4K Ultra HDNAB - Las VegasSajmovi elektronikeUltra HD 8KVideo i foto opremaVijesti

NAB 2015. Zaključak: UHD je sadašnjost

4K

Zadnjih par godina svjedoci smo postepenog razvijanja UHD video tehnologije i njene implementacije u širok raspon multimedijalnog tržišta, koji seže od consumer do high end segmenta. Prva kompanija koja je proizvela 4K digitalnu filmsku kameru bila je Dalsa 2006. godine, no tada je ta tehnologija bila izuzetno nepraktična i još u povojima. Radilo se o nekomprimiranom 4K materijalu od 1GB po sekundi i obrada, dostava i cjelokupni ekosistem bili su preveliki zalogaj za većinu i finanijski i logistički, a sama dostava i iskoristivost finalnog proizvoda bila je također vrlo ograničena.

Dalsa_Origin

Prva 4K kamera na svijetu: Dalsa Origin

Prva kompanija koja je proizvela praktičniju i pristupačniju 4K digitalnu kameru bila je RED sa svojom Red One kamerom koja je predstavljena 2007. godine. Ono što je omogućavalo praktičniju upotrebu je komprimirani raw codec koji je sa 36/42 MB/s dozvoljavao snimanje na CF kartice ili dva mala 2.5″ HDDa u RAID polju. Par godina nakon i ostale kompanije pridružile su se UHD revoluciji. S obzirom da za implementaciju UHD tehnologije sam dio akvizicije nije bio dovoljan, bilo je potrebno nekoliko godina da se cijeli ekosistem razvije do razine koja omogućuje adekvatno plodno tlo za procvat UHDa. Naše je mišljenje da nakon ovogodišnje NAB konferencije to plodno tlo je osigurano.

1. Akvizicija

Na NAB 2015 konferenciji vidjeli smo brojne proizvođače sa širokom podrškom 4K/UHD uređaja, pa ćemo dati kratki presjek. Tu su 3 nova modela kamera od kompanije JVC, koji ciljaju na niži segement. LS300 je najpristupačnija UHD kamera sa S35 senzorom i klasičnim dizajnom kućišta za praktično video snimanje. Panasonic je izbacio prvu pravu run n’ gun video kameru sa velikim senzorom DVX200. BM design je predstavio male kompaktne kamere za broadcast i kompaktniju 4K kameru sa S35 senzorom i podrškom za raw i Prores, Ursa Mini. Canon je najavio nasljednika vrlo uspješne serije C300, C300mk2 sa bitno poboljšanim performansama i internim 4K snimanjem. Sony nije predstavio nove UHD kamere, ali već ima pokriven UHD segment, od consumer UHD video kamera i A7S fotoaparata, preko FS7 za srednji segment do modela u višem segementu F5, F55 i F65.

Sony_Panasonic_UHD

Dva primjera pristupačnijih UHD kamera: Sony FDR-AX33 i Panasonic FZ1000

 

Kompanija RED cilja još dalje i uz trenutne 6K modele filmskih kamera, najavila je nadogradnju 8K senzora u bližoj budućnosti. Kompanije Convergent Design, Atomos i Sound/Video Devices pobrinule su se za eksterne rekordere koji snimaju UHD video. Uz predstavljanja sa NAB konferencije vidljivo je da je UHD postao dostupan i na mobilnim uređajima kao što su Samsung Note 3, Note 4, Galaxy S6, LG G3 i novi G4, kao i u modelima ostalih proizvođača. Ukratko, od consumer segmenta do high-end segementa, UHD akvizicija je spremna.

2. Obrada

Već neko vrijeme, poznate platforme kao što su Avid, Final Cut, Premiere Pro i Sony Vegas, podržavaju obradu UHD videa. Odnedavno, u konteksu montaže pridružila im se i kompanija BM Design koja uz modele kamera i široku ponudu uređaja u video produkciji u novijim verzijama Resolve aplikacije za obradu slike sada nudi i mogućnost montaže videa. Sve navedene kompanije već su bitno napredovale u UHD podršci i optimiziranija je iskoristivost novih procesora i grafičkih kartica, radi čega je danas montaža UHD videa puno praktičnija i dostupnija nego samo prije godinu-dvije. Izazov je montaža h.264 materijala, koji je više rasprostranjen u nižem segementu radi jače kompresije a dosta je procesorski zahtjevan, no procesorska snaga je bitno porasla i jači kompjuteri danas su u stanju “prožvakati” UHD h.264 u montaži.

3. Dostava

Video ultra-visoke rezolucije nema smisla ako se nema na čemu vidjeti. Prije par godina ta privilegija plaćala se skupo a danas je moguće kupiti UHD televizor ili monitor za 5000 kn. Youtube servis podržava UHD rezoluciju a iskoristivost ovisi i o vašem pristupu na internet. Kao nadolazeći format h.265 trebao bi smanjiti potrebne brojke u zapremnini videa te bi uz današnje brzine interneta trebalo biti moguće uživati u UHD online videu bez problema. LG_31MU97

LG 4K monitor: 31MU97

Novi modeli televizora podržavaju novi HEVC h.265 codec, koji će vrlo vjerojatno nasljediti h.264 uz polovicu bitrate-a za istu kvalitetu slike. Samsung NX1 kamera (koju nažalost nećemo vidjeti na našem tržištu) već sada podržava h.265 codec. Od kino dvorana i 4K podrške, zasada tu je Cinestar Novi Zagreb za 4K projektorom, no nemamo sumnje da ce i podrška u kinima brzo napredovati. Ono što je interesantno jest da je danas moguće uživati u slici veće rezolucije iz kućne kamere na kućnom UHD televizoru nego u broadcast TV slici ili u većini lokalnih kino dvorana. To je samo jedan od dokaza da se 2015. godine može slobodno konstatirati da je UHD napokon stigao.

Adsense

Omen

Kreativni profesionalac u interdisciplinarnim djelatnostima multimedijalne domene sa preko 15 godina iskustva u audio/video tehnologijama. U slobodno vrijeme sklada, piše, dizajnira, osmišljava, proizvodi. Ne voli sve što vole mladi.

Povezani tekstovi

2 komentara

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!