OLEDRecenzijeTelevizori i monitori

Samsung 55S90C OLED TV (2023) – video recenzija

Testirali smo Samsungov OLED televizor iz S90C serije za ovu godinu. Premda Samsung i dalje nudi pregršt LCD modela u svojoj QLED liniji, od prošle godine nudi i Quantum Dot OLED televizore. S90C serijom Samsung proširuje svoju ponudu OLED televizora, a što točno nudi i je li Samsung riješio boljke sa svojim LCD televizora, provjerite u kompletnoj recenziji.

Ovo je naš prvi test Samsungovog televizora baziranog na QD-OLED tehnologiji, dok smo prvi Samsungov OLED TV uopće, model KE55S9, ekskluzivno testirali davne 2013. godine. Sve do prošle godine kad je izašao prvi Samsungov QD-OLED, model S95B, kompanija se fokusirala na LCD zaslone potpomognute Quantum Dot tehnologijom. O razlozi ove odluke detaljno je 2018. godine izvjestio Reuters u svojem Focus članku.

Prošlogodišnji S95B bio je dostupan u veličinama zaslona od 55″ i 65″, dok ove godine imamo dvije serije – S90C i S95C. Obje serije dostupne su u dijagonalama od 55”, 65” i 77 inča, a glavna razlika je u tome što S95C dolazi s One Connect kutijom, ima naprednije ugrađene zvučnike i trebao bi moći postići veću vršnu svjetlinu.

Specifikacije

ProizvođačSamsung
ModelQE55S90C
Godina izlaska2023
Klasa (ulazna, srednja ili visoka)visoka
Tehnologija zaslonaQD-OLED (više informacija)
RezolucijaUltra HD 4K (3840 x 2160)
Najveće osvježavanje zaslona144 Hz
HDR podrškada (HDR10, HDR10+ i HLG)
Priključci4x HDMI
2x USB 2.0
Ethernet 100 Mbps
Toslink
antenski ulaz
dvostruki satelitski ulaz
Common interface
3-pinski konektor za napajanje
Operativni sustavTizen 7.0
Ostale specifikacijeDisplay Specifications >>

Raspakiravanje i instalacija

Savjeti za optimalno podešavanje slike na Samsung S90C i S95C televizorima

Analiza provedena putem Portrait Displays Calman 2023 softvera s Murideo FRESCO SIX-G izvorom signala i Calibrate Colorchecker Display Plus kolorimetrom. Uz navedeno su korišteni testni diskovi (Spears and Munsil Blu-ray i Ultra HD Blu-ray), FPD Benchmark Blu-ray i HQV Benchmark 2.0 Blu-ray.

Video recenzija S90C OLED televizora

U nastavku je video recenzija na engleskom jeziku:

Sve video recenzije možete pronaći na našem YouTube kanalu.

Zaključak

S90C pruža najbolju kvalitetu slike koju sam do sada vidio na bilo kojem Samsung TV-u. Pruža oštru, ujednačenu, dinamičnu sliku sa sjajnim HDR efektima i bogatim bojama. Moji dojmovi bili bi još bolji da je Samsung išao s prikladnijim premazom zaslona za OLED TV i da se više fokusirao na preciznost boja.

Uz to, s proširenom linijom QD OLED TV-a, Samsung je doveo jake konkurente na OLED TV tržište. Hoćete li dobiti QD ili WRGB OLED i od kojeg brenda ovisi o mnogo čimbenika, ali u svakom slučaju svi ti televizori pružaju izvrsno iskustvo gledanja pa sigurno nećete biti razočarani niti jednim od njih.

Televizor na test ustupio:

Samsung Hrvatska – više informacija možete pronaći na službenoj stranici.

Maloprodajna cijena:

  • od 1.328,85 EUR za 50″ model na dan 20. srpanj 2023. Aktualne cijene provjerite na Nabava.net
nabava-net-logo

© HD Televizija 2023. Sva prava pridržana

Sve naše recenzije Samsungovih televizora možete pronaći ovdje:

Adsense

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Povezani tekstovi

2 komentara

  1. pozdrav.
    evo da napravim update. imam i jedan tip koji mozda nekome pomogne.
    ducan je ostao bez c635 i pristali su mi dat c645 za tu cijenu.
    TV je stigao i krenuo sam testirati. medutim ja iskreno nisam bas zadovoljan sa slikom.
    meni je i dalje prastari Samsung 46es6710 bolji sto se toga tice. nekako ugodnija slika i ostrija (probao sam 2160p source). 720p/1080p h264/h265 source-evi naravno na c645 izgledaju uzasno u odnosu na sammy. znao sam da ce biti losije na 4k TV-a, ali nisam mislio da bas ovoliko.

    nadalje ne svida mi se bas ovaj ugradeni media player vezano za titlove. po default-u su stavljeni skoro na pola slike i nemaju nikakav crni obrub ni traku ni nista. jel postoji mogucnost to pomicati/podesavati? zaista mi je smjesno u danasnje doba tehnike da nemogu napravit malo opcija za podesavanje titla sto je kad se gleda kroz jedan MPHC macji kasalj.

    i ono najbitnije. inace koristim MPHC+madVR za gledanje video-a sa kompa i tu sam uvijek koristio switch-anje refresh-a u odnosu na video materijal. ak je video 24fps TV automatski (kroz MPHC) switch-a na 24Hz itd., i to je funkc odlicno.

    sa c645 imam problem, jer sam trenutno jos na win7 da mi nakon povratka u 60Hz se rusi adrenalin (AMD GPU driver) i nakon toga je potreban restart.

    i sada ono najvaznije za mene. cuo sam pricu da ako TV ima mogucnost da radi na 120Hz onda nije potrebno switch-at refresh rate. dali je to zaista tako jer ako jeste onda bi moj sljedeci TV mozda bio c735 koji ima native 120Hz u 4k rez.

    ovaj c645 cu vjerovatno vratiti i pricekati jos malo stime.

    skuzio sam da ako se tv prebaci na “game” mode slike, rez/refresh odu automatski na 1440p 120Hz. to znaci da taj c645 ipak podrzava 120Hz u toj nizoj rezoluciji?
    kolko kvalitete slike se izgubi tu za gledanje video materijala obzirom da to nije nativna rez (moje amatersko oko nije uspjelo skuzit)?
    tip: skuzio sam da ako se prebaci na “game” i onda brzo natrag na “movie” u nekim slucajevima TV ostane na 1440p 120Hz i dalje sto, ako se ne izgubi kvalitete slike zbog non-native rezolucije moze biti rjesenje za drzati TV u 120Hz i rjesiti gore spomenuti problem.

    Hvala.

  2. Pozdrav ekipi
    Prije par dana kupio sam Philips 65pml9008/12 (mini LED) i imam jedan problem za koji ste vi “krivi”. Prije par godina (2017) sam kupio Philips 55pus7502, koji ste imali u recenziji, skupa sa SDR i HDR (kupio HDR preporuke) podešavanjima slike. Problem se pojavi sa novom televizijom, jer nijedan profil slike mi ne odgovara, ili je slika previse plava, zelena, prejak kontrast, prejak background… in nikako ne mogu pogodit barem sličnu sliku od pus7502.
    Zato vas molim (!!!) za recenziju modela pml9008 ili barem da mi napišete, pošaljete preporuke za SDR i HDR sliku, jer su tvorničke postavke katastrofa.
    Hvala.
    Lp od Ispaljenih očiju :)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!