Home » Vijesti » 4K Ultra HD » Canon predstavio kompaktnu 4K video kameru – XC10

Canon predstavio kompaktnu 4K video kameru – XC10

XC10_web1

U segmentu u kojem su fokus preuzele kamere sa velikim senzorom pravo je osvježenje vidjeti širenje tržišta i na ostale opcije. Trend implementacije 1″ senzora koji je započeo Sony sa svojom RX100 linijom fotoaparata, kojem se pridružio i Panasonic sa FZ1000 modelom, sada je na naše zadovoljstvo zadobio još jednog proizvođača. Kamere sa 1/3″ i manjim senzorima vrlo su ograničene sa osjetljivošču, dinamičkim rasponom i kvalitetom boja, a kamere sa velikim senzorima (APS-C i Full Frame) zahtjevaju veće dimenzije, izmjene objektiva i često su manje praktične u takozvanim run n’ gun situacijama. Također, manualni fokus koji je nužna kontrola u mnogim situacijama dosta je velik izazov kod kamera se većim senzorima, pogotovo kada je scena nepredvidljiva.

XC10_web3

Canon je nastupio vrlo mudro i izbacio UHD video kameru koja inkorporira 1″ senzor (otprilike S16 format), što omogućuje veću kontrolu dubinske oštrine, veću osjetljivost i veću kvalietu boja od kamera sa malim senzorima, dok ne donosi sva ograničenja tipičnih kamera sa izmjenjivim objektivima. Ovim izborom moguće je kreiranje kamere koja je vrlo kompaktna a ipak nudi vrlo dobru kvalitetu slike. XC10 tako koristi 1″ 12MP senzor sa 12 blendi dinamičkog raspona, što je vrlo dobro i na razini high-end full frame fotoaparata do prije par godina, a kamera dopušta i video i foto korištenje. Neka vas 12 megapiksela ne razočara u današnjoj megapikselnoj utrci jer ovdje se radi o puno većem senzoru nego na tipičnim mobilnim uređajima ili kompaktnim fotoaparatima, i naravno superiornom procesuiranju. Korišten je ugrađeni 10x zoom objektiv sa optičkom stabilizacijom, raspona 27.3-273 mm za video i 24.1-241 mm za fotografiju, raspona blende od 2.8 do 5.6.

Novi codec koristi h.264 kompresiju ali umjesto u prijašnjem 4;2:0 sada u 4:2:2 uzorkovanju boja, i dosiže vrlo dobrih 305 Mb/s za 4K video, a novi DIGIC DV5 procesor zaslužan je za obradu ogromne količine podataka u tako malom kućištu. Tu je i Log mode za bolje iskorištavanje dinamičkog raspona u videu. Touch ekran omogućuje praktičnu kontrolu kamere, ručka koja se može rotirati nas posebno veseli, a za bežičnu kontorlu tu je Wifi dual band podrška za 5GHz i 2.4 GHz. 4K rezolucija seže to 30p a 1080p do 60p. Kamera dolazi i sa adapterom koji od vanjskog monitora čini elektronsko tražilo, što je vrlo koristan dodatak.

XC10_web2

Ova “crossover” multifunkcionalna kamera, čije specifikacije generiraju vrlo pozitivna očekivanja i za fotografiju i za video, a tijelo sugerira vrlo praktično korištenje, svakako predstavlja vrlo interesantni alat u ovom segementu i veselimo se isprobati ga. XC10 dolazi na tržište po preporučenoj prodajnoj cijeni od 2499 američkih dolara.

About Omen

Kreativni profesionalac u interdisciplinarnim djelatnostima multimedijalne domene sa preko 15 godina iskustva u audio/video tehnologijama. U slobodno vrijeme sklada, piše, dizajnira, osmišljava, proizvodi. Ne voli sve što vole mladi.

One comment

  1. Može li usporedba sa FZ1000…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*