DVD i Blu-ray recenzijeFilmovi

Recenzija [Blu-ray]: Planet Earth (5 diskova) + video

planet-earth-1080p1

Sedam kontinenata. Pet godina. 25 milijuna dolara budžeta. Ukupna dužina trajanja od 530 minuta. “Planet Earth” je toliko epopejan u pothvatu i u idealističkoj namjeri, da je opravdano zaslužio mjesto uz najveće Hollywood blockbustere.
To je “Titanic” televizijskih dokumentaraca prirode – djelo velikog veličanstva, visoke ambicije i veliki financijski rizik (nakon svega, to nije žanr poznat za generiranje ogromnog profita).
Prvo je izdano jedanaest epizoda serijala na BBC-u u Engleskoj, krajem 2007. godine (u SAD-u na Discovery Channelu), “Planet Earth” je stvarno veličanstven na svim razinama. Proizvodnja je zapošljavala preko desetak svjetski najpoznatijih fotografa prirode, te ih poslala poprijeko globusa na više od 60 mjeseci, kako bi završili snimanje planeta, najljepših i zadivljujući krajolika i stvorenja u zapanjujućem high-definition izdanju. Čak je i naziv serije je odvažan – ne nazivate Vaš dokumentarni film “Planet Earth” ako ne teži nečemu monumentalnom.

Uvod – nastavak

Kao primjer “Pure Cinema-e”, Planet Earth je čisti uspjeh. Cijeli serijal jednostavno plijeni naš pogled svakom svojom scenom. Kako su neki od tih znamenitosti bile u stanju da se fotografiraju od strane fotografa, često će se pitati gledatelji. Producenti su često provodili dosta vremena – čak i cijele dane – u pokušajima dokumentiranja jednog, neizbrisivog trenutka, što se često isplatilo jer je konačan rezultat uistinu izvanredan. U jednom od brojnih fantastičnih scena, skupina izleglih beba ptica skače s litica i pravi let po prvi put – takvi prizori kao vizualna predodžba imaju energije i uzbuđenje kao pravo otkriće. Planet Earth je dokumentarac prirode koji nam omogućava da gledamo na prirodu kao na maštu djeteta, tokom čudnovatog otkrivanja našeg svijeta.

Skloniti ćemo vizualnu blistavost na stranu, Planet Earth je teški proboj u korištenju dokumentarnih formi. Narativni pristup snimljenog materijala je standardan, premda narativnog pristupa nema jako puno. Britanski prirodoslovac i redatelj David Attenborough (ne smijemo ga miješati sa bratom, glumcem Richardom) pruža pripovijest za svih jedanaest epizoda Planet Earth-a, ali to nije dokumentarni film koji govori ukupnu priču. Umjesto toga, Planet Earth je niz dijelova – laganih tempom – koji prati obrazac tematike prirode, ali ništa više od toga. Iako je radnja Planet Earth-a, naravno, više dalekosežnija i ambicioznija nego recimo radnja dokumentarca March of the Penguins, u konačnici nije tako emocionalno zadovoljavajuća.

Ipak, za Planet Earth je sigurno da će se održati kao vodeni žig u svom žanru. Sam opseg projekta daje mu veličanstvo rijetko za žanr obično poznat po niskim budžetima i slabe proizvodne vrijednosti. Konačno, budite upozoreni – Planet Earth vrlo je zarazan. Bez obzira koju epizodu ste izabrali, budite sigurni da ćete je gledate još puno puta i da ćete pokazivati svoj novi HDTV baš preko ovog naslova. 530 minuta trajanja (prva 4 diska) vam se na papiru mogu učini mnogo, ali kad jednom pokrenete film, vrijeme će jednostavno nestati za vas i naći ćete se u situaciji da svaki slobodan trenutak gledate dijelove planete koju nikada prije u takvom svjetlu niste vidjeli.

Prije ocjenjivanja smo se morali odlučiti da li oduzimati ovom naslovu bodove jer ne postoji lokalizirana verzija na hrvatskom jeziku. Pošto se ne radi o filmu i nije narativne prirode, ovo nismo mogli uzeti kao minus.

Adsense
1 2 3 4 5 6 7 8Sljedeća stranica

Povezani tekstovi

3 komentara

  1. Odlična recenzija za isto tako dobar BD naslov. Pogledao sam DVD izdanje i definitivno na HD ekranu fali materijala da bi pokazao svu svoju ljepotu. Šteta što nije lokaliziran i dostupan kod nas, kao i što ne nudi lossless audio, glazba je odlična (u prilog tome ide i činjenica da je izdan i zaseban album s glazbom Georgea Fentona.

  2. Super recenzija…
    Imam jedno pitanje, vezano je uz naručivanje navedenog Blu Ray izdanja preko http://www.amazon.co.uk – vaš link pod “Naručite Planet Earth”. Naime kad trebam završiti proces narudžbe i odabrati plaaanje, pojavi se poruka da se navedeni artikal ne može slati na navedenu adresu: Ulica XY, Zagreb, Hrvatska??? Dali znate u čemu je problem.. Negdje na netu sam pronašao nekakav post u kojem se govori da se odre?ene stvari ne mogu naručiti sa amazonu u HR? Kako je vama uspjelo. Hvala na pomoai…

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!