Video i foto oprema

Samsung NX500 – kompaktna tvornica piksela

EV-NX500_002_Front_main_web

Novi APS-C fotoaparat tvrtke Samsung iskače na vodstvo kolone u kompaktnom segmentu po svojem broju piksela. Naime, NX500 koristi Samsungov 28 megapikselni BSI senzor korišten u NX1 modelu, koji se pokazao kao vrlo kvalitetan senzor, ne samo po rezoluciji nego i kromatskim svojstvima. Tvrtku Samsung čeka jos nekolicina izazova u fotografskom segmentu, no ova dva modela ozbiljniji su korak u vrlo saturiranoj industriji, a sam NX500 u njenom brzo rastućem segmentu.

Kao i stariji brat, i NX500 omogućuje snimanje 4K videa, i to u trenutno najpristupačnijoj cijeni za APS-C fotoaparat, sa početnom očekivanom cijenom od 800 dolara. Vrlo moćan Samsungov procesor DRIMeV osigurava dovoljnu procesorsku snagu za obradu svih 28 miliona piksela kako za fotografije, tako i za pokretne slike, koje skalira za punog čitanja senzora i 6K rezolucije na vrlo detaljan 4K video. Po svojim specifikacijama ovaj model pozicionira se u high-end compact segment. Tu su Bluetooth, WiFi i NFC podrška, uz mogućnost daljinske kontrole uređaja. Svakako nas veseli i implementacija 3 inčnog touch OLED monitora i u ovom Samsungovom modelu i nadamo se da će se taj trend nastaviti i u ostalim fotoaparatima a pogotovo i video kamerama. Uz touch-screen kontrolu funkcijama uređaja moguće je upravljati i preko fizičkih komandi na kućištu, a standardni hot-shue podržava korištenje eksternog flasha.

EV-NX500_002_Front_Black_web

Uređaj ne posjeduje elektronsko tražilo (EVF), pretpostavljamo radi fokusiranja na što manje dimenzije i što nižu cijenu, no zato omogućuje vertikalno zaokretanje monitora za širi raspon kuteva fotografiranja, čak do praktičnih autoportreta. Brzina okidanja od 9 sličica u sekundi u kombinaciji sa novim naprednijim hibridnim autofokus sistemom i brzinom zatvarača od 1/6000 sec. omogućuje kvalitetne rezultate u sportskoj fotografiji i sličnim namjenama. Uz to, pomoću implementiranih naprednih algoritama moguće je programirati okidač na biranu poziciju subjekta u slici. Video se pohranjuje u istoj H.265 HEVC kompresiji kao i u NX1 modelu, što iako je zahtjevnije za obradu, postiže dvostruko veću kvalitetu slike nego h.264 kompresija iste veličine, ili jednostavno zauzima pola prostora na kartici uz istu razinu kvalitete. Ono što nedostaje sa NX1 flagship modela jest čisti video signal preko HDMI konekcije, tako da korištenje eksternih rekordera u ovom slučaju nije opcija. Konektori za slušalice i mikrofon također su rezervirani za jači model NX1.

Model dolazi na tržište u Ožujku u opciji sa 16-50 f3.5-5.6 zoomom i u tri boje teksturiranog kućišta, bijelom, crnom i smeđom, koje u kombinaciji sa brušenim aluminijem daju dozu elegancije ovom moćnom kompaktnom fotoaparatu.

Adsense

Omen

Kreativni profesionalac u interdisciplinarnim djelatnostima multimedijalne domene sa preko 15 godina iskustva u audio/video tehnologijama. U slobodno vrijeme sklada, piše, dizajnira, osmišljava, proizvodi. Ne voli sve što vole mladi.

Povezani tekstovi

Jedan komentar

  1. Namjeravao sam kupiti Panasonic Lumix FZ1000.
    Prioritet je video, a zatim fotografija.
    Međutim, čini mi se da će ovaj fotoaparat biti puno bolji (uz dodatni teleobjektiv i nešto više novaca).

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!