3DLCDRecenzijeTelevizori i monitori

Recenzija [3DTV LCD]: Panasonic Viera TX-L32DT30E (DT30)

RUKOVANJE I KVALITETA IZRADE

 

Panasonicov DT30 dolazi u kartonskom pakiranju s plavom bojom otisnutim tekstualnim i slikovnim oznakama.  Ključne značajke su jasno navedene, zajedno sa podržanim tehnologijama i standardima. Pakiranje se otvara s gornje strane, a u njegovoj unutrašnjosti pronašli smo:

  • 1x Panasonic Viera TX-L32DT30E zamotan u neprozirnu vreću, panel prekriven zaštitnom plastikom
  • 1x daljinski upravljač (koristi dvije AA baterije, 2x Panasonic Special Power baterija u pakiranju)
  • 1x stalak
  • 1x metalni vertikalni element za povezivanje televizora i stalka
  • 1x pokrov za vertikalni element
  • elementi za montažu na zid
  • 8 vijaka potrebnih za montažu
  • tiskane uputa na više jezika
  • CD s uputama

Kako je vidljivo iz liste, 3D naočale se ne isporučuju u pakiranju, što znači da ovo je ovo 3D Ready televizor i zahtijeva dodatnu investiciju ako želite gledati 3D sadržaje. Sam sadržaj je vrlo uredno spakiran i zamotan u vrećice.

Zemlja porijekla: Češka

Dizajn

Bočno LED osvjetljenje osigurava malu dubinu televizora i tanki okvir, što je u slučaju DT30 modela u potpunosti implementirano. Mat crni zaslon omeđen je 2.5 cm debelim okvirom sa svih strana osim duž donjeg dijela gdje iznosi cca. 3.3 cm. U donjem dijelu nalazimo i proširenje koje je nekoliko milimetara uvučeno u odnosu na okvir, a na kojem se nalazi LE statusna dioda i tipka za paljenje i gašenje televizora. Mat crni zaslon se ne nalazi u istoj ravniji kao i okvir, što bi se moglo zaključiti iz niza promotivnih fotografija koje je proizvođač lansirao.

Pogled s boka otkriva 1.9 cm debeo okvir u svojim rubovima, te 3.3 cm duž gotovo cijele stražnje površine. Ipak, televizor nije tako vitak u donjem dijelu, gdje je debljina znatno veća – 7.2 cm. Veća debljina osigurala je više prostora za zvučnike koji gledaju prema dolje, a kroz test ćemo provjeriti je li kvaliteta zvuka bolja u odnosu na ostale bočno osvjetljenje modele. S bočne strane se nalazi i nekoliko fizičkih tipki za osnovno upravljanje televizorom. Čitava poleđina je metalna što daje na krutosti i dojmu veće kvalitete proizvoda.

Priloženi stalak je kvadratičnog oblika, sjajne crne boje. Na televizor se montira putem metalnog profila, a nakon montaže osigurava zakretanje zaslona lijevo – desno. Ukupno je osam vijaka potrebno da bi se stalak montirao na televizor, a za taj proces je potrebno koristiti odvijač. Proces je jednostavan i brz, a tu su i priložene upute za odgovore na sva potencijalna pitanja vezana za instalaciju.

DT30 posjeduje priključke smještene u dvije orijentacije, baš kako je prikazano na slici dolje:

DT30 je bogato opremljen priključcima, uz satelitski ulaz pažnju plijeni jedan HDMI 1.4 s ARC funkcijom, te čak tri USB-a. Priključci ne zahtijevaju specijalne adaptere, a nedostatak je što su oni najčešće korišteni smješteni horizontalno što onemogućuje postavljanje tik do zida.

 

Softverski dio instalacije

Panasonic se već godinama drži istog dizajna izbornika i procedure instalacije, tako da ovdje nismo susreli nikakva iznenađenja. Hrvatski jezik je među ponuđenima, isto kao što je Hrvatska na listi zemalja za digitalni prijam, tako da se korištenje može u potpunosti lokalizirati. Sama instalacija je vrlo jasna i brza, a svidjele su nam se vizualne upute vezane za mrežno povezivanje. Sve u svemu, jasno, pregledno i brzo, baš onako kako i treba biti.

Izbornici

Panasonicov DT30 nastavlja tradiciju jednostavnih, brzih i preglednih izbornika kakve proizvođač redovno implementira u svoje modele. Animiranost gotovo da i ne postoji, poluprozirni je tek glavni izbornik, no zato je tu brzina i čitkost svega navedenog na ekranu što se na kraju ipak više cijeni. Dobra koordinacija s tipkama na daljinskom upravljaču osigurava kvalitetno korištenje.

Animacije, ikone i vizualno atraktivniji segment se kriju iz imena Viera, počevši od Viera Tools ikona na multimedijalne opcije televizora, pa do Viera Connect aplikacija i interaktivnih izbornika. Fluidnost u potonjima nije onako dobra kao u glavnim izbornicima, no zadovoljiti će većinu.

Daljinski upravljač

Panasonic prilaže ergonomski dobro oblikovan IR daljinski upravljač uz DT30 televizor. Velike bijele tipke ugodne su na dodir, plastično kružno kolo i tipke oko njega uvjerljivo “klikaju”, a zbog srebrnog kućišta i boje tipki čak ni u polumraku korištenje neće biti nemoguća misija. Daljinski upravljač nema pozadinsko osvjetljenje.

DT30 je također moguće kontrolirati putem mobilnih telefona – provjerite sekciju “Dodatne značajke” za više detalja.

3D naočale

Uz testirani DT30 nismo dobili niti jedan par 3D naočala u pakiranju, tako da smo morali zasebno naručiti jedan par kako bismo isprobali 3D funkcionalnost. Za potrebe testiranja smo na test dobili prvu generaciju 3D naočala – model TY-EW3D10. Radi se o modelu jedinstvene konstrukcije, čvrste plastike crne i srebrne boje, te širokim staklima, odnosno LCD ekranima. Ekrani su žute boje kada su isključeni, a rotacijom do pravog kuta se potpuno zatamnjuje slika. Naočale su tako oblikovane da ne zakrivaju pogled lijevo – desno, što može biti nedostatak ukoliko se izvor svjetlosti, primjerice prozor nalazi u tom smjeru što može ometati gledanje.

Za razliku od novog modela, TY-EW3D2ME, testirani model se napaja putem baterije koju nije moguće puniti putem USB priključka, što dodatno komplicira korištenje. U svakom slučaju preporučujemo nabavku novog modela zbog praktičnijeg korištenja i – po našem mišljenju – čvršće konstrukcije kojoj ne smetaju bočni izvori svjetlosti.

Adsense
Prethodna stranica 1 2 3 4 5 6 7Sljedeća stranica

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Povezani tekstovi

7 komentara

    1. Ili za 6000kn kupši 2D Plazmu G30 koja ih oba pojede za doručak i još ti ostane za kvaliteno blu ray kuano kino. Kvalitena recenzija ko i inače fala Darco sam tak nastavi.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Također pogledajte
Close
Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!