LCDRecenzijeTelevizori i monitori

Panasonic 65DX900E (DX900E) UHD HDR LCD TV – recenzija

panasonic-dx900e-tv-header

Nakon solidnih rezultata koje su pokazali Panasonicovi televizori serije 6 (DS630E) i 7 (DX700E), na test nam je stigla perjanica ponude – 165 cm veliki 65DX900E. Radi se o najnaprednijem LED LCD televizoru koji Panasonic lansira ove godine, a čija lista posebnosti samo po pitanju kvalitete slike je poduža. Profesionalni kinematografski prikaz koji je blagoslovio poznati holivudski kolorist Mike Sowa, novi Studio Master HCX+ procesor, UHD Premium i THX 4K certifikati, 4K Pro HDR slika s direktnim LED pozadinskim osvjetljenjem kontroliranim u 512 zona, te na kraju nova saćasta struktura panela za bolju kontrolu svjetlosti na ekranu. Osim kvalitete slike, tu je i profinjen dizajn u kojem su svoje prste imali talijanski dizajneri, Firefox OS Smart TV platforma i svi aktualni priključci za povezivanje s A/V uređajima. Provjerimo zajedno kako cijeli priča funkcionira u praksi.

[review]

Specifikacije

Proizvođač Panasonic
Model 65DX900E
Tehnologija prikaza Super MVA LCD panel s LED pozadinskim osvjetljenjem iza čitavog ekrana (Direct LED)
Geometrija zaslona ravni zaslon
Veličina ekrana 65 inča / 165 cm
Energetska klasa B (226 W, 314 kWh/godišnje)
3D
da (aktivni)
Osvježavanje zaslona 120 Hz panel – 3000 BMR (Backlight Motion Rate)
Lokalno zatamnjenje da (Ultra Dimming Ultra, FALD s 512 zona)
Rezolucija Ultra HD, 3840 x 2160 piksela (svaki piksel se sastoji od 3 podpiksela)
Broj HDMI priključaka 4 (HDMI 2.0a + HDCP 2.2)
Toslink (digitalni optički audio izlaz) Da
USB sučelje Da (ukupno 3 priključka, 1x USB 3.0)
Ethernet/mrežni priključak Da
Wi-Fi Da
PCMCIA/Common Interface utor Da
Utor za memorijske kartice Da (SD)
Izlaz za slušalice (3.5 mm) Da
Digitalni prijam DVB-T2/C/S2 (twin tuner)
HEVC/VP9 podrška da/da
Operativni sustav Firefox OS
Ugrađena memorija podatak nepoznat
CPU Quad-core Pro
Zemlja porijekla: Češka
Okvirna MP cijena: oko 35.999,00 kn (02.08.2016.)

Detaljne specifikacije:

Poveznice:

VIDEO: Raspakiravanje i instalacija

Više video materijala možete pronaći na našim YouTube kanalima: HD Televizija i TV Calibration with Darko.

Dizajn i rukovanje

UHDP_65DX900_room

Panasonicov vrh ponude televizora za tekuću godinu, DX800E i DX900E, pripada Art&Interior seriji koja objedinjuje moderan dizajn s visokom kvalitetom izrade.  Naglasak ovdje nije na ostvarenju najmanjih mogućih dimenzija okvira i dubine televizora, već na jedinstven dizajn i čvrstu konstrukciju koja se očekuje od visoke i premium klase.

panasonicdx900-dx800-lifestyle

Za razliku od DX800E modela koji je svojim dizajnom daleko od tipičnog izgleda kakav inače susrećemo kod modernih televizora, DX900E je manje upadljivo oblikovan. 8 kilograma teško postolje s prednje strane izlazi u vidu dvije kružno brušene fronte, na kojima se reflektira ambijentalna svjetlost. Velika konstrukcija oblika izduženog slova C većim je dijelom metalna, uz plastični pokrov na stražnjem dijelu koji vizualno podsjeća na teksturu kože.

panasonicdx900e-dimensions
Dimenzije 65-inčnog modela s postoljem.

Veliki ekran prave dijagonale od 64.5 inča omeđen je pomno obrađenim okvirom širine 11 milimetara, crne boje da bude manje upadljiv. Okvir, baš kao i srebrno skošenje na krajevima, reflektira ambijentalnu svjetlost i pridružuje se igri svjetla jedinstveno oblikovanom postolju. Okvir u donjem dijelu je prepoznatljivog Panasonicovog dizajna i to ne samo zbog toga što se tamo nalazi proizvođačev logotip – okvir je u tom dijelu proširen još jednom linijom na kojoj se nalazi statusna LE dioda, ambijentalni senzor i sinkronizacija za aktivne 3D naočale. Proizvođačev logotip nema pozadinsko osvjetljenje.

panasonicdx900e-frame

Pogled sa strane otkriva srebrni okvir hrapave teksture, a koji osim refleksije svjetlosti ima i praktičnu funkciju – trenje olakšava vađenje iz ambalaže i pridržavanje dok se 34.5 kg težak zaslon montira na postolje. Na postolju televizor stoji pod kutom od 5 stupnjeva što je prilagođeno niskim komodama za dnevni boravak. Zbog korištenja direktnog LED pozadinskog osvjetljenja koje se hladi s ukupno 6 ventilatora na poleđini, dubina televizora je ujednačena i iznosi najviše 6.4 cm. Čitava poleđina je plastična, crne boje.

Televizor je moguće montirati i na zid, VESA nosačem razmaka rupa 400×400 mm.

panasonic-dx900e-connectors

Za razliku od Samsunga koji od ove godine izbacuje analogne priključke sa svojih televizora, Panasonic i dalje uz moderna HDMI i USB sučelja uključuje i izlaz za slušalice, te komponentni video i audio ulaz. Sviđa nam se što su 2 HDMI priključka s pogledom prema dolje što olakšava spajanje krutih HDMI kabela, dok su preostala dva s pogledom sa strane. Od 3 USB priključka jedan je u verziji 3.0, a tu je još i utor za SD kartice – jedinstvena opcija koju Panasonic nudi. Antenski i satelitski ulazi gledaju prema dolje, a isto vrijedi i za Toslink. Pohvaljujemo i plastični pokrov koji prekriva priključke, kao i mudro postavljene pozicije za usmjeravanje kabela.

Daljinski upravljači

panasonicdx900e-remotes

Panasonic prilaže dva daljinska upravljača uz DX900E – klasični i Touch Pad Controller. Pod “klasični” mislimo na ono što očekujemo od Panasonica u ovoj klasi, a to je visoka kvaliteta izrade s aluminijskom frontom, pozadinsko osvjetljenje, idealan hod tipki i dobra ergonomija. Sam raspored funkcija na klasičnom upravljaču se nije bitnije mijenjao već mnogo godina, no to smatramo dobrom odlukom jer su funkcije dobro posložene i nije ih teško koristiti. Jedini prigovor ide poziciji Home tipke, a koja je trebala biti na mjestu tipke Netflix i isto označena nekom drugom bojom ili posebnim oblikom.

Touch Pad Remote je moderniji daljinski upravljač kako svojim konkavnim izgledom, tako i funkcijama kao što su površina osjetljiva na dodir i ugrađeni daljinski upravljač. Površina osjetljiva na dodir je i ove godine namijenjena samo klizanju za pomicanje u četiri smjera, a pritisak na nju služi za potvrdu. I dalje nam je nejasno čemu onda služe četiri strelice ispod spomenute površine jer ponavljanju istu funkciju. Dodatnih funkcija poput slobodnog gibanja pokazivača na ekranu (kao LG-jev Magic Remote) nema.

Smart TV

panasonicdx900e-home

DX900E krasi Firefox OS Smart TV platforma koju je Panasonic lansirao prošle godine. Sve što smo naveli u recenziji 58DX700E modela vrijedi i ovdje – platforma je dobro zamišljena i praktična za korištenje, a posebno pohvaljujemo što u naslovni izbornik možete postaviti baš sve – od TV programa, aplikacije, poveznice na web stranicu pa do povezane USB memorije ili mrežnog izvora multimedije. Uz navedeno tu je i kvalitetni Firefox OS internet pretraživač, a preko kojeg možete otvoriti internet stranicu po želji.

panasonicdx900e-apps

Unatoč navedenim prednostima, smatramo da Panasonic treba platformu dorađivati novim mogućnostima. Panasonic je na CES-u najavio neke manje značajne novosti, no iste se još nisu pojavile u vidu softverske nadogradnje, niti je točno poznato kada će doći. U svakom slučaju svi proizvođači Smart TV-a bi trebali korisnicima pružiti više slobode u organizaciji i izgledu izbornika, a i pravi multitasking bi bio poželjan. Hardverske predispozicije odavno postoje…

panasonicdx900e-menus

Iako je Firefox OS ekskluzivan samo za Panasonicove UHD televizore, iznenađuje činjenica kako su svi korisnički izbornici, Firefox naslovnica i opcije za podešavanje, prikazane u Full HD rezoluciji. Zbog toga se na okruglim ikonama naslovnice može vidjeti stepeničasti obrub, a isto vrijedi i za font. Iako Panasonic nije jedini koji koristi Full HD prikaz na UHD televizorima, smatramo da je s obzirom na sirovu procesorsku snagu ovog televizora i premium klasu kojoj pripada ipak trebao dobiti bolji tretman.

Multimedijalna podrška

DX900E ima potpuno isti multimedijalni reproduktor kao i ranije testirani 58DX700E.

Putem USB-a ili lokalne mreže moguće je gledati audio, video i foto sadržaje. Podrška je standardna za Panasonic, gotovo svi isprobani MKV spremnici s h.264 materijalom su se ispravno prikazivali, a podržan je i HEVC. Neki sadržaji su iz nepoznatog razloga odbijali raditi primjerice preko mreže, dok bi se normalno otvarali kada smo ih učitali putem USB-a.

Kao i modeli iz 2015., tako i novi Panasonicov televizori ne podržavaju DTS audio format, što je razočaravajuće s obzirom da ga konkurencija podržava. Dolby Digital (AC-3) je ispravno funkcionirao.

Podnaslovi su se ispravno prikazivali unutar MKV spremnika ili kada su bili u zasebnim datotekama, istog imena kao i video datoteka. Izbirljivost je i ovdje prisutna, pa ponekad titlovi nisu radili iako su nosili isto ime kao i video datoteka. Stvar se može lako riješiti integracijom titlova u MKV spremnik programom kao što je MKVToolnix.

Adsense
1 2 3Sljedeća stranica

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

9 komentara

  1. Zanimljiva i dobrodošla recenzija. Izgleda da i SD skaliranje postaje sve bolje na 4k televizorima ako sam dobro shvatio, meni osobno je zgodno što ima i ugrađene ventilatore, ali me zanima da li možda ima i detekciju vrtnje ili neispravnosti? Bila bi šteta da dio panela ode, jer sumnjam da ima efikasnu termičku zaštitu. Ako to već ima i najjeftiniji PC za 3000HRK, očekivao bih i od TV-a za 35000…
    Cijena je vjerojatno još pretjerana, Samsung 65ica 9500 se može dobiti za 30000, a na nekim usporednim testovima su slične kvalitete, mada Panasonic hvala bogu ima ravan ekran, a i zadržao je analogni ulaz, što mnogima vjerojatno ne treba, meni dobro dođe uz 5 uređaja spojenih na TV, da se izbjegne vanjski hdmi preklopnik. I nije mi jasno zašto u toj kategoriji cijene štede na memoriji, pa mali SSDi slični, su već dovoljno jeftini.

      1. cca 80% ljudi kupuje TV da bi gledali lokalne tv proggrame, preko tunera, Što su naši programi SD kvalitete je problemm, ali su čak i bogata njemačka uveli HD program u 3 mjesecu ove godine, 2017. Kako nema više na tržištu vrhunskih fullHD televizora, onda ako netko želi skuplji tv mora uzeti smart 4k uhd, ali to ne znači da bi na njima slika manje rezolucije trebala biti g…vno. A često jest. A ako ti ne želiš prijem sa lokalnih tunera nego sa neta i slično, onda kupiš multimedijalni monitor a ne žali se na zaostalost i 19 stoljeće, nrgo urgiraj na prijelaz kvalitete odašiljanja na viši nivo. Osim toga,, mnogi od nas imaju stotine svojih dobrih dvd-ova, i zbogg čega ih ne bi mogli gledati u prihvatljivoj ili što boljoj kvaaliteti..

        1. Pa u bosni koj aje iza vas 100g svie su lokalne stnice u HD kvaliteti, osim mozda onih eoskuh koje nisu dobre ni na starom crt od 55cm, ali praviti nesto u 21 vijeku, da tome bude prioritet signal iz 19-og a pri tome ciganciti na licenci pa za te pare nedati podrsku za dts meni licno je debilizam.

          1. Adi, kao što rekoh, Njemačka je uvela HD i HEVC tek od 3.mjeseca, pojma nemam što ima u Bosni. Ono u čemu se slažem, da je mnogo toga u ovoj industriji u zadnjih cca 5-7 godina debilizam, i trikovi za naivce, posebno ako pratiš tehnologiju i elektroniku i u TV-ima i u HT pojačalima, pa stoga nije čudno da štede par eura, mada neki put nije samo štednja. Kupiš odvojenu kutijicu, ili bolji bluray player koji ima i media player, i sve će raditi, bar neko vrijeme. A i da si kupio HT sistem( tj kućno kino) prije 3 godine, i za 50.000 eura, danas bi skoro sve mogao baciti osim zvučnika. Ja sam do sada imao 12 pojačala za kućno kino, i baš zato mi treba analogija, jer je dugoročno jeftinije i kompatibilnije, a ne da svake dvije godine dam malo bogatstvo za vrhunsko HT pojačalo. A za TV čak i da platiš 10.000 eura, ni onda nemaš mogućnosti da imaš mudul sa hdmi priključkom koji ćeš zamijeniti i gledati materijal novih standarda, čak i sa malo starijim panelom u TV–u, sa mrvu manjim kontrastom i rasponom boja, koje veći broj stanovnika zemaljske kugle neće ni primijetiti. I nije skaliranje prioritet, nego samo jedna od osnovnih funkcija skoro svih displaya, mada naravno ostaje da je najbolja slika u nativnoj rezoluciji. Još odavno, od kada su uveli multisync tehnologiju na kompjutorske monitore, nakon par godina su i televizori dobili tu funkcionalnost, nije to ništa novoizmišljeno. A koji je tehnološki životni vijek i najskupljeg smart TVa ili da pored njega imaš jeftino računalo sa usb-om za daljinac, na kojem po potrebi promijeniš video i audio karticu, ti je vjerojatno jasno. Sve je usmjereno da bi oni koji si to mogu priuštiti sve češće mijenjali TV i sve ostalo, osim ako malo ne razmisle. Da su kod nas dostupni veliki i kvalitetni monitori, vjerojatno bih to kupio prije nego TV, ali za 5 prodanih godišnje, nema popusta i cijene su odvratne…

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!