DVD i Blu-ray recenzijeFilmovi

Recenzija: Bijes Titana (Wrath of the Titans) Blu-ray 2D [2012]

wraght-titans

Nakon Marvelovih Osvetnika, na red je došlo Blu-ray izdanje filma koji inspiraciju nalazi u grčkoj mitologiji.  Dvije godine nakon Sudara Titana, Zeusov sin Perzej ponovno mora spasiti svijet – ovoga puta od mnogo moćnijeg neprijatelja kojeg se boje i sami bogovi – titana Krona. Bijes Titana je napeta epska avantura koja mnogo toga ima za pokazati i vizualno i zvučno, stoga provjerimo zajedno koliko je kvalitetno pretočena mitologija na ovom Blu-ray izdanju.

Foršpan (trailer):

Osnovne informacije

Redatelj: Jonathan Liebesman

Uloge: Sam Worthington, Liam Neeson, Ralph Fiennes, Rosamund Pike

Sinopsis:

Puno desetljeće nakon što je porazio čudovišnog Krakena, Perzej se pokušava povući u miran život kao ribar i jedini roditelj svom mladom sinu. Međutim, započinje veliki rat između bogova, oslabljenih zbog nedostatka ljudske odanosti te zbog zatočenih Titana koje sada predvodi bijesni Kronos. Izdan od strane Hada, Zeus je zatočen i doveden u Podzemlje pa Perzej još jednom mora postati junak kako bi pronašao Zeusa i završio bitku Titana za prevlast nad Zemljom.

Tehnički podaci Blu-ray izdanja:

Broj diskova 1
Veličina na disku 30.9 GB
Trajanje 99 min
Video 16×9, 1.78:1
Sustav kodiranja MPEG-4 AVC
Audio engleski, DTS HD Master Audio 5.1
Podnaslovi hrvatski, slovenski, engleski, estonski, grčki,…
Dodatni sadržaji da

Film je na disku pohranjen u 16:9 formatu tako da se na HD televizorima prikazuje preko cijelog ekrana bez crnih traka iznad i ispod slike.

Prezentacija izdanja

Video

Bijes Titana nam se na prvi pogled svidio svojom prezentacijom u 16:9 formatu tako da je čitav ekran popunjen sadržajem i nema potrebe za traženjem kompromisa kao u slučaju Cinemascope izdanja (2.35:1 format). U svojih 99 minuta koliko traje, film otkiva niz izvrsnih scena koje vrijedi i više puta pogledati, poglavito zbog količine detalja, kompozicije i trodimenzionalnosti unatoč tome što se radi o 2D Blu-ray izdanju. Monumentalnost zarobljenog Krona, bitka u šumi s kiklopima ili velika finalna bitka, impresivni su primjeri odličnih scena koje će rijetko koga ostaviti ravnodušnim. S druge strane, ljubitelji čiste slike se neće oduševiti u Bijesu Titana jer se u istom u velikoj količini koristi šum u slici, a koji se posebno dobro može vidjeti kod scena po danu. Šum varira od scene do scene, no početak filma u kojem se prikazuje Perzejevo selo jasno pokazuje koliko je šum izražen na svemu što se nalazi u kadru. Zanimljivo da noćna snimka razgovora Zeusa i Perzeja gotovo da uopće nema šuma, tako da je ovdje jasna nakana redatelja da kroz izražen šum dobije na autentičnosti otvorenih prostora i dodatno približi antičko doba gledatelju. Osim šuma u slici, primjedbu upučujemo i kvaliteti pojedinih digitalnih likova i čudovišta, a koje se ponekad znaju izgledati nedovoljno realistično – Blu-ray i visoka rezolucija takve nesavršenosti jasno otkrivaju. Ostalih primjedbi nemamo – slika je gotovo u svim kadrovima vrlo oštra, obrubljivanja objekata ili stepeničastog efekta nema, a nijansiranje i balansiranje scena je odlično.

Audio

Bijes Titana na Blu-ray dolazi s 5.1 kanalni DTS HD Master Audio zvukom koji s lakoćom prenosi akciju posvuda oko gledatelja, posebno u napetim akcijskim scenama. Čistoća zvuka je odlična, kao i njegovo balansiranje, tako da su dijalozi čvrsto vezani za centralni zvučnik, dok se ambijentalni zvukovi lagano šire na ostale kanale. Niskih tonova također ne manjka, posebno kada se Kron nađe u kadru. Glazbu potpisuje španjolski kompozitor Javier Navarrete, poznat po glazbi u filmovima Zrcala i Panov Labirint, a koji Bijesu Titana daje dozu veličanstvenosti i veličine kakva i priliči bitkama epskih razmjera koje se prikazuju u filmu.

Dodatni sadržaji

Na disku se uz film nalaze i slijedeći dodatni sadržaji:

  • Maximum Movie Mode – kontrolirajte vlastitu sudbinu i izaberite jedan od dva jedinstvena doživljaja – Put čovjeka ili Put bogova
  • točke Fokusa
  • izbačene scene

Na disku se nažalost ne nalazi i dodatna audio traka s komentarima redatelja, producenta ili glumaca, kao ni foršpan filma.

Zaključak

Bijes Titana na Blu-rayu korak je naprijed u odnosu na originalni Sudar Titana iz 2010. godine, kako po pitanju radnje, tako i po pitanju kvalitete slike i zvuka. Iako postoje pojedine primjedbe što se slike tiče (pretjerana upotreba šuma, poneke nedovoljno detaljno odrađene animacije), Bijes Titana je jedno upečatljivo audio vizualno iskustvo kroz mitologiju i zajedno s dodatnih sadržajima predstavlja kvalitetan naslov koji vrijedi posjedovati u kolekciji.

2012-wrath-titans-gold

Na test ustupio: Continental Film

Blu-ray možete kupiti u Dajpet webshopu:

dajpetcom

Gledano na: LG 47LM960V kalibriranom NANO LED LCD televizoru

Adsense

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!