Reportaže

Reportaža [Zagreb]: prezentacija Sony Alpha D-SLR fotoaparata

U ponedjeljak,  30. rujna, u prostorima predvorja kina Studentskog Centra u Zagrebu, Sony je okupio novinare i sve zainteresirane kako bi predstavio najnovijeg i najsnažnijeg člana svoje Alpha linije digitalnih fotoaparata, model α900. Uz navedeni model Sony je omogućio isprobavanje i ostalih modela nevedene serije, od osnovnog modela 200 pa naviše, a kako se radi o D-SLR fotoaparatima, posjetitelji su mogli isprobati i nekoliko različitih objektiva koji su se tamo našli. Glavna zvijezda večeri definitivno je bio model 900, a koji tokom čitave prezentacije, kao i prije i poslije nje, bio u stalnom centru pažnje i opticaju među zainteresiranima. Prezentacija je počela u 19 sati, neposredno nakon početka izložbe fotografija snimljenih na Fotomaratonu, održanom u Zagrebu 06. rujna.

Ključne značajke α900 D-SLR fotoaparata, trenutno jedinog s 24.6 MPX razlučivosti

α900 pruža neusporedivu kvalitetu slike i performanse te omogućuje kreativan izričaj primjeren profesionalnim fotografima – službene specifikacije

  • Savršene fotografije prepune detalja zahvaljujući CMOS Exmor™ senzoru punog formata (full-frame) efektivne razlučivosti 24, 6 megapiksela
  • Tražilo s pentaprizmom od optičkog stakla sa 100% pokrivenosti
  • Poboljšani SteadyShot INSIDE™ kompenzira vibracije u 4 koraka pomoću leća
  • Dva BIONZ™ procesora za ultraoštre, besprijekorne fotografije
  • Pregled fotografija na 3-inčnom Xtra Fine LCD zaslonu visoke razlučivosti
  • Brzo i precizno automatsko izoštravanje u 9 točaka s 10 pomoćnih točaka fokusiranja
  • Kontinuirano snimanje 5 slika u sekundi uz punu razlučivost od 24, 6 megapiksela

Maksimalna razlučivost fotografija iznosi vrtoglavih 6048 x 4032 piksela, a koja je blizu najavljenoj rezoluciji nasljednika HD-a, Super Hi-Vision sa svojih 7680 x 4320 piksela. Ako se prisjetite nedavne video prezentacije gdje je na zidu od 15 metara prezentirana SHV razlučivost, vjerujemo da si onda možete predočiti gigantske proporcije fotografija koje može proizvesti Sony-jeva α900.

Što se tiče veličine fotografija, vjerujemo da će svakom novom korisniku trebati i novo računalo ili barem novi tvrdi disk, jer su datoteke prilične veličine:

  • RAW – 37 MB
  • cRAW -25 MB
  • RAW & JPEG – 37 MB + 10 MB
  • cRAW & JPEG – 25 MB + 10MB
  • Extra fine – 24 MB
  • Fine – 10 MB
  • Standard – 8 MB

Potrebno je napomenuti da veličine datoteka ovise i o nekim dodatnim faktorima, te su moguće male varijacije. Maksimalan kapacitet kartice ne postoji, u α900 mogu sve trenutno raspoložive kartice.

Ljubitelje HDTV-a će obradovati činjenica da Alpha 900 posjeduje i HDMI priključak, a kojim ćete u trenu snimljene sadržaje prikazati na vašem TV zaslonu. S obzirom na razlučivosti u kojima fotoaparat može snimati, zaslon pune HD razlučivosti je toplo preporučljiv kako biste vidjeli svu tu raskoš boja i detalja. Unatoč svoj sili tehnologija i mogućnosti, α900teži svega 850 grama (osnovni model, α200 teži 532 grama), a kućište je izrađeno od metalne magnezijske legure, dok su spojevi otporni na prašinu i vlagu. Snimljene fotografije uspjeli smo pogledati samo na zaslonu fotoaparata (oštrine 921.600 px) i moramo priznati da smo ostali impresionirani kvalitetom dobivenih fotografija – oštrina, boje kože i fini detalji na nekoliko pokusnih slika izvrsno su izgledali, a dojam bi bilo i mnogo bolji da smo fotoaparat spojili na 40″ fullHD Sony LCD koji je također bio izložen. Ipak, cijena od oko 19 000 kuna nas je vratila u stvarnost i ostalo vrijeme smo utrošili probavajući povoljnije modele iz apha serije.

Što se same prezentacije tiče, moramo prigovoriti na nešto slabiji razglas koji je mogao biti bitno bolji da se je organizator sjetio priključiti ga na pojačalo. Ako ovome pridodamo i vrlo nekulturne slučajne posjetitelje u stražnjem dijelu dvorane koji su tijekom prezentacije glasno pričali i smijali se, jasno je da tehnički aspekt i nije bio najbolje odrađen. Snimka prezentacije snimana digitalnim fotoaparatom vjerujemo da ovo dovoljno dobro prikazuje, a istu možete pogledati u okvirima ispod.

Prije samog završetka ove reportaže, pohvalio bih vrlo vedre i spremne za poziranje Sony-jeve ženske modele, te izdašne poklone za posjetitelje (tj. one koji su pristojno odslušali prezentaciju). Dva Sonyjeva kataloga, te bogato oslikan i vrlo kvalitetno napravljen u tvrdim koricama katalog o Sonyjevim lećama i osnovama fotografije vrlo je vrijedan edukativan materijal, a ne samo promocija proizvođača. Osim navedenog, u Sony-jevoj promo vrećici smo pronašli i tkaninu za čišćenje leća s Alpha logotipom, te trakicu za ključeve i mobitel istih oznaka.

Sve u svemu, prezentacija vrlo atraktivnih Sonyjevih digitalaca, a koja je uz malo bolju tehničku pripremljenost mogla biti uistinu vrhunska. Ovako, solidna četvorka…

Prezentaciji prisustvovali: Darko Hlušička i Shang Tsung

Adsense

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Povezani tekstovi

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Također pogledajte
Close
Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!