LCDRecenzijeTelevizori i monitori

Recenzija [3D TV LCD]: Sharp Aquos LC-46LE830 (830 serija)

RUKOVANJE I KVALITETA IZRADE

 

sharp-le830-packaging

Sharpov LE830 televizor stiže zapakiran u kartonsko pakiranje s crnim tekstom i fotografijom televizora, te dodatnom naljepnicom na kojoj se ističu Quattron i 3D ugrađene tehnologije, te osvojena EISA nagrada za inovativnost televizora za period 2010/2011. Pakiranje je učvršćeno pomoću dvije plastificirane trake koje nakon oslobađanja više nije moguće spojiti, a samim time stvara problem u slučaju da se TV mora zapakirati natrag jer je podloga odvojena od ostatka kutije.

Otvaranjem pakiranja pronašli smo slijedeće:

  • 1x Sharp Aquos LC-46LE830 televizor 46″ velike dijagonale zamotan u neprozirnu vreću
  • 1x daljinski upravljač (koristi dvije AA baterije, u pakiranju)
  • 1x stalak
  • 1x metalni vertikalni element
  • 1x poklopac za vertikalni element
  • vijci za montažu
  • 1x USB Wi-Fi adapter
  • 1x USB memorija od 2 GB s digitalnim uputama
  • 1x vezica za povezivanje kabela
  • tiskane uputa na više jezika
  • AN-3DG20 aktivne 3D naočale (u zasebnom pakiranju)

sharp-le830-content

Način na koji je sadržaj zapakiran i odvojen elementima od stiropora je za svaku pohvalu – pojedini sadržaj je dvostruko zapakiran, sve sjajne površine su zaštićene folijama, a čak i daljinski upravljač je dodatno zaštićen unutar svoje vrećice. Ideja s dodatkom USB memorije s digitalnim uputama je vrlo inovativna.

Zemlja porijekla: Japan

Dizajn

sharp-le830-sunflowers

Brzi info
Dizajn u jednoj ravnini Boja okvira Materijal okvira Zaslon
Ne crna/srebrna plastika mat

Sharp LE830 je moderno dizajniran LED LCD televizor tankog okvira, zrcalno srebrnih površina i zaobljenih rubova kontrastne boje. Mat crni zaslon dobro podnosi refleksije ambijentalnog osvjetljenja, a nalazi se nekoliko milimetara uvučen u odnosu na ravninu okvira. Za razliku od samog zaslona, okvir reflektira dio ambijentalnog osvjetljenja, posebno duž donjeg dijela gdje se nalazi srebrna traka koja djeluje poput ogledala. Sharp je poznat po upotrebi ovakvih elemenata, u što smo se uvjerili već sada daleke 2009. godine u testu njegovog prvog Blu-ray reproduktora, BD-HP20S.

[youtube id=”M4DK1Yx4R6k” w=”600″ h=”337″]

Ukupna debljina okvira iznosi 2.5 cm (2 cm crni dio i ostalo srebrni), a duž donjeg dijela ona iznosi više – ukupno 6 cm. Postavljen na stalak, televizor se nalazi svega 5 cm udaljen od podloge, što mu daje na kompaktnosti.

U desnom donjem dijelu se nalaze zone osjetljive na dodir, a putem kojih je moguće obaviti osnovne radnje s televizorom. Fizička tipka za paljenje i gašenje se nalazi na stražnjoj strani.

Pogled s bočne strane otkriva 3.4 cm veliku debljinu, što je očekivan rezultat za bočno osvijetljen LED LCD televizor.

sharp-le830-thickness

Priloženi stalak je crne boje, izrađen od plastike koja prekriva snažnu metalnu konstrukciju. Kontrastnost boja vidiljiva je i na stalku, pa je tako okomiti profil zrcalno srebrne boje. Stalak nudi mogućnost rotacije za 20 stupnjeva lijevo-desno. Putem priloženih vijaka se na njega pričvršćuje metalni vertikalni element, te se zatim podsklop montira na televizor.

sharp-le830-stand

Od priključaka Sharp LE830 se može pohvaliti s nizom priključaka, postavljenih u tri ravnine. Sva četiri HDMI priključka se nalaze s bočne strane, dok se analogni priključci nalaze s pogledom prema natrag. Ukupno se tri USB utora nalaze među priključcima, a dva se odmah mogu rezervirati za Wi-Fi adapter i USB memoriju obzirom da dolaze u pakiranju. Priključci su uredno označeni i ne zahtijevaju adaptere da bi ih se koristilo.

sharp-le830-connectors

Softverski dio instalacije

Po inicijalnom paljenju LE830 pokreće čarobnjaka za instalaciju, a koji kroz nekoliko jednostavnih koraka omogućuje odabir jezika sučelja, lokaciju instalacije (trgovina ili dom), te pretraživanje kanala uz pomoć tri digitalna prijamnika. Prvi korak instalacije odmah pokazuje kako LE830 ne posjeduje izbornike na hrvatskom jeziku, što bi moglo stvarati poteškoća za korisnike koji ne vladaju engleskim jezikom i koji žele lokalizirano sučelje. Srećom, dijakritički znakovi se normalno prikazuju u EPG-u i direktorijima, tako da u tom segmentu problema nema.

sharp-le830-installation

Za izbor DVB-T prijama Hrvatska nije navedena, te je potrebno odabrati “East Europe D/K” prije pretraživanja. Automatska pretraga DVB-T prijamnikom je pronašla 36 programa što je trenutno najveći broj programa koji možemo uhvatiti na testnoj lokaciji. Kvaliteta prijama za domaće programe je bila stabilna i bez pucanja slike, dok su slovenski programi zapinjali u obilovali velikom količinom smetnji.

Sve u svemu, jednostavna instalacija čiji je jedini nedostatak izostanak lokaliziranom sučelja.

Izbornici

Sharp sustav izbornika temelji na X-Y principu gdje se glavne kategorije prikazuju u traci duž gornjeg ruba, dok su podizbornici smješteni uz desni rub. Preostali prostor je rezerviran za trenutni program ili ulaz koji je odabran, tako da korisnik može koristiti izbornike i podešavati postavke bez da mu izbornici smetaju. Iako je ovo vrlo praktično za sve koji žele podešavati karakteristike slike, iznenadila nas je činjenica kako se karakteristike razlikuju kada su izbornici na ekranu i kada se slika prikazuje preko cijelog zaslona. Više o ovoj pojavi u segmentu kalibracije.

sharp-le830-menu

Zbog relativno velikog fonta koji omogućuje bolju čitljivost, sami izbornici u početku djeluju zbijeno i potrebno je određeno vrijeme kako bi se korisnik priviknuo na njihovu logiku. Ovo posebno vrijedi za prikaz EPG informacija o trenutno emitiranom programu, a koji je ograničen na 18 znakova, te je potrebno označiti željeni program kako bi informacija počela “kliziti” da se može u potpunosti pročitati ili pokrenuti kompletni EPG vodič za detaljan prikaz. Sam EPG se poziva putem praktično smještene tipke na daljinskom upravljaču i nudi prikaz preko cijelog ekrana – font je ovdje sitniji tako da se na ekranu istovremeno prikazuju informacije za 15 programa. Moguće je pozvati detaljne informacije o pojedinim programima, rezervirati pojedinu emisiju za gledanje, pretraživati po žanrovima itd. Zanimljivo jest to da nam tokom testa detaljne informacije o programima nisu bile prikazivane u EPG-u, jedino pritiskom na tipku P.INFO na samom vrhu upravljača. Očito da se radi o pogrešci u softveru koju bi proizvođač trebao ispraviti što prije.

sharp-le830-3d-epg

Sustav izbornika nije onako atraktivan kao kod pojedinih drugih proizvođača, posebno onih korejskih, no dovoljno je pregledan za ugodno korištenje i brzu navigaciju.

Daljinski upravljač

Sharp uz LE830 prilaže gotovo 24 cm dugačak daljinski upravljač crne boje, kombinacije glatkih i grubih povrršina i tankih srebrnih profila s bočnih strana čime dobiva na jedinstvenom osjećaju tokom držanja. Ergonomija je dobra, posebno u donjem dijelu gdje je debljina nešto veća, tako da korisnik ima bolji zahvat i dobar pristup tipkama. Tipke su gumene i ugodne po prstima, no zbog svoje teksture na sebe lako prihvaćaju nečistoće, što zahtijeva bolje održavanje ukoliko daljinski želite imati čistim i urednim. Isto vrijedi i za sjajnu plohu u gornjoj polovici, a na kojoj se jasno mogu vidjeti otisci prstiju.

sharp-le830-remote-control

Upravljač ne posjeduje pozadinsko osvjetljenje, što je nedostatak obzirom na cjenovni razred i broj zbijenih tipaka u gornjem dijelu, a preko kojih se poziva Sharpova internet platforma, informacije o programu, odabir kanala, Aquos Link kontrole i TimeShift.

Sve u svemu, dobar daljinski upravljač no ne i savršen.

3D naočale

Televizor se temelji na aktivnom 3D prikazu, što znači da za svoj rad zahtijeva 3D naočale koje su potpomognute baterijama kako bi mogle naizmjenično puštati svjetlost preko leća od tekućih kristala, zbog čega je i njihova cijena značajno viša od polarizacijskih modela.

Sharp uz LE830 televizor prilaže jedan par aktivnih 3D naočala u zasebnom pakiranju, model AN-3DG20. Ukoliko korisnik želi nabaviti dodatne primjerke, za to će morati izdvojiti oko 770 kn kolika im je zasebna cijena. Naočale stižu vrlo uredno upakirane i zaštićene folijama, a u pakiranju uz njih stiže i torbica za čuvanje, fina krpica za čišćenje njihovih sjajnih crnih površina, USB kabel za napajanje integrirane baterije i dodatni jastučići za nos.

sharp-le830-3d-glasses

Naočale koriste 5 V bateriju, a koja se puni putem standardnog USB mini priključka. Naočale je moguće puniti i putem USB priključka na televizoru, no i preko bilo kojeg drugog standardnog. Baterija se puni cca 90 minuta, a jednom napunjena može neprekidno napajati oko 30 sati.

Masa naočala s punjivom Li-Ion baterijom iznosi 40.0 grama, što je više od konkurencije čiji modeli su i ispod 30 grama. Zauzvrat, Sharp nudi robusniji dizajn s rebrom dug gornjeg dijela radi čega se naočale ne mogu lako deformirati, uz pomalo nježna no fleksibilna krilca.

Količina svjetlosti što blokiraju je također unutar granica koje smo i ranije dobili – oko 70%.

Adsense
Prethodna stranica 1 2 3 4 5 6 7Sljedeća stranica

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Povezani tekstovi

11 komentara

    1. Hvala Saša! ANSI mjerenje sa šahovnicom nije provedeno nego su kroz aktivan info izbornik (a koji ima u dva ugla informacije i drži konstantno pozadinsko osvjetljenje) dobiveno inicijalno stanje pokazano na prvom screenshotu u sekciji tvorničke postavke i kalibracija.

  1. Beskoristan je media player tog tv-a pošto danas manje više mkv datoteke dolaze sa dts zvukom…i to što ne čita vanjski podnaslov je isto veliki minus…neophodan je media player uz ovaj tv…
    Dali podržava veličinu i poziciju namještanja podnaslova?

  2. Da li imate vise informacija o modelu Sharp Aquos LC 40LE730EV, posto nema mnogo informacija na internetu. Da li bi preporucili ovaj model za cijenu od cca 550 eura (1099 KM u BiH). Koji bi model preporucili u ovom cjenovnom rangu dijagonale 40″. Hvala

    1. Pozdrav,

      Sharp Aquos LC 40LE730EV je pripadnik više srednje klase Sharpovih televizora, a koji se posebno ne ističe pred oštrom konkurencijom koju danas čine Samsung i LG. U navedenom cjenovnom rangu preporučio bih Samsung UE40F6100, a još obratite pažnju i na Samsung UE-39F530 i LG 39LN575S, a od kojih oba nude kvalitetnu Smart TV platformu i dobru kvalitetu slike, a nisu 3D. Panasonic 39E5E koji sam testirao ima vrhunski kontrast obzirom na cijenu, no uz jako ograničen kut gledanja, tako da uzmite to u obzir prije nego što se odlučite.

  3. Darko,
    gledao sam na you tube tvoj unboxing modela: SHARP Aquos LC-49CUG8052E UHD Smart TV.
    Ono sto nigdje ne mogu pronaci jeste staticki kontrast panela ovog TV-a.
    Mozes li reci koliki je staticki kontrast ako si mjerio i kakvi su generalno Aquos paneli?
    Da li su IPS ili VA i sl.?
    Da li generalno vrijedi kupovati ovaj model?
    Hvala.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Također pogledajte
Close
Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!