ReportažeVijesti

Zagreb: NVIDIA predstavila svijet super računala, tableta i telefona

NVIDIA je jučer u Zagrebu održala konferenciju za novinare na kojoj je predstavila paletu grafičkih kartica i rješenja u jednom čipu za primjenu na raznim platformama: od stolnih i prijenosnih računala, pa do većine pametnih telefona i tableta. Uz demonstraciju tablet računala s Tegra 2 čipom, pokazan je i segment za ultimativne igrače koji mogu istovremeno igrati na tri monitora u 3D rezoluciji putem NVIDIA 3D Vision Surround tehnologije. Prezentacija nije uključivala 3DTV Play uslugu koja je zanimljiva vlasnicima 3D televizora, a koja omogućuje pregledavanje slika, videa i igranje na velikom 3D zaslonu povezanom na računalo s NVIDIA grafičkom karticom, čime se isključuje potreba za 3D Vision naočalama i 3D monitorom. Nadamo se prilici da detaljnije testiramo upravo 3DTV Play funkciju na različitim 3D televizorima, obzirom da lista uključuje modele dostupne kod nas (LG, Sony, Sharp, Philips, Samsung, Panasonic itd.). U nastavku se nalaze dodatni materijali o predstavljenim prijenosnim rješenjima.

Računalni segment napreduje vrlo brzo i očito je da se usmjerava prema sitnijim i lakše prijenosnim uređajima“, naglasio je David Koblizek, NVIDIA-in PR Menadžer za Srednju i Istočnu Europu, te je nadodao da će korisnici imati optimalni doživljaj surfanja po internetu i multimedijsko i igrače iskustvo na uređajima poput pametnih telefona i tableta. U isto vrijeme, NVIDIA grafički procesori napajanju posljednju generaciju Intelovih procesora (Sandy Bridge), te im osiguravaju toliko potrebne tehnologije kao što su Optimus, 3DVision i PhysX.

Tegra 2 je predstavljena tržištu prošle godine, dok su se prvi uređaji počeli pojavljivati početkom ove godine. Do sad je na tržište izbačeno 7 tableta, te 1 mobitel zasnovan na Tegri 2.

U nastavku, prikazan je jasan plan razvoja Tegra obitelji SoC-ova u narednih nekoliko godina. Prvo slijedeće rješenje nakon aktualne dvojezgrene Tegre 2 razvija se pod kodnim imenom Kal-El. Riječ je o četverojezgrenom SoC-u koji ima 5x veću brzinu od Tegre 2, 4 jezgre, manju potrošnju električne energije, 12 grafičkih jezgara te podršku za 3D i Extreme HD (2560 x 1600). Prema gospodinu Koblizeku, budući SoC-ovi iz porodice Tegra moći će danima pogoniti notebook-ove s obzirom na par redova veličine manju potrošnju od standardnih procesora (mW umjesto W), to činiti danima.

Nadalje, s NVIDIA GeForce 500M mobilnim grafičkim procesorima, korisnici mogu mnogo više toga učiniti sa svojim prijenosnim računalnim sustavima. Novim dosegom GeForce 500M grafičkih kartica, performanse su vrhunske za sve vrste sadržajno bogatih HD, 3D, Web i gaming aplikacija. Uz dodatne značajke Optimus tehnologije, korisnici mogu mnogo više toga učiniti, pritom uživajući u dugotrajnosti baterije.

Adsense

Igor Hlušička

Ljubitelj prirode, glazbe i zdravog života. Uvijek sam otvoren za nove spoznaje i mogućnosti pomoću kojih razvijam vlastitu svijest o okružju u kojem se nalazim. Nastojim biti pozitivan i raditi ono što volim, ali se trudim ulagati i u one aspekte života koji mi prirodno ne idu od ruke, jer vjerujem da onda višestruko ulažem u sebe. Životni zadovoljstvo nalazim u zvukovima akustične gitare koja očarava mogućnostima koje nudi.

Povezani tekstovi

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!