Tutorijali/uputeVodiči

Vizualni vodič: Priključci na televizorima – koje odabrati i kojim kabelom povezati

Osim slike visoke kvalitete i mnogo manjim dimenzijama samih zaslona, HD televizori su pomaknuli granicu u broju i tipu priključaka koje možete uočiti kada se zagledate na njihovu poleđinu. Različite boje i oblici, veći i manji, poznatiji i manje poznati, priključci na današnjim televizorima mnoge neupućene ostavljaju s velikim upitnikom iznad glava. Korisnici često ne znaju koji priključak odabrati, a u neznanju i na temelju ranijih iskustava ponekad se zna dogoditi da se odabere inferiorna opcija povezivanja, što rezultira slikom (i zvukom) manje kvalitete od one koju oprema može isporučiti. Kako bismo olakšali izbor i korisnicima olakšali povezivanje svoje opreme, u nastavku donosimo pregled najčešćih priključaka na televizorima, uz prikaz kabela koji je namijenjen za takvo povezivanje.

Kao primjer će nam poslužiti Samsungov C630 LCD, a koji je opremljen sa svim danas popularnim priključcima pozicioniranim na stražnjoj, odnosno bočnoj strani. Korak po korak ćemo predstaviti i opisati svaki pojedini.

samsung-c630-rear-connector

HDMI


High Definition Multimedia Interface, odnosno HDMI (“ha de em ii”) je najpopularnije sučelje u svijetu potrošačke elektronike danas, a koje predstavlja digitalnu alternativu analognim priključcima poput SCART-a, S-Video, te kompozitnih i komponentnih. HDMI posjeduje dovoljnu propusnost za glatku reprodukciju danas najzahtjevnijih 1080p materijala, uz mogućnost reprodukcije višekanalnih audio zapisa bez kompresija, a zahvaljujući digitalnom prijenosu koji ne zahtjeva konverziju (analogno – digitalno) ili prilagođavanje rezolucije, kvaliteta slike i zvuka je najviše razine. Osim svoje propusnosti, HDMI je uz DVI i DisplayPort priključke jedini koji posjeduje HDCP (High-bandwidth Digital Content Protection) licencu, a koja osigurava prijenos HD zapisa između komponenata. Nove verzije HDMI kabela posjeduju mogućnost dvosmjerne komunikacije, što dodatno olakšava povezivanje kada je prijenos audio zapisa i mrežnih podataka u pitanju. Kako su testiranja pokazala, između HDMI kabela razlike u kvaliteti slike i zvuka nema, no valja pripaziti na certifikat koji pojedini kabel posjeduje – oznake High Speed HDMI i High Speed HDMI with Ethernet kako biste osigurali potrebnu propusnost za 1080p/4K/3D sliku i do 7.1 kanalni zvuk.

Sučelje: digitalno

Ukratko: ukoliko obje komponente koje želite povezati posjeduju HDMI sučelje, obavezno ih tako povežite. Osim najbolje slike i zvuka, HDMI kabeli su povoljni i vrlo kompaktni, tako da ne postoje prepreke da se investira u ovaj tip povezivanja. IZBOR BROJ 1 ZA POVEZIVANJE!

 

SCART

SCART (Syndicat des Constructeurs d’Appareils Radiorécepteurs et Téléviseurs) je do dolaska HDMI-ja bio najpopularniji analogni priključak za povezivanje A/V opreme u Europi. Francuskog podrijetla, ovo 21-pinsko sučelje omogućuje prijenos slike i zvuka u standardnoj kvaliteti, te se i danas koristi za povezivanje VHS i DVD reproduktora na stare i nove televizore. Novi HD televizori i dalje dolaze s barem jednim SCART priključkom kako bi se osigurala kompatibilnost sa starijom opremom koju dio korisnika dan danas koristi. U narednim godinama će SCART sučelje potpuno iščeznuti s poleđina televizora.

SCART kabel je u stanju prenositi kompozitni, S-Video (separate video) i RGB signal, ovisno o pinovima koji se koriste. HD televizori obično posjeduju RGB i S-Video tip SCART priključka, a oznake istih se obično nalaze pokraj konektora. Zbog održavanja kompatibilnosti s opremom, televizori imaju barem jedan SCART priključak sa svim pinovima, što je nužno za ostvarenje RGB prijenosa koji je najbolji što ovaj tip povezivanja nudi.

Sučelje: analogno

Ukratko: ukoliko posjeduje DVD reproduktor bez HDMI-ja ili komponentnog priključka, ne preostaje vam druga opcija osim povezivanja putem SCART sučelja. Isto vrijedi i za reproduktore VHS kaseta, a kojim je SCART jedina poveznica s modernim digitalnim komponentama.

KOMPONENTNI (Component)

Komponentno sučelje predstavlja takav oblik prijenosa kod kojeg je video signal podijeljen na dvije ili više komponenata. Kod proizvoda potrošačke elektronike, analogna video informacija se dijeli na tri komponente i između komponenata prenosi putem istog broja RCA (cinch) kabela. Kabeli su označeni trima različitim bojama: crvenom za PR (red minus luminance), plavom za PB (blue minus luminance) i zelenom za Y (Luminance) komponentu. Za razliku od kompozitnih sučelja kod kojih se kompletna video informacija prenosi putem jednog kabela, komponentno sučelje je kvalitetnije po pitanju karakteristika slike. Osim toga, putem komponentnog sučelja je moguće prenijeti HD rezoluciju – točnije do 1080i, što čini ovaj oblik povezivanja najbližim HDMI-ju u video smislu. Što se prijenosa zvuka tiče, potrebno je dodatnim kabelima povezati komponente (primjerice analognim RCA ili digitalnim optičkim/koaksijalnim), što dodatno komplicira i poskupljuje proces integracije.

Sučelje: analogno

Ukratko: Oblik povezivanja koji omogućuje analogni prijenos HD zapisa zanimljiv može biti onima koji nemaju dovoljno HDMI ulaza na televizoru, a željeli bi gledati sliku u visokoj razlučivosti. Zbog nužnosti upotrebe tri kabela za sliku i dodatnih za prijenos zvuka, ovaj oblik spajanja je daleko iza kompaktnosti i kvalitete koju može pružiti HDMI.

 

KOMPOZITNI (Composite)

Kompozitno sučelje za povezivanje A/V komponenata često se označava kao A/V in (ulaz) na televizorima i sastoji se od tri priključka: dva za lijevi i desni audio kanal, te jedan za video informacije. Žutom bojom se obično označavaju kompozitni analogni video priključci, crvenom desni audio kanal, te bijelom lijevi. Sučelje će pravilno funkcionirati ukoliko obje strane povežete kabelima druge boje, primjerice crvenim konektorom na žuti priključak za video, no morate voditi računa da to isto napravite i na drugoj komponenti koju povezujete. Video signal se prenosi analogno putem jednog kabela u kojem su podaci za svjetlinu (brightness) enkodirani zajedno s podacima za boju, što rezultira lošom kvalitetom slike koja je ograničena na standardnu rezoluciju. Iz tog razloga, navedeni ulazi se koriste za povezivanje starijih komponenata, te SD kamera.

Sučelje: analogno

Ukratko: Sučelje koje ćete vjerojatno koristiti samo za spajanje komponenti starijih datuma, kvalitetom slike posve inferiorno digitalnim oblicima povezivanja.

VGA PC (D Sub 15)

Analogno sučelje namijenjeno povezivanjem računala na televizor, nakon dolaska HDMI/DVI sučelja popularnost drži jedino zbog teoretski manjeg kašnjenja signala koji se prikazuje na zaslonu televizora. Konektor je plave boje, s 15 okruglih pinova, a zbog svoje veličine potrebno ga je dodatno učvrstiti s dva vijka koja su integrirana u kućište konektora. Obzirom da se ovim konektorom prenosi samo slika, potrebno je osigurati dodatni kabel za prijenos zvuka (primjerice 3.5mm kakav se koristi kod zvučnih kartica i slušalica).

Sučelje: analogno

Ukratko: Za korisnike koji žele povezati računalo i televizor, a na grafičkim karticama ne posjeduju digitalni izlaz, kao i za igrače kojima je važno minimalno kašnjenje slike na ekranu. Dolaskom specifičnih predložaka za igre u opcijama televizora, danas HDMI sučelje može postići isto kašnjenje, što dodatno umanjuje potrebu za ovim tipom povezivanja.

Digitalni optički audio izlaz (Toslink)

Digitalni optički audio izlaz za prijenos zvuka iz televizora u neku drugu komponentu – prvenstveno A/V pojačalo. Omogućuje prijenos višekanalnog zvuka, no ne i onog bez gubitaka koji se nalazi na Blu-ray medijima. Kvaliteta zvuka je bolja od upotrebe stereo RCA sučelja, a tu je i sama praktičnost obzirom da se sučelje temelji na optičkim vlaknima i malenim Toslink konektorima. Za korisnike koji ne posjeduju A/V pojačala s HDMI ARC komponentnom (povratnim audio kanalom koji bi istim kabelom mogla audio informacija putovati iz televizora u pojačalo i obratno), ovo sučelje je najbolja opcija.

Sučelje: digitalno

Ukratko: Za prijenos višekanalnog zvuka u digitalnom obliku, jednostavna i kvalitetna solucija.

Antenski ulaz (ANT In)

Priključak koji ne treba posebno predstavljanje, nužan za prijam televizijskog programa koji se emitira putem odašiljača smještenih u okolici ili kabelski. Omogućuje prijam digitalnih i analognih informacija.

Sučelje: analogno i digitalno

Ukratko: Za prijam televizijskog programa.

Mrežni priključak (LAN, Ethernet)

Sučelje koje je nužno za povezivanje televizora na internet i kućnu mrežnu. Za povezivanje koristi iste kabele koji su poznati u kućnim LAN sustavima (Local Area Network) za povezivanje računala na preklopnike (switch) i routere, tako da s procesom instalacije korisnici ne bi trebali imati poteškoća. Čarobnjaci za instalaciju i upute ugrađene u sučelje televizora bi trebale olakšati proces povezivanja televizora s mrežnim sustavom i online servisima. U 99% slučajeva se televizor povezuje na preklopnik ili router, tako da je prilikom kupnje mrežnog kabela važno obratiti pažnju da se radi o wire-to-wire konfiguraciji (drugim riječima, pojedine žice u kabelu na istim pozicijama izlaze na obje strane konektora).

Sučelje: digitalno

Ukratko: Za prijam televizijskog programa putem zemaljskog odašiljanja.

USB

USB, Universal Serial Bus, najpopularnije je sučelje na svijetu i nakon svoje dominacije na računalima postalo je standard kod modernih televizora i uređaja kućnog kina. Omogućuje povezivanje USB memorija, tvrdih diskova, Wi-Fi adaptera za bežičnu mrežu, pa čak i uređaja se mogu puniti putem ovog sučelja, tako da je njegova upotrebna vrijednost doista velika. Mnogi televizori danas omogućuju pregled slika i videa, te preslušavanje audio zapisa koji su pohranjeni na USB memorijama, čime se multimedijalne mogućnosti reprodukcije znatno proširuju i omogućuju korisnicima da bez dodatne opreme uživaju u vlastitim sadržajima na velikim ekranima. Pojedini televizori imaju dva USB priključka za razne konfiguracije povezivanja – primjerice USB memoriju za snimanje TV programa i paralelno korištenje bežičnog interneta preko Wi-Fi adaptera u drugom utoru.

Sučelje: digitalno

Ukratko: Univerzalno sučelje za proširivanje mogućnosti televizora i mogućnost reprodukcije raznih video i audio formata.

3.5mm audio priključak (3.5mm minijack)

3.5mm audio priključak se koristi za povezivanje televizora sa slušalicama, odnosno postoji varijanta istog priključka koja ne odašilje signal već ga prima, što najčešće upotrebljavaju korisnici koji povezuju računalo. Obzirom da je priključak potpuno isti kao i kod zvučnih kartica na računalu, moguće je kupiti kabel s muškim terminalima s obje strane i na taj način dovesti stereo zvuk u televizor.

Sučelje: analogno

Ukratko: Stereo sučelje za povezivanje na slušalice, odnosno u slučaju audio ulaza, za povezivanje bilo koje komponente koja posjeduje 3.5mm audio izlaz (računalo, pojačalo, MP3 svirač).

Copyright 2011. HD Televizija. Sva prava pridržana.

Tekst i slike nije dopušteno kopirati bez dopuštenja uredništva.

Adsense

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Povezani tekstovi

126 komentara

 1. Prava pomoc za povezivanje tv-a sa uredjajima, samo bih dodao da je trebalo malo vise opisati skart kabl u smislu prenosa rgb signala (full scart) ,sto svakako znacajno poboljsava kvalitet slike. A sada molim jedan odgovor. Potrebno mi je da povezem digitalni risiver kablovske tv sa dvd recorderom koji ima samo rgb scart ulaz (ima HDMI izlaz) a risiver poseduje komponentni izlaz.Znaci treba mi komponentni na scart kabl i da li bi nesto ovako funkcionisalo:
  http://www.amazon.de/Clicktronic-HC-007-vergoldete-Kontakte/dp/B001F7HXUW/ref=pd_sim_ce_5
  http://www.shoppingbank.com/sb/pia/d/hama+scart+rgb+yuv+component+adaptor+in+out+converter/pid/10326550.html
  ili nesto ovako samo u obrnutom smeru
  http://www.amazon.co.uk/Pure-Scart-Component-Plugs-Cable/dp/B004HTK5L4/ref=sr_1_22?s=electronics&ie=UTF8&qid=1305047779&sr=1-22
  Unapred hvala na odgovoru , sajt vam je izvanredan (testovi tv-a narocito!)
  Veliki pozdrav!

  1. Da, mozete koristite razne prelaze ali znajte da ce doci do degradacije signala u odredjenoj mjeri zbog konverzije kako rezolucije podrzane razlicitim tipom signala tako i do same kvalitete signala.

   Hvala Vam na pohvalama, citajte nas i dalje!

   1. Pozdrav, zanima me dali av receiver mora uvijek biti upaljen ako hoću gledati tv, znaci ja bi ga palio samo kada gledam neki film. Imam arc izlaz na tvu i hdmi na av receiveru. Lp

  2. Poštovanje.kazite mi objasnite mi kako da povežem soni 2 slim na skart.ja imam skart kanal koji ima crvenu žutu i zelenu a na TV-u imam crvenu plavu zelenu belu i crvenu i spojim ove trikomponente koje su bela crvena i spojim žutu na zelenu slika postoji ali nema boju i dosta je lošija .posto je TV marke tcl odem na resurs i tamo postoji AV ćcmp i VGA i ja podesnim na cmp on radi ali loše a ni na jednu drugu opciju neće sta da radim

 2. Baš mi je takav pregled sa objašnjenjima i kategorizacijom nedostajao. Jezgrovito i pregledno. Sve na jednom mjestu. Hvala. Što se tiče TV-a to bi bili (čini mi se) svi danas upotrebljavani priključci no kako ja upotrebljavam i monitor/TV iz kompjutera mi izlaze još neki a nisam siguran (ne znam) kako ih upotrijebiti i čemu neki služe. Ima tako neki koji izgleda kao VGA ali ima 2 x po 9 iglica i isto dva vijka za pričvršaivanje. Druga stvar koja me muči je zvuk iz kompjutera koji mi putem VIŠE adaptera za 3.5 mm jack (jedan adapter ulazi u drugi a svaki kabel od zvučnika ulazi u neku rupu na nekom adapteru) dolazi do zvučnika (5+1 kom.) i buduai je taj spoj adaptera jako labav dolazi često do prekida zvuka. Ima li kakvo kvalitetno rješenje za priključiti zvučnike na kompjutor a ne putem ovakvih klimavih adaptera ?
  Sorry za ovo pitanje koje ne spada baš u ovu temu ali su tema priključci pa sam mislio da mi netko može pomoai ….Hvala.LP.

 3. Taj prikljucak o kojem govorite a ima 2 x 9 pinova se zove 1394 Firewire te sluzi za povezivanje digitalne opreme tipa kamkordera i slicno koji imaju na sebi firewire prikljucak.

  5.1 zvucnici imaju 3 konektora obicno koji idu u 3 odgovarajuca konektora na zvucnoj kartici. Jedna konektor nosi front surround, drugi rear surround a treci konektor centralni i subwoofer audio signale. tako ih i trebate spojiti bez ikakvih dodatnih adaptera.

  LP

  1. Kako sam sada malo surfao pod tim nazivom doznao sam da se radi o DVI kablu koji povezuje kompjutor i monitor ali mi nije jasno zašto on služi kad imam vea povezan kompjutor sa VGA kablom ?
   Drugo, točno je da imam 3 konektora za zvučnike (crni, zeleni i rozi) no zvuk dobivam iz kompjutera SAMO iz zelenog priključka tako moram SVE kablove spojiti na taj zeleni priključak i zato koristim te male adaptere koji primaju po dva kabla. Znači li to da moja zvučna kartica nije u redu ?
   Evo, neau više razvijati ovu temu bez obzira na odgovor. Hvala i LP.

   1. Ne. DVI kabal ima 3 x 8 pinova + 4 dodatna kod nekih kablova. DVI je digitalni nacin povezivanja PC monitora i graficke kartice te je napredniji od VGA analognog povezivanja.

    Nesto niste dobro povezali sa zvucnom karticom ili nista postavili u driverima i opcijama zvucne kartice 5.1 zvuk. Koju zvucnu karticu koristite?

    1. Hvala na trudu ali dalje …. NE ZNAM razgovarati. Kompjutor sam kupio gotov MSGW prije 2 g. i sve je odmah radilo bez ikakvog narihtavanja samo imam navedeni (polu)problem i ovu nedoumicu oko kabela, no dobro, sve u svemu to mi i ne smeta baš tako jako jer ipak sve radi, više se ovdje radi o mojim dilemama i neznanju. Svejedno hvala lijepo i LP.

     1. Nije bitno sto ne poznajete materiju. Ni jedno pitanje nije glupo te smo tu zbog svih kupaca.

      Recite nam prvo koji operativni sistem koristite da bi smo Vas mogli voditi do setupa audio kartice, naravno ako zelite?

      LP

      1. Hvala lijepo na ponudi ali osjeaam da sam vea previše i vremena i prostora potrošio za nešto što ne spada pod tematiku HD televizije. Zahvaljujem, drugom prilikom.

 4. Evo pohvale na Vašu stranicu a i ovaj članak, bravo! Molim usput za komentar jednog mog problemčiaa (ako nije pravo mijesto molim admina da premjesti gdje treba i unaprijed se ispričavam), vezano za hdmi kabal. Posjedujem lcd lg 42 ld4 serije kojisam povezao sa hdmi kablom (manhattan, 1,8 m, high speed) sa dvd-om i reciverom od opty tv-a(radi se o reciveru teflay). Tv je prepoznao dvd, al reciver ne-kaže da nema signala. Učemu bi mogao biti problem, hvala !

    1. Evo rješen je problem, pa da napišem sto je napravljeno za sve one koji imaju poteškoaa s ovim. Dakle,ovo vrijedi za one koje imaju uslugu OptyTV i Telseyev reciver. Dakle LCD i reciver su povezani HDMI kablom, TV nije registrirao signal sa TV-om, odnosno nije ga prepoznao. Problem je rješen tako što je bilo potrebno promjeniti neke parametre u reciveru na sljedeai način:1)resetirati reciver na gumb koji se nalazi u pozadini ure?aja(lijevi gornji ugao revera)2)pričekati da se Telsey konekta sa sustavom OptyTV-a preko neta (odnosno podizanje sustava) kad se pri podizanju sustava, odnosno učitavanja pojavi tekst Telsey sa žutim kvadratiaem pritisnuti nekoliko puta gump MENI na daljinskom od recivera (a taj gumb se nalazi ispod žutog i plavog gumba na gornjem djelu daljinskog) 3)tada bi se morao pojaviti jedan skriveni meni koji gdje ae te uai u postavku 1 (gdje ae vam biti napisano HDMI ON I HDMI OFF) naravno vi ae te potvrditi sa tipkom OK na HDMI ON, vratiti se u glavni meni te ae se nastaviti učitavati sustav. Bilo bi dobro da nakon ovoga još jednom resetirate sustav, i to bi bilo to, bar sam ja na taj način rješio problem. Nakon toga možete skinuti scart kabel i poslati ga u povjest….pozdrav!!

  1. Stvarno nepotreban komentar. Uostalom, i ova stranica je na internetu, te da bi došao do nje moraš surfati, zar ne?

 5. Moze li savjet o tome kako spojiti slusalice na TV, konkretno LG 32CS460 (http://www.ebuyer.com/363936-lg-32cs460-32in-lcd-tv-32cs460), pošto dotični krš nema priključak za slušalice. Probao sam jedini izlaz sa SCART-a i jedva da se nešto čuje na slušalicama. Zaključujem da mi treba neka vrsta pojačala, tj. nekog drugog uređaja sa pojačalom, npr. neki aktivni zvučnici sa konktorom za slušalice? Molim vas za još neku, možda bolju ideju! Pozdrav!!!

  1. Vrlo zanimljiv TV s vrlo ograničenim izborom priključaka. Čudno da preko SCART-a uopće neki zvuk ide van obzirom da je to ulaz signala u TV. Koliko vidim nema RCA cinch stereo izlaz niti digitalni optički izlaz, tako da je jedino rješenje spajanje na vanjsko AV pojačalo putem HDMI priključka koji podržava ARC (povratni audio kanal) pa onda da se slušalice spoje na pojačalo.

   1. Riješeno. Pošto je audio signal sa SCART-a bio jako slab morao sam upotrijebiti pojačanje signala. SCART ima i ulaz i izlaz za audio BTW. Mada privremeno, riješio sam to sa najobičnijim računarskim zvučnicima koji imaju izlaz za slušalice. Naime, ovaj izlaz se pojačava u el. sklopu (aktivnih) zvučnika i jačina signala je super, a i kvalitet nije loš. Samo mi još ostaje da nabavim neki pristojniji par zvučnika ili možda neki solac. Ili se možda sjetim još nekog uređaja čije bih pojačalo mogao iskoristiti, mada čini mi se da mi ništa nije potrebno osim USB priključka… Nadam se da sam nekome pomogao. Pozdrav!

   2. Kod mene je slično,ali tv ima optički audio izlaz.Kako spojiti bežične slušalice,ako na transmiteru(mislim da se tako zove) imam kablove činč(crveni) i konektor (3,5mm)kao naizlazu iz laptopa za zvučnike.
    Hvala

 6. ja imam tv toshiba 42WP48R koja je bila za rusko trziste ima na sebi priključak HDMI i ima jos priključak za antenu probao sam ga spojiti na taj priključak HDMI i neće da mi prihvati taj resiver na koji sam spojio koji ima na sebi HDMI priključak dali neko zna kako da to spojim i dali se moze uoće to spojiti

 7. POŠTOVANI!
  POSJEDUJEM TV SONY BRAVIA KDL-42 w 650 A.OBZIRO DA NISAM STRUČNJAK NE USPIJEVA MI POVEZATI TV I PC.NAIME ŽELIM FILMOVE KOJ IMAM NA PC-IU GLEDATI NA TV-U .AKO IMATE RJEŠENJE MOLI VAS OBJAŠNJENJE KORAK PO KORAK.
  NAIE KAD ŽELIM NEKI SVOJ FILM IZ DATOEKE POGLEDATI IAM INFORMACIJU NA PCIU ;INICIJALIZACIJA POPISA ZA REPODUKCIJU NIJE USPJEA.
  ZA ODGOVR SE UNAPRIJED ZAHVALJUJEM.
  L.P.

  1. Pokušat ću pomoći!
   Vaš TV ima mrežni Ethernet žični priključak i Wi-Fi (bežični ugrađeni)!
   E sad: Vaš PC bi trebao biti spojen na kućni “router ili IPTV router” što vjerojatno i je jer vam to omogućava izlaz na Inernet a i umrežavanje s ostalim uređajima a to bi bio i Vaš TV KDL-42 w 650.
   Potrebno je Ethernet žičnim kablom spojiti Vaš TV sa slobodnim mjestom na “routeru ili IPTV routeru” npr. LAN1, LAN2… itd. jer za razliku od Wi-Fi-a ima veću brzinu pa ne bi trebalo biti trzanja pri reprodukciji filmova. Kad ste to spojili Vaš TV će dobiti IP adresu i biti ćete spojeni na lokalnu mrežu gdje dolazi na red neki DLNA server za dijeljenje datoteka s PC-a prema TV-u. Preporučio bi program “Serviio” jer ga ja osobno koristim i super sam zadovoljan. Postoji free verzija na netu koja će Vama biti i više nego dovoljna po pitanju mogućnosti a možete je skinuti na ovom linku:
   http://serviio.org/download
   Izaberete operativni sustav za Vaš PC, skinete, instalirate i taj dio ste riješili!
   Program Serviio (server) se automatski pokreće prilikom dizanja npr. Windows-a a Vi još u njegovim postavkama trebate definirati koje će se mape ili cijeli diskovi dijeliti na mreži.
   Odete dolje desno na žutu ikonu, desna tipka miša pa Open Serviio console. Pod tabom Library imate Shared Folders a desno od toga kliknete na Add Local i izaberete mapu ili disk gdje su Vaši filmovi. Dodatno u srednjem prozoru postavite zelene kvačice za postavljenu djeljenu mapu ili disk u sve prazne kućice jer ćete tako moći pristupiti i pokrenuti i slike, muzičke datoteke…
   Pod Library Refresh/ Keep Library… ostavite zelenu kvačicu u kućici.
   Sad pređite na tab Delivery/Transcoding i maknite zelenu kvačicu u kućici ako nije prazna (vratiti tu kvačicu ako procesor TV-a ne može dobro vrtiti filmove tj. ako trza).
   Pređite na Delivery/Subtitles i stavite zelenu kvačicu jedino u kućici Enable Subtitles da ih Vaš TV može prikazati kad pokrenete film (najčešće titl mora imati isto ime kao i film). Sad kliknite dolje desno na Save i to bi trebalo biti to :)
   Budući da nemam navedeni TV ja preko svojeg LG-a dolazim do reprodukcije tako da izaberem preko daljinskog – Input i onda mi se pokažu HDMI1, HDMI2… USB… AV… itd. i žuta ikona Serviio. Izaberem nju i pristupam onome što sam podijelio u Serviio Console na PC-u, (Audio, Photo, Video).
   Pogedajte malo i u priručnik od TV kako se koristi DLNA funkcionalnost baš na Vašem TV-u
   Nadam se da će Vam ovaj korak po korak vodič biti od pomoći !
   Pozdrav, Marijan

   1. Pozdrav Marijane. Trebam malu pomoc. Zeleo bih da povezem stari TV sa katodnom cevi na graficku karticu i dobijem sliku sa monitora na TV-u, a sve to preko digitalnog reciever-a koji ima hdmi izlaz. Graficka je ova: https://www.msi.com/Graphics-card/N650-2GD5OC.html#hero-overview.Znaci, graficka u reciever, pa onda iz recievera na TV. Na TV-u imam standardne izlaze, scart i cinch crvena, bela i zuta boja, a na reciever-u COAX, hdmi i AV izlaz. Hvala.

    1. pa ako imas AV izlaz onda je svakako bolje to koristiti za spajanje na CRT. U suprotnom trebas konverter a ne vidim bas neki smisao u svemu tome.

 8. molim pomoć

  imam staru sony cameru pa kad je spojim na philipsov tv preko av kabela (crveno-žuto-bijeli kabel) viidim samo sliku u crno-bijeloj tehnici.Zašto? odnosno može li se podesiti boja?

 9. Poštovani,

  Vidim da se razumijete u povezivanje kablova tv-a, pa se i ja nadam pomoći kao većina koja Vam je pisala.
  Naime imam tv LG LE 8500 sa svim mogućim priključcima, nedavno sam kupila LG hdd recorder koji ima S2 tuner (pošto znam da je to tuner za satelitsku nadala sam se da ću moći snimati programe sa Total tv tj. sa recivera ECHOLLITE) međutim ako antenu iz echolitte recivera stavim u lg hdd dobijem satelitske programe free to air a ja želim snimati ove za koje plaćam pretplatu.

  Ako slučajno znate da li postoji mogućnost spajanja satelitskog recivera sa hdd ( s tim da echollite nema hdmi a lg hdd nema scart ulaz) i ako ne koji bih reciver trebala kupiti da mogu snimati programe sa total tv.

  Unaprijed hvala na odgovoru,
  Ana

  1. Pozdrav Ana,

   O kojem se LG HDD snimaču radi? Naime podatak da on prikazuje samo FTA satelitske programe znači da nema dekodersku karticu u sebi, a koju biste onda trebali iz Echolite receivera ubaciti u snimač. Ima li LG-jev snimač utor za kartice ili Common Interface module?

 10. Nakon svega ovog pročitanog, i dalje se nisam uklopio. Naime, imam jedan stari samsung, ne znam model. Na njemu jedini ulazi koji postoje, a da se ne koriste za emitovanje kanala jesu ulaz za slušalice, audio ulaz i video ulaz. Skontao sam da na audio i video ulaz treba da povezujem stvari. Ulaz je činč. E sad, kako da ja to povežem sa svojim PC-jem?

 11. Poštovani,
  molim za pomoć. Naime imam problem, koristim Total tv resiver koji je s 2 činča (crveni i žuti ulaz mislim) povezan sa starim televizorom sa strane tv-a, nedavno sam nabavio novi Led tv sa različitim priključcima/ulazima iza a nema ova dva činča nego samo jedan, pa sad ne znam šta je najbolje da nabavim da mogu Total tv pratiti na ovom novom led-u? Hvala unapred na Vašem odgovoru!
  LP!!!

 12. TV ima HDMI ulaz. Da li je moguće preko tog ulaza spojiti USB memory stick odnosno externi HD pomoću nekog adaptera i tako na TV-u gledati video sadržaje?

 13. može pomoć,
  imam monitor/tv LG 22MT 45D-WZ pokušavam spojiti slušalice na monitor i nikako ne uspijevam.
  Preko PC je sve u redu. Ali kad ukljućim slušalice u monitor i prebacim na TV ništa se ne događa, zvuk samo preko monitora a u slušalicama ništa. Probao sam preko daljinskog naći neku opciju za prebacivanje zvuka u slušalice ali nisam ništa našao. Probao sam i sa drugim slušalicama ali opet ista stvar.

 14. Poz.moze pomoc…interesuje me sto ne mogu da prikljucim ps3 preko hdmi kabla jedan samo ulaz imam na plazmi hdmi..a digitalna mi radi a i smart box android bez problema a za ps3 nemogu sliku da dobijem…hvala

  1. Pozdrav… imam android tv samsung,i htjela bi prikopcati pojacalo na njega sa zvucnicima,,,, kako… nna pojacalu su mi samo one boje crvena,zuta,bijela… njih 10-tak… a.na tv hdmi… koji mi kabl za to treba da bi ih spojila…

 15. pozdrav,
  imam HD reciver na kojem nema scart izlaza,samo HDMI ali imam stari tv koji ima samo scart ali nema HDMI
  interesira me kako ih spojiti?da li je uopće moguće spojiti ta dva uređaja?…hvala

  1. ne. Barem ne nekom finacijski isplativom metodom. S druge strane, preko scarta ne i de HD signal tak da radije nabavi neki obicni jeftilen.

 16. Poštovani,
  imam lcd tv Grundig 32VLC7121C i 5.1. zvučnike Logitech X530 koje bih htio spojiti na navedeni televizor. Dali je to moguće napraviti na koji način uz uvjet da svih 5 zvučnika plus subwoofer rade?
  Hvala

    1. ne. Gle mozes ih spojiti ali to nece raditi. Zvucnici su vjerojatno pasivni i da bi radili treba im neko pojacalo a TV moze preko izlaza za slusalice raditi na dva nacinia, jedan je cisti linijski pre-out kao i na komponentama a drugi je kao izlaz za slusalice. U tom slucaju tu postoji neko pojacalo ali to nije niti blizu dovoljno da bi na njemu radili nekakvi zvucnici.

     1. Hvala lijepa na odgovoru.Ako vam nisam dosadan dali mi možete reči kako bi pojačalo trebalo i gdje ga nabaviti? Zahvaljujem se unaprijed.

      1. pa bilo kakvo stereo pojacalo/receiver sa njuskala koji odgovara za te zvucnike. Ali ne znam koliko ti se to isplati. Svaki zvucnik je bolji od onoga iz TVa ali nije bas da svaki opravdava dodatnu investiciju i jos trebas mjesto za komponentu.
       Mozda je jeftinija opcija neki soundbar ili neki set PC zvucnika, oni obicno dolaze sa pojacalom, pogotovo ovi 2.1 ili vise sistemi a ima ih solidnih za ne previse love.

 17. Poštovanje,
  Imam pitanje u vezi boje na TV-u. Prije manje od mjesec dana sam kupio Samsung LED tv UE32J5100AWXXH. Imam takav još jedan od prije i nikad nije bilo problema. Ovaj novi je spojen na MaxTV SCART kabelom. Sve radi ali slika na trenutke postane crno bijela. Kad trzam rukom kabel, ništa se ne mijenja.

  Da li netko zna jel moguće da je problem jednostavno u SCART-u ili je nekaj otišlo?
  Danas ću ga probat spojit na HDMI pa ću vidjeti ali volio bi da netko napiše da je imao sličan problem sa SCARTOM.
  LP
  Josip

  1. Zna biti raznih problema sa SCART-om, obično je rješenje ono što ste vi već probali – da ga malo pritisnete i savinete kabel pa da spoj bude opet dobar. Probajte HDMI pa javite hoće li biti promjene – trebalo bi biti, a i slika bi mogla biti čišća. Alternativno, probajte još koji SCART kabel.

 18. Pozdrav!
  Imam jedan problem. Ne radi mi HDMI ulazi na TV-u. Imam Android TV Box kojeg sam morao spojiti preko SCARTA i slika je loša. Da li je postoji kabel koji s jedne strane ima HDMI, a s druge strane komponentni priključak? HDMI bi spojio u TV Box, a komponentni u TV. I ako nije problem, može neki link gdje ga mogu kupiti.

  LP

  Davor

 19. Poštovani,

  možda mi možete pomoći, jer u raznim trgovinama koje prodaju adaptere i kabele s različitim konektorima sa svake strane nisam dobio decidirani odgovor na slijedeće pitanje:

  da li se na satelitski prijemnik sa SCART izlazom može spojiti TV kojemu je jedini SCART zauzet s DVB-t-om ali ima 2xHDMI, 1xVGA i 1xčinč, kabelom SCART/HDMI, SCART/VGA ili SCART/ČINČ i ako je to moguće koja je varijanta najbolja. TV je JVC LT32V340.
  Unaprijed Vam se zahvaljujem na odgovoru.

  S poštovanjem,
  Bruno Belavić.

 20. Pozdrav!

  Moze li savjet o tome kako spojiti tv na pojačalo ako tv nema audio izlaz.Naime imam SAMSUNG LED TV 6000 i nema čak ni scart-a na tv-u a nema ni utor za slušalice,postoji samo optički ali moje pojačalo nema optički.

  hvala unaprijed !!!

  1. jel moze tocan model TVa i tocan model pojacala. Jer mi je prilicno nevjerojatno da TV nema izlaz za slusalice (ako i ima to ti bas nece pomoci). I pojacalo koje nema TOSLINK??????? Kaj ima 40 godina?
   A uvijek mozes kupiti i digital to analog pretvarac za nekih 15$ na ebayu.

 21. pozdrav..
  ako je moguce savjet..imam samsung ue42f5505 prije nekoliko dana sam pokvario antenski prikljucak na tv tako da sada ne mogu da prikljucim antenu te nemam televizijskih kanala. bio sam u ovlastenom servisu ali bi me skupo kostalo da mi se to zamijeni..zanima me postoji li neki drugi nacin da prikljucim antenu pomocu drugih kablova i kako bi bilo najjednostavnije s obzirom da sam ja laik za ovo..

  1. Postoji, preko dvb-t prijemnika (prijemnici za “stare” televizije koji su se masovno kupovali 2010. kad se prelazilo na digitalne kanale). Cijena im se krece vec od 100,00 kn. Antena se uključi u njega, a scart-om ili hdmi kabelom se poveže prijemnik sa tv-om. Jednostavno. Samo nemoj zaboraviti pronać programe na prijemniku ;)

   1. pozz ..zivim u svedskoj..ma i ja vjerujem da se to da srediti ali nevolja je da se svedi
    ne zamaraju s takvim stvarima..traze mi 2500 kruna (ca250 € )..kazu ne isplati se to popravljati.. tv je star nesto vise od 2 god i ne mislim da mu je vrijeme za otpada..samo konektor mu slomljen.vjerujem da bi se to kod nas sredilo bez nekih vecih poteskoca

    1. pa onda kupi plocu i sam to zamijenis, par sarafa i par kablova. Jedino, bilo bi dobro da kupis plocu koja nije za UK trziste.

 22. Poštovanje
  imam problem s povezivanjem TV LG UH7507 i LG HT805PH 5.1 DVD Player-a.
  Naime sve radi perfektno osim prijenosa zvuka s TV-a na DVD.
  TV ima 3 HDMI-a od kojih je jedan HDMI ARC, dok DVD ima 3 HDMI-a od kojih je 1 HDMI OUT, a 2 HDMI IN, no nigdje nema HDMI ARC na DVD-u, da li je moguće da zbog toga nemogu pustit zvuk s TV-a na DVD-u ?
  (probao sam sve žive kombinacije s uštekavanjem HDMI-a u sve ulaze/izlaze na TV-u i DVD-u)

  Druga opcija mi je OPTICAL AUDIO CONNECTION (TV ima OUT, DVD ima IN) ali bi htio smanjiti broj kablovinja ako je moguće.

  i imam jedno glupo pitanje:
  Da li HDMI kabel najnovije generacije s dodatkom Ethernet može povezati TV sa LAN-om ukoliko je s takvim HDMI-jem spojen u DVD koji je spojen na LAN normalnim mrežnim kablom?

  puno hvala na odgovorima

    1. Koliko sam bacio pogled na upute, ovaj tvoj DVD receiver uopće ne podržava ARC, tako da dobro misliš.

     1. Da tako sam na kraju i zaključio !
      Hvala na odgovorima

      Mislim da trebaju oba HDMI ulaza imati oznaku HDMI ARC … inače je ko da uštekavaš sluške gluhoj babi u uho – zika ide ali baba ne čuje …

 23. Poz,naime radi se o mom lcdu LG,ultraHD,Uh49v600,malo sam citao ove komentare,pitanja i odgovore od gospodina,mene zanima kako ovajj moj tv spooojiti na kucno pojacalo sony ta-ve700,posto na mom lcd postoiji opticki izlaz za audio i druge solucije nema,a sto pojacalo sony ne podrzava,nema opticki ulaz,mozeli mala pomoc kako izvesti zvuk na pojacalo i kojim prikljuckom

  1. pa ako ti TV nema izlaz za slusalice koji je ujedno i analogni audio izlaz onda ti je jedina opcija nekakav digital to analog converter. Toga imas na ebayu ili amazonu za 15- 20 $.
   Ako imas analogni izlaz onda obicni banana-2xcinc kabel.

 24. Postovanje , zamolila bih Vas za pomoc ,kupili smo pre par dana Philips LCD televizor i imamo IPTV i ne znamo kako da prikljucimo sigurnosnu kameru imamo jedan skart,na ruteru imamo sest cinca tri su zauzeta ,a tri slobodna inace kamera nam je ranije bila priljucena direktno na tv. Hvala

 25. imam problem spojio sam sony tv sa dvd sa hdmi kablom i imam sliku nemam zvuk, kad isti dvd spojim sa hdmi kablom radi se o panasonicu imam i sliku i zvuk.što trebam na sonyu napraviti da dobijem zvuk.

 26. Poštovani imam jedno pitanje. Imam Samsung tv međutim problem je sto kad prebacim na HD kanale slika pocne prekidat,dok ostale kanale gledam bez problema. Tv je UHD 6402 .Kupljen prije 6 mjeseci.

  1. Još da si napisao izvor programa, tj tuner ili preko interneta, vjerojatno nije kablovska… Ako je preko neta, provjeri brzinu

 27. Ako može pomoć bio bih zahvalan, imam tv LG 32LN570RN-ZA, mogu li na njega spojiti kućno koni samsung HT-Z110? Trebam li možda dodatni uređaj između tv-a i kućnog kina? Hvala unaprijed.

 28. Imam DVD snimač Pioner DVR- 440 H-K koji,kao stariji model,10 god.,
  ima samo Scart priključakpa ga jedino tako mogu spojiti na TV.
  Mogu reproducirati snimljenei materijal na HDD-u i DVD-u ali ne mogu
  snimati sa TV-a.
  Možete li mi reći : Kakopodesiti video ulaz TV-a na snimač.
  Zahvaljujem !

  1. pa nikako ako ti TV nema neku vrstu analognog video izlaza. Vecina TVa danas ima ugradjenu funkciju snimanja i to je to.

  2. Miro, i da imaš znatno noviji snimač, ne bi ti pomoglo… Jer danas nećeš na tržištu pronaći TV ni sa analognim ni sa digitalnim video izlazom.

 29. Poštovani,

  imam TV Stark Jazz 40″ koji ima portove: Mini AV, Scart, VGA, Y Pb Pr, PC-Audi, HDMI 3 komada, i Earphone za uključiti slušalice, – NEMA IZLAZ za Audio na koji bih priključio Mini Zvučnike 3-5 W sistem 2.1 s wooferom ili sistem 2.0 (aktivni na 230V) – pokušao sam spojiti Kompjuterske zvučnike s wooferom ali vrlo, vrlo je NEJAČAK ton i lošeg kvaliteta – slab je izlaznisignal valjda – služi SAMO za slušalice?),
  TV zvučnici su VRLO LOŠEG tona i spikere čujem kao da govore “limenim” glasom, nema basa, nema srednjih tonova, – dijaloge glumaca iz filmova&serija 50% NE razumem – zato mi treba DODATNI Zvučnik-zvučnici 2,
  da li mogu to s Soundbarom ili sa čime urediti ? matasokac9@gmail.com (TV kupio pre 4 meseca),

 30. Poštovani Darko, – Zaboravio sam napisati o Smart BOX-u pa dole dodajem,

  imam TV Stark Jazz 40″ koji ima portove: Mini AV, Scart, VGA, Y Pb Pr, PC-Audi, HDMI 3 komada, i Earphone za uključiti slušalice, – NEMA IZLAZ za Audio na koji bih priključio Mini Zvučnike 3-5 W sistem 2.1 s wooferom ili sistem 2.0 (aktivni na 230V) – pokušao sam spojiti Kompjuterske zvučnike s wooferom ali vrlo, vrlo je NEJAČAK ton i lošeg kvaliteta – slab je izlaznisignal valjda – služi SAMO za slušalice?),
  TV zvučnici su VRLO LOŠEG tona i spikere čujem kao da govore “limenim” glasom, nema basa, nema srednjih tonova, – dijaloge glumaca iz filmova&serija 50% NE razumem – zato mi treba DODATNI Zvučnik-zvučnici 2,
  da li mogu to s Soundbarom ili sa čime urediti ? – matasokac9@gmail.com  – (TV kupio pre 4 meseca),

  ZABORAVIO SAM NAPISATI : na TV sam priključio i Smart BOV T95X koji odlično funkcioniše i najviše mi služi za gledanje filmova jer ima VRHUNSKI Media player koji; daje čistu sliku, odličan ton, fini txt titlova, font odličan, žutu boju slova, precizno idu titlovi itd. (ima 1 GB RAM-a i dobar Procesor, Wi-Fi i……),

  Veliko vam HVALA ! Predivno ste izložili SVE i vrlo, vrlo korisne Preporuke u Odgovorima ! Pozdrav !

  1. pa taj izlaz za sluzalice je moze biti i audio izlaz. E sad, ako nema, a vjerujem da nema, obzirom na brand TVa, opciju da taj audio izlaz bude cisti audio izlaz nego da je samo za slusalice onda kad to spojis pazi da ti zvuk na TV ne bude jako pojacan ali imaj pojacane te aktivne zvucnike od PCa i onda lagano pojacavaj TV.
   Ili ako ti je jedan HDMI ARC onda mozes i soundbar spojiti.

 31.  Poštovani Darko,
        (kinggo)
  zahvaljujem u prvom redu na vašem brzom javljanju i Preporukama – u ovome “vrlom” XXI veku to baš i nije manir, !
  Sve sam spojio kako ste i predložili, – zvučnički sistem Industrial ML-6016K i zvuk je: Donji u Gornjoj klasi Zvučnika za računala, – (koristio sam ga na računalu), – spikerov glas s TV-a je čist, prirodan i razumljiv,
  od Marka (do moje kuće) sam pozajmio na probu Industrial ML-6015 i zvuk je: Srednji ali u Gornjoj klasi Zvučnika za računala, – spikerov glas s TV-a je čist, razumljiv, topao, blag, ugodan,
  sada sam evo isprobao i Logitech Z-5500 i zvuk je: Srednji u Gornjoj klasi Zvučnika za računala, – isto kao kod ML-6105, – prezadovoljan sam,
  Glasnoću TV-a sam postavio na daljinskom na poziciju 75 (od 100 mogućih) a na Zvučničkom daljinskom na oko središnjoj snazi,
  sve sam isprobao u formatu: v. 2.1 Stereo Classic umesto v. 5.1 Surround, – sada ostaje ML-6016K uz TV-aparat jer je DOBRO rešenje – (tamo NE slušam muziku),
        Veliko vama HVALA na sugestijama i preporukama, – najsrdačnije vas pozdravlja, Mata Šokac, Sonta, (okrug Sombor),

  1. Darko je Darko, a ja nisam Darko :D
   I bolje je da imas manje pojacano na TVu a vise na samim zvucnicima. A obzirom da imas daljinac i za zvucnike i da ne moras koristiti TV za to onda jos i bolje.

 32. Poštovani !

  Industrija elektronike teži za tim da svaki malo izmišlja nešto što si obični smrtnik ne može priuštiti.
  Imam video rekorder i naravno vhs i svhs video kasete od svoje djece dok su bila mala pa godišni i dosta dosta
  toga.Današnji televizori nemaju više skarta pa neki ni činča a rekorder ima skart i činć.
  Da bih mogao gledati morao bi presnimiti sve na druge medijume.a to nije jeftino pogotovo kada se ima više toga
  Znači da bi morao kupiti samo ono što ima HDMI ili USB.
  Sve je to od industrije smišljeno samo da se kupuje novo a staro baca.
  Stari klasični televizori su radili 16-17 godina a ova nova sr….a 4-5 godina i onda kupuj novo jer se več ni rezervni djelovi ne proizvode.Imam loše iskustvo n.pr. sa Philipsom.
  Neznam što uciniti sa mojim video kasetama.?
  Ima li uopče kakve alternative ?

  S poštovanjem

  Valent Tomšić

 33. POŠTOVANI
  STVARNO STE ODLIČNO OBJASNILI “ULAZE” NA TV-U. HVALA
  ALI IMAM PITANJE KOJA JE RAZLIKA I U ČEMU NA NOVIM TELEVIZORIMA S2 ILI BEZ TE OZNAKE S OBZIROM DA SU CIJENE POPRILIČNO RAZLIČITE U TRGOVINI A SVE OSTALE SPECIFIKACIJE I VELIČINA EKRANA SU ISTE
  UNAPRIJED HVALA
  MARIO

 34. Pozdrav svima na grupi
  molim da mi neko pošalje postavke za ovaj model nisam nikako zadovoljan slikom
  model je ovaj
  Ultra HD LED TV SAMSUNG UE50NU7402UXXH, Smart
  unapred hvala

 35. Molio bih za pomoć. Pokušavam da povežem staru (prvu) Xbox konzolu na noviji tv. Kupio sam komponentni kabl sa 5 činčeva. Na tv-u imam ulaz YPbPr ali sa samo jednim ulazom za kabl. Verovatno postoji neki dodatak za tih 5 činčeva koji spajam na taj YPbPr ulaz, samo ja nemam predstavu šta je to. Hvala.

 36. Ima li od posjetitelja ovog sajta kućno kino više klase recimo Dolby Atmos a da je voljan podjeliti iskustva dotičnog.Mene bi isključivo zanimala povezanost sa HDMI kablovima 2,0 i njihovom kvalitetom.
  Evo moje opreme

  Ultra HD LED TV SAMSUNG UE50NU7402UXXH, Smart
  AV RECEIVER DENON AVR-X1300W 
  Samsung UBD-K8500 UHD Blu ray player 
  HiMedia Q10 Pro Media player Android 7
  Zvučnici
  BOWERS & WILKINS HTM62 S2 centar
  Bowers & Wilkins DM302 front speakers
  Magnat model 144-101. surround speakers
  dolby atmos Onkyo SKH-410
   Jamo E4SUB.4

  HDMI kablovi

  Kabel AUDIOQUEST HDMI PEARL 1,5 m

  obratite pozornost na AUDIOQUEST HDMI PEARL
  kupio sam samo jedan kabal i povezao ga sa AV-TV
  Za ostale uredjaje imam jeftinije HDMI 2,0 tipa 60 kn
  interesira me vrijedi li ulagati u skupe HDMI 2,0 i što dobijem skupljim kablovima
  lp

  1. nema. Bas nikakvog. Osim ako se ne lozis iskljucivo na kvalitetu izrade/dizajn samog kabela. Svi kablovi koji prenose digitalne signale (HDMI, toslink, koaksijalni……) ili rade (tu prvenstveno mislim na HDMI kao standard koji je katastrofa) ili ne rade. Kabel od 20kn ce dati istu sliku/zvuk kao i taj tvoj od 200kn ili neki za teske jelene od 2000kn.

   1. Slazem se, imam sistem 11.2, nekoliko playera, blu ray, i hdd sve 4k, povezani obicnim hdmi kablovima, ili malo kvalitetnijim hdmi 1.3 sve radi bez greske cak i to hdmi 2.0 je glupost dobar hdmi 1.3 sve normalno prenosi (atmos, dts-x, 60fps itd).

 37. Nisam baš siguran da HDMI 1.3 može prenijeti UHD 4K signal zato što sam imao HDMI 1.4 i uključim deep color na samsungu ništa mrak sve dok nisam kupio HDMI 2,0 došla slika za uhd 4k budući imam odličan player sa hdd u sebi od 4 tb pun uhd 4k HiMedia Q10 Pro Media player Android 7
  a što se tiče skupih HDMI kablova poput mog AUDIOQUEST HDMI PEARL tu se donekle mogu složiti sa vama da se baš i ne vide neke ogromne razlike u kvaliteti slike prvenstveno

  1. Smijes se okladiti, ja imam i hdmi 1,3 kupljen prije 6g normalno ide 4k 60hz, imas na youtube lik testirao koja je to prevara, sa kablovima od hdmi 1.2 pa do 2.1 prenosio normalno 4k 60hz

 38. Boris, link od Denona koji si stavio se odnosi na hdmi standard, ne na kablove, ali vjerojatno znaš to. Istina je da će kvalitetni kablovi raditi i na 1.4 i na 2.0, i slažem se da su neki jako skupi kablovi porez na budale, ali se ne slažem da će svi kablovi jednako dobro prenositi digitalni signal – onda bi i ethernet kablovi za 100 megabita dobro prenosili signal 1 gigabitne mreže. Nije stvar u debljini žice, nego kvaliteti izolacije, osjetljivosti na smetnje, itd… U digitalnom prijenosu se mogu izgubiti pojedini bitovi koje nikakav error cheking i correction tj ECC ne može popraviti. Osobno ne koristim Atmos, niti ću, jer za mene osobno nema prednosti, 5.1 mi je dovoljan, slušam prilično glasno koncerte, ali filmski umjetni efekti me ne zanimaju i nemam namjeru još trpati dodatne kablove i zvučnike. Preživeo sam dovoljno granatiranja pa i velike Scud C rakete iz relativne blizine, ali nikad nisam čuo efekte koje rade u filmovima, i ako ima kupujem sa HD zvukom, dts hd master ili dolby true hd, u zvuku mi je čak osjetnija razlika nego u 4k tv rezoluciji, ali možda to mogu zahvaliti jako dobrom upscalingu od oppo playera – osjetno je bolji nego upscaling od televizora. No, to je moj osobni dojam, a ukusi su ukusi pa je to van rasprave… Da ne bi došli do “cigo svoga konja hvali”, mislim da mi je oprema kućnog kina izvrsna, ali uvijek postoji i bolje i slabije. I za razliku od većine, ja koristim dekodere iz playera, a ne prenos preko hdmi pa da receiver dekodira, jer bih onda svake 2-3 godine trebao baciti malo bogatstvo na nova pojačala i dosta mi je marketinških laži i ove i ostalih industrija.

  1. Pravi 4k je je 4k, sve ostalo je glupost vjeruj, ali ima bruka filmova koji su snimani u nizoj rezoluciji pa radjen upscaling takva je bolje gledati fullhd manje su pokvarili sliku.
   Ja imam 13 zvucnika, i ja sam prezivio granatiranje u sarajevo kao malo tko, ali uzivam u dobrim efektima, a to sto malo filmova ima sa dobrim zvukom je problem filmske industrije i fuseraja, bolji zvuk imaju kineski, danski, i sl. filmovi od americkih, a sliku najbolju imaju francuski filmovi ljudi se trude, a ne kao ovi iz holivuda samo recikliraju smece, ogadili mi se neki hitovi najvise radi odvratnog zvuka, ili slike pune pijeska kao d aje 1985g i vhs.
   Imam dobru, cak i vis eod toga opremu, ali mi se cesto zgadi sve radi lose produkcije, atmos, i dts-x sam cuo u par filmova dobro, u vecini bezveze, puna soba zvucnika rade prednji, subovi, i centar radi toga sto s etamo neki tonac nije potrudio da uradi svoj posao kako treba, ima izuzetaka, ali bas malo.

  2. brkas bandwith sa kvalitetom signala. 1Gb bandwith je 1Gb bandwith i kroz to prolazi 1Gb signal. Bio on los li dobar, kabeleu svejedno.
   Istina da ECC ne moze popraviti gubitke, ali u tom slucaju imas kabel koji ne radi. A poanta je bila da svaki kabel koji radi, radi jednako. Odnosno nema razlika u kvaliteti prenesenog signala.

 39. kada je Tv Samsung ukljycen preko Digitalni optički audio izlaz u pojacalo ima zvuk. Ali kada ga kastijem preko telefona YT ili preko airplay zvuk ne ide preko pojacala samo preko TV. Pokusao sam u podesavanja TV ali nista. Neko resenje?

  1. Koji mobitel, koja aplikacija za drugo sem youtube, meni s asamsungom na lg oledu uredno radi zvuk ide na denon receiver cak ponak utrefim i 5.1

 40. Pozdrav, zanima me dali av receiver mora uvijek biti upaljen ako hoću gledati tv, znaci ja bi ga palio samo kada gledam neki film. Imam arc izlaz na tvu i hdmi na av receiveru. Lp

 41. Dobar dan. Niste ništa pisali o CI karticama i priključcima. Imam EVO TV preko CI+ kartice koja je prenosiva i može se koristiti u bilo kojem TV uređaju, ali… I ti CI utori moraju biti noviji, generacije 3 ili više. U novijem Hisense TV-u sve radi, u novom Elitu ne radi, u malo starijem Panasonicu, koji isto ima CI+ ne radi, iako prepoznaje prisustvo kartice, ali onda beskonačno stoji: autorizacija u tijeku. Sumnjam da tu postoje neki adapteri koji bi taj utor na TV-u podigli na potrebni nivo kompatibilnosti. Što vi kažete? Pozdrav. Mirko.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!