Audio-video uređajiSmart TVVijesti

LG otkrio liniju LCD i plazma televizora za 2013. godinu, samo LED LCD modeli i prepolovljen broj plazma modela

lg-2013-tv-lineup

LG je posljednji dan 2012. godine iskoristio za predstavljanje novih televizora za 2013. godinu, tjedan dana prije službenog početka najvećeg sajma potrošačke elektronike u Las Vegasu. Nove modele karakterizira atraktivan dizajn iznimno tankog okvira i posebno oblikovanog stalka, a koji dijeli sličnosti s prošlogodišnjim serijama Cinema 3D televizora. LG-jev NANO LED sustav direktnog pozadinskog osvjetljenja ostaje samo na gigantskom 84″ prošlogodišnjem modelu 84LM960V, iz ponude se potpuno izbacuju modeli s CCFL osvjetljenjem, a u skladu sa slabim prodajnim rezultatima plazma televizora i dominaciji LED LCD-a, svega će tri nove plazme biti predstavljene ove godine.

Uz prošlogodišnju 9xx seriju, LA860 oznaka je novog top modela LCD ponude, a koji će biti opremljen bočno postavljenim LED osvjetljenjem s pseudo-lokalnim zatamnjenjem, dakle nešto u stilu Sonyjevog HX850 ili Samsungovog ES8000 modela za 2012. godinu. Premda je LG bio jedinstven proizvođač kada je u pitanju implementacija direktno postavljenog LED osvjetljenja u iznimno malim gabaritima kućišta, ipak zbog visoke cijene proizvodnje i određenih problema u performansama (mali broj zona, problemi s uniformnosti slike) ostati će dostupan samo na prošlogodišnjoj LM960V seriji i njenom top modelu 84LM960V. Spomenuti 84″ model Ultra HD rezolucije i cijela LM960 serija će biti dostupna tijekom cijele 2013. godine, a preporučena cijena za najveći model iznosi £22,500, odnosno oko 208.000 kn. Dostupnost u našoj regiji ostaje nepoznanica. LA8600 model će biti dostupan u dvije dijagonale, 47″ i 55″.

lg2013-LA860-tv
Vrh ponude novih LCD televizora – LA860

LA740 je novi model serije 7, a koji će također posjedovati lokalno zatamnjenje kao i LA8600 model, 200 Hz osvježavanje slike, osvježenu Smart TV platformu i novi Magic Remote daljinski upravljač.

Svi novi LG-jevi LCD televizori će biti opremljeni LED pozadinskim osvjetljenjem, te je tom odlukom proizvođač CCFL pozadinsko osvjetljenje ostavio u povijesti, a vjerujemo kako će i ostali proizvođači taj korak napraviti. Nova povoljna izvedba direktno postavljenog LED osvjetljenja bez lokalnog zatamnjenja tako će naći svoju primjenu u ulaznim modelima, baš kao što je to bio slučaj s prošlogodišnjom LS serijom kod LG-ja, odnosno EH kod Samsunga. Prema našem iskustvu direktno postavljeno LED osvjetljenje pruža bolju uniformnost slike nego bočno postavljeno pozadinsko osvjetljenje bez metoda lokalnog zatamnjenja. Kao rezultat ulazni modeli neće biti onako vitki kao oni s bočno postavljenim LED osvjetljenjem. Među modelima spominju se LA6200 s polarizacijskim 3D-om, te LN5400 koja ne nudi niti 3D prikaz niti Smart TV funkcije.

lg-cinema3d
Lagane i praktične Cinema 3D naočale ostaju i u 2013. godini…

Što se 3D prikaza tiče, on će i dalje ostati temeljen na FPR polarizacijskoj tehnici, te će nuditi prepolovljenu okomitu rezoluciju slike, no u odnosu na aktivni 3D prikaz mnogo ugodnije iskustvo gledanja i povoljnu cijenu 3D naočala. LG je svjestan uspjeha Cinema 3D televizora i praktičnosti svoje 3D tehnologije, a koju sve veći broj konkurenata također koristi (osim glavnog rivala Samsunga), tako da nije niti čudno da promjena u ovom segmentu nema. Moguće je kako će LG predstaviti redizajnirane 3D naočale, no to ćemo tek vidjeti kada počne CES sajam.

Prošlogodišnja serija 6xx se je pokazala kao iznimno uspješna na našem tržištu, tako da vjerujemo kako će mnoge zanima novi modeli upravo iz spomenute serije srednje segmenta.  Najbolji model serije nosi oznaku LA690, biti će dostupan u dijagonalama od 47″, 50″ i 55″, a karakterizirati će ga 100 Hz osvježavanje, 3D prikaz i lokalno zatamnjenje. LA620 je najviši model s direktnim LED pozadinskim osvjetljenjem, a koji će biti dostupan u cijelom nizu dijagonala: 42, 47, 50, 55, i 60 inča. Modele spomenute serije karakterizira Cinema Screen dizajn tankog okvira i vrlo vjerojatno sjajnog premaza zaslona, te 100 Hz osvježavanje i 3D prikaz. Nije poznato hoće li i ove godine LG u seriju LA6xx ugraditi 50 Hz panel sa skenirajućim pozadinskim osvjetljenjem, te tako smanjiti oštrinu prikaza u dinamici u odnosu na prave 100 Hz panele. Nadajmo se da će se vratiti na praksu iz 2011. godine i 100 Hz panel, no tek će test pokazati pravo stanje.

U skladu s dominacijom LCD-a nad plazmama, a koji u tržišnom udjelu odnose 85.5 posto, LG je prepolovio prošlogodišnju ponudu šest modela na njih svega tri. Serije 9 više neće biti, te će novi top model biti 60PH670, opremljen Smart TV platformom, glasovnim upravljanjem i 3D prikazom. TV će biti dostupan samo u jednoj dijagonali, onoj od 60″. Stepenicu niže dolazi PN670, model bez Smart TV značajki dostupan u veličinam od 50″ i 60″, te ulazni HD Ready model PN450, dostupan u veličinama od 42″ i 50″.

lg2013-smarttv-platform

Prema prvih slikama LG nije išao na veće izmjene u dizajnu Smart TV platforme (Home Dashboard) kao njegov rival Samsung, no navode se optimizacije i bitno pojačan procesor i grafički podsustav za veću glatkoću izvođenja aplikacija i cjelokupnog sučelja. Top modeli će i ove godine posjedovati dvojezgreni procesor.

Uz navedene modele, LG još planira lansirati dva Ultra HD modela i nove OLED televizore. Više o njima trebalo biti biti izneseno na CES sajmu u Las Vegasu. HD Televizija će i ove godine imati svoje predstavnike tamo tako da ćemo iz prve ruke saznati više informacija.

Izvori: LG/HDTVtest/FlatPanelsHD/CNET

Adsense

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Povezani tekstovi

4 komentara

  1. Mislim na plazmu jer sada kod nas ima praktički 4 modela lg plazmi pa4500 u 42 i 50 inča hd redy , pa 4700 hd redy (3d , smart , 42 i 50 inča) i pa5500 full hd te pm6800 koji ima sve 50″, 3d , smart čak i thx certifikat za 6500 kuna. Sad kad dođu novi modeli ako budete željeli kupiti lg plazmu izbor je skoro pa nikakav , osim kad padnu cijene prošlogodišnjih modela , jer ovogodišnji modeli će biti skupi. Isto smatram i za led lg jer prošlogodišnji model 620 ima sve što traži prosječni kupac od tv-a (samo što je 50hz) a cijena će mu pasti s dolasakom novih modela . hoću reći da će se više isplatiti kupiti prošlogodišnji modeli kojima će pasti cijena , o ovogodišnji ne donose toliko bitne novosti u kvaliteti za toliku razliku u cijeni.

  2. Pozdrav urednistvu,

    zbilja fantastican izvor za zaljubljenike HDTV. Moje prvo javljanje, bicu krajnje sazet. Koji od LG modela od preko 42″ za SD programe? Imam jos i na tapetu PHILIPS pfl 3007 series. Uopste kakve su 3007 PHILIPS serije za SD program, nema nigdje na netu ama nista o tomu.

    Hvala najljepsa!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!