LCDRecenzijeTelevizori i monitori

Recenzija [3D TV LCD]: Sharp Aquos LC-46LE830 (830 serija)

TVORNIČKE POSTAVKE I KALIBRACIJA

spectracal-c6-hdtelevizija

Provjera karakteristika slike i kalibracije je izvršena putem SpectraCalovog Calman Professional softvera, X-Rite SpectraCal C6 kolorimetra i AVFoundtry VideoForge generatora uzoraka.

Ovisno o AV ulazu, Sharp Aquos LC-46LE830 nudi nekoliko predložaka za sliku, a oni su kako slijedi:

  1. Auto
  2. Standard
  3. Movie
  4. Game
  5. User
  6. Dynamic
  7. Dynamic (Fixed)
  8. PC (HDMI i VGA/PC)

Prije samog procesa kalibracije provjerili smo tvorničke predloške kako bismo utvrdili kakve karakteristike slike nude. LE830 posjeduje jedinstvenu značajku koji ga razlikuje od svih drugih televizora na tržištu – prisustvo četvrtog primarnog piksela čim bi trebao ponuditi posebno bogatu žutu boju i nijanse koje inače nisu vidljive, no njegov tvornički Standard predložak cjelokupnu inovativnost stavlja sa strane zbog izuzetno loših karakteristika slike. Standardni predložak automatski je aktivan na ulazima tako da prvu sliku koju korisnik vidi nakon završetka instalacije jest TV program s iznimno hladnom karakteristikom boja i izraženom oštrinom koja je postignuta na umjetan način tako da dodatno ističe nesavršenosti i prikriva detalje. Gamma karakteristika spuštena do čak 1.1 pri 90% svjetlosti pretapa detalje u područjima velike svjetline u uniformne površine s gotovo neonski plavom bojom. Greške u balansu boja su između 50 i 60, što znači da su oko 20 puta istaknutije nego što bi trebale biti, što utječe na prikaz boja pri svim razinama osvjetljenja.

Karakteristika slike se bitno mijenja prebacivanjem u Movie predložak, a koji koristi iste postavke za sve ulaze (za razliku od predloška User). Tvornički Movie predložak, uz isključenu funkciju dinamičke prilagodbe pozadinskog osvjetljenja (OPC), nudi bolje balansiranu i stabilniju sliku, no ona također nije onako precizna kako bismo željeli da bude na jednom modelu visoke klase. Dobiveni kontrast od 2008:1 uz razinu crne boje od 0.122 ne možemo opisati kao impresivan, a gamma krivulja u prosjeku od 1.86 dodatno naglašava detalje duž većeg dijela spektra, a posebno kod regija najveće svjetline. Ono što jest zanimljivo jest varijacija u dobivenim rezultatima ovisno o tome je li izbornik bio prikazan na ekranu ili ne. Iako su opcije koje bi dinamično utjecale na karakteristike slike u Movie predlošku bile isključene, LE830 primjenjuje samozatamnjenje kada se na ekranu nalazi u potpunosti crna slika ili s vrlo malo informacija niske razine svjetline. Iz tog smo razloga tokom kalibracije imali aktivnu info tipku, a koja je držala karakteristike stabilnima, što odgovara realnim video materijalima gdje se uvijek nalaze sadržaji raznolike svjetline.

sharp-le830-2d-initial

Varijacije u karakteristikama u ovolikoj mjeri nismo još vidjeti niti ja jednom od testiranih televizora što nikako ne ide u prilog Sharpu koji nudi vrlo detaljan broj opcija za kalibraciju i općenito drži do kvalitetnih kontrola na svojim televizorima.

Uz info tipku aktivnu na ekranu, dobivena razina crne boje od 0.122 nije impresivna, a ono što ju dodatno ističe jest izražena nehomogenost ekrana, s vrlo izraženim probijanjem pozadinskog osvjetljenja uz rubove i u nizu regija na samom ekranu. Tvornički svjetlina u Movie predlošku iznosi 224 cd/m2, što je previše za gledanje u kućnim uvjetima, posebno po noći uz slabo ambijentalno osvjetljenje. Uz varijacije u rezultatima ovisno o aktivnim izbornicima i sadržajima na ekranu, sama Quattron tehnologija također utječe na ukupnu svjetlinu prikaza, na nju utječe i skenirajuće pozadinsko osvjetljenje koje smanjuje zamućenje u prikazu. Razlike u karakteristikama su dane u mjernom izvještaju u tablici niže, a iz njih je vidljivo kako se razina crne boje i svjetlina značajno smanje kada se Quattron tehnologija isključi – ukupna svjetlina padne oko 30%. Ovo je razumljivo iz razloga što aktivan Quattron ima upaljena sva četiri podpiksela, dok uz isključen to nije slučaj i manje svjetlosti prolazi kroz ekran. Isto tako, uz aktivno skenirajuće pozadinsko osvjetljenje, a koje prolazi od vrha prema dnu ekrana 200 puta u sekundi, također dolazi do pada u svjetlini i vrijednosti crne boje na ravnomjeran način tako da je kontrast podjednak kao i kada je ova karakteristika isključena.

U kalibraciju smo ušli a deaktiviranim Quattronom i aktivnim skenirajućim pozadinskim osvjetljenjem, te smo kroz dostupne kontrole najprije namjestili razinu crne boje, povećali kontrast kako bi svjetlina došla do prihvatljivijih 130 cd/m2, zatim podesili gamma krivulju kako bi bila što stabilnija i nakon toga krenuli na balansiranje boja. LE830 posjeduje mogućnost podešavanje balansa bijele boje u dvije ili deset točaka, a kako je sustav vrlo precizan, uspjeli smo dobiti doista vrhunske karakteristike uz Delta E 76 vrijednost od 0.32. Uz CMS sustav za podešavanje boja, također smo postigli impresivne karakteristike uz prihvatljive greške Delta E 94, a jedino nam je zelena boja ostala blago naglašena što nažalost nije ostalo neuočljivo kod stvarnih sadržaja (iako vrlo suptilno).

sharp-le830-2d-calibrated

 Kod 3D prikaza vrlo slična situacija kao i kod 2D-a, te smo i ovdje pronašli Cinema 3D kao najprecizniji od svih tvornički predložaka. Za razliku od Samsunga koji balansiranje bijele boje nudi u 10 točaka samo u 2D načinu rada, kod LE830 modela se navedena kontrola nalazi i u 3D-u tako da smo Delta E 76 greške smanjili na do danas najmanje od svih testiranih 3D televizora. Prikaz boja smo također popravili, uključujući njihov položaj i svjetlinu, no baš kao i u 2D-u, zelena boja nije onako precizna kao što bismo htjeli.

sharp-le830-3d-initial

Bez obzira na manji otklon u prikazu zelene boje, Sharp LE830 ima izvrstan kalibracijski potencijal i jednom kalibriran za 2D i 3D predstavlja pravi užitak za gledanje.

sharp-le830-3d-calibrated

Više detalja se nalazi u tablici niže, te u kompletnom izvještaju sa svim grafikonima u PDF formatu.

Mjerni izvještaj
Tvornički (prije kalibracije)
Quattron aktivan (extended gamut)
Tvornički (prije kalibracije)
Quattron deaktiviran (standard gamut)
Tvornički (prije kalibracije)
Quattron deaktiviran (standard gamut)
Skenirajuće pozadinsko osvjetljenje

Nakon kalibracije
Razina crne boje (On/Off) [cd/m2]
0.122 0.069 0.045 0.078
Izmjerena svjetlina [cd/m2]
224 156 102 130
Izmjereni kontrast
2008:1 2277:1 2267:1 1666:1
Vrijednost gamme
1.96 2.14 2.15
Kompletan kalibracijski izvještaj:
DOWNLOAD 2D (PDF)
 DOWNLOAD 3D (PDF)

 

Adsense
Prethodna stranica 1 2 3 4 5 6 7Sljedeća stranica

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Povezani tekstovi

11 komentara

    1. Hvala Saša! ANSI mjerenje sa šahovnicom nije provedeno nego su kroz aktivan info izbornik (a koji ima u dva ugla informacije i drži konstantno pozadinsko osvjetljenje) dobiveno inicijalno stanje pokazano na prvom screenshotu u sekciji tvorničke postavke i kalibracija.

  1. Beskoristan je media player tog tv-a pošto danas manje više mkv datoteke dolaze sa dts zvukom…i to što ne čita vanjski podnaslov je isto veliki minus…neophodan je media player uz ovaj tv…
    Dali podržava veličinu i poziciju namještanja podnaslova?

  2. Da li imate vise informacija o modelu Sharp Aquos LC 40LE730EV, posto nema mnogo informacija na internetu. Da li bi preporucili ovaj model za cijenu od cca 550 eura (1099 KM u BiH). Koji bi model preporucili u ovom cjenovnom rangu dijagonale 40″. Hvala

    1. Pozdrav,

      Sharp Aquos LC 40LE730EV je pripadnik više srednje klase Sharpovih televizora, a koji se posebno ne ističe pred oštrom konkurencijom koju danas čine Samsung i LG. U navedenom cjenovnom rangu preporučio bih Samsung UE40F6100, a još obratite pažnju i na Samsung UE-39F530 i LG 39LN575S, a od kojih oba nude kvalitetnu Smart TV platformu i dobru kvalitetu slike, a nisu 3D. Panasonic 39E5E koji sam testirao ima vrhunski kontrast obzirom na cijenu, no uz jako ograničen kut gledanja, tako da uzmite to u obzir prije nego što se odlučite.

  3. Darko,
    gledao sam na you tube tvoj unboxing modela: SHARP Aquos LC-49CUG8052E UHD Smart TV.
    Ono sto nigdje ne mogu pronaci jeste staticki kontrast panela ovog TV-a.
    Mozes li reci koliki je staticki kontrast ako si mjerio i kakvi su generalno Aquos paneli?
    Da li su IPS ili VA i sl.?
    Da li generalno vrijedi kupovati ovaj model?
    Hvala.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!