Home » Recenzije » Televizori i monitori » LCD » Samsung UE40D8000 (D8000 serija) (40in/102cm) recenzija

Samsung UE40D8000 (D8000 serija) (40in/102cm) recenzija

 

KVALITETA SLIKE

3D sadržaji

Samsungov D8000 je 3D televizor, što znači da se u pakiranju nalazi sve potrebno za gledanje 3D sadržaja – osim samog sadržaja no i to je riješeno ukoliko se povežete na Smart Hub platformu. Osim mogućnosti gledanja originalnog 3D sadržaja, tu je i mogućnost pretvorbe 2D materijala u 3D u stvarnom vremenu za one koji odluče pogledati domaće TV programe na moderan način.

Kvaliteta 3D slike u tvorničkim predlošcima daleko je od idealne, no s druge strane mnogo je poboljšana u odnosu na prošlogodišnji C8000 model (Movie predložak). Za početak, razina crne boje je čak tri puta manja što znači da ćete i u 3D-u uživati u vjerodostojnoj crnoj boji i solidnom kontrastu. Gama karakteristika je poput pravca, što rezultira većom eksponiranosti tamnijih i svjetlijih regija, no barem je stabilna. Bijela boja je bolje balansirana uz otklon od svega 10% u korist plave, čime su greške u bojama prisutne, no ne i kritične. Sve u svemu, već inicijalne karakteristike pokazuju kako je Samsung bitno napredovao u stabilnosti svojih 3D televizora visoke klase, no pogledajmo sada što je s najvećim manama aktivnog 3D-a: unakrsnoj slici (crosstalk) i titranju.

Resident Evil: Afterlife nam je ponovno bio glavni 3D materijal pune HD razlučivosti na kojemu smo analizirali karakteristike slike, a pridružio mu se i IMAX-ov dokumentarni film Space Station 3D. Za početak, kvaliteta prikaza je na vrlo visokoj razini, posebno kod statičnih kadrova koji izgledaju uistinu izvrsno. Posebice nakon kalibracije, boje su vjerodostojne, kontrast odličan, crna uvjerljiva. Disanje slike kod objekata u brzim kretnjama je prisutno, no manje je izraženo u odnosu na prethodnu generaciju. Tako je glavni izbornik IMAX-ovog dokumentarca izgledao atraktivno trodimenzionalno, bez disanja bijelih regija koje skreću pažnju. Naravno, određena doza titranja zbog same prirode aktivnih 3D naočala postoji i može biti izraženija kod pojedinih scena, no sve u svemu ukupni rezultat je solidan.

Unakrsna slika, odnosno crosstalk je umanjen u odnosu na prošlogodišnje modele što ima pozitivan učinak na kvalitetu 3D prikaza. Istina, dvostruka slika se još uvijek može uočiti iza podnaslova u filmu i objekata na pojedinim udaljenostima u prostoru, no drago nam je vidjeti da već nova generacija Samsungovih televizora nudi poboljšanja u ovom segmentu.

Kod prikaza 24p materijala, uočili smo interpolaciju slike u određenim situacijama, neovisno o tome je li Motion Plus postavljen na postavljen na Custom s isključenom redukcijom trzanja ili na Standard vrijednost kod koje je interpolacija aktivna. Interpolacija se može najlakše uočiti kod gibanja kamere pri čemu se slika neprirodno za filmske 24 sličice ubrza pa uspori, što je uočljiv problem koji može smetati zahtjevnijim korisnicima. Jedino rješenje je gašenje Motion Plus komponente, čime se gubi na pokretnoj rezoluciji (LED Motion Plus nije aktivan u 3D-u), a zbog 2:3 prilagođavanja 60Hz osvježavanju zaslona dolazi do blago uočljivog trzanja (telecine judder).

D8000 nudi i pretvorbu 2D slike u 3D u stvarnom vremenu, baš kao i njegov prethodnik. Funkcija koja dobro zvuči na papiru nije se proslavila na C8000 modelu prošle godine, a ista je situacija i na novom modelu. Trodimenzionalnost prikaza se teško ostvaruje, osjećaj dubine se tek u određenim kadrovima može blago osjetiti, tako da razloga za duže korištenje ove značajke i ne postoji. Preporučamo da bateriju u naočalama radije iskoristite na originalne 3D sadržaje, barem na one dostupne na Smart TV platformi.

Sadržaji standardne rezolucije (SD)

Zahvaljujući preciznim karakteristikama slike i dobrom kontrastu u tvorničkom Movie predlošku, kvaliteta prikaza SD sadržaja odlična je već od samog početka korištenja. Televizor je u stanju prikazati solidnu razinu crne boje uz intenzivnu bijelu boju precizno odmjerenu na 200 cd/m2. Gama je stabilna radi čega se detalji u tamnim predjelima otkrivaju, a jako osvjetljena područja nisu preeksponirana.

Osim karakteristika boja, za SD signal, posebice onaj isprepleteni koji se emitira na digitalnoj zemaljskoj televiziji, važno je doznati koliko se dobro televizor nosi s komprimiranim signalom. Samsung je još prošle godine pokazao jednu od najboljih karakteristika SD slike, a taj se trend nastavio i ove godine. Nazubljenosti nema, kompresijski blokovi su solidno prikriveni bez gubitaka detalja, a efekt roja mušica je vidljiv, no njegov intenzitet je dobro kontroliran uz Noise Reduction i MPEG Noise Reduction postavljene na Auto vrijednosti. Po potrebi se reduktori smetnji mogu dodatno pojačati ovisno o vlastitim željama. Čista slika je dijelom zaslužna i LED Motion Plus i Motion Plus opcijama koje povećavaju pokretnu rezoluciju čime se smanjuju zamućenja i efekt “akvarela”, posebno kod krupnih kadrova lica i u sportskim prijenosima.

Moguće je odabrati fiksni 4:3 prikaz slike za programe koji još nisu prešli na 16:9 emitiranje, no ne postoji opcija kojom bi se omogućio originalni prikaz slike ovisno o programu. Srećom, sve je više originalnih 16:9 programa tako da ovo neće biti još dugo problem (barem se nadamo, op. a).

Sve u svemu, Samsung D8000 je pokazao odlične performanse kada je riječ o TV sadržajima standardne rezolucije, posebno kada u obzir uzmemo karakteristike ravno iz pakiranja.

 

 

DVD filmove smo pogledali najprije putem starog DVD reproduktora sa SCART sučeljem kako bismo provjerili kako se televizor nosi s isprepletenim filmskih signalom. Kao i kod ranije testirane Samsungove plazme PS43D450, kao testni materijal smo i ovdje odabrali Emmerichov Dan Poslije Sutra, točnije njegovu uvodnu sekvencu leta iznad santi leda, a koja je pokazala solidne performanse. Glatkoća prikaza je bila solidna, blaga nazubljenost primjetna samo kod prikaza slova na ekranu uz lagano gibanje, a količina detalja i oštrina pojedinih ledenih santi jako dobra za DVD materijal. Kvaliteta slike je značajno bolja kada se gleda putem digitalnih sučelja, primjerice na DVD reproduktoru s HDMI izlazom, što preporučamo u svakom slučaju. Slika se prikazuje pravilno, bez overscana, preciznih boja u balansa u Movie predlošku.

Čista slika je dijelom zaslužna i nametnutoj redukciji koja funkcionira i kada su svi reduktori isključeni – radi se o filterima koji svojim radom umanjuju intenzitet šuma u slici, a koje je moguće isključiti jedino aktivacijom opcije za igrače (Game Mode, Menu -> System -> General). Za puristke koji žele gledati film što je bliže originalu, mod za igrače je topla preporuka.

Sadržaji visoke rezolucije (HD)

Samsungov D8000 LED LCD je jedan od onih televizora kojima se gledatelj poželi približiti što više moguće kada se na ekranu pojavi HD materijal. Doista, uz ovako dobru sliku poželjeli smo da nam se umjesto 40″ modela na testu nalazi još impresivnija 55″ inačica, no i na 40″ smo se nagledali vrhunske slike s Blu-ray diskova kojima raspolažemo. Odlične performanse u tvorničkom Movie predlošku uz tanak okvir oko zaslona čine sliku na zaslonu vrlo primamljivom, unatoč tome što bočno pozadinsko osvjetljenje u najtamnijim kadrovima podsjeti na svoju prisutnost i ograničenja.

Princ Perzije: Pijesak Vremena nas je oduševio zlatnim nijansama pijeska i nepreglednih dina, a crna kosa složena u pletenicu princeze koju tumači prelijepa Gema Arterton pokazuje koliko vrijedi duboka crna boja. Nametnuta redukcija šuma se može izbjeći aktivacijom opcije za igrače, čime se dobiva originalna zrnata tekstura filma, no s druge strane preciznost boja nije više vrhunska zbog deaktivacije balansa bijele boje u 10 točaka. Crni Labud s Natalie Portman je samo u predlošku za igrače pokazao svu svoju zrnatost zabilježenu na 16mm film. Ipak, predložak za igrače za sobom povlači i to da će trzanje filma biti izraženo više nego što je to slučaj izvan njega s isključenim Motion Plus algoritmima. Iz tog razloga nam se predožak za igrače nije svidio i radije smo gledali filmove izvan njega, unatoč blagoj redukciji originalne zrnatosti.

1:1 mapiranje piksela u kombinaciji s odličnom pokretnom rezolucijom rezultira u impresivnoj količini detalja u scenama, posebice kod dokumentarnih sadržaja u 16:9 formatu. Odlične performanse smo zabilježili i kod 720p materijala, na testiranoj dijagonali nezamjetan je pad detalja u odnosu na 1080p, no na većim inačicama ovog modela bi razlika mogla biti vidljiva.

Sve u svemu, odlične HD performanse koje zasjenjuje tek igra proizvođača s redukcijom šuma i, zbog sjajnog premaza zaslona, lošije performanse u dnevnim uvjetima gledanja.

 

KVALITETA ZVUKA

Samsung UE40D8000 posjeduje stereo zvučnike postavljene u doista minimalan prostor u donjem dijelu televizora, a koji su pokazali performanse o kojima se nema mnogo što reći. Srednjetonski spektar dobro zvuči, dok su oba frekvencijska ekstrema ograničene karakteristike. Za TV program, vijesti i eventualno internet video niske kvalitete biti će zadovoljavajući, no za filmove, igre i glazbu vanjski zvučnici su uvjet zaokruženog A/V iskustva.

About Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

49 komentara

 1. Hvala na još jednoj odličnoj recenziji. Dobar TV samo malo mi je cijena napuhana. Očito svi Samsung modeli imaju forsiranu redukciju pa se neki žale da to utječe na kvalitetu slike.
  Darko zanima me tvoje osobno mišljenje. Dali je tebi to nedostatak i dali osobe koje ne znaju što trebaju pratiti da vide taj nedostatak neae niti primijetiti?

  • Pozdrav izzy007 i hvala na lijepim riječima. Meni osobno odgovara čišaa slika i s isključenim NR i MPEG NR algoritmima (dakle, ne na Auto) šum je prisutan tamo gdje bi trebao biti, samo ne onako intenzivno kao u Game predlošku. Mislim da bi veaina rekla da je slika van Game moda bolja nego van njega, baš zato što šum nije toliko izražen.

 2. “Moguae je odabrati fiksni 4:3 prikaz slike za programe koji još nisu prešli na 16:9 emitiranje, no ne postoji opcija kojom bi se omoguaio originalni prikaz slike ovisno o programu”
  imam ue32d6120 koji vjerojatno koristi isto sučelje i ovo radi bez ikakvih problema. kako ne volim “jajaste glave”, koristim baš ovu funkciju kod gledanja 4:3 kod htv, nova,.. a 16:9 kod rtl-a,…
  sve je vrlo jednostavno:
  menu, podešavanje zaslona, veličina slike: automatska širina, 4:3 veličina zaslona 4:3
  usput, bilo bi dobro da napišete vrijednosti koje ste koristili nakon kalibracije za sd, hd i 3d

  • Pozdrav Igore!

   Opcija koju navodite čini to da svi programi budu unutar 4:3 proporcija – što se doga?a kada nakon HRT-a prebacite na primjerice Domu TV? Slika više nije 16:9 vea je sabijena u 4:3. Radi se o tome da ne postoji moguanost držanja originalnih proporcija slike kako prebacujete kanale.

   • očito se nismo razumjeli, šteta što ne mogu tu postaviti neki video da vidite kako to kod mene radi. dakle, htv 1,2 i nova tv, slika je 4:3, kad prebacim na rtl, ide u 16:9 ( to naravno radi onako kakvu dobije identifikaciju, 16:9 ili 4:3 ) kapital network kad ide 16:9 sadržaj i daju takvu id, ide široko, kad im npr. ide studio, ide 4:3. isto tako ide i domatv. jedino oni ponekad daju krivu identifikaciju pa 4:3 šalju kao 16:9. ja to slabo gledam, uglavnom za gledanje koristim hd receiver clarketech et9000 gdje je u opcijama stavljeno show 4:3 content as pillarbox. ali to nije tema ovdje.

 3. još jedna napomena s moje strane: snimanje na hdd je nažalost kodirano i nije moguae gledati snimljeni materijal na bilo kojem drugom ure?aju, čak niti na istom modelu tv-a. razlog je zaštita autorskih prava od neovlaštenog umnožavanja. tako je dvr ograničen na “osobnu upotrebu”. da ne mislite da samo samsung to radi, isto je i kod panasonica

 4. Još samo da recenzirate Sony KDL-40HX720 LCD pa bih konačno znao što kupiti.

 5. Pozdrav Darco.Neau hvaliti obavljen posao,jer nema smisla :-).Zanima me pitanje u vezi naočala?Koliko koštaju(komad) i koilko traje baterija sati gledanja bez punjenja?

  • Pozdrav Stipest!

   Cijene što sam izvukao iz Samsung Brand Storea:

   SSG-3100GB – crne, 369,00 kn (kakve i idu u TV)
   SSG-3300CR – crne i bijele, 729,00 kn
   SSG-P31002/XC – crni, 2 para, 589,00kn
   SSG-3700CR/XH – najtanje, 29 grama, 959,00kn

   Što se baterije tiče, konkretan priloženi model bi trebao izdržati 70 sati, ostali cca. 40. Nisam ih uspio isprazniti tokom testa ;).

 6. Zaboravio sam.Pošto si ti testirao onaj LG zanima me tvoje osobno mišljenje o usporedbi pasivne i aktive 3D? Onako sad kad si ih probao šta ti je bolje leglo?
  Hvala i izvini na duplom postu.

  • Nema problema za više postova, slobodno pitaj :). Osobno više preferiram statičnije 3D sadržaje, smatram da u ovoj fazi 3D najbolje odgovara dokumentarnim materijalima. Do testa D8000 bih dao prednost pasivnom rješenju zbog manjeg titranja i jednostavnosti korištenja, no sada moram reai da aktivni 3D bolje izgleda zbog manjeg dosta smanjenog titranja i crosstalka, uz rezoluciju kao stalni argument što se dobro vidi na veaim dijagonalama. LG obeaava punu HD rezoluciju kod pasive, ako to doista uspije postiai onda opet imam drugog favorita. čekam 7606H da vidim Philipsov pasivni 3D…

   • I meni zanima taj Philips,iako sa Philpsom ove godine i nema nešto sreae.Prvo selidba u Kinu,sad kasne svi proizvodi od ove godine.Sve nekako naopkao.Što se tiae Lg i ovdje ste Vi pisali da planiraju nadogradnju 3D u full rezoluciju putem službenog frimware-a(za najskuplje modele sad,kasnije vjerovatno sve).Koliko po tebi prosječni gledatelj primjeti tu razkilku u 3D-u? Pitam,jer svak sigurno primjeti težinu naočala(da ne spominjem cijenu i punjenje)?
    Hvala na svim odgovorima

 7. Krasan tv,svi?a mi se što izgleda sofisticirano i minimalistički,bez nepotrebnog kiaa.Definitivno jedan od najlijepših televizora opaenito,iako skup ali s vremenom cijena se korigirala na stvarno prihvatljivu razinu.Naočale su isto ok,puno pristupačnije od npr.panasonica koje su previše skupe a nisu baš toliko dobre da bi po mom sudu opravdale visoku cijenu.Frend ima malo veai model i stvarno izgleda više nego impresivno, a posebno syde by syde s nekim drugim tv-om,naravno osim nekih high end-ova tipa loewe iako ne znam čemu takva vanserijska cijena izvan svake pameti,gdje je bolje donirati tu više nego veliku razliku nekom kome je pomoa jako potrebna,nego kupiti Loewe od 50 i više tisuaa kn.gdje se očito plača nešto više od televizora!

  • Rihard, hvala na komentaru. Što se high end brandova tiče, oni imaju svoju publiku, konkretno sam bio na kalibraciji jednog takvog branda i prilično se razočarao tvorničkim karakteristikama kao i potencijalu za kalibraciju. Tržište je takvo danas i tehnologije dolaze toliko brzo da se ne stiže niti uštimati sve da opravda toliku cijenu, no takva imena i dalje imaju poseban status…

  • Moj TV iz snova bio bi Samsung srije 9 nova. Košta oko 80000 kuna (70″).

 8. Drago mi je da sam to čuo od Vas,jer sam nedavno baš pitao za prestižni model od 50 soma kuna trgovca,da mi objasni što taj tv superiorno posjeduje osim dizajna i imena(diskutabilno), da opravdava takvu cijenu u odnosu na super jaku konkurenciju na ure?enom tržištu.Trgovac mi se obratio sa blagim smiješkom:čujte pa on vam daje znate prekrasnu sliku,drugi dobacuje da je to referentan model i da je on najbolje što tv industrija može dati sada.U glasu mu se osijetio ponos i činjenica da imaju par modela u radnji.Upravo iz takvih i sličnih razloga drago mi je da postoji izrazito stručna,detaljna i nepristrana hdtelevizija.com gdje su više nego evidentno prisutni napori da se krajnjem korisniku pruži svojevrstan”koktel” korisnih i točnih informacija, u cilju da isti na tu osnovu dobije najvišu moguau vrijednost za svoj novac.Lijep pozdrav.Ostanite odlični.

 9. Black level ANSI (Chequeboard)

  Samsung D8000 LED >> 0.02 CD/m2

  Konica Minolta LS100

  Contrast ANSI 6240:1

 10. Pozdrav svima!
  što se tiae input lag-a zanima me dal bi u game modu bio manji ili je baš Vaš rezultat izmjeren u game modu?
  Hoae li doai rezenzija niže serije tv-a od Samsunga, primjerice d6000?
  Hvala!

 11. zanima me da li je bolji po slici i karakteristikama samsung 55 c 8000 ili sony LCD TV Bravia Sony KDL55HX920?

  da li je bitna razlika samsunga serije 8000 u odnosu na 9000?

  • Samsung D800 i Sony HX920 su odlični televizori i vrlo bliski po moguanostima. Samsung 9000 je premium linija koja tehnički ne opravdava razliku u cijenu u odnosu na 8000, a i teže je dobavljiva.

 12. interesuje me sta predstavljaju oznake na kraju, a to su: YSXXH,
  zf, yuxxu…

 13. Ima li ovaj televizor opciju ( govorim za 3D ) kada dvojica igraju playstation da svaki igrač vidi samo svoju sliku.

 14. Pozdrav Ekipi.. Evo bio sam čitao sve te silne recenzije prije EP-a odlučih uzeti D8000. Dobio sam totalno drukčiji daljinski. Šminka, metalni. Mogu reći da je baš fantastičan. Naravno i 2 3D naočala model 3050GB. Samo bi molio još i koje postavke staviti. Čini mi se da nekkako SD slika čak i u film modu je nekako mutnjikava.HD je priča za sebe.Gledam uglavnom HD programe , no tu je ipak i NOva tv te hrt. Vidjeh negdje da ma kalibracija za D7000 i 55″ D8000 a za 40″ ništa. A spomenuto je da se čak i modeli u kalibracijama razlikuju. PA bi molio koje bi postavke bile najbolje za 40″D8000

 15. Pozdrav,

  odlučio sam se ipak za 46ES5500, dosta je jeftijiji od D8000…da li postoji mogućnost da napišete koje su postavke za SD sliku najbolje…

 16. Poštovanje!

  Sve pohvale za vaš rad!

  Može pomoć u odabiru između 40″ d8000 i 46″ es6710?

  Hvala

 17. Pozdrav, molim Vas za savet koju tastaturu da kupim za ovaj model. Narucio sam iz Svajcarske samsungovu KBD-1500 ali dva dana uzaludnih pokusaja da spojim tastaturu nije dalo rezultate, pokusao sam sve metode koje sam nasao na netu za spajanje ali nista. Uzeo sam na probu i Logitech K400 ali ni nju TV nije preoznao. Sta traziti???Hvala na svakom savetu unapred…..

 18. Da model TV-a je UE40D8000….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*