RecenzijeVideo i foto oprema

Recenzija [foto i video oprema]: Yongnuo Digital RC-6 daljinski upravljač za Canon DSLR fotoaparate

yongnou-shutter-release-header

Yongnuo RC-6 alternativna je verzija originalnog Canonovog daljinskog upravljača, namijenjenog aktiviranju DSLR fotoaparata s udaljene lokacije. Upravljač vrlo kompaktnih dimenzija na sebi posjeduje svega jednu tipku, tako da je njegovo korištenje iznimno jednostavno i logično, te može poslužiti za niz različitih situacija. S obzirom da je cijena alternativnog rješenja značajno niža od originalne izvedbe, naručili smo primjerak s eBaya i provjerili kako funkcionira u svakodnevnih zadaćama.

Postoji niz primjena u kojima daljinski upravljač može poslužiti i olakšati korištenje. Jedna od njih svakako jest grupno slikanje kod kojeg se i fotograf želi pronaći na slici, što je do sada bilo moguće samo kroz s opcijom slikanja uz odbrojavanje od dvije, odnosno deset sekundi. Korištenjem daljinskog upravljača fotograf se može ležernije namjestiti i ujedno napraviti veći broj slika bez stalne šetnje od jedne do druge točke. Ako ste ljubitelj noćne fotografije s dugim ekspozicijama, dobro vam je poznat problem pada oštrine ukoliko dođe i do najmanje trešnje aparata. Daljinsko okidanje ovdje opet dolazi kao rješenje jer aparat može biti posve miran kada okida sliku. Alternativno se za ove zadaće može koristiti okidač s fizičkim kabelom koji se priključuje na aparat, no s njime treba biti oprezniji jer ako se korisnik zaboravi i greškom povuče upravljač može srušiti aparat i napraviti značajnu štetu.

Kineski Yongnuo Digital nam nudi rješenje koje prema navodima funkcionira potpuno isto kao i originalno Canonovo. Vrijeme je da otpakiramo mali paketić i uvjerimo se u stvarnu funkciju.

SPECIFIKACIJE

yongnou-rc-6-packaging

RC-6 daljinski upravljač izrađen je od plastike crne boje, sa srebrnim kružnim dijelom većim od prosječnog palca i tipkom smještenom u središnjem dijelu. Na vrhu se nalazi mala dioda preko koje se šalje signal za okidanje. Na poleđini nalazimo mali prekidač s oznakama točke i broja dva za dva položaja koje nudi – ovo je novost u odnosu na raniju verziju RC-5. Položaji označavaju kakav signal će upravljač poslati nakon pritiska tipke s gornje strane – točka označava instantno okidanje slike, a broj dva okidanje uz zadršku od dvije sekunde. Potonje se između ostalog može koristiti kod grupnih fotografija kada fotograf želi sakriti upravljač od pogleda objektiva.

S donje strane također nalazimo osnovne oznake i pretinac za CR2025 bateriju – istu smo pronašli u pakiranju tako da se odmah nakon kupovine proizvod može koristiti.

yongnou-rc-6-rear

Domet upravljača iznosi 5 metara, a kompatibilan je sa slijedećim Canon modelima:

  • EOS 5D Mark II
  • EOS 7D
  • EOS 60D
  • EOS 500D (Rebel T1i)
  • EOS 550D (Rebel T2i)
  • EOS 600D (Rebel T3i)
  • EOS 450D (Rebel XSi)
  • EOS 350D (Rebel XT)
  • EOS 300D (Rebel)

Uz navedene, upravljač također podržava i sve druge Canon modele koji imaju podršku za daljinsko upravljanje (Remote Control Mode). Na testnom Canon EOS 550D fotoaparatu IR prijamnik se nalazi ispod tipke za okidanje, okružen gumenim.

rc-6-original-copypackaging

Za razliku od originalnog Canon RC-6 upravljača, testirani ne dolazi s torbicom za nošenje. Ipak, upravljač na sebi ima utor za stavljanje vezice tako da se lako može privezati gdje god korisniku odgovara.

DOJMOVI NAKON KORIŠTENJA

yongnou-rc-6-hand

Yongnuo Digital RC-6 daljinski je od prvog trena funkcionirao u skladu s deklaracijom i nikakve probleme nismo uočili. Izostanak priloženih uputa zahtijeva da korisnik sam istraži na koji način aktivirati daljinsko okidanje na svome aparatu ili što označava prekidač na poleđini upravljača, no vjerujemo kako će se velika većina korisnika ubrzo snaći. Sam upravljač je vrlo lagan i kompaktan, tako da je poželjno privezati ga na ključeve ili neki privjesak kako se ne bi izgubio. Sama kvaliteta izrade je solidna i upravljač djeluje dovoljno robusno za amatersko ali i zahtjevnije korištenje.

Bez obzira je li aktivno trenutno okidanje ili s kašnjenjem od dvije sekunde, aparat će prvo odraditi fokusiranje ako je ono aktivirano (AF), a tek onda okinuti sliku. Aparat će automatski fokusirati samo one točke koje su odabrane putem tipke za određivanja fokusa, dakle potpuno će isti funkcionirati kao i kada se okida na klasičan ručni način. Domet upravljača je 5 metara i niti metar više.

Na testnom fotoaparatu Canon EOS 550D, daljinsko upravljanje se različito aktivira za foto i video način rada. Kod video načina potrebno je u izbornicima aktivirati daljinsko upravljanje – [Menu] – (prvi tab) – opcija [Remote control], dok se kod foto opcija treba pritisnuti strelica ulijevo i odabrati Self-timer/Remote control. Navedena procedura vrijedi za sve načine rada, od automatskog do manualnog. Okidanje fotografija se izvodi bez obzira je li ekran upaljen ili ne, dokle god je aparat upaljen i udaljeno upravljanje aktivno. Kod video načina će fotoaparat početi snimati dokle god je zasun otvoren i slika na ekranu – nakon što se aktivira stanje pripravnosti daljinsko upravljanje neće moći pokrenuti snimanje nego je potrebno doći do aparata i ponovno ga aktivirati. Rješenje je u postavljanju “Auto Power off” funkcije na duži period.

ZAKLJUČAK

  • jednostavnost korištenja
  • dobra kvaliteta izrade
  • baterija priložena u pakiranju – odmah spreman za rad
  • jako dobra cijena
  • bez uputa u pakiranju

Yongnuo Digital RC-6 je odličan alternativni daljinski upravljač za Canon DSLR fotoaratate. Proizvod je kvalitetno napravljen, dizajnom istovjetan originalu, a isto vrijedi i za funkcionalnost. Bez obzira jeste li amater ili napredan korisnik, RC-6 daljnski upravljač će olakšati korištenje i otvoriti nove mogućnosti upotrebe vašeg fotoaparata.

Proizvod se može kupiti na eBayu po cijeni od oko 2.40 am. dolara (besplatna dostava). Postoje i skuplje varijante uz koje se prilaže torbica za prenošenje.

Na test ustupio: / (privatni primjerak)

Recenzija pisana na HP ZR2740w 27″ monitoru

Copyright HD Televizija 2012. Sva prava pridržana. Sve slike u članku su vlasništvo njihovih autora.

Tekst i slike zaštićene logotipom stranice nije dopušteno kopirati bez dopuštenja.

Adsense

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Povezani tekstovi

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!