3DLCDRecenzijeTelevizori i monitori

Recenzija [3DTV LCD]: Panasonic Viera TX-L32DT30E (DT30)

 

KVALITETA SLIKE

3D sadržaji

Nakon provedenih testova i odgledanih originalnih 3D materijala, možemo zaključiti kako je DT30 solidan 3D televizor temeljen na aktivnoj polarizaciji slike. Efekt dvostruke slike koji je boljka mnogih modela temeljenih na aktivnoj tehnologiji ovdje je slabo izražen što je jako dobar rezultat jer se gledatelj može lakše koncentrirati na originalnu snimku. Disanje slike kod akcijskih scena i u kadrovima s mnogo bijele boje je nedostatak koji nije otklonjen, a bio je očit već u glavnim izbornicima diskova Hubble 3D i Resident Evil: Afterlife.

Mala razina osvjetljenja koju smo izmjerili tokom kalibracije nas je brinula jer kod gledanja putem 3D naočala valja računati na redukciju osvjetljenja od 60 do 70%. Kao posljedica redukcije dobiva se dublja crna boja kao pozitivan efekt, no i manje izražena bijela boja kao nedostatak jer prikaz tada gubi na živosti. DT30 je unatoč manjoj razini osvjetljenja sasvim solidno prikazivao testne materijale, posebice u True Cinema i Professional predlošcima kod kojih je potpuno isključeno lokalno zatamnjenje. S druge strane, gledajući prikaz u Cinema predlošku s aktivnim zatamnjenjem, kadrovi su bili značajno tamniji i bijela je boja uistinu bila potisnuta. Izbor predloška je na svakom korisnika tako da može odabrati koju god kombinaciju opcija želi.

Sam prikaz je bio odlične oštrine, posebno kod statičnih kadrova, dok se u pokretima mogu uočiti titranja finih linija. Isti problem smo uočili i kod 2D sadržaja o kojima više u nastavku.

2D-u-3D konverzija je, baš kao i kod ostalih proizvođača, tek dobra marketinška značajka koja u stvarnosti brzo pokaže koliko je daleko od realne primjene. Svakako preporučujemo da ju isprobate i sami donesete zaključak.

Sadržaji visoke rezolucije (HD)

DT30 svojim zaslonom pune HD razlučivosti osigurava odličnu oštrinu prikaza 720p i 1080p materijala, uz uvjet da je opcija preskeniranja (Overscan) isključena i kontrola oštrine smanjena na minimum. Jednako kao i statični, tako su i dinamički kadrovi bogati detaljima zbog mogućnosti postizanja pune HD razlučivosti u pokretu, što su testovi pokazali, a originalni filmski sadržaji potvrdili. Ipak, odlična pokretna rezolucija ne dolazi bez kompromisa – interpolacije i svih onih negativnosti koje ona nosi kod modela koji nemaju razdvojene algoritme za smanjenje zamućenja i glatkoće izvođenja. DT30 ne posjeduje odvojene algoritme kao što to imaju Philips, Sony, LG ili Samsung od testiranih modela, tako da je na korisniku odabrati želi li vidjeti više detalja u pokretu uz povremeno ubrzavanje / usporavanje i pojavu artefakata oko objekata ili želi manju oštrinu ali uz zadržavanje originalnog takta snimljenog materijala. Panasonicov “inteligentni kreator okvira”, IFC Pro, nudi dvije razine intenziteta, od koji smo skloniji preporučiti “Mid” vrijednost zbog manje izražene interpolacije, a pokretna rezolucija je jednako dobra kao i pri “Max” vrijednosti.

DT30 nije prošao niti jednu od isprepletenih kadenci u HD razlučivosti, što znači da kod isprepletenih sadržaja (npr. onih rezolucije 1080i) može doći do titranja i valovitih šara na objektima. U slučaju originalnog 24-hercnog materijala zapisanog na Blu-ray mediju, uočili smo titranje finih linija u pojedinim kadrovima – detalji koji bi mogli smetati zahtjevnijim korisnicima. Titranje se pojavljuje bez obzira je li IFC algoritam aktivan ili ne.

Ljubitelji zrnatosti u filmovima će biti sretni činjenicom kako DT30 pravilno prikazuje svaki detalj kada je “P-NR” algoritam isključen, tako da nema brige oko aktiviranja PC ili nekog specifičnog predloška kao što je to slučaj kod Samsungovih modela. Filmovi poput Crnog Labuda ili Batmana: Viteza Tame su bili u tom segmentu izvrsno reproducirani.

Nakon kalibracije s prikazom boja smo bili vrlo zadovoljni, zasićenost je bila vrlo dobra u kadrovima veće svjetline, dok se kod najtamnijih mogla uočiti nijansa plave boje. Navedenu nijansu nismo mogli otkloniti niti nakon kalibracije, no bez obzira na to kalibrirani prikaz je mnogo bolje balansiran u područjima veće svjetline, tako da se pri dnevnom gledanju može uživati u solidnom prikazu nijansi. Gamma, parametar odgovoran za pravilan kontrast prikaza je u tvorničkim True Cinema i Professional predlošcima bio dobar, tako da je prikaz pravilno zasićen.

DT30 tvornički posjeduje umjetno povećan kontrast koji preporučujemo isključiti kod gledanja HD sadržaja, dok kod SD materijala može ostati. Smanjenje oštrine ju zapravo povećava i čini prikaz jasnijim, bez izraženih obruba i gradacija.

Ograničen kontrast u prikazu najveći je je nedostatak ovog modela – kod gledanja u zatamnjenoj prostoriji isprana crna boja se posebno ističe. Situacija se poboljšava aktivacijom lokalnog zatamnjenja, no zbog nativne visoke razine crne boje, kadrovi gube na uniformnosti i uvjerljivosti. U slučaju odabira True Cinema ili Professional predložaka, lokalno zatamnjenje nije omogućeno što smatramo ograničenjem jer nije moguće pravilno podesiti prikaz boja u predlošcima gdje je ta opcija omogućena.

Sadržaji standardne rezolucije (SD)

Gledanje TV programa putem ugrađenog DVB-T prijamnika bilo je prilično ugodno iskustvo zahvaljujući solidnog skaliranju na HD razlučivosti panela i oštroj slici u pokretu. Detalji su vjerno preneseni, a oštrini dodatno pridonosi mala dijagonala zaslona. Prikaz boja je bio solidan i u Normal tvorničkom predlošku, osiguravajući kvalitetan prikaz ljudske kože, no uz lošije baratanje detaljima u tamnijim regijama (zbog loše postavljene gamme). Interpolacijski algoritam je osigurao prikaz bez zamućenja, tako da nismo vidjeli pojavu “razmazanih” lica u krupnom planu i objekata u pokretu. Nakon kalibracije boje su bile još bolje, temperatura slike idealna, a gradacije jasne.

Nedostaci slike standardne rezolucije se očituju kod pojedinih dinamičnih materijala, a kod kojih do izražaja dolaze nesavršenostima digitalne slike koji se ne mogu kvalitetno prikriti putem dostupnih kontrola. Do izražaja tada najviše dolazi efekt roja mušica i nazubljenost finih linija. Prvi navedeni efekt, zajedno s MPEG kompresijskim blokovima se može do određene mjere otkloniti putem P-NR funkcije, no ista za sobom povlači smanjenu oštrinu prikaza. Bez obzira na to, kvalitetna emitiranja, poput utakmice Lige Prvaka, sasvim solidno izgledaju na DT30 modelu.

DVD filmovi

Skaliranje slike koje smo pohvalili kod SD TV programa vrijedi i kod DVD filmova, a koji su vrlo detaljni, finih linija bez tragova nazubljenosti i glatkog izvođenja u slučaju isključenog IFC algoritma. Aktivacijom potonjeg kadrovi dobivaju na fluidnosti, no povremeno usporavanje i artefakti kod vrlo brzih pokreta natjerali su nas da opciju držimo isključenom. Zamućenje koje je tada prisutno ne ometa gledanje jer su sami 24 Hz materijali snimljeni su s njome, tako da je gubitak minimalan. Svakako preporučujemo aktivaciju “3D-COMB” filtera koji vrlo kvalitetno čisti analogne ulaze od nesavršenosti.

Baš kao i kod HD materijala, tako i ovdje je slab kontrast nedostatak koji je prisutan u naprednim predlošcima, no uvijek se može aktivirati u onim ostalima (uz kompromis ostalih karakteristika slike, gamme u prvom redu).

KVALITETA ZVUKA

Panasonic DT30 posjeduje zvučnike usmjerenje prema podlozi, smještene u prošireni dio donjeg dijela. Obzirom da se radi o paru stereo zvučnika, srednjetonsko područje je dobro odrađeno, no ostali segmenti nas nisu impresionirali. Doduše, anomalija i distorzija nema u toliko mjeri da bi bile očite pri srednjim glasnoćama, no u svakom slučaju za kvalitetan kino doživljaj je poželjno koristiti zaseban komplet zvučnika.

Adsense
Prethodna stranica 1 2 3 4 5 6 7Sljedeća stranica

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Povezani tekstovi

7 komentara

    1. Ili za 6000kn kupši 2D Plazmu G30 koja ih oba pojede za doručak i još ti ostane za kvaliteno blu ray kuano kino. Kvalitena recenzija ko i inače fala Darco sam tak nastavi.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!