Analize tržištaVijesti

Na 45 prodanih Ultra HDTV-a proda se jedan OLED televizor

samsung-ultrahd

Unatoč svojoj superiornosti slike, OLED nije uspio zaokupiti tržište kao što je to učinio Ultra HD, otkriva istraživanje koje je proveo GfK na nizozemskom tržištu. Premda je broj prodanih primjeraka zanemariv u odnosu na klasične LCD televizore Full HD rezolucije, statistike govore kako je Ultra HD u porastu, te kako je u prvom tromjesečju 2013. prodano 160 takvih televizora, a u zadnjem njih čak 900. S druge strane, OLED televizora je prodano 20 tijekom cijele 2013. godine.

Statistike ne čude previše s obzirom da su u trgovinama dostupni tek od kolovoza prošle godine, kao i to što su jedina dva koja su bila dostupna prošle godine (a i danas) zakrivljenog zaslona. S druge strane, Ultra HD je dostupan od strane svih velikih proizvođača i to u nekoliko veličina dijagonala (55″, 65″, 84″ i 85″), tako da je kupcima pružen širi izbor. Cijene 55″ i 65″ modela su povoljnije od OLED-a, što je još jedan argument u korist Ultra HD-a. Dodajmo ovome i loše podešene OLED televizore u trgovinama i situacija je još jasnija.

Unatoč navedenim pogodnostima za kupce, Ultra HD kod aktualnih televizora ima i niz ograničenja, što smo detaljnije objasnili u članku “Što je Ultra HD?

Iako bi proizvođači televizora voljeli reći da je Ultra HD doba već stiglo, nekoliko televizora po visokim i vrlo visokim cijenama u trgovinama to nikako ne mogu potvrditi. Ultra HD standard još nije definiran i proizvođači televizora nastoje iskoristiti ono što je poznato i to plasirati tržištu koje još uopće nije spremno iskoristiti prednosti veće rezolucije jer odgovarajućeg sadržaja gotovo da i ne postoji.

U slučaju OLED televizora, oni će fantastično funkcionirati kod prikaza Full HD sadržaja zahvaljujući superiornom kontrastu, idealnom kutu gledanja i oštrini slike u dinamici. Dok će Ultra HD televizori svaki Blu-ray naslov morati prilagođavati svojoj velikoj rezoluciji, OLED Full HD zaslon će prikazivati svaki piksel na svojem mjestu i svaki će imati idealne uvjete da se pokaže najbliže originalnom materijalu. Ne treba zaboraviti kako su aktualni Ultra HD televizori temeljeni na LCD tehnologiji s LED pozadinskim osvjetljenjem, a čija su ograničenja u crnoj boji i ujednačenosti slike (posebno kod velikih dijagonala) često jasno vidljiva.

lg-ultrahd-oled-77EC9800

GfK je također istaknuo kako je prodaja plazma televizora u padu u Nizozemskoj, što je u skladu s trendom na velikim tržištima. Prema statistikama, tržište plazmi je palo na svega 3% prošle godine, a vrlo vjerojatno će dodatno pasti ove godine nakon što je dominatna kompanija Panasonic odlučila prekinuti proizvodnju i nove modele.

Izvor: HDTVtest

Adsense

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Povezani tekstovi

Jedan komentar

  1. Upravo vidio uživo u jednoj trgovini što ima LG Oled, kako je zapekla slika i to mi izgleda puno više nego na plazmi, a inače sam ljubitelj plazmi, pa mogu nekako da usporedim.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!