Home » Vijesti » Analize tržišta » Potvrđeno je: Panasonic potpuno prekida s proizvodnjom plazmi

Potvrđeno je: Panasonic potpuno prekida s proizvodnjom plazmi

panasonic-goodbye-plasma-official

Nakon brojnih glasina i demantiranja, Panasonic je danas službeno potvrdio kako prekida proizvodnju plazma zaslona (PDP) do kraja godine, te gasi sve poslovne aktivnosti u Amagasaki tvornicama. Kao razlog prekida razvoja i proizvodnje plazma panela, kompanija navodi nužnost stvaranja poslovne strukture koja će moći brzo odgovoriti na promjene u poslovnom okruženju, te koja će ubrzati strategiju rasta. Osim za potrošačko tržište, kompanija će također prekinuti proizvodnju i svih PDP-povezanih proizvoda za komercijalnu primjenu, poput interaktivnih plazma zaslona. Završetak prodaje je ožujak 2014., a kada završava Panasonicova fiskalna godina.

Sve od 2000. godine, Panasonic je promovirao svoj PDP poslovni segment i predvodio razvoj globalnog tržišta tankih televizora i zaslona sa svojom strategijom upotrebe plazma tehnologije za velike zaslone, te LCD tehnologije za male zaslone. Unatoč tomu, s brzim razvojem LCD zaslona velikih dijagonala i uslijed goleme konkurencije cijena nastale uslijed bankrota financijske konzultantske tvrtke Lehman Brothers u rujnu 2008. godine, kompanija je morala sjediniti proizvodnju u Amagasaki P4 tvornicu, okrenuti se na komercijalne proizvode i raditi na poboljšanju poslovanja.

Sve do sada, zbog superiorne kvalitete slike, Panasonicove plazme su osvajale brojne nagrade i potražnja za njima je bila konstantna od strane kupaca diljem svijeta. Ipak, zbog brzih i značajnih promjena u poslovnom okruženju i padom potražnje za plazma zaslonima na tržištu tankih ekrana, odlučeno jest kako nastaviti njihovu proizvodnju bi bilo teško i stoga je donesena odluka da se prekine s njihovim razvojem i proizvodnjom.

Kompanija će prekinuti prodaju postojećim plazma televizora za potrošačko tržište i PDP-povezanih proizvoda za komercijalnu primjenu do kraja fiskalne godine 2014. Unatoč tome, Panasonic će raditi na raditi na razvoju proizvoda koji će biti zanimljivi tržištu, te će se usmjeriti na razvoj novih proizvoda u svojem poslovanju sa zaslonima.

panasonic-st60-gt60-vt60-zu
Panasonic plazma TV lineup za 2013. godinu

Ovo je tužna vijest za sve ljubitelje vrhunskih plazmi koje je Panasonic plasirao na tržište iz godine u godinu, te s kojima se lagano približavao legendardnim vrijednostima crne boje i fantastičnom kontrastu Pioneerovih Kuro plazmi (kuro – japanska riječ za crno). Sudbina koja je snašla Pioneer 2008. godine sada se ponavlja s Panasonicom, a koji je ove godine sa svojim ZT60 modelom dostupnom samo u 60″ veličini pokazao da može dostići (iako ne i značajno nadmašiti) Kuro plazme koje su toliko dugo predstavljale nedostižnu referencu u prikazu crne boje.

panasonic-zt60-specs
Impresivne karakteristike najboljeg plazma televizora ikad – modela ZT60.

Panasonicove plazme i danas predstavljaju odličan odnos cijene i performansi, posebno u slučaju prošlogodišnjeg ST50 i ovogodišnjeg ST60 modela, a koji nude doista vrhunske performanse i veliki zaslon po povoljnoj cijeni. LCD zasloni iste veličine ekrana i po podjednakoj cijeni i dalje se ne mogu nositi s kontrastom i oštrinom slike u dinamici kao plazme – posebno one Panasonicove. Hoće li nakon ove informacije Samsung i LG, preostala dva proizvođača plazmi također prekinuti s njihovom proizvodnjom, još nije poznato. Samsung je pokazao ove godine najveće poboljšanje u svom PDP lineupu s vrhunskim F8500 modelom, no hoće li iduće godine nastaviti s razvojem i ponuditi nešto još bolje, saznati ćemo najvjerojatnije na CES sajmu iduće godine u siječnju.

Panasonic će sada usmjeriti svoje snage na razvoj OLED-a i Ultra HD 4K LCD televizora (već prestavljen WT600 model tehnološki mnogo obećava), a kako će se to odigrati uz konkurenciju koja strelovito zauzima tržište već sada, vrijeme će pokazati. Vrijeme plazmi sada pripada povijesti.

Izvor: Panasonic Japan

About Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

11 komentara

 1. sta preporucivate 42 gt60 ili 50st60?

 2. Uvijek veći ekran.

 3. gledam sa 3 metra jeli preveliko 50 inca

  • Imam isti tv. Odličan Tv. Jedina zamjerka se odnosi na mediaplayer .Ima podršku za naša slova ali su ona nevjerovatno mala i negledljiva s 3 metra udaljenosti. Sramotno od panasonic-a.Ako je neko pronašao načina za povećanje veličine slova neka nam javi. I odgovor na pitanje 50 incha i 3 metra.Nimalo velik ekran. Čak šta više minimum 50 incha.

  • Ako će se pretežno gledati HD sadržaji, onda definitivno nije. Osobno bih ga nabavio u toj veličini čak i da pretežno gledam TV program ili DVD filmove.

 4. Darco hoce te li vi recenzirati gt60 malo mi je krivo zbog input laga u st60.Iako ljudi kazu da uopste se ne osjeti iako brojke kazu drugacije.

 5. Pretužna vijest. Nek’ nam OLED što prije postane dostupan da prebolimo ovu najtužniju vijest godine.

 6. Prodavali su ih kao suho zlato,pogotovo gt i vt serija.Sada i oni prestaju s proizvodnjom,Očito je da je plazma tehnologija dosegla svoj vrhunac,a daljnje ulaganje u razvoj ne opravdava sa dovoljno većom razlikom u kvaliteti prikaza.Ispravite me ako griješim,ali uvijeren sam da je ultra hd ili 4k rezolucija još uvijek enigma kod plazma panela,pa ili je preskupa ili je oled toliko superiorniji.Bilo kako bilo,plazma paneli kao “zastarijela” tehnologija će biti jedina za koju će nam biti žao,jer smo i sentimebtalno vezani za takve karakteristike slike.

 7. Prvo Pioneer,pa sada Panasonic!Na kaju će ih samo Lg ili Samsung proizvoditi.
  Interesira me Darco(pitanje za tebe).odnosno kakva je priča oko implementacije 4k rezolucije u plasme,pogotovo u odnosu na lcd led braću ili nadolazeći oled?Što je bolje,jeftinije,jednostavnije i sl.
  Plasma očito ima svoje teško riješive boljke,ali isto tako i prednosti,pa je očito OLED toliko superioran da mu se sa plasma tehnologijom ne može konkurirati ni pod razno.Sa druge strane lcd sa led p.osvj.ostaje još u igri,nelogično,ili?
  Nije tajna da Panasonic ima lošu bilancu u odnosu na Samsung,pa nas ne bi začudilo da se povukao iz igre sa plasmama,u smislu nekog deala sa Samsungom,a najvjerojatnije LG-iem,koji bi im zauzvrat mogao proizvoditi oled panele u svojim tvornicama po nižoj cijeni nego što mogu sami, i zajednički se oduprijeti dominaciji Samsunga,koji mora se priznati proizvodi sve što ide na struju i osim što je u tome super uspiješan,nema ni jedne kompanije koja je toliko svestrana i u svemu skoro najbolja.Samsung je po tom pitanju fenomen!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*