Audio opremaAudio-video uređajiMrežni reproduktori glazbeRecenzije

Recenzija [mrežni glazbeni reproduktor]: Logitech Squeezebox Boom

squeezebox-boom-header

U svibnju prošle godine smo pisali o Duet modelu Logitech-ove linije mrežnih glazbenih reproduktora, a koji je pokazao zavidne rezultate kada je u pitanju bežična reprodukcija glazbe s internet radija ili vlastite baze raznovrsnih datoteka na kućnom računalu. Ipak, najveću zamjerku smo kod Duet-a imali na njegovu problematičnu instalaciju, a koju smo više puta morali pokretati ispočetka kako bismo prošli određene konfiguracijske korake. Među proizvodima iste kategorije Logitech ih nudi još nekoliko, od simpatičnog Squeezebox Radio modela, preko Boom-a, pa sve do audiofilski nastrojenog Transporter-a, a koji posjeduje visoko-kvalitetno napravljene DA konvertere i VU metre za najvišu kvalitetu streamane glazbe. Na test nam je Logitech Hrvatska ustupio model Boom, a koji bi se mnogima mogao svidjeti zbog sve-u-jedan rješenja koje je lako prenosivo, vrlo dobro izgleda i nudi pregršt mogućnost uz dobar zvuk. Više detalja u recenziji.

Specifikacije

  • Bogati zvuk visoke definicije zahvaljujući 1.9cm (3/4“) visokotonskim i 7.6cm (3“) woofer zvučnicima
  • 3,5mm vanjski ulaz za spajanje ostalih uređaja
  • 3,5mm izlaz za spajanje slušalica ili vanjskog zvučnika
  • Reproducira MP3, AAC, WMA, Ogg, FLAC, Apple Lossless, WMA Lossless, WAV i AIFF datoteke
  • Spaja se na SqueezeNetwork za pristup Internet radio i glazbenim servisima, uključujći MP3 tunes,Live365 i Shoutcast
  • Spaja se na SlimServer software za pristup glazbenim datotekama na lokalnim računalim
  • Ugrađen 802.11g Wi-Fi i Ethernet port
  • Sat sa 7-dnevnim alarmom
  • 6 tipki za direktno biranje memoriranih stanica
  • Komptaibilan sa: Windows 2000, Windows XP, Windows Vista, Mac OS X (10.3.5 ili noviji), Linux/BSD/Solaris Perl 5.8.3 ili noviji
  • Jamstvo 2 godine

supported-logos

Pakiranje i sadržaj

4-three_quarter-star

U kompaktnom i poslovično dobro napravljenom Logitech pakiranju pronaći ćete:

  • Logitech Squeezebox Boom Digitali muzički sistem
  • Daljinski upravljač
  • Napajanje
  • Torbu za prenošenje
  • Upute za instalaciju
  • bateriju za daljinski upravljač

squeezebox-boom-pack1_squeezebox-boom-pack2

Sam uređaj dolazi u platnenoj torbici za prenošenje dodatno učvršćenoj između kartonskih profila tako da je sigurnost pri transportu zajamčena. Komponente su na test došle bez oštećenja i uredno spakirane, prema HD Televizija nije prva koja je izvršila otpakiravanje uređaja.

Dizajn

4half-star

Prva i glavna razlika u odnosu na Duet model jest što je Boom kompletno rješenje za reprodukciju glazbe. Konceptom je najbliži kazetofonima ili mini-liniji koja nema mogućnost odvajanja zvučnika od centralnog dijela. Boom je vrlo decentnog izgleda, bez kričavih detalja i raznih boja koje se teško uklapaju u većinu interijera, tako da će se lako uklopiti bilo u dnevni boravak, blagovaonu ili spavaću sobu. Zvučnici se nalaze iza crne metalne mrežice, dok je ostatak izrađen iz kombinacije mat i sjajne crne plastike visoke kvalitete izrade – istovjetne onoj koju smo sreli na Duet modelu.

squeezebox-boom-front

Detaljniji pogled na centralnu konzolu otkriva veliki LCD ekran zagasito zelene boje, a na kojem se jasno mogu razabrati informacije koje prikazuje. Ekran također regulira svjetlinu ovisno o osvjetljenju prostorije, što znači da će na daljem svjetlu biti jače osvijetljen, a kada se svjetla ugase i svjetlina će se smanjiti na nižu razinu.

Uz potenciometar i tipku za navigaciju kroz izbornike, na uređaju se nalazi još13 tipaka i klackalica za reguliranje glasnoće, a čije su funkcije simbolima i tekstom ispod svake od njih vrlo jasne. Tek pravokutne tipke numerirane od 1 do 6 ne posjeduju dodatni opis, no isti im i nije potreban s obzirom da se preko njih mogu pozvati ukupno 6 pospremljenih internet radio postaja.

Tipke su meke na dodir i ugodne za koristiti, a ukoliko planirate koristiti ovaj uređaj u spavaćoj sobi dobro će vam doći podatak kako su i prilično tihe. Dodatni detalj je bijelo pozadinsko osvjetljenje svih tipaka što je odlično pomagalo za navigaciju u mračnoj prostoriji.

squeezebox-boom-front-contr

Pogled odozgo otkriva veliku pravokutnu tipku “Snooze”, poznate funkcije koja kod Boom-a odgađa alarm za 10 minuta, odnosno dužim pritiskom dok uređaj radi poziva “Sleep” funkciju. Odmah do nje se nalazi malo ulegnuće, a koje je namijenjeno za držanje daljinskog upravljača. Izvrsna ideja Logitech-ovih stručnjaka jest ugradnja magneta ispod površine tako da daljinski s te pozicije neće pasti, a čak i ako ga pustite da klizi od tipke “Snooze” prema zadnjem dijelu isti neće skliznuti na pod već će ga magnet zadržati.

squeezebox-boom-top

Na stražnjoj strani se nalazi nekoliko priključaka, a oni su redom za linijski ulaz (3.5 mm), linijski izlaz za slušalice ili aktivni subwoofer (3.5″), klasični Ethernet mrežni priključak i na kraju tu je utor za napajanje. Kao što možete primjetiti, digitalnih audio izlaza ovdje se ne nudi, tako da svi oni koji žele glazbu reproducirati u prvom redu preko AV receivera bolje da pogledaju Duet model.

squeezebox-boom-terminals

Daljinski upravljač

4-three_quarter-star

Za kraj nekoliko riječi o daljinskom, a koji je malih dimenzija i nudi sve potrebne mogućnosti za kontrolu nad uređajem. Na realizaciju upravljača nemamo prigovora, a sviđa nam se što su korištene “prave” tipke za razliku od blister realizacija na iPod docking stanicama istog proizvođača.

squeezebox-boom-remote

Adsense
1 2 3Sljedeća stranica

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Povezani tekstovi

2 komentara

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!