4K Ultra HDNAB - Las VegasVideo i foto opremaVideo kamere i fotoaparatiVijesti

Canon predstavio kompaktnu 4K video kameru – XC10

XC10_web1

U segmentu u kojem su fokus preuzele kamere sa velikim senzorom pravo je osvježenje vidjeti širenje tržišta i na ostale opcije. Trend implementacije 1″ senzora koji je započeo Sony sa svojom RX100 linijom fotoaparata, kojem se pridružio i Panasonic sa FZ1000 modelom, sada je na naše zadovoljstvo zadobio još jednog proizvođača. Kamere sa 1/3″ i manjim senzorima vrlo su ograničene sa osjetljivošču, dinamičkim rasponom i kvalitetom boja, a kamere sa velikim senzorima (APS-C i Full Frame) zahtjevaju veće dimenzije, izmjene objektiva i često su manje praktične u takozvanim run n’ gun situacijama. Također, manualni fokus koji je nužna kontrola u mnogim situacijama dosta je velik izazov kod kamera se većim senzorima, pogotovo kada je scena nepredvidljiva.

XC10_web3

Canon je nastupio vrlo mudro i izbacio UHD video kameru koja inkorporira 1″ senzor (otprilike S16 format), što omogućuje veću kontrolu dubinske oštrine, veću osjetljivost i veću kvalietu boja od kamera sa malim senzorima, dok ne donosi sva ograničenja tipičnih kamera sa izmjenjivim objektivima. Ovim izborom moguće je kreiranje kamere koja je vrlo kompaktna a ipak nudi vrlo dobru kvalitetu slike. XC10 tako koristi 1″ 12MP senzor sa 12 blendi dinamičkog raspona, što je vrlo dobro i na razini high-end full frame fotoaparata do prije par godina, a kamera dopušta i video i foto korištenje. Neka vas 12 megapiksela ne razočara u današnjoj megapikselnoj utrci jer ovdje se radi o puno većem senzoru nego na tipičnim mobilnim uređajima ili kompaktnim fotoaparatima, i naravno superiornom procesuiranju. Korišten je ugrađeni 10x zoom objektiv sa optičkom stabilizacijom, raspona 27.3-273 mm za video i 24.1-241 mm za fotografiju, raspona blende od 2.8 do 5.6.

Novi codec koristi h.264 kompresiju ali umjesto u prijašnjem 4;2:0 sada u 4:2:2 uzorkovanju boja, i dosiže vrlo dobrih 305 Mb/s za 4K video, a novi DIGIC DV5 procesor zaslužan je za obradu ogromne količine podataka u tako malom kućištu. Tu je i Log mode za bolje iskorištavanje dinamičkog raspona u videu. Touch ekran omogućuje praktičnu kontrolu kamere, ručka koja se može rotirati nas posebno veseli, a za bežičnu kontorlu tu je Wifi dual band podrška za 5GHz i 2.4 GHz. 4K rezolucija seže to 30p a 1080p do 60p. Kamera dolazi i sa adapterom koji od vanjskog monitora čini elektronsko tražilo, što je vrlo koristan dodatak.

XC10_web2

Ova “crossover” multifunkcionalna kamera, čije specifikacije generiraju vrlo pozitivna očekivanja i za fotografiju i za video, a tijelo sugerira vrlo praktično korištenje, svakako predstavlja vrlo interesantni alat u ovom segementu i veselimo se isprobati ga. XC10 dolazi na tržište po preporučenoj prodajnoj cijeni od 2499 američkih dolara.

Adsense

Omen

Kreativni profesionalac u interdisciplinarnim djelatnostima multimedijalne domene sa preko 15 godina iskustva u audio/video tehnologijama. U slobodno vrijeme sklada, piše, dizajnira, osmišljava, proizvodi. Ne voli sve što vole mladi.

Povezani tekstovi

Jedan komentar

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Također pogledajte
Close
Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!