Home » Recenzije » Televizori i monitori » LCD » Samsung UE40D8000 (D8000 serija) (40in/102cm) recenzija

Samsung UE40D8000 (D8000 serija) (40in/102cm) recenzija

DODATNE ZNAČAJKE

Samsung UE40D8000 pripada porodici pametnih televizora, te nudi slijedeće dodatne značajke:
 • SMART TV

Portal s pristupom internetu i Web 2.0 značajkama, socijalnim mrežama i aplikacijama za IP komunikaciju. Moguće je instalirati nove aplikacije, pretraživati internet i paralelno pratiti zbivanja na socijalnim mrežama uz prikaz TV programa. Za demonstraciju 3D materijala tu je aplikacija Explore 3D.

 • multimedijalni reproduktor

Putem USB priključka i lokalne mreže moguće je pregledavati video, slikovne i audio zapise, podržani su svi danas popularni formati.

 • snimanje TV programa

Moguće je snimati TV program na povezane USB memorije i tvrde diskove, no prije snimanja potrebno je izvršiti formatiranje diska. Korisnici koji planiraju snimljene video zapise reproducirati na računalu moraju znati kako se tvrdi disk formatira na datotečni sustav kakav koristi Linux, te ga nije moguće otvoriti na Windows operativnim sustavima bez odgovrajućih aplikacija i virtualnih okruženja.

 • e-Manual

Digitalne upute dostupne su na dediciranoj tipci na daljinskom upravljaču, te nude razne informacije o mogućnostima televizora.

 • demonstracija ugrađenih algoritama

Demonstracija koja na jednoj polovici prikazuje sliku bez pojedinog Pixel Plus HD algoritma, a na drugoj s aktivnom opcijom.

Upravljanje mobilnim telefonom

Samsungovi televizori iz 2011. posjeduju mogućnost upravljanja putem Android i Apple iPhone mobilnih telefona, no prije korištenja nužno je zadovoljiti dva osnovna uvjeta – aplikacija mora biti instalirana na telefonu i televizor mora biti povezan na kućnu LAN mrežu. Funkcija će funkcionirati bilo da se koristi žični ili bežični protokol.

SE-WT-19i

Samsung nudi vlastitu mobilnu aplikaciju koju je moguće preuzeti s Android Marketa, a isto vrijedi i za iTunes za iPhone uređaje. Kako bismo ovo provjerili, koristili smo Sony Ericsson WT19i Live mobilni telefon s Android platformom (verzija 2.3.4.) i zaslonom osjetljivim na dodir veličine 3.2″. Zbog ograničenja (vjerojatno veličine dijagonale mobilnog aparata) nismo mogli instalirati službenu aplikaciju, tako da smo pokušali s aplikacijom koju nije originalno proizveo Samsung, a koja također omogućuje upravljanje nad televizorima tog proizvođača. Aplikaciju SamyGo Remote smo uspješno instalirali i pokrenuli, te smo nakon verifikacije s televizorom mogli ju koristiti. Aplikacija nije toliko sofisticirana kao ona originalna, ne nudi mogućnost upravljanja gestama i crtanjem po ekranu, no zato su tu tipke koje nalazimo na originalnom upravljaču, istog dizajna i boje. Na izbor se nudi nekoliko različitih predložaka, od onog s minimalnim brojem opcija, pa do varijante kod koje je potrebno skrolati po ekranu kako bi se moglo pristupiti svi tipkama. Za korisnike koji nemaju izbora dobra alternativa korištenju originalnog daljinskog upravljača, no ukoliko je moguće toplo prepoučujemo korištenje službene aplikacije.

Kratka video demonstracija korištenja:

[youtube id=”BnGG_CHb1fg” w=”600″ h=”337″]

Test čitanja formata preko USB-a

 

Format/i Rezultat
Video
DivX/Xvid, DivX HD – 10 filmova različitih veličina, rezolucije, audio zapisa i verzije codec-a reproducira
Matroska (MKV) – 4 filma različitih rezolucija (SD, 720 i 1080p), s više audio zapisa i integriranim titlovima reproducira (podnaslovi samo u zasebnim datotekama)
M2TS i M2T – demo materijali s Demo-world.eu stranice i video snimci HD digitalnom kamerom ne reproducira
MOV (snimke kamerama i fotoaparatima) / WMV ne reproducira, WMV reproducira no ne i audio
Ogg Theora (SD i HD) ne reproducira
Audio
MP3 – fiksni bitrate 160 kbps, varijabilni s prosjekom 188 kbps i jedan od 320 kbps reproducira
OGG, APE, FLAC – nekoliko datoteka ne reproducira
WAVE, stereo i višekanalni ne reproducira
DTS i DD 5.1 (lossy) reproducira
DTS HR i MA reproducira u lossy formatu
Dolby Digital Plus / TrueHD 5.1 i 7.1 reproducira / ne reproducira
Slike
Slikovni formati razne rezolucije JPEG reproducira
ISO Ne reproducira

Samsung i ove godine osigurava doista široku podršku za različite multimedijalne formate, uz naglasak na MKV spremnik koji se pravilno reproducira do rezolucije od 1920×1080 piksela. DTS i Dolby Digital audio zapisi su podržani, podnaslovi s dijakritičkim znakovima također (odabrati Central European u postavkama), a dobra je vijesti i što je moguće podešavati sve parametre slike kod USB povezivanja. Ovo omogućuje, primjerice, da gledate kalibriranu sliku kod filmova koji se nalaze pohranjeni na USB memoriji ili lokalnom računalu. Moguće je također i nastaviti s reprodukcijom nakon što je ona prekinuta, a nude se tri brzine ubrzanja – i dalje nedovoljno brzo u odnosu na Go To funkciju kod modernih multimedijalnih reproduktora poput Mede8era ili Tvixa, no bolje za sada nismo vidjeli kod televizora. Brzina učitavanja i kretanja po izbornicima bi mogla biti i veća.

Spajanje na PC

Sa spajanjem na PC računalo opremljeno Windows 7 operativnim sustavom i GeForce GTX470 grafičkom karticom nismo imali problema, te smo po povezivanju HDMI – DVI kabelom u trenu dobili sliku na TV-u. Pri “Screen Fit” prikazu pune HD razlučivosti postignuta je maksimalna oštrina slike, a za potrebu je moguće prikazati i niže rezolucije (primjerice 1024×768 u 75Hz). Ulazno kašnjenje smo izmjerili u Standard predlošku koji je uz Entertain jedini dostupan kada se prikazuju 1024×768 i niže rezolucije, te smo izmjerili ulazno kašnjenje od 50ms u prosjeku, uz najviših 70ms. Na kursoru smo osjetili da lagano kasni, što nije dobra vijest za zahtjevne igrače. Kod povezivanja na nativnoj razlučivosti zaslona u Movie predlošku smo dobili dobar odziv kada je Motion Plus postavljen na Clear ili Custom uz isključen Judder reduction. Ukratko, za zahtjevne igrače nije idealno rješenje, no oni manje zahtjevni ne bi trebali imati problema.

 

About Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

49 komentara

 1. Hvala na još jednoj odličnoj recenziji. Dobar TV samo malo mi je cijena napuhana. Očito svi Samsung modeli imaju forsiranu redukciju pa se neki žale da to utječe na kvalitetu slike.
  Darko zanima me tvoje osobno mišljenje. Dali je tebi to nedostatak i dali osobe koje ne znaju što trebaju pratiti da vide taj nedostatak neae niti primijetiti?

  • Pozdrav izzy007 i hvala na lijepim riječima. Meni osobno odgovara čišaa slika i s isključenim NR i MPEG NR algoritmima (dakle, ne na Auto) šum je prisutan tamo gdje bi trebao biti, samo ne onako intenzivno kao u Game predlošku. Mislim da bi veaina rekla da je slika van Game moda bolja nego van njega, baš zato što šum nije toliko izražen.

 2. “Moguae je odabrati fiksni 4:3 prikaz slike za programe koji još nisu prešli na 16:9 emitiranje, no ne postoji opcija kojom bi se omoguaio originalni prikaz slike ovisno o programu”
  imam ue32d6120 koji vjerojatno koristi isto sučelje i ovo radi bez ikakvih problema. kako ne volim “jajaste glave”, koristim baš ovu funkciju kod gledanja 4:3 kod htv, nova,.. a 16:9 kod rtl-a,…
  sve je vrlo jednostavno:
  menu, podešavanje zaslona, veličina slike: automatska širina, 4:3 veličina zaslona 4:3
  usput, bilo bi dobro da napišete vrijednosti koje ste koristili nakon kalibracije za sd, hd i 3d

  • Pozdrav Igore!

   Opcija koju navodite čini to da svi programi budu unutar 4:3 proporcija – što se doga?a kada nakon HRT-a prebacite na primjerice Domu TV? Slika više nije 16:9 vea je sabijena u 4:3. Radi se o tome da ne postoji moguanost držanja originalnih proporcija slike kako prebacujete kanale.

   • očito se nismo razumjeli, šteta što ne mogu tu postaviti neki video da vidite kako to kod mene radi. dakle, htv 1,2 i nova tv, slika je 4:3, kad prebacim na rtl, ide u 16:9 ( to naravno radi onako kakvu dobije identifikaciju, 16:9 ili 4:3 ) kapital network kad ide 16:9 sadržaj i daju takvu id, ide široko, kad im npr. ide studio, ide 4:3. isto tako ide i domatv. jedino oni ponekad daju krivu identifikaciju pa 4:3 šalju kao 16:9. ja to slabo gledam, uglavnom za gledanje koristim hd receiver clarketech et9000 gdje je u opcijama stavljeno show 4:3 content as pillarbox. ali to nije tema ovdje.

 3. još jedna napomena s moje strane: snimanje na hdd je nažalost kodirano i nije moguae gledati snimljeni materijal na bilo kojem drugom ure?aju, čak niti na istom modelu tv-a. razlog je zaštita autorskih prava od neovlaštenog umnožavanja. tako je dvr ograničen na “osobnu upotrebu”. da ne mislite da samo samsung to radi, isto je i kod panasonica

 4. Još samo da recenzirate Sony KDL-40HX720 LCD pa bih konačno znao što kupiti.

 5. Pozdrav Darco.Neau hvaliti obavljen posao,jer nema smisla :-).Zanima me pitanje u vezi naočala?Koliko koštaju(komad) i koilko traje baterija sati gledanja bez punjenja?

  • Pozdrav Stipest!

   Cijene što sam izvukao iz Samsung Brand Storea:

   SSG-3100GB – crne, 369,00 kn (kakve i idu u TV)
   SSG-3300CR – crne i bijele, 729,00 kn
   SSG-P31002/XC – crni, 2 para, 589,00kn
   SSG-3700CR/XH – najtanje, 29 grama, 959,00kn

   Što se baterije tiče, konkretan priloženi model bi trebao izdržati 70 sati, ostali cca. 40. Nisam ih uspio isprazniti tokom testa ;).

 6. Zaboravio sam.Pošto si ti testirao onaj LG zanima me tvoje osobno mišljenje o usporedbi pasivne i aktive 3D? Onako sad kad si ih probao šta ti je bolje leglo?
  Hvala i izvini na duplom postu.

  • Nema problema za više postova, slobodno pitaj :). Osobno više preferiram statičnije 3D sadržaje, smatram da u ovoj fazi 3D najbolje odgovara dokumentarnim materijalima. Do testa D8000 bih dao prednost pasivnom rješenju zbog manjeg titranja i jednostavnosti korištenja, no sada moram reai da aktivni 3D bolje izgleda zbog manjeg dosta smanjenog titranja i crosstalka, uz rezoluciju kao stalni argument što se dobro vidi na veaim dijagonalama. LG obeaava punu HD rezoluciju kod pasive, ako to doista uspije postiai onda opet imam drugog favorita. čekam 7606H da vidim Philipsov pasivni 3D…

   • I meni zanima taj Philips,iako sa Philpsom ove godine i nema nešto sreae.Prvo selidba u Kinu,sad kasne svi proizvodi od ove godine.Sve nekako naopkao.Što se tiae Lg i ovdje ste Vi pisali da planiraju nadogradnju 3D u full rezoluciju putem službenog frimware-a(za najskuplje modele sad,kasnije vjerovatno sve).Koliko po tebi prosječni gledatelj primjeti tu razkilku u 3D-u? Pitam,jer svak sigurno primjeti težinu naočala(da ne spominjem cijenu i punjenje)?
    Hvala na svim odgovorima

 7. Krasan tv,svi?a mi se što izgleda sofisticirano i minimalistički,bez nepotrebnog kiaa.Definitivno jedan od najlijepših televizora opaenito,iako skup ali s vremenom cijena se korigirala na stvarno prihvatljivu razinu.Naočale su isto ok,puno pristupačnije od npr.panasonica koje su previše skupe a nisu baš toliko dobre da bi po mom sudu opravdale visoku cijenu.Frend ima malo veai model i stvarno izgleda više nego impresivno, a posebno syde by syde s nekim drugim tv-om,naravno osim nekih high end-ova tipa loewe iako ne znam čemu takva vanserijska cijena izvan svake pameti,gdje je bolje donirati tu više nego veliku razliku nekom kome je pomoa jako potrebna,nego kupiti Loewe od 50 i više tisuaa kn.gdje se očito plača nešto više od televizora!

  • Rihard, hvala na komentaru. Što se high end brandova tiče, oni imaju svoju publiku, konkretno sam bio na kalibraciji jednog takvog branda i prilično se razočarao tvorničkim karakteristikama kao i potencijalu za kalibraciju. Tržište je takvo danas i tehnologije dolaze toliko brzo da se ne stiže niti uštimati sve da opravda toliku cijenu, no takva imena i dalje imaju poseban status…

  • Moj TV iz snova bio bi Samsung srije 9 nova. Košta oko 80000 kuna (70″).

 8. Drago mi je da sam to čuo od Vas,jer sam nedavno baš pitao za prestižni model od 50 soma kuna trgovca,da mi objasni što taj tv superiorno posjeduje osim dizajna i imena(diskutabilno), da opravdava takvu cijenu u odnosu na super jaku konkurenciju na ure?enom tržištu.Trgovac mi se obratio sa blagim smiješkom:čujte pa on vam daje znate prekrasnu sliku,drugi dobacuje da je to referentan model i da je on najbolje što tv industrija može dati sada.U glasu mu se osijetio ponos i činjenica da imaju par modela u radnji.Upravo iz takvih i sličnih razloga drago mi je da postoji izrazito stručna,detaljna i nepristrana hdtelevizija.com gdje su više nego evidentno prisutni napori da se krajnjem korisniku pruži svojevrstan”koktel” korisnih i točnih informacija, u cilju da isti na tu osnovu dobije najvišu moguau vrijednost za svoj novac.Lijep pozdrav.Ostanite odlični.

 9. Black level ANSI (Chequeboard)

  Samsung D8000 LED >> 0.02 CD/m2

  Konica Minolta LS100

  Contrast ANSI 6240:1

 10. Pozdrav svima!
  što se tiae input lag-a zanima me dal bi u game modu bio manji ili je baš Vaš rezultat izmjeren u game modu?
  Hoae li doai rezenzija niže serije tv-a od Samsunga, primjerice d6000?
  Hvala!

 11. zanima me da li je bolji po slici i karakteristikama samsung 55 c 8000 ili sony LCD TV Bravia Sony KDL55HX920?

  da li je bitna razlika samsunga serije 8000 u odnosu na 9000?

  • Samsung D800 i Sony HX920 su odlični televizori i vrlo bliski po moguanostima. Samsung 9000 je premium linija koja tehnički ne opravdava razliku u cijenu u odnosu na 8000, a i teže je dobavljiva.

 12. interesuje me sta predstavljaju oznake na kraju, a to su: YSXXH,
  zf, yuxxu…

 13. Ima li ovaj televizor opciju ( govorim za 3D ) kada dvojica igraju playstation da svaki igrač vidi samo svoju sliku.

 14. Pozdrav Ekipi.. Evo bio sam čitao sve te silne recenzije prije EP-a odlučih uzeti D8000. Dobio sam totalno drukčiji daljinski. Šminka, metalni. Mogu reći da je baš fantastičan. Naravno i 2 3D naočala model 3050GB. Samo bi molio još i koje postavke staviti. Čini mi se da nekkako SD slika čak i u film modu je nekako mutnjikava.HD je priča za sebe.Gledam uglavnom HD programe , no tu je ipak i NOva tv te hrt. Vidjeh negdje da ma kalibracija za D7000 i 55″ D8000 a za 40″ ništa. A spomenuto je da se čak i modeli u kalibracijama razlikuju. PA bi molio koje bi postavke bile najbolje za 40″D8000

 15. Pozdrav,

  odlučio sam se ipak za 46ES5500, dosta je jeftijiji od D8000…da li postoji mogućnost da napišete koje su postavke za SD sliku najbolje…

 16. Poštovanje!

  Sve pohvale za vaš rad!

  Može pomoć u odabiru između 40″ d8000 i 46″ es6710?

  Hvala

 17. Pozdrav, molim Vas za savet koju tastaturu da kupim za ovaj model. Narucio sam iz Svajcarske samsungovu KBD-1500 ali dva dana uzaludnih pokusaja da spojim tastaturu nije dalo rezultate, pokusao sam sve metode koje sam nasao na netu za spajanje ali nista. Uzeo sam na probu i Logitech K400 ali ni nju TV nije preoznao. Sta traziti???Hvala na svakom savetu unapred…..

 18. Da model TV-a je UE40D8000….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*