Periferija/daljinskiRecenzije

Logitech Silent, Silent Plus i Triathlon miševi na testu – recenzija

logitech-silent-triathlon-mice-review

Kako bismo napravili malu digresiju od recenzija televizora, na test smo uzeli tri nova Logitechova miša. Radi se o novim modelima iz tzv. Silent serije (M220 i M330) i jedinstvenom mišu koji bi trebao jednako dobro plivati, voziti bicikl i trčati – modelu M720 Triathlon. Miševe smo koristili desetak dana u poslovnom i kućnom okruženju – u nastavku pročitajte kakav su dojam ostavili.

Specifikacije

logitech-silent-triathlon-mice-comparison

Službene stranice:

Pakovanje

logitech-silent-triathlon-mice-packaging

Sva tri miša dolaze u prozirnom plastičnom pakovanju koje se jednostavno otvara sa stražnje strane golim rukama. Uz osnovne informacije otisnute na kartonu, sve potrebno za funkcioniranje miševa nalazi se u njima samima – prije upotrebe je potrebno povući plastičnu traku koja sprječava kontakt baterije i iz unutrašnjosti izvaditi maleni USB prijamnik.

Dizajn i mogućnosti

logitech-silent-triathlon-mice-m220-m330-m720-front

Među tri modela samo je M220 silent simetričan i sukladno tome praktičan za korištenje kako dešnjacima, tako i ljevacima. Kvaliteta izrade je na “Logitech” nivou, što u prijevodu znači na visokom nivou. Svi sklopovi su dobro izvedeni, nema oštrih bridova ili stepeničastih prijelaza koji bi umanjili ergonomiju. Miševi su izrađeni iz kombinacije plastike i gume, a M720 Triathlon model jedini je koji ima metalnih kotačić prevučen gumom.

M720 model je dostupan samo u tamno sivoj boji, dok su M220 i M330 dostupni u tri različite boje – crvenoj (koju smo testirali), plavoj i tamno sivoj (M220), odnosno crnoj (M330). Valja napomenuti kako se boja M330 modela u potpunosti mijenja od modela do modela, dok se kod M220 modela mijenja samo gornja maska – okvir ostaje crne boje.

Glavna odlika M220 Silent i M330 Silent Plus je u tihim tipkama koje su, prema navodima proizvođača, do 90 posto tiše od njihovog M170 modela. Logitech navodi kako Silent modeli eliminiraju preveliku količinu buke i time štite zdravlje i povećavaju produktivnost. Novi modeli su prvi koji su dobili oznaku Quiet Mark, odobrenu od Društva za smanjenje buke (Noise Abatement Society).

Iz priopćenja (31. kolovoz 2016.):

Anatoliy Polyanker, globalni portfolio i brand direktor Logitecha rekao je povodom predstavljanja M220 Silent i M330 Silent Plus miševa:

Živimo u društvenom svijetu, bilo da radite u zajedničkom prostoru ili od kuće, no ponekad je tišina dragocjena. Zato smo stvorili M330 Silent Plus i M220 Silent miševe. Naši inženjeri proučavali su izvore buke koje proizvodi računalni miš i pronašli način kako smanjiti razinu decibela bez gubitka na kvaliteti.

logitech-silent-m220

M220 Silent je kompaktni miš s dvije tipke plus tipkom koja se nalazi u kotačiću. Miš je svojim malim dimenzijama idealan za korištenje uz prijenosno računalo i u pokretu. Kao i druga dva testirana modela, koristi lasersku tehnologiju za visoku preciznost. Zbog kompaktnih dimenzija je idealan za kraće seanse korištenja jer se prsti moraju jako skvrčiti kako bi se tipke jagodicama pritisnule.

logitech-silent-m220-open

Za rad koristi jednu AA bateriju koja bi uz tipično korištenje trebala trajati 18 mjeseci.

logitech-silent-plus-m330

M330 Silent Plus je miš klasičnog izgleda s dvije tipke plus tipkom koja se nalazi u kotačiću. Kotačić je širi od uobičajenog kakvog susrećemo na miševima, što u praksi vidimo kao plus (posebno za korisnike koji često moraju držati pritisnut kotačić za izvođenje funkcija, npr. u pojedini CAD programima). Na bočnim stranama se nalazi guma prošarana upuštenim trokutićima koji daju hrapav osjet pod prstima. Miš je dimenzijama manji od M720 Triathlon modela, te se u ruci tipične veličine prst moraju nešto više skvrčiti kako bi jagodicama pritisnuli tipke i kotačić.

logitech-silent-m330-open

Za rad koristi jednu AA bateriju koja bi uz tipično korištenje trebala trajati 24 mjeseca.

logitech-m720-triathlon

Na kraju, tu je M720 Triathlon model koji je najbogatiji mogućnostima i jedini normalne veličine za višesatno korištenje. Za početak, tu je Easy-Switch tehnologija odakle je M720 i dobio triatlonsko ime. Slično kao i kod novih Logitechovih tipkovnica poput K780 modela, tako i M720 omogućuje jednostavno prebacivanje između uređaja pritiskom na tipku koja se nalazi na njegovoj bočnoj strani. Jedan uređaj (npr. računalo) može biti povezano Unifying USB prijamnikom na poziciju 1, dok druga i treća pozicija mogu biti povezane na neki od uređaja koji podržava Bluetooth Smart protokol. Bez ikakvog prespajanja korisnik tako može u trenu “skočiti” na drugo računalo ili uređaj i nastaviti raditi.

logitech-m720-triathlon-side

Druga značajka je Hyper-Fast skrolanje – mogućnost koju je Logitech predstavio prije mnogo godina i od tada koristio na nizu svojih miševa. Ukratko, korisnik može birati između dva režima rada kotačića – klasičnog sporog ili brzog u kojem se metalni kotačić okreće onoliko dugo koliko ga jako povučete – odlično za skrolanje kroz velike dokumente.

Tu su također i izdržljivost tipki koje su testiranje na 10 milijuna klikova i gumiran dizajn za ugodno višesatno korištenje. Miš ima utor za palac i nešto izbačeniji dio između palca i kažiprsta u odnosu na neke starije modele na koje je autor recenzije naviknut tijekom godina korištenja. Vjerujemo da takav dizajn dugoročno povoljnije djeluje na zapešće i umanjuje mogućnost pojave nelagode tijekom dugog perioda korištenja.

Što se dodatnih tipki tiče, M720 ima na kotačiću ukupno tri tipke (lijevo, desno i pritisak), tipku ispod kotačića za ugađanje njegove rotacije, tri tipke iznad utora za palac (dvije tvornički imaju funkciju naprijed – nazad, a treća služi za promjenu povezanog uređaja) i na kraju tu je tipka ispod utora za palac. Funkcije tipki se mogu podesiti putem Logitechovog SetPoint softvera.

logitech-m720-triathlon-open

Kao i ostali modeli koje smo testirali, tako i M720 Triathlon koristi jednu AA bateriju za svoj rad, a koja bi trebala trajati 24 mjeseca.

Dojmovi nakon korištenja

logitech-silent-triathlon-mice-m220-m330-m720-2

Tijekom desetak dana korištenja sva tri miša smo naizmjenično koristili u poslovnom i kućnom ambijentu, u prvom redu za rad i surfanje internetom, a u manjoj mjeri za igranje. Tijekom testa smo miševe držali na platnenoj podlozi Razer Goliathus i bili smo zadovoljni kako su po njoj klizili. Sva tri modela koriste Logitech Advanced Optical Tracking senzor rezolucije 1000 DPI, što je rezultiralo izvrsnom preciznošću na platnenoj podlozi i u tom pogledu nemamo baš nikakvog prigovora.

Nakon godina korištenja Logitech MX518 i G5 miševa, najviše nam je vremena trebalo da se priviknemo na ergonomiju M720 Triathlon miša. Zbog izbačenijeg dizajna u srednjem dijelu šaka je u drugačijem položaju i bilo je potrebno dan – dva dok se nismo naviknuli na novu ergonomiju. Do kraja testiranja smo se potpuno priviknuli i vjerujemo da nam sutra netko zamijeni MX518 i G5 s M720 modelom ne bismo se bunili.

Funkciju prebacivanja s jednog na drugi uređaj nismo mogli isprobati jer smo tijekom testa otkrili kako je nužno koristiti uređaje koji podržavaju Bluetooth Smart protokol. Nažalost, niti jedan od naših uređaja ne podržava spomenutu verziju Bluetootha, a M720 ne podržava korištenje više Unifying prijamnika. Vjerujemo da postoji razlog zbog kojeg je Logitech odabrao upravo ovaj protokol, no samim time upozoravamo da provjerite podržavaju li ih uređaji na koje planirate upariti M720.

U poslovnom okruženju jako nam se svidio M330 miš jer je osjetno tiši od uobičajenih, a da pritom nije narušen osjećaj klika. Zanimljivo, čak su pojedine kolege bile začuđene kako pokazivač leti po ekranu i posao se obavlja, a nema onih klasičnih čujnih klikova miša. M220 je jednako tih, no zbog kompaktnijih dimenzija ruka je radije nalijegala na veći M330 model.

Za one koji žele najbolju produktivnost, M720 je najbolja opcija za rad jer dodatne tipke omogućuju brzo kretanje naprijed – natrag u Windows Exploreru ili na internet stranicama. Isto tako, veličina miša i položaj šake su takvi da se ruka najmanje umara tijekom višesatnog korištenja.

Odlična preciznost i dobra ergonomija osigurali su i da igranje bude vrlo ugodno i da nas miš ne sputava tijekom rijetkih ali dragocjenih trenutaka dok se opuštamo u virtualnim svjetovima. M720 ovdje ima prednost zbog dodatnih tipki kojima se mogu dodijeliti dodatne funkcije (npr. otvaranje inventara sa stvarima ili čarolijama u Skyrimu), no po pitanju preciznosti sva tri modela su ista.

Zaključak

[review]

Cijena i dostupnost:

Logitech M330 Silent Plus miš očekuje se da će biti dostupan u listopadu po preporučenoj maloprodajnoj cijeni od 309,00 kn, dok će se M220 Silent miš prodavati po cijeni od 199,00 kn.

M720 Triathlon miš očekuje se da će biti dostupan u rujnu po preporučenoj maloprodajnoj cijeni od 549,00 kn.

Na test ustupio: Logitech

logitech-logo-2016

© HD Televizija 2016. Sva prava pridržana.

Adsense

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Također pogledajte
Close
Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!