Home » Recenzije » Televizori i monitori » LCD » Samsung UE40D8000 (D8000 serija) (40in/102cm) recenzija

Samsung UE40D8000 (D8000 serija) (40in/102cm) recenzija

TVORNIČKE POSTAVKE I KALIBRACIJA

 

Samsung UE40D8000 nudi nekoliko tvorničkih predložaka različitih karakteristika slike. Oni su kako slijedi:

 1. Dynamic
 2. Standard
 3. Natural
 4. Cinema

Tvorničke postavke se ne razlikuju mnogo od drugih testiranih televizora, tako da je i ovdje slika previše svjetla u Dynamic predlošku (preko 400 cd/m2) da bi se mogla ugodno gledati u kućnim uvjetima, te da je plava boja izraženija 70% više no što bi prema standardima trebala biti. Detalji u sjenama su posve sakriveni, a u svjetlijim dijelovima slika je izgorenih boja, preeksponirana. Cinema predložak već na prvi pogled izgleda jako dobro, čak toliko dobro da se može smatrati kalibriranim, što su i potvrdila mjerenja. Precizno osvjetljenje, gama od 2.24 ravne linije, deltaE pogreške ravnomjerne od 2.60 do 4.70 predstavljaju veliki pomak u odnosu na prošlogodišnju seriju 8000 i mnogo su bliže tvorničkim karakteristikama televizora što smo ove godine testirali (izuzev Philipsa 6606H). Razina crne boje je iznosila 0.07 cd/m2, uz napomenu kako Samsungov Micro Dimming sustav koji glumi direktni LED sustav ne radi onako dobro kao što se reklamira – tek kad na ekranu nije ništa prikazano on se u potpunosti gasi i postiže 0.00 cd/m2, no čim se prikaže bilo kakav objekt čitav ekran se osvijetli – nešto jače uz okvir nego na sredini ekrana. Nakon kalibracije smo izmjerili da vrijednost crne boje ne pada ispod 0.02 cd/2 u sredini ekrana, dok je u centralnom crnom pravokutniku kod ANSI uzorka vrijednost nešto veća – 0.05 cd/m2.

Radi postizanja bolje pokretne rezolucije i čišće slike, kalibrirali smo s upaljenom opcijom LED Motion Plus, a koja kao nuspojavu utječe na maksimalnu svjetlinu slike. Koliko? Cca. 12%, što otprilike zahtjeva da se pozadinsko osvjetljenje poveća za jedan inkrement kako bi se kompenzirao pad svjetline. Obzirom da D8000 nema problema s manjkom svjetline (za razliku od Sonyjevih televizora koje smo testirali ove godine, primjerice EX720), ovo ne predstavlja nikakav problem za aktivaciju.

Kod kalibracije smo se prilično pomućili s ugađanjem balansa bijele boje najsvjetlijih regija – počevši od 70% maksimalne svjetline. Obzirom na nisku razinu deltaE pogrešaka već u tvorničkom Cinema predlošku, odlučili smo izbjeći RGB Offset i Gain kalibraciju u dvije točke i samo putem 10 točaka dodatno popraviti manje nedostatke. Donji dio spektra smo bez ikakvih problema podesili na vrijednosti ispod 2, odnosno 1, no kod gornjeg dijela smo uočili da nešto nije u redu jer su pojedine boje počele dominirati unatoč preciznom ugađanju susjednih vrijednosti. Primjerice, nakon što se podesi vrijednost 70%, vrijednost 80% naglo poraste u intenzitetu plave i to do tolike razine da raspon podešavanja ne dopušta da se dovede u normalu. Pokušali smo razne kombinacije no unatoč svemu gornji segment nismo uspjeli podesiti onoliko dobro kao ostale televizore s takvim kalibracijskim potencijalom. Nije isključeno niti da se radi o problematičnom uzorku koji nam je stigao na test.

Što se 3D prikaza tiče, zanimljivo je bilo vidjeti kako je maksimalna svjetlina kod Dynamic predloška značajno manja nego kod istog u 2D prikazu (187 cd/m2 vs. 414 cd/m2). Isto vrijedi i za Cinema predložak, a kod kojeg nažalost nisu zadržane dobre karakteristike slike kao što je to slučaj u 2D-u – gama je izrazito niska, stabilnih 1.9 što rezultira slabijim kontrastom duž cijelog spektra. DeltaE pogreške kod balansa bijele boje su također otišle u krivom smjeru, premda ne daleko – prosjek je oko vrijednosti 8.

Kalibracija 3D predloška je prošla u najboljem redu i nakon što smo gamu smanjili na -3 u postavkama (minus znači plus na grafikonu, odnosno da će slika biti tamnija), podesili smo kontrast i svjetlinu i balans bijele boje putem dvije točke. Za razliku od 2D-a, ovdje kalibriranje u 10 točaka nije dopušteno, između ostalog. Kalibracija je prošla odlično, te smo gamu doveli s prvotnih 1.9 na više nego dobrih 2.19, a deltaE pogreške uspješno ispod vrijednosti 3.

Na CIE dijagram nemamo prigovora u tvorničkim predlošcima, a za video puriste je moguće podesiti položak svake od primarnih i sekundardnih boja.

About Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

49 komentara

 1. Hvala na još jednoj odličnoj recenziji. Dobar TV samo malo mi je cijena napuhana. Očito svi Samsung modeli imaju forsiranu redukciju pa se neki žale da to utječe na kvalitetu slike.
  Darko zanima me tvoje osobno mišljenje. Dali je tebi to nedostatak i dali osobe koje ne znaju što trebaju pratiti da vide taj nedostatak neae niti primijetiti?

  • Pozdrav izzy007 i hvala na lijepim riječima. Meni osobno odgovara čišaa slika i s isključenim NR i MPEG NR algoritmima (dakle, ne na Auto) šum je prisutan tamo gdje bi trebao biti, samo ne onako intenzivno kao u Game predlošku. Mislim da bi veaina rekla da je slika van Game moda bolja nego van njega, baš zato što šum nije toliko izražen.

 2. “Moguae je odabrati fiksni 4:3 prikaz slike za programe koji još nisu prešli na 16:9 emitiranje, no ne postoji opcija kojom bi se omoguaio originalni prikaz slike ovisno o programu”
  imam ue32d6120 koji vjerojatno koristi isto sučelje i ovo radi bez ikakvih problema. kako ne volim “jajaste glave”, koristim baš ovu funkciju kod gledanja 4:3 kod htv, nova,.. a 16:9 kod rtl-a,…
  sve je vrlo jednostavno:
  menu, podešavanje zaslona, veličina slike: automatska širina, 4:3 veličina zaslona 4:3
  usput, bilo bi dobro da napišete vrijednosti koje ste koristili nakon kalibracije za sd, hd i 3d

  • Pozdrav Igore!

   Opcija koju navodite čini to da svi programi budu unutar 4:3 proporcija – što se doga?a kada nakon HRT-a prebacite na primjerice Domu TV? Slika više nije 16:9 vea je sabijena u 4:3. Radi se o tome da ne postoji moguanost držanja originalnih proporcija slike kako prebacujete kanale.

   • očito se nismo razumjeli, šteta što ne mogu tu postaviti neki video da vidite kako to kod mene radi. dakle, htv 1,2 i nova tv, slika je 4:3, kad prebacim na rtl, ide u 16:9 ( to naravno radi onako kakvu dobije identifikaciju, 16:9 ili 4:3 ) kapital network kad ide 16:9 sadržaj i daju takvu id, ide široko, kad im npr. ide studio, ide 4:3. isto tako ide i domatv. jedino oni ponekad daju krivu identifikaciju pa 4:3 šalju kao 16:9. ja to slabo gledam, uglavnom za gledanje koristim hd receiver clarketech et9000 gdje je u opcijama stavljeno show 4:3 content as pillarbox. ali to nije tema ovdje.

 3. još jedna napomena s moje strane: snimanje na hdd je nažalost kodirano i nije moguae gledati snimljeni materijal na bilo kojem drugom ure?aju, čak niti na istom modelu tv-a. razlog je zaštita autorskih prava od neovlaštenog umnožavanja. tako je dvr ograničen na “osobnu upotrebu”. da ne mislite da samo samsung to radi, isto je i kod panasonica

 4. Još samo da recenzirate Sony KDL-40HX720 LCD pa bih konačno znao što kupiti.

 5. Pozdrav Darco.Neau hvaliti obavljen posao,jer nema smisla :-).Zanima me pitanje u vezi naočala?Koliko koštaju(komad) i koilko traje baterija sati gledanja bez punjenja?

  • Pozdrav Stipest!

   Cijene što sam izvukao iz Samsung Brand Storea:

   SSG-3100GB – crne, 369,00 kn (kakve i idu u TV)
   SSG-3300CR – crne i bijele, 729,00 kn
   SSG-P31002/XC – crni, 2 para, 589,00kn
   SSG-3700CR/XH – najtanje, 29 grama, 959,00kn

   Što se baterije tiče, konkretan priloženi model bi trebao izdržati 70 sati, ostali cca. 40. Nisam ih uspio isprazniti tokom testa ;).

 6. Zaboravio sam.Pošto si ti testirao onaj LG zanima me tvoje osobno mišljenje o usporedbi pasivne i aktive 3D? Onako sad kad si ih probao šta ti je bolje leglo?
  Hvala i izvini na duplom postu.

  • Nema problema za više postova, slobodno pitaj :). Osobno više preferiram statičnije 3D sadržaje, smatram da u ovoj fazi 3D najbolje odgovara dokumentarnim materijalima. Do testa D8000 bih dao prednost pasivnom rješenju zbog manjeg titranja i jednostavnosti korištenja, no sada moram reai da aktivni 3D bolje izgleda zbog manjeg dosta smanjenog titranja i crosstalka, uz rezoluciju kao stalni argument što se dobro vidi na veaim dijagonalama. LG obeaava punu HD rezoluciju kod pasive, ako to doista uspije postiai onda opet imam drugog favorita. čekam 7606H da vidim Philipsov pasivni 3D…

   • I meni zanima taj Philips,iako sa Philpsom ove godine i nema nešto sreae.Prvo selidba u Kinu,sad kasne svi proizvodi od ove godine.Sve nekako naopkao.Što se tiae Lg i ovdje ste Vi pisali da planiraju nadogradnju 3D u full rezoluciju putem službenog frimware-a(za najskuplje modele sad,kasnije vjerovatno sve).Koliko po tebi prosječni gledatelj primjeti tu razkilku u 3D-u? Pitam,jer svak sigurno primjeti težinu naočala(da ne spominjem cijenu i punjenje)?
    Hvala na svim odgovorima

 7. Krasan tv,svi?a mi se što izgleda sofisticirano i minimalistički,bez nepotrebnog kiaa.Definitivno jedan od najlijepših televizora opaenito,iako skup ali s vremenom cijena se korigirala na stvarno prihvatljivu razinu.Naočale su isto ok,puno pristupačnije od npr.panasonica koje su previše skupe a nisu baš toliko dobre da bi po mom sudu opravdale visoku cijenu.Frend ima malo veai model i stvarno izgleda više nego impresivno, a posebno syde by syde s nekim drugim tv-om,naravno osim nekih high end-ova tipa loewe iako ne znam čemu takva vanserijska cijena izvan svake pameti,gdje je bolje donirati tu više nego veliku razliku nekom kome je pomoa jako potrebna,nego kupiti Loewe od 50 i više tisuaa kn.gdje se očito plača nešto više od televizora!

  • Rihard, hvala na komentaru. Što se high end brandova tiče, oni imaju svoju publiku, konkretno sam bio na kalibraciji jednog takvog branda i prilično se razočarao tvorničkim karakteristikama kao i potencijalu za kalibraciju. Tržište je takvo danas i tehnologije dolaze toliko brzo da se ne stiže niti uštimati sve da opravda toliku cijenu, no takva imena i dalje imaju poseban status…

  • Moj TV iz snova bio bi Samsung srije 9 nova. Košta oko 80000 kuna (70″).

 8. Drago mi je da sam to čuo od Vas,jer sam nedavno baš pitao za prestižni model od 50 soma kuna trgovca,da mi objasni što taj tv superiorno posjeduje osim dizajna i imena(diskutabilno), da opravdava takvu cijenu u odnosu na super jaku konkurenciju na ure?enom tržištu.Trgovac mi se obratio sa blagim smiješkom:čujte pa on vam daje znate prekrasnu sliku,drugi dobacuje da je to referentan model i da je on najbolje što tv industrija može dati sada.U glasu mu se osijetio ponos i činjenica da imaju par modela u radnji.Upravo iz takvih i sličnih razloga drago mi je da postoji izrazito stručna,detaljna i nepristrana hdtelevizija.com gdje su više nego evidentno prisutni napori da se krajnjem korisniku pruži svojevrstan”koktel” korisnih i točnih informacija, u cilju da isti na tu osnovu dobije najvišu moguau vrijednost za svoj novac.Lijep pozdrav.Ostanite odlični.

 9. Black level ANSI (Chequeboard)

  Samsung D8000 LED >> 0.02 CD/m2

  Konica Minolta LS100

  Contrast ANSI 6240:1

 10. Pozdrav svima!
  što se tiae input lag-a zanima me dal bi u game modu bio manji ili je baš Vaš rezultat izmjeren u game modu?
  Hoae li doai rezenzija niže serije tv-a od Samsunga, primjerice d6000?
  Hvala!

 11. zanima me da li je bolji po slici i karakteristikama samsung 55 c 8000 ili sony LCD TV Bravia Sony KDL55HX920?

  da li je bitna razlika samsunga serije 8000 u odnosu na 9000?

  • Samsung D800 i Sony HX920 su odlični televizori i vrlo bliski po moguanostima. Samsung 9000 je premium linija koja tehnički ne opravdava razliku u cijenu u odnosu na 8000, a i teže je dobavljiva.

 12. interesuje me sta predstavljaju oznake na kraju, a to su: YSXXH,
  zf, yuxxu…

 13. Ima li ovaj televizor opciju ( govorim za 3D ) kada dvojica igraju playstation da svaki igrač vidi samo svoju sliku.

 14. Pozdrav Ekipi.. Evo bio sam čitao sve te silne recenzije prije EP-a odlučih uzeti D8000. Dobio sam totalno drukčiji daljinski. Šminka, metalni. Mogu reći da je baš fantastičan. Naravno i 2 3D naočala model 3050GB. Samo bi molio još i koje postavke staviti. Čini mi se da nekkako SD slika čak i u film modu je nekako mutnjikava.HD je priča za sebe.Gledam uglavnom HD programe , no tu je ipak i NOva tv te hrt. Vidjeh negdje da ma kalibracija za D7000 i 55″ D8000 a za 40″ ništa. A spomenuto je da se čak i modeli u kalibracijama razlikuju. PA bi molio koje bi postavke bile najbolje za 40″D8000

 15. Pozdrav,

  odlučio sam se ipak za 46ES5500, dosta je jeftijiji od D8000…da li postoji mogućnost da napišete koje su postavke za SD sliku najbolje…

 16. Poštovanje!

  Sve pohvale za vaš rad!

  Može pomoć u odabiru između 40″ d8000 i 46″ es6710?

  Hvala

 17. Pozdrav, molim Vas za savet koju tastaturu da kupim za ovaj model. Narucio sam iz Svajcarske samsungovu KBD-1500 ali dva dana uzaludnih pokusaja da spojim tastaturu nije dalo rezultate, pokusao sam sve metode koje sam nasao na netu za spajanje ali nista. Uzeo sam na probu i Logitech K400 ali ni nju TV nije preoznao. Sta traziti???Hvala na svakom savetu unapred…..

 18. Da model TV-a je UE40D8000….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*