Home » Recenzije » Televizori i monitori » LCD » Samsung UE40D8000 (D8000 serija) (40in/102cm) recenzija

Samsung UE40D8000 (D8000 serija) (40in/102cm) recenzija

RUKOVANJE I KVALITETA IZRADE

 

Samsung D8000 je trenutno vrh ponude LED LCD-a ovog proizvođača, što se vidi već i po samom kvaliteti oslikanog kartonskog pakiranja u kojem televizor dolazi. Nekoliko fotografija visoke rezolucije u najboljem svjetlu nagovještavaju ono što će kupca dočekati unutar pakiranja – televizor iznimno tankog okvira, tzv. One Design, stalak u obliku slova X, te 3D naočale. Pripadnost seriji “pametnih” televizora također je istaknuta na pakiranju, posebno sa stražnje strane.

Zemlja porijekla: Slovačka

Unutar pakiranja pronašli smo:

 • 1x Samsung UE40D8000 zamotan u neprozirnu vreću
 • 1x daljinski upravljač (koristi dvije AAA baterije, Rocket Heavy Duty u pakiranju)
 • 1x stalak
 • 1x vertikalni element za stalak
 • 8x vijci za montiranje stalka
 • 1x 3D naočale SSG-3100GB
 • 1x naponski kabel (2-pinski)
 • 2x SCART adapter
 • 1x AV/komponentni adapter
 • 1x CI adapter
 • 1x držač žice
 • 1x krpica za čišćenje
 • 4x prstenasti držač žice
 • 1x korisničke upute (također na hrvatskom jeziku)
 • 1x Smart TV vodič
 • 1x jamstvo, registracijski listić itd.

Sadržaj je uredno zapakiran i sve su komponente stigle bez oštećenja.

Dizajn

Samsung UE40D8000 je među najljepšim televizorima koje smo imali prilike vidjeti, a njegov iznimno tanak okvir srebrne boje velikim je dijelom za to zaslužan. Jedan centimetar iznosi debljina okvira, a zbog tako male dimenzije čak je morao biti proširen kako bi ime proizvođača stalo u centralnu poziciju ispod zaslona. Okvir je plastičan i skošen kako bi bolje prelijevao refleksije.

Dubina televizora bez stalka iznosi nešto manje od 3 cm duž cijele površine.

 

Priloženi stalak jedinstvenog dizajna izrađen je iz kombinacije plastike i metala i dizajnom istovjetan prošlogodišnjim modelima. Kod 40″ dijagonale je nešto manjih dimenzija u odnosu na veće modele, tako da izgleda elegantno i dobro se uklapa u dizajn samog televizora. Stalak nudi mogućnost rotacije za 20 stupnjeva lijevo – desno.

UE40D8000 posjeduje priključke smještene u dvije orijentacije, baš kako je prikazano na slici dolje:

Svi priključci televizora se nalaze na stražnjoj strani u uvučenom dijelu, usmjereni u stranu i prema dolje. Zbog takvog rasporeda moguće je televizor montirati na zid tako da izgleda poput slike, ako iskoristite neki od tankih nosača za zid. D8000 je bogato opremljen priključcima, a oni su kako slijedi:

Bočno postavljeni: 4xHDMI (ARC), 3xUSB, 1x Toslink optički, 1x AV/komponentni (preko adaptera) i 1x 3.5mm audio ulaz

Prema dolje postavljeni: 1xPC D-SUB15, 1x antenski satelitski ulaz, 1x zemaljski antenski ulaz, 2x SCART (preko adaptera), 1x 3.5mm izlaz za slušalice i 1x LAN (Ethernet)

Drago nam je vidjeti što se adapteri ne trebaju koristiti za najčešće korištene priključke (poput LAN-a), no također bismo željeli vidjeti barem jedan HDMI priključak u vertikalnom položaju. Modul za CI kartice se po potrebi može instalirati u za to predviđeni prostor na stražnjoj strani kućišta.

 

Instalacija stalka

Za instalaciju stalka je potrebno koristiti odvijač kojim mora prvo povezati stalak s vertikalnim elementom i zatim sve skupa na tijelo televizora. Kod montaže na tijelo preporučamo da se konzultirate s uputama jer ako se iz krivog kuta montira lako je moguće da će zaslon biti nagnut za nekoliko stupnjeva prema natrag. Ova pogreška je navedena u kratkom letku za instalaciju i nije značajka televizora kao kod primjerice Sonyjevih stalaka koji nude mogućnost nagiba od 6°!

Softverski dio instalacije

Pri inicijalnom paljenju pokreće se Plug & Play instalacijski vodič podijeljen u ukupno 8 koraka. Nakon odabira jezika sučelja (hrvatski je na listi), slijedi podešavanje mreže i softverska nadogradnja – pozicija ovih koraka dovoljno govori koliko Samsung pridaje važnosti Smart TV platformi i internet povezivosti – odabir zemlje i pretraživanje digitalnih kanala se nalaze u narednim koracima. Obzirom da D8000 posjeduje tri digitalna prijamnika (zemaljski, kabelski i satelitski), njihove pretrage se vrše u predzadnjem, odnosno zadnjem koraku (zadnji 8. je zapravo poruka o uživanju u korištenju od strane proizvođača).

Internet povezivost je važna komponenta ovog modela i preporuča se podesiti mrežne značajke već u inicijalnoj instalaciji. Svaki od koraka možete ponoviti putem odgovarajućih izbornika nakon što završi instalacija.

Izbornici

Samsung je redizajnirao korisničko sučelje u odnosu na prošlogodišnje modele, posebno u segmentu Smart TV funkcija koje sada posjeduju vizualno najatraktivniji i najbolje riješen prikaz što smo imali prilike vidjeti na modernim televizorima. Pritiskom na tipku SMART na daljinskom upravljaču otvara se platforma na kojoj se nalaze ikone s poveznicama na sve multimedijalne značajke ovog televizora – od socijalnih mreža, komunikacijskog softvera (Skype i Google Talk), demonstracijskih 3D materijala, pa do tražilice i otvaranja sadržaja na povezanim USB uređajima. Sučelje je vizualno atraktivno i dobro posloženo, a ostalo je čak i prostora za prikaz sadržaja s ulaza na kojem se trenutno nalazite.

Za one koji žele paralelno pratiti TV program na dovoljno velikom ekranu, a ujedno vidjeti što se događa novo na Facebooku, Twitteru ili GTalku, tu je Social TV poveznica koja omogućuje upravo to – na lijevoj strani zaslona se prikazuje primjerice TV program, a s desne strane novosti na Facebooku. Idealno rješenje tokom reklamnih blokova i manje zanimljivog TV programa, a bez potrebe za paljenjem računala.

Ono što SMART TV platformi nedostaje jest brzina izvođenja, no taj parametar ovisi i o brzini internet veze na lokaciji na kojoj se nalazite. Osim toga, nemogućnost povezivanja bežične (ili žične) tipkovnice značajno usporava ispunjavanje formi za loginiranje ili objava na Facebooku/Twitteru.

Izbornici s opcijama za podešavanje parametara televizora su se također vizualno izmjenili, premda je raspored opcija ostao isti. Obzirom da smo bili zadovoljni s takvim konceptom izbornika i ranije, niti ovdje nemamo prigovora. Jedinu zamjerku možemo uputiti sakrivenom načinu rada za igrače (Game Mode).

Daljinski upravljač

Priloženi daljinski upravljač dizajnom se nije mijenjao u odnosu na prošlogodišnje modele, tako da i u ovom slučaju nemamo prigovora na njegovu funkcionalnost, barem kada su standardne zadaće u pitanju (promjena kanala, poziv izbornika itd.). Upravljač posjeduje pozadinsko osvjetljenje koje je moguće paliti i gasiti putem specijalne tipke. Komunikacija s TV prijamnikom je riješena putem IR veze, kut hvatanja signala je dovoljno širok za nesmetano korištenje.

Segment u kojem daljinski upravljač ne zadovoljava internetske su aplikacije, a kod kojih je QWERTY tipkovnica uvjet ugodnog korištenja. Nažalost, Samsung isporučuje varijantu ovog daljinskog upravljača s kompletnom tipkovnicom na poleđini samo za tržište SAD-a, čime je bitno ograničio korištenje SMART TV platforme europskim korisnicima. Postoji mogućnost upravljanja putem Android i iOS baziranih mobilnih uređaja, te korištenje njihovih virtualnih tipkovnica za unos teksta. Nažalost, unatoč trima USB utorima, nije moguće povezati klasičnu PC tipkovnicu.

3D naočale

D8000 je 3D televizor uz koji se isporučuju 3D naočale – jedan primjerak. Obzirom na cjenovnu klasu ovog modela, željeli bismo u pakiranju vidjeti još jedan primjerak jer baš i nije pretjerano zabavno da jedan ukućanin gleda 3D program dok drugi vide zamućenu sliku. Samsung nudi u svojoj ponudi razne modele 3D naočala, a one najatraktivnije pripadaju Silhouette seriji, a koje su tek nedavno izgubile titulu najlakših aktivnih 3D naočala.

U pakiranju se nalazi manje atraktivan model SSG-3100GB, a koji vizualno izgleda isto kao i stariji model SSG-2100GB. Ipak, stari model nije moguće koristiti na novim Samsung 3D televizorima, a vrijedi i obrnuto. Naime, za komunikaciju više nije zadužena infra-crvena veza, već Bluetooth, što daje veću pokrivenost bez osjetljivosti na vizualnu vidljivost. Novi model je zadržao napajanje putem 3V CR2025 baterije, no nije uveo mogućnost punjenja iste putem USB priključka.

Naočale su lagane, moguće ih je nositi preko dioptrijskih i dobro komuniciraju s televizorom. Nakon što se na zaslonu TV-a prikaže 3D sadržaj, potrebno e pritisnuti tipku s gornje strane naočala kako bi se one aktivirale.

 

About Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

49 komentara

 1. Hvala na još jednoj odličnoj recenziji. Dobar TV samo malo mi je cijena napuhana. Očito svi Samsung modeli imaju forsiranu redukciju pa se neki žale da to utječe na kvalitetu slike.
  Darko zanima me tvoje osobno mišljenje. Dali je tebi to nedostatak i dali osobe koje ne znaju što trebaju pratiti da vide taj nedostatak neae niti primijetiti?

  • Pozdrav izzy007 i hvala na lijepim riječima. Meni osobno odgovara čišaa slika i s isključenim NR i MPEG NR algoritmima (dakle, ne na Auto) šum je prisutan tamo gdje bi trebao biti, samo ne onako intenzivno kao u Game predlošku. Mislim da bi veaina rekla da je slika van Game moda bolja nego van njega, baš zato što šum nije toliko izražen.

 2. “Moguae je odabrati fiksni 4:3 prikaz slike za programe koji još nisu prešli na 16:9 emitiranje, no ne postoji opcija kojom bi se omoguaio originalni prikaz slike ovisno o programu”
  imam ue32d6120 koji vjerojatno koristi isto sučelje i ovo radi bez ikakvih problema. kako ne volim “jajaste glave”, koristim baš ovu funkciju kod gledanja 4:3 kod htv, nova,.. a 16:9 kod rtl-a,…
  sve je vrlo jednostavno:
  menu, podešavanje zaslona, veličina slike: automatska širina, 4:3 veličina zaslona 4:3
  usput, bilo bi dobro da napišete vrijednosti koje ste koristili nakon kalibracije za sd, hd i 3d

  • Pozdrav Igore!

   Opcija koju navodite čini to da svi programi budu unutar 4:3 proporcija – što se doga?a kada nakon HRT-a prebacite na primjerice Domu TV? Slika više nije 16:9 vea je sabijena u 4:3. Radi se o tome da ne postoji moguanost držanja originalnih proporcija slike kako prebacujete kanale.

   • očito se nismo razumjeli, šteta što ne mogu tu postaviti neki video da vidite kako to kod mene radi. dakle, htv 1,2 i nova tv, slika je 4:3, kad prebacim na rtl, ide u 16:9 ( to naravno radi onako kakvu dobije identifikaciju, 16:9 ili 4:3 ) kapital network kad ide 16:9 sadržaj i daju takvu id, ide široko, kad im npr. ide studio, ide 4:3. isto tako ide i domatv. jedino oni ponekad daju krivu identifikaciju pa 4:3 šalju kao 16:9. ja to slabo gledam, uglavnom za gledanje koristim hd receiver clarketech et9000 gdje je u opcijama stavljeno show 4:3 content as pillarbox. ali to nije tema ovdje.

 3. još jedna napomena s moje strane: snimanje na hdd je nažalost kodirano i nije moguae gledati snimljeni materijal na bilo kojem drugom ure?aju, čak niti na istom modelu tv-a. razlog je zaštita autorskih prava od neovlaštenog umnožavanja. tako je dvr ograničen na “osobnu upotrebu”. da ne mislite da samo samsung to radi, isto je i kod panasonica

 4. Još samo da recenzirate Sony KDL-40HX720 LCD pa bih konačno znao što kupiti.

 5. Pozdrav Darco.Neau hvaliti obavljen posao,jer nema smisla :-).Zanima me pitanje u vezi naočala?Koliko koštaju(komad) i koilko traje baterija sati gledanja bez punjenja?

  • Pozdrav Stipest!

   Cijene što sam izvukao iz Samsung Brand Storea:

   SSG-3100GB – crne, 369,00 kn (kakve i idu u TV)
   SSG-3300CR – crne i bijele, 729,00 kn
   SSG-P31002/XC – crni, 2 para, 589,00kn
   SSG-3700CR/XH – najtanje, 29 grama, 959,00kn

   Što se baterije tiče, konkretan priloženi model bi trebao izdržati 70 sati, ostali cca. 40. Nisam ih uspio isprazniti tokom testa ;).

 6. Zaboravio sam.Pošto si ti testirao onaj LG zanima me tvoje osobno mišljenje o usporedbi pasivne i aktive 3D? Onako sad kad si ih probao šta ti je bolje leglo?
  Hvala i izvini na duplom postu.

  • Nema problema za više postova, slobodno pitaj :). Osobno više preferiram statičnije 3D sadržaje, smatram da u ovoj fazi 3D najbolje odgovara dokumentarnim materijalima. Do testa D8000 bih dao prednost pasivnom rješenju zbog manjeg titranja i jednostavnosti korištenja, no sada moram reai da aktivni 3D bolje izgleda zbog manjeg dosta smanjenog titranja i crosstalka, uz rezoluciju kao stalni argument što se dobro vidi na veaim dijagonalama. LG obeaava punu HD rezoluciju kod pasive, ako to doista uspije postiai onda opet imam drugog favorita. čekam 7606H da vidim Philipsov pasivni 3D…

   • I meni zanima taj Philips,iako sa Philpsom ove godine i nema nešto sreae.Prvo selidba u Kinu,sad kasne svi proizvodi od ove godine.Sve nekako naopkao.Što se tiae Lg i ovdje ste Vi pisali da planiraju nadogradnju 3D u full rezoluciju putem službenog frimware-a(za najskuplje modele sad,kasnije vjerovatno sve).Koliko po tebi prosječni gledatelj primjeti tu razkilku u 3D-u? Pitam,jer svak sigurno primjeti težinu naočala(da ne spominjem cijenu i punjenje)?
    Hvala na svim odgovorima

 7. Krasan tv,svi?a mi se što izgleda sofisticirano i minimalistički,bez nepotrebnog kiaa.Definitivno jedan od najlijepših televizora opaenito,iako skup ali s vremenom cijena se korigirala na stvarno prihvatljivu razinu.Naočale su isto ok,puno pristupačnije od npr.panasonica koje su previše skupe a nisu baš toliko dobre da bi po mom sudu opravdale visoku cijenu.Frend ima malo veai model i stvarno izgleda više nego impresivno, a posebno syde by syde s nekim drugim tv-om,naravno osim nekih high end-ova tipa loewe iako ne znam čemu takva vanserijska cijena izvan svake pameti,gdje je bolje donirati tu više nego veliku razliku nekom kome je pomoa jako potrebna,nego kupiti Loewe od 50 i više tisuaa kn.gdje se očito plača nešto više od televizora!

  • Rihard, hvala na komentaru. Što se high end brandova tiče, oni imaju svoju publiku, konkretno sam bio na kalibraciji jednog takvog branda i prilično se razočarao tvorničkim karakteristikama kao i potencijalu za kalibraciju. Tržište je takvo danas i tehnologije dolaze toliko brzo da se ne stiže niti uštimati sve da opravda toliku cijenu, no takva imena i dalje imaju poseban status…

  • Moj TV iz snova bio bi Samsung srije 9 nova. Košta oko 80000 kuna (70″).

 8. Drago mi je da sam to čuo od Vas,jer sam nedavno baš pitao za prestižni model od 50 soma kuna trgovca,da mi objasni što taj tv superiorno posjeduje osim dizajna i imena(diskutabilno), da opravdava takvu cijenu u odnosu na super jaku konkurenciju na ure?enom tržištu.Trgovac mi se obratio sa blagim smiješkom:čujte pa on vam daje znate prekrasnu sliku,drugi dobacuje da je to referentan model i da je on najbolje što tv industrija može dati sada.U glasu mu se osijetio ponos i činjenica da imaju par modela u radnji.Upravo iz takvih i sličnih razloga drago mi je da postoji izrazito stručna,detaljna i nepristrana hdtelevizija.com gdje su više nego evidentno prisutni napori da se krajnjem korisniku pruži svojevrstan”koktel” korisnih i točnih informacija, u cilju da isti na tu osnovu dobije najvišu moguau vrijednost za svoj novac.Lijep pozdrav.Ostanite odlični.

 9. Black level ANSI (Chequeboard)

  Samsung D8000 LED >> 0.02 CD/m2

  Konica Minolta LS100

  Contrast ANSI 6240:1

 10. Pozdrav svima!
  što se tiae input lag-a zanima me dal bi u game modu bio manji ili je baš Vaš rezultat izmjeren u game modu?
  Hoae li doai rezenzija niže serije tv-a od Samsunga, primjerice d6000?
  Hvala!

 11. zanima me da li je bolji po slici i karakteristikama samsung 55 c 8000 ili sony LCD TV Bravia Sony KDL55HX920?

  da li je bitna razlika samsunga serije 8000 u odnosu na 9000?

  • Samsung D800 i Sony HX920 su odlični televizori i vrlo bliski po moguanostima. Samsung 9000 je premium linija koja tehnički ne opravdava razliku u cijenu u odnosu na 8000, a i teže je dobavljiva.

 12. interesuje me sta predstavljaju oznake na kraju, a to su: YSXXH,
  zf, yuxxu…

 13. Ima li ovaj televizor opciju ( govorim za 3D ) kada dvojica igraju playstation da svaki igrač vidi samo svoju sliku.

 14. Pozdrav Ekipi.. Evo bio sam čitao sve te silne recenzije prije EP-a odlučih uzeti D8000. Dobio sam totalno drukčiji daljinski. Šminka, metalni. Mogu reći da je baš fantastičan. Naravno i 2 3D naočala model 3050GB. Samo bi molio još i koje postavke staviti. Čini mi se da nekkako SD slika čak i u film modu je nekako mutnjikava.HD je priča za sebe.Gledam uglavnom HD programe , no tu je ipak i NOva tv te hrt. Vidjeh negdje da ma kalibracija za D7000 i 55″ D8000 a za 40″ ništa. A spomenuto je da se čak i modeli u kalibracijama razlikuju. PA bi molio koje bi postavke bile najbolje za 40″D8000

 15. Pozdrav,

  odlučio sam se ipak za 46ES5500, dosta je jeftijiji od D8000…da li postoji mogućnost da napišete koje su postavke za SD sliku najbolje…

 16. Poštovanje!

  Sve pohvale za vaš rad!

  Može pomoć u odabiru između 40″ d8000 i 46″ es6710?

  Hvala

 17. Pozdrav, molim Vas za savet koju tastaturu da kupim za ovaj model. Narucio sam iz Svajcarske samsungovu KBD-1500 ali dva dana uzaludnih pokusaja da spojim tastaturu nije dalo rezultate, pokusao sam sve metode koje sam nasao na netu za spajanje ali nista. Uzeo sam na probu i Logitech K400 ali ni nju TV nije preoznao. Sta traziti???Hvala na svakom savetu unapred…..

 18. Da model TV-a je UE40D8000….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*