je nešto bolji kod Panasonica, no u slučaju puštanja filmova preko USB-a ili mreže E6E ima jako sitne fontove i to mu je definitivno nedotatak u odnosu na Samsung. Ako ćete sjediti direktno ispred TV-a E6E je odličan izbor kad se sve zbroji i oduzme, te mu je i kvaliteta izrade bolja.

 10. Da li neko moze da mi kaze koju HDMI verziju poseduje ovaj UE-40EH6030 TV? Ovo mi je jako vazno zbog koriscenja na PC-u, sa AMD HD3D tehnologijom 3D prikaza u igrama.

  hvala
  Pozdrav!

 11. Panasonic 42xt50 ili Samsung 40EH6030? Trenutno su iste cijene pa molim stručno mišljenje.
  Najviše se gleda HBO/Cinemax HD, mkv 720/1080p filmovi te youtube preko Samsung BD-E5300.

 12. Kupio samo UE40EH630 prije nedelju dana. S obzirom da je kupljen da stoji u dnevnoj i da se gledaju SD kanali, gori TV nisam mogao da kupim. Pa ljudi to je katastrofa. HD filmovi su odlicni ! Nema zamjerke! 3D je solidan..Ali mi je zbog tamnih naocara slika tamna, moze li to da se popravi?

  1. Da, sve naočale cca. 60 do 70 posto svjetlosti “upiju” tako da morate povećati kontrolu kontrasta/pozadinskog osvjetljenja da se to djelomično kompenzira. Ipak, i dalje će 3D sadržaji preko naočala biti tamniji i s manje detalja, na što se jednostavno morate naviknuti…

 13. Veliki pozdrav , da li odgovaraju 3d active Naocale SSG-P51002 ZA Samsung UE-40EH6030 .
  Tj da li su kompatibilne jedne sa drugim ?

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!