LCDRecenzijeTelevizori i monitori

Samsung UE55F8000 (F8000 serija) 3D LED LCD Smart TV recenzija

samsung-f8000-header

Nakon modela iz serija 6 i 7, na red nam je došla perjanica Samsungove ponude LED LCD televizora pune HD razlučivosti za 2013. godinu, model F8000 u 55″ velikoj dijagonali. Radi se o najbolje opremljenom modelu kojem nisu strani pojmovi poput 3D-a u punoj HD razlučivosti, upravljanje glasom, pokretima ruku ili mobitelom, kao ni povezivanje i reprodukcija materijala s najrazličitijih tipova uređaja. Uz ugrađeni Wi-Fi, televizor posjeduje dvostruke DVB prijamnike za praktično istovremeno snimanje i gledanje drugog programa, kao i korištenje funkcije slika-u-slici. Što sve nudi i je li Samsung napravio najbolji LCD televizor na tržištu, provjerimo u nastavku.

Video pregled (video overview)

HD Televizija YouTube kanal >>

Specifikacije (specifications)

 

Specifikacije
Proizvođač Samsung
Model UE55F8000ST
Tehnologija prikaza LCD
Veličina ekrana 55 inča / 140 cm
Energetska klasa A+
3D Ready/3DTV Da, 3DTV
Aktivni / polarizirajući 3D prikaz
aktivni
Osvježavanje zaslona 1000 Hz CMR (Clear Motion Rate)
Lokalno zatamnjenje da
Rezolucija Full HD, 1920×1080
Broj HDMI priključaka 4
Optički/koaksijalni audio izlaz Da/Ne
USB priključak Da (x3)
Ethernet/mrežni priključak Da
Wi-Fi Da
PCMCIA/Common Interface utor Da
Utor za memorijske kartice Ne
DVB-T/DVB-C/DVB-S Da/Da/Da
DVB-T2 / DVB-S2 Da/Da
MPEG-2/MPEG-4 AVC h.264 Da/Da
Zemlja porijekla: Slovačka

Poveznice:

Službena stranica >>

HDDB baza televizora >>

Dizajn

f8000-samsung-front

Brzi info
Dizajn u jednoj ravnini Boja okvira Materijal okvira Zaslon Rotacija stalka
ne crna sa srebrnim obrubom metal polu-sjajni ne

Predstavnici Samsunga znaju izjaviti da tko želi vidjeti kakav će dizajn konkurencija imati iduće godine, neka pogledaju kako izgledaju Samsung modeli za tekuću godinu. Doista, gledajući Samsungov F8000 LED LCD televizor u dijagonali od 55″, televizor impresionira i prije nego što smo ga prvi puta upalili. Oko crnog zaslona našao se jedva primjetan okvir širine svega 5 milimetara, a koji je u donjem dijelu diskretno proširen srebrnom trakom na čijem srednjem dijelu stvara prostor za malim fontom ispisano ime proizvođača. Logotip ima i pozadinsko osvjetljenje, a koje po želji možete paliti ili gasiti.

samsung-top-models-years
Samsungova serija 8 kroz godine (klik za uvećanje).

S gornje strane se nalazi ugrađena kamera koja se sada može fizički uvući tako da ne “gleda” prostor ispred televizora, što nije bio slučaj kod prošlogodišnjeg modela,a gdje je nepomična kamera izazivala strah od narušavanja privatnosti kod nekih korisnika. Kamera osim za video komunikaciju (npr. putem Skypea) služi i za upravljanje televizorom putem pokreta rukama.

f8000-samsung-camera
Ugrađena kamera u F8000 LED LCD TV.

Nakon stalka oblika slova “X”, prisutnog na seriji 8 2010. i 2011. godine, Samsung je prošle godine napravio veću reviziju stalka, a koji je svoje uporište nalazio u dvije točke sa strane. Tu filozofiju je nastavio i ove godine, no umjesto konkavnog izgleda odlučio se za sasvim novi dizajn koji izgleda iznimno atraktivno i vjerujemo da će i najzahtjevniji korisnici biti zadovoljni kako je stilski riješen. Izrađen je od metala, srebrne je boje i vrlo malo izlazi ispred ravnine televizora – njegovo težište je u stražnjem dijelu gdje ima najveći presjek, te televizor na podlozi drži vrlo čvrsto i pouzdano.

Općenito gledajući, kvaliteta izrade je izvrsna i tu imamo samo riječi hvale. Rubovi površina su kvalitetno završeni, bez oštrih dijelova, tragova odvojenijh čestica ili nespretnih prijelaza. S obzirom na to da se radi o televizoru vrlo tankog okvira i male dubine, drago nam je vidjeti da je Samsung obratio pažnju na čvrstoću izrade.

f8000-samsung-thickenss

Pogled sa strane otkriva kako je proizvođač zaslon ugradio u jedno kućište koje je dubine svega 1.5 cm, dok se u drugom kućištu u donjem dijelu nalazi elektronika i zvučnici ugrađeni s pogledom prema podlozi. Ukupna debljina u donjem dijelu iznosi 3.5 cm, što je i dalje vrlo impresivna dimenzija. Unatoč odvajanju komponenata, televizor je moguće normalno montirati na zidni nosač, samo je potrebno koristiti priložene elemente kako bi se ujednačile pozicije na kojima se vrši prihvat. Kada već spominjemo instalaciju, treba reći da je ona uistinu jednostavna i u slučaju priloženog stalka, svodi se na povezivanje okomitih elemenata na stalak i zatim povezivanja podsklopa na tijelo televizora.

f8000-samsung-back

Kako bi cijela pozadina bila skladna, Samsung je napravio kvadratičan poklopac koji se kombinacijom plastičnih kuka i magneta jednostavno postavlja i skida s prostora gdje se nalazi priključci, tako da se njihove oznake, kao i naljepnica za Evolution kit i CI modul ne vide. Poklopac ipak ostavlja potreban prostor kako bi se na sve priključke mogli povezati konektori. Među konektorima pronalazimo standardni komplet koji uključuje 4 HDMI veze, 3 USB-a, priključke za digitalni prijam (DVB-T/C i S), digitalni optički audio izlaz, te analogne ulaze. SCART sučelje se može koristiti putem priloženog adaptera. Uz navedeno, tu je i izlaz za slušalice, IR adapter i servisni priključak. Priključci su postavljeni sa strane tako da neće povećati minimalnu udaljenost između poleđine televizora i zida u slučaju takve montaže.

f8000-samsung-connectors

Samsung F8000 podržava Evolution kit, hardversku nadogradnju koja omogućuje da već iduće godine nadogradite televizor najnovijim tehnologijama i značajkama, bez potrebe za kupovinom cijelog novog televizora.

Daljinski upravljač (Remote Control)

f8000-samsung-remotes

Brzi info
Boja
Materijal Komunikacija Pozadinsko osvjetljenje Dodatno
1. crna plastika IR ne (nekoliko fosforescentnih tipki) upravljanje televizorom / Blu-ray – pojačalom
2. srebrna aluminij + plastika IR ne površina osjetljiva na dodir i mikrofon

Samsung uz F8000 seriju prilaže dva daljinska upravljača – jedan klasični s velikim brojem tipki i drugi kompaktniji namijenjen korištenju uz aplikacije i ostale Smart TV značajke. Oba upravljača koriste IR bežični prijenos i za rad koriste po dvije standardne AAA baterije. Klasičan daljinski upravljač posjeduje dvije tipke s pozadinskim osvjetljenjem, a koje označavaju upravljanje s Blu-ray reproduktorom, odnosno sustavom kućnog kina, te funkcijama televizora.

Kompaktni daljinski upravljač obilježava isti dizajn kao i kod inačice koja se prilaže uz modele serije 6, uz razliku što se kod jačeg modela koristi aluminij s gornje strane koji svojim srebrnim finišem izgleda profinjenije i na dodir kvalitetnije. Isti upravljač Samsung prilaže i kod modela serije F7000, a koji smo ranije testirali. Na upravljaču se u centralnom dijelu nalazi površina osjetljiva na dodir, a putem koje je moguća navigacije po izbornicima, odnosno aktiviranje pokazivača na zaslonu, primjerice u slučaju korištenja otvorene internet platforme.

Mala zamjerka ide izostanku tipki za aktivaciju 3D prikaza, a koja nije prisutna niti na jednom od dva priložena modela.

Izbornici i Smart TV platforma (Menus and Smart TV platform)

f8000-samsung-smart
Smart Hub naslovnica
Brzi info
Vodič za instalaciju
Sučelje na hrvatskom jeziku
Smart TV naslovnica
Internet pretraživač
da da da da

Samsung kod svojeg najboljeg LCD modela za 2013. godinu donosi najnoviju inačicu Smart TV platforme, kao i prepoznatljivo sučelje koje je vrlo pregledno i dobro napravljeno, s opisom funkcija i logičnim rasporedom. Funkcije upravljanja putem glasa, odnosno putem pokreta rukama su implementirane bez ikakve potrebe za softverskom nadogradnjom, tako da smo od samog početka mogli mijenjati programe, mijenjati glasnoću ili paliti sleep timer glasovnim naredbama, držanjem tipke Voice na daljinskom upravljaču. Kao i prošle godine, tako i ove nam se televizor znao “sam od sebe” upaliti dok smo primjerice slušali glazbu u prostoriji, a u kojoj nije uopće bilo vokala.

f8000-samsung-move-gestures

Upravljanje putem gesti je poboljšano i sada smo mogli koristiti tu funkciju bez većih prilagodbi osvjetljenja u prostoriji. Ugrađena kamera je precizno prepoznavala položaj ruke, kao i gestu “hvatanja” koja označava potvrdu. Osim za osnovne funkcije upravljanja televizorom, upravljanje rukom se može koristiti i u različitim aplikacijama, premda smo za uobičajeno korištenje mnogo brži bili s daljinskim upravljačem. Osim putem spomenutih opcija, moguće je televizorom upravljati i putem Samsungove aplikacije za mobilne telefone i tablete. Sve u svemu, vrlo široka i usavršena paleta načina upravljanja, a na korisniku je da pronađe onu koja mu najbolje odgovara.

Smart Hub 2013 platforma u slučaju serije 8 je podijeljena na tri glavne skupine:

 1. Apps – zaslon s matricom preporučenih i instaliranih aplikacija. Među predinstaliranim aplikacijama nalaze se i pojedine lokalizirane, poput igara Sraz 7 i 8, Slovkanje i Brojalica, video-na-zahjev OYO servisa, te službene aplikacije Hrvatskog Nogometnog Saveza (HNS), a koja sadrži sve aktualnosti, raspored utakmica, te informacije o reprezentaciji. Samsung je na IFA sajmu u Berlinu prošle godine demonstrirao aplikacije za ljubitelje nogometa, te nam je drago vidjeti lokaliziranu varijantu.
 2. Social – zaslon s prikazom aktualnih trendova, a koji se baziraju na viralnim (popularnim) video zapisima na YouTubeu, odnosno popularnih sadržaja koje su odabrali vaši prijatelji. Unutar ovog zaslona je također moguće pokrenuti video pozive putem Skypea.
 3. Photos, Videos & Music – zaslon za pristup multimediji, omogućava pregledavanje sadržaja na USB memorijama i tvrdim diskovima, odnosno na lokalnoj mreži. Sadržaji koji su bili reproducirani pojavljuju se na zaslonu u vidu ikone, te ih je klikom na istu moguće lako ponovno pokrenuti, jasno uz uvjet da televizor može pronaći izvor.
f8000-samsung-setup
Izbornik za podešavanje opcija

Izvođenje sučelja, kao i samih aplikacija je vrlo brzo i slobodno možemo reći da je među najbržima na tržištu. Tranzicije su glatke, nikakvih usporavanja ili blokiranja nismo uočili, te su svi isprobani oblici povezivanja pravilno radili. Pojedinih opcija koje smo viđali na promotivnim video materijalima nismo pronašli u inačici za naše tržište zbog funkcija koje nisu dostupne kod nas (kao primjerice “Na TV-u” ili “S-recommendation), no čak i bez njih Samsung nudi doista mnogo i vjerujemo da će svatko pronaći nešto za sebe.

Kvaliteta slike (Picture Quality)

f8000-samsung-fpd-white
FPD Benchmark – 1080p, White image test

Televizor smo testirali sa zadnjom dostupnom verzijom softvera, 1003.

Samsungov F8000 televizor u 55″ velikoj dijagonali je pokazao performanse u skladu sa svojom klasom – izvrsne u slučaju Full HD sadržaja, vrlo dobre po pitanju svjetline i detaljnosti u 3D-u, te onoliko dobre koliko to dopuštaju sadržaji standardne rezolucije s obzirom na količinu informacija i format slike (posebno u slučaju TV programa 4:3 formata). Movie predložak pruža najbolju kvalitetu slike koja je poboljšana u odnosu na prošlogodišnji ES8000 model i ranije testirani F7000, tako da i bez profesionalne kalibracije korisnik može doista uživati u kvalitetnoj slici na velikom zaslonu. Raspon boja je u skladu sa standardom po kojem se masteriraju Blu-ray filmovi, te je svaka od boja pravilno zasićena i djeluje realistično. Svjetlina slike je takva da se pri gledanju u dobro osvijetljenom ambijentu refleksije na polu-sjajnom zaslonu neće jako isticati (iako će biti prisutne), dok bi se za noćno gledanje intenzitet trebao barem malo smanjiti da slika ne bude naporna za gledanje. U svakom slučaju boje su žive i slika je dinamična, što je karakteristika koja predstavlja veliki plus LCD tehnologije naspram plazmi kod većine korisnika, te testirani F8000 itekako koristi tu prednost.

Televizor je kroz naše testne materijale prošao glatko, prepoznavši pravilno sve tipove kadenci isprepletenog signala, te mu čak niti najzahtjevniji testovi na Spears and Munsil 2nd Edition Blu-ray disku nisu zadavali probleme. Jedini segment u kojem smo uočili ne tako savršene performanse jest procesiranje detalja u dinamici, o čemu više u nastavku.

f8000-samsung-fpd-black
FPD Benchmark – 1080p, Black image test

Proizvođač navodi 1000 Hz MCI indeks jasnoće slike, što bi trebalo jamčiti idealno oštru sliku u dinamičnim scenama, bilo da se kamera ili objekt u kadru pomiču. Testovi i video materijali su to potvrdili i Samsung doista aktivacijom Motion Plus opcije može prikazati punu oštrinu slike (1080 od 1080 linija) bez zamućenja, kao i bez uvođenja umjetno generiranih kadrova koji filmske materijale “ubrzavaju”, te uvode nesavršenosti u vidu artefakata koji skreću pažnju na sebe i kvare iskustvo gledanja. Ovo vrijedi za 2D i 3D prikaz.

Characters test na FPD Benchmark disku jedna je od bolnijih točaka svakog LCD-a, bez obzira na “broj herca” kojim se može pohvaliti. F8000 ga je prošao u slučaju 100% i 50% svjetline slike izvrsno, svako slovo se je vidjelo u punoj oštrini dok se pomicalo lijevo pa desno po zaslonu, dok je u slučaju kadra s 30% svjetline oko najmanjih fontova plavičasti trag bio vidljiv.  Trag nestaje kada se Motion Plus funkcija isključi, no tada oštrina padne i slova izgube na čistoći bridova. Srećom, pojava je slabo vidljiva i tijekom gledanja uobičajenih sadržaja ju uočili.

f8000-samsung-blue-trails
Usporedba oštrine uz isključen i uključen Motion Plus. Obratite pažnju na pojavu plavih tragova kada je Motion Plus aktivan.

Reprodukcija 24p materijala u 2D načinu rada je pravilnog filmskog takta i uz aktivnu Motion Plus opciju prikazuje se s onoliko dobrom oštrinom kolika je zapisana na mediju. Iako je reprodukcija u cjelini bez prigovora i ništa negativno neće skretati pažnju, postoje dva detalja koja smo uočili tijekom gledanja različitih filmskih sadržaja. Prvi jest taj da može doći do trzaja u prikazu na početku reprodukcije 24 Hz materijala, dobar primjer je 20th Century Fox animacija na početku Blu-ray izdanja Umri Muški: Dobar Dan za Umiranje. Srećom, ova anomalija se pojavljuje samo na početku reprodukcije dok se sustav ne prilagodi reprodukciji, a po potrebi se može potpuno izbjeći smanjenjem vrijednosti Blur Reduction komponente unutar Motion Plus – Custom opcije.

Druga anomalija se odnosi na pojavu artefakata oko pojedinih objekata koji se nalaze iza dinamične pozadine ili dinamičnih objekata ispred statične pozadine, u slučaju da se Blur Reduction komponenta unutar Motion Plus opcije postavi vrlo visoko (npr. iznad 5 od 10). Anomalije nisu intenzivne i mnogo su manje uočljive nego u slučaju da je i interpolacija slike aktivna (DeJudder) komponenta, no s obzirom da se radi o modelu visoke klase, treba istaknuti svaki detalj koji negativno utječe na sliku.

F8000 serija svoju iznimno vitkost kućišta zahvaljuje upotrebi bočno postavljenog LED osvjetljenja u tanak okvir, što je uobičajena praksa koju Samsung i ostali proizvođači LCD televizora koriste već godinama. Problem nastaje u funkciji lokalnog zatamnjenja slike, a koja je tijekom godina pokazala najbolji rezultat kada govorimo o kontrastu i “pravoj” crnoj boji na LCD zaslonima, no zbog visoke cijene njena je primjena ostala ograničena samo na pojedine modele najviše klase i to samo od strane pojedinih proizvođača (npr. Philips i Toshiba). Naime, za pravo lokalno zatamnjenje slike LE diode bi se trebale nalaziti iza cijelog zaslona i biti segmentirane u blokove koji se onda ovisno o sadržaju mogu paliti i gasiti i time precizno kontrolirati dinamični raspon slike. Proizvođači ipak ne odustaju od toga da lokalno zatamnjenje pokušaju implementirati i na bočno osvijetljene LED LCD-e, zbog čega uvijek s velikim zanimanjem analiziramo taj detalj kod televizora, posebice u slučaju najboljih modela.

f8000-micro-dimming-ultimate
Micro Dimming Ultimate funkcija navedena u specifikacijama, no je li implementirana?

Na službenoj stranici se navodi kako F8000 posjeduje Micro Dimming Ultimate, što bi trebalo značiti da ovaj model može dinamično zatamniti sliku tamo gdje se informacije ne nalaze, te tako dodatno poboljšati standardni kontrast koji nudi panel. Nakon pregleda izbornika za sliku, te ponavljanja mjerenja uz pomoći naše kalibracijske opreme, došli smo do saznjanja kako Samsung F8000 ne posjeduje lokalno zatamnjenje u onom smislu pod kojim se ono podrazumijeva i kako ga drugi proizvođači implementiraju, već da se ono zasniva na procesiranju slike, točnije na dinamičnom kontrastu. Shodno tome rezultat nije bio onakav kakav smo priželjkivali i iako je kontrast panela solidan, nismo ga mogli učiniti još boljim. Najbliža opcija lokalnom zatamnjenju jest Cinema Black, a o kojem smo prvi puta informacije čuli na CES sajmu u Las Vegasu početkom godine:

Rješenje probijanja pozadinskog osvjetljenja je u novog Cinema Black tehnologiji, a koja bi trebala riješiti problem tragova pozadinskog osvjetljenja na crnim trakama kod filmova u cinemascope, odnosno širokim 2:35:1 – 2:40:1 formatima. Naime, upravo se kod takvih sadržaja spomenuti nedostaci najviše mogu vidjeti, što dosta može umanjiti iskustvo gledanja, posebno kod modela velikih dijagonala. Cinema Black značajka bi trebala prilagoditi intenzitet pozadinskog osvjetljenja uz donji i gornji rub kako bi se se tragovi uspješno prikrili, dok će ostali dio slike biti osvijetljen jednako intenzivno kao i prije.

Cinema Black nudi tri intenziteta, Low, Medium i High, te je tvornički postavljen na Low vrijednost. Po potrebi se može potpuno isključiti. Nakon što smo se poigrali s funkcijom, došli smo do zaključka kako ju je najbolje ostaviti na Low funkciji, a koja po performansama nije daleko od stanja kada je potpuno isključena. Zašto? Zato što Medium i High, odnosno srednja i najintenzivnija vrijednost previše zatamnjuju ne samo crne trake iznad i ispod slike, već cjelokupan kadar ovisno o količini svjetlosti varira u svjetlini, tj. gammi, što je nešto što smatramo vrlo nespretno implementirano i daleko od kvalitetnog rješenja. Očekivali smo precizniju kontrolu osvjetljenja iznad i ispod slike kako bi crne trake bile potpuno crne, a da pritom ostatak zaslona bude ujednačene svjetline i bez ikakvih varijacija. Prema recenziji na HDTVtestu provedenoj na 46″ varijanti F8000 modela s najnovijom softverskom nadogradnjom, čini se da je Samsung ispravio ovu funkciju, te da ona pravilno radi na srednjoj (Medium) opciju. Ovo je svakako dobra vijest jer nije isključeno da će u novoj softverskoj nadogradnji i 55″ varijanta dobiti kvalitetnije implementiranu ovu funkciju, a njeni vlasnici još bolje iskustvo gledanja filmova.

f8000-samsung-viewing

Samsungovo kvalitetno procesiranje slike standardne rezolucije poznato je već godinama, te i ovogodišnja serija 8 u ovom segmentu ostvaruje jako dobar rezultat. Skaliranje slike je bez nazubljenosti ili stepeničastog efekta u statici ili dinamici, kadrovi su stabilni i bez trzanja, a boje i njihov balans odlični u Movie predlošku. DVD filmovi se također stabilno prikazuju, te se po potrebi može aktivirati interpolacija slike za glatku reprodukciju. Tako je uvodni kadar filma Dan Poslije Sutra izgledao odlično sa santama leda koje su se glatko pomicale po kadru, zadržavajući detalje i fine nijanse. Teksture i boje ljudskih lica su također odlično prezentirane, bez čudnih prijelaza, grube gradacije ili pretjerane oštrine slike.

Što se oštrine slike tiče, ona je tvornički postavljena nešto više nego što je potrebno za HD sadržaje, dok se u slučaju SD sadržaja blagi dodatak umjetno stvorene oštrine neće negativno odraziti. Za najbolji rezultata savjetujemo za HD i Full HD sadržaje ostaviti oštrinu na 0 – 5 vrijednosti, dok za SD možete probati bilo što u rasponu do cca. 30. Na taj način nećete se trebati udaljavati od zaslona kada gledate SD sadržaje, odnosno približavati kada na ekranu zasja neki Full HD Blu-ray film.

f8000-samsung-3d-glasses
Uz televizor se prilažu dva modela 3D naočala SSG-5100GB.

Na kraju, nekoliko riječi o 3D slici, a koja se i ove godine temelji na aktivnom 3D prikazu. Glavna karakteristika 3D slike je njega velika svjetlina i izvrsna oštrina (mjerili smo 1080 od 1080 linija), precizan raspon boja i u cjelini jako dobro iskustvo gledanja uz malo izražen crosstalk efekt. Ono što nas je jedino smetalo ostaje karakteristika aktivnog 3D prikaza koju izgleda proizvođači neće moći ispraviti, a to je primjetno disanje bijele boje u slici. Konkretno u slučaju Ultimate Wave Blu-ray diska s mnogo kadrova neba i bjeline, disanje je bilo jasno prisutno i brže je umaralo oči nego polarizacijski 3D. U cjelini, 3D prikaz je solidan i uz pravilno kalibraciju se može dodatno poboljšati, no bez značajnijih promjena u odnosu na prošlu godinu.

Kvaliteta zvuka (Sound quality)

f8000-samsung-speakers

Kvaliteta zvuka se nije mijenjala u odnosu na ranije modele serije 8, te uz dva ugrađena zvučnika u podlogu F8000 uspijeva solidno pokriti dijaloge i osnovne efekte, dok za bilo kakve zahtjevnije zadaće jednostavno fizičke dimenzije mu onemogućavaju bolje performanse. Topla preporuka je za gledanje filmova koristiti vanjski audio sustav, posebno zbog toga što niske frekvencije (basevi) bitno poboljšavaju audio iskustvo.

Zaključak

samsung-f8000-header

 • vrhunska kvaliteta izrade
 • jedinstven dizajn i pažnja na izgled poleđine
 • izvrsne tvorničke karakteristike slike (posebno za 2D)
 • puna HD oštrina u dinamici pruža sliku bez zamućenja
 • kvalitetno skaliranje slike standardne rezolucije
 • vrlo dobra uniformnost
 • širok kut gledanja
 • pravilno prepoznavanje svih tipova isprepletenih signala
 • brzo sučelje
 • dva daljinska upravljača u pakiranju
 • poboljšano upravljanje gestama
 • izvrsno implementirana Smart TV platforma s bogatstvom opcija
 • kvalitetna podrška za različite tipove multimedije
 • dvostruki prijamnici digitalnog signala
 • spreman za Evolution kit – hardverske nadogradnje u narednim godinama
 • kontrast bez poboljšanja u odnosu na prošlu godinu
 • relativno malo ulazno kašnjenje samo uz dosta podešavanja po izbornicima
 • iako navedeno u specifikacijama, lokalno zatamnjenje nije implementirano u pravom smislu
 • manje vidljivi artefakti kada je Motion Plus aktivan
 • upravljanje govorom još uvijek nije u potpunosti prirodno
 • izostanak tipke za prebacivanje u 3D režim na oba daljinska upravljača
 • dvostruka slika (crosstalk) prisutna u 3D-u

Samsung je napravio odličan posao s novim F8000 modelom, spajanje prelijepog dizajna, vrhunske kvalitete izrade, jednostavne instalacije, bogatstva Smart TV značajki i izvrsnih performansi u segmentima izvođenja sučelja i kvalitete slike. Samsung doduše nije otišao korak dalje kada je u pitanju kontrast slike i lokalno zatamnjenje, no ono što jest popravio jesu tvornička karakteristike koje su u 2D-u toliko dobre da kalibracija nije potrebna osim ako se ne radi o jako zahtjevnom korisniku. 3D prikaz je solidan, premda promjena na bolje u područjima eliminiranja dvostruke slike (crosstalk) i mirnoće prikaza nema. Za razliku od 2D prikaza, kod 3D-a je kalibracija boja požejna za optimalni rezultat. Što se Smart TV platforme tiče, ona je vrhunska i dok ne vidimo najbolje iz LG-ja slobodno joj možemo dodijeliti titulu najbolje na tržištu. Četverojezgreni procesor, odlična optimizacija i dobro implementirane aplikacije sve su što možemo trenutno tražiti od ovog segmenta televizora, a Samsung to definitivno nudi. Multimedijalna podrška je solidna i na razini je ranije testiranih F6800 i F7000 modela. Sve u svemu, odličan televizor koji bi uz još veći kontrast i kvalitetniju implementaciju funkcija zatamnjenja bio doista vrhunski.

 • Samsung UE40F8000 – 10.999,00 kn
 • Samsung UE46F8000 – 13.999,00 kn
 • Samsung UE55F8000 – 18.599,00 kn

hddb-baza-button

target-group-ciljana-skupina
 • ljubitelji DVD i Blu-ray filmova
 • oni koji traže preciznu sliku bez kalibracije
 • za sve uvjete gledanja što se tiče ambijentalnog osvjetljenja
 • korisnici koji žele kvalitetno Smart TV platformu bogatu opcijama
 • korisnici koji će koristiti video komunikaciju putem Skype (ugrađena kamera i mikrofon)
 • korisnici koji žele nadograđivati TV novim funkcijama (Evolution kit)

Dodijeljena klasa:

f8000-samsung-hdtelevizija-award

> informacije o sustavu ocjenjivanja <

Na test ustupio:  Samsung.hr

samsung-logo

 

 

Adsense
1 2Sljedeća stranica

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

35 komentara

 1. Svaka čast Darko na jednostavnoj, preglednoj i objektivnoj recenziji. Kada nam možete obečati recenziju za PS51F8500 ? Da vidimo, kako Samsung kaže, da je to nešto najbolje što su napravili.

  1. Hvala Trex, F8500 i ja s velikim nestrpljenjem očekujem, trebao bih ga dobiti tijekom srpnja na usporedbnom testu zajedno s VT60, što će ujedno biti i zadnje recenzije prije kratke ljetne stanke. Nakon toga, 4K jesen nam stiže :).

 2. 4k mi je za sada najnezanimljivija, ali ova završnica, vjerojatno dvaju najboljih televizora, e to vam je pravi potez. Imat će se što onda čitati, ako to napravite. Samo naprijed !

 3. Pridružujem se gore upitu :)

  Stvarno je odličan televizor 46f8000 – pa ako postoje kalibracijske postavke bilo bi odlično

 4. Pa da ne mogu nakon pustih godina staviti mogućnost većih titlova i izmjenu boje na njima?Je li podržava H265?

  1. Da, ništa od većih titlova, no svakako ću im javiti da to probaju dodati u neku od nadogradnji sustava. Valjda nećemo morati čekati do novog Evolution kita :).

   HEVC/H.265 trenutno nije podržan, probao sam nekoliko uzoraka i tu mi poruku izbaci. Pogledaj sliku na drugoj stranici recenzije.

   1. Opet gledam ovaj tv za kupit,pa me zanima da li si dobio kakav odgovor od Samsunga u vezi titlova na media playeru?
    Hvala

 5. Hvala Darco
  Ovo s titlovima već postaje ”presmiješno”,a što se tiće H265 znam da nema ništa materijala još u tom formatu,ali na CES-u je bila obavijest da će njihovi top modeli(a ovaj je taj) imati podršku.

 6. probao Darcove postavke i mislim da sam izvukao maksimum iz tv-a. Smanjilo se probijanje pozadinskog osvjetljenja na neprimjetnu razinu, a sve ostalo je odlično podešeno. Prezadovoljan sam tv-om, odličan je. Prijatelj mi ima 46ES7000 i mogu reći da je na mom F8000 slika na očigled bolja…

  1. Odlično, drago mi je da ste zadovoljni kvalitetom slike. Probijanje pozadinskog osvjetljenja je poboljšanog na F8000 seriji i uz korekciju postavki doista može biti neprimjetno.

 7. Imam ovaj tv, desava mi se da posle dosta podesavanja slike posle odredjenog vremena tv se ugasi i odmah se upali. Dali se jos nekom ti desava? Inace tv je full :)

 8. Postovani Darko!
  Moj prijatelj je kupio Samsung UE42F5500, a pitanje je da li bi na tom TV-u radila bezicna tastatura Logitech K400?
  Hvala na brzom odgovoru!

 9. Koliko vidim ovi naši Balkanski modeli imaju samo 3 menija/grupe: Apps, Social i Photos, Videos & Music, dok ostali imaju 5 (On TV i Movies & and TV Shows). Da li je moguće vratiti te grupe izborom neke druge države? Takođe, koje jezike podržava glasovno upravljanje?

  1. Moze se rijesiti status da imate vise od 3 grupe menija u Smart Hub-u. Kao prvo način promjene je sljedeći:

   1. Smart Featuters
   2. Reset Smart Hub – Code: 0000
   3. Nakon toga ce biti odabir jezika: English
   4. Prije čekiranja pod nazivom Smart Hub Terms & Conditions, Privacy Policy – odabrati na daljnskom brzim klikom sljedeće tipke:
   (MUTE) – ( RETURN ) – (VOL+) – (CH+) – ( MUTE )
   5. Nakon toga će se pojaviti dijaloški okvir: Internet Service Location Setup – te popis zemalja kojoj pripadate.
   6. Odabrati English ( jer Croatian, Bosnian I sl…opet vraća na naše podrušje ).
   7. Nakon toga u meniju pod nazivom ‘Smart Hub Terms & Conditions, Privacy Policy’ čekirati sve
   8. Opet će se otvoriti još jedan dijaloški okvir gdje treba opet sve čekirati.
   9. Kod upita za postal Code odabrati drugu opciju: činimi se All ( ili tako nešto a ne upistzivati kod )
   10. Nakon toga će biti poruka da Vaš kod nije pronađen ( nema veze to ne smeta tome ). I nakraju završti podešavanje.

   I nakon toga ulazak u Smart Hub gdje će Vam se otvoriti novi Hub s dodatnim opcijama I vise menija 4 ili 5.

   Napomena: sve radite na vlastitu odgvoornost a u slučaju da želite sve vratiti na pocetak, potrebno je otići u SETP – i vratiti tvorničke postavke ukucavanjem 0000 i početi process ponovnog postavljhanja TV-a s time da opet kod opcije Smart HGub treba odraditi postupak mgore opisan s tim da se za zemlju odabire na pr. Hrvatska

   Nadam se da sam pomogao.

 10. Pozdrav…
  Imam Samsung SmartTV iz serije 5000 tacnije UE39F5500, ali nikako ne mogu da se prikljucim na internet. Kada povezem TV sa modemom preko kabla(adsl internet u pitanju) kaze mi da je zicna mreza uspostavljena, ali ne sa internetom,i da pokusam rucno podesiti ip postavke. Evo slika sta mi izbaci : http://www.dodaj.rs/f/3E/63/2deFmmvs/p2408132308.jpg .
  Isto tako kada ocu da se konektujem na tudji wifi posto nemam ja wifi prijavljen izbaci mi isto,u cemu je problek ako neko zna rjesiti bio bi mu zahvalan?
  Router od adls interneta mi je na tvornickoj ip adresi 192.168.1.1 i negdje sam nasao da trebam unjeti ovo :
  IP: 192.168.1.200
  Subnet Mask: 255.255.255.0
  Default Gateway: 192.168.1.1
  DNS: 8.8.8.8
  I kada to unesem izbaci mi ovo http://www.dodaj.rs/f/3E/63/2deFmmvs/p2408132308.jpg .
  Nadam se da neko zna da rjesi moj problem,i hvala unaprijed svima.

 11. Pozdrav
  Nabavio sam 46F8000 i generalno sam zadovoljan osim što kad je crna slika i donjem lijevom i desnom djelu imam proboj svejtla, pa me zanima dali je to ajmo reči relativno normalno. Smanjio sam pozadinsko osvijetljenje na 12 ali svejedno je dosta vidljivo…

  Hvala

 12. Na ličnu ili vlastitu odgovornost !!!

  Za one koji žele da provjere Services Manu podatke unutar samog TV-a postupak je sljedeći:

  1. Ugasiti TV
  2. Brzo klikati sljedeće: INFO MANU MUTE POWER

  I tada će se kad se upali neki kanal otvoriti u dijaloški okvir s service MANU podešavanjima. Sve ostalo ako budete dirali isključivo to radite na vlastitu ili ličnu odgvoornost iako je savjet NE DIRATI NIŠTA. Meni je trebalo samo da vidim datum korištenja TV-a tj. koliko je dugo radio u prodavnici prije kupovine.

  Sretno….

 13. Ne znam da li sam pogriješio ali sam na portalu http://hdportal.eu/recenzije/samsung-ue-46f8000-isfccc-kalibracijske-postavke-powered-by-spectracal-calman/ postavio ovo sljedeće pitanje:

  Upit: Uvaženi gosp.Jasmine…imam sljedeće pitanje za Vas: Na Vašem sajtu imate besplatne kalibracijske postavke za modes UE46ES8000: http://hdportal.eu/recenzije/wp-content/uploads/HD-Portal-ISFccc-kalibracijske-postavke-Samsung-UE-46ES8000.pdf
  Te se mogu sasvim normalno i bespaltno skinuti i podesiti navedeni TV. Stoga, pitam Vas: zašto odjednom ste promjenili politiku i sad za istu uslugu tražite uplatu za Samsung F8000 kad su postavke za ova dva modela doslovno iste. Cijenim da svako vrednuje svoj rad i slažem se da profesionalne postavke putem Calmana i sl…na licu mjesta kad se podešavaju se trebaju platiti. Ali sam da se na Tv oficijelno podese postavke za Samsung F8000 iste se mogu naći GRATIS kako preko Youtube, tako i na mnogim stranim profesionalnim stranicama kao na pr.:
  1. http://reviews.plasmatvbuyingguide.com/samsung-tv/samsung-f8000-picture-settings.html
  2.
  http://forums.cnet.com/7723-19410_102-595555/samsung-un55f8000-picture-settings/
  3.
  http://www.philiprastocny.com/F8000_Calibration_Settings.pdf
  4.
  http://www.tweaktv.com/tweak-my-tv/calibration-guide/samsung-un55b8000.html

  …itd….

  Zar ne bi bio čin Vašeg jačanja i još većeg da kažem poštovanja prema Vama i povjerenja da stavite za ponajbolji Samsung F8000 postavke za bolju sliku bez profesionalne kalibracije ( calibration and sestings for non-calibrated TV ).

  Hvala na strpljenju…

  Molim Vaše mišljenje i koje su najbolje po Vama kalibracijske postavke za Samsung UE40F8000 ali po sistemu non-calibrated TV.

  1. Nekoliko puta smo pisali o tome kako kopiranje postavki nije jamstvo bolje slike već može biti samo indikativno da korisnik vidi koje opcije su mijenjane tijekom kalibracije pa da proba nešto s testnim diskovima podesiti. No, moderni televizori, posebno oni visoke klase, su jako dobro podešeni tako da kopirati postavke doista nema smisla. Ili prava kalibracija ili ostaviti na tvorničkom predlošku koji ima najbolju sliku out-of-the-box i to je to. Uživajte u filmovima i ne brinite o postavkama :).

   1. Da li to znači da je za moj TV Samy UE40F8000 najbolje napraviti reset Picture funkciju ( vracanje tvorniskih podesavanja ) i postaviti na uniformirani Movie mod ili Standart ( već kako nekom bolje se čini ) ? Onda mi nije jasno zašto toliko recenzija i toliko podešavajućih opcija od strane vrsnih stručnjaka kako na stranim tako i na ndomaćim portalima. Dakle, suma sumare je da svoj TV vratim oficijelno na Reset Slike tvorničkih postavki i udri po Movie modu. Molim za pojašnjenje dataljnije jer želim ipak od svog TV izvući najbolje bez profi. klaibracije. Hvala….

   2. Jer s druge strane i sami ste postavili kalibracijske opcije za isti navedeni TV za one koji nisu u mogućnosti profi kalibrirati sliku. Ta suprotnost da je tako nazovem mi nije sad logicna. Hvala… ;)

    1. Znam, malo je nejasna situacija s postavkama, svi ih objavljuju i na neki način savjetuju da se koriste, a s druge strane navode da mogu više naštetiti nego koristiti. No ne treba te postavke shvaćati doslovno i kopirati od A do Ž – ima u njima i informacija koje generalno vrijede na svim modelima za najbolju sliku poput pregleda koje opcije treba isključiti (razni dinamički kontrasti, naglašavanje bridova), te koje podesiti kako za najbolje performanse (tipa lokalno zatamnjenje, interpolacija, format slike). Upravo zato je najbolje koristiti tvornički Movie predložak i onda podesiti navedene detalje.

 14. Posle par update,ne gasi se,ali ponekad na sec nestane slike . Ali to se vrlo retko desava, ne gasi vise. Nisam nista radio,samo redovno apdejtovao firmware. Jesi ti resio problem?

 15. Pozdrav , dali će postojati mogućnost nadogradnje Evolution kit na UE55F7000 za 2015. ili će mi podrška Evolution kit biti samo za ukras ? Hvala

 16. Dobro pitanje – Evolution kit je na sva zvona reklamiran, a sad vidimo da Samsung bas i nije u skladu s obecanjima. Budem provjerio pa javim ako sto saznam…

  1. To će biti u skladu sa Samsungovom “politikom”: zbog dijela TV-a kupi novi TV od Samsunga, ali to će im se obiti o glavu, jer ljudi će ih poslušati… I kupit će novi TV, ali ne Samsung!
   Ja ću tako postupiti, jer za TV iz 2013. više nema skype kamere ni Wi-Fi adaptera…
   G. Darko možete li što reći o LG 55UF8507…
   Hvala!

 17. Pozdrav , G. Darko, došao sam do saznanja vezano za Evolution kit za UE55F7000 za 2015 . Kontaktirao sam Samsung podršku hr , kažu da postoji nadogradnja za moj tv j serija 2015 a to je Evolution kit SEK-3000 . Molio bih Vas da ovo provjerite, jer ja nemogu naći opis i specifikacije istog . Hvala

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!