Savjeti za kupnjuVodiči

Kupnja HDTV-a: Zamke izložbenih prostora

Na što trebamo obratiti pažnju prilikom kupnje HDTV-a?

Svi želimo da nam kupljeni TV pruži što bolju kvalitetu slike u našem domu. Da bismo u trgovini vidjeli sliku makar približno jednaku onoj kakvu će nam promatrani TV pružiti doma, bitno je obratiti pozornost na sljedeće:

  • IZVOR SIGNALA I POVEZIVANJE

Zatražite od trgovca da vam na TV-u prikaže i HD (Blu-ray film, HD promo materijale) i SD (DVD i digitalne zemaljske programe) sadržaje. Slobodne ponesite BD i DVD film sa sobom, iako vam sve trgovine neće dopustiti reprodukciju vlastitog sadržaja.

Obratite pozornost na način povezivanja TV-a i ostale audio-video opreme. Kada kupite TV, obavezno koristite digitalne HDMI kabele gdje god je to moguće!

  • OSVJETLJENJE

Nemojte pasti na ovu zamku! U jako osvjetljenim prostorima, kakvi su i većina izložbenih prostora, LCD TV-i će izgledati znatno bolje od plazmi. Vodite računa da vaša dnevna soba nije toliko osvjetljena niti je tolike površine.

Pozadinsko osvjetljenje TV-a u trgovinama je uglavnom podešeno na maksimalnu vrijednost. Tako jako osvjetljenje je iritantno u zatamnjenijim prostorijama i šteti vidu!

  • KVALITETA SLIKE

Definitivno najvažniji aspekt prilikom kupnje TV-a. Važno je podesiti postavke TV-a da bi dobili optimalne rezultate. Ukoliko vam trgovac ne dopusti da mjenjate postavke TV-a, pokušajte ga zamoliti da barem prebaci TV u cinema način rada, koji je kod većine TV-a najbliži optimalnim postavkama. Bitne su i sljedeće stavke:

Vidljivi kut – pogledajte sliku na TV-ima iz različitih kuteva. Uočite pod kojim kutem opada kontrast i slika blijedi. Općenito, LCD TV-i imaju gotovo dvostruko manji vidljivi kut od plazma TV-a.

Kontrast – definira se kao odnos osvjetljenja najsvijetlije bijele i najtamnije crne boje koju TV može prikazati. Dinamički kontrast od nekoliko desetaka tisuća je marketinški trik i bitna stavka je nativni odnosno stvarni kontrast. Tu prednjače plazma TV-i te LED LCD TV-i, naspram standardnih LCD TV-a.

Razina crne boje – jako bitna stavka, ukoliko ne želite da tamne scene na vašem TV-u izgledaju sivo. Također, ukoliko TV pruža lošu razinu crne boje, gubi se i dubina slike jer TV nije u mogućnosti pravilno prikazati sjene. Kvalitetu razine crne boje djelomično možete uočiti i u trgovini. Standardni LCD TV-i ne mogu parirati plazmama u razini crne boje.

Rezolucija pokreta – označava broj čisto vidljivih linija prilikom prikaza brzih scena. Ukoliko TV ima lošu rezoluciju pokreta, to možete primjetiti i u trgovini, ukoliko uočite razmazivanje slike prilikom prikaza brzih scena. Kod LCD TV-a bez interpolacije (označava se kako 100Hz tehnologija), broj čisto vidiljivih linija je oko 300. Dakle, ostale linije (do punih 720 kod HD ready ili 1080 kod fullHD TV-a) se preklapaju i čine tzv. blur, odnosno razmazivanje. Kod LCD TV-a sa interpolacijom, rezolucija pokreta se kreće do 650 linija. Kod plazma modela iz 2008. godine rezolucija pokreta je oko 900 linija kod full HD TV-a, dok je kod novih 2009. modela rezolucija punih 1080 linija, bez razmazivanja.

Uniformnost ekrana – bitno je da osvjetljenje slike (kod LCD TV-a) ne varira od ruba do ruba ekrana. Ukoliko vidite da su djelovi ekrana različito osvjetljeni, čak i nakon što smanjite razinu pozadinskog osvjetljenja, LCD TV vjerojatno ima problema sa tzv. curenjem pozadinskog osvjetljenja.

Kvaliteta skaliranja slike – bitno je kako dobro TV skalira sliku različitih rezolucija na rezoluciju ekrana. Ukoliko kupujete fullHD TV, obavezno pogledajte kako prikazuje sliku SD rezolucije.

Reflektivnost ekrana – ukoliko će TV u vašem domu biti na direktnom udaru svjetla, jako je bitno obratiti pozornost na refleksiju ekrana. Veću refleksiju imaju ekrani koji koriste staklo za zaštitu samog panela, uglavnom plazme. No, novi modeli sa raznim premazima koji filtriraju osvjetljenje minoriziraju taj problem.

Ostale bitne stavke kvalitete slike, koje teško možete uočiti u trgovinama su: razina bijele boje, boja (temperatura boja, zasićenost, preciznost, skala sive boje), artefakti prilikom obrade video signala i oštrina slike.

Adsense
Prethodna stranica 1 2 3Sljedeća stranica

Povezani tekstovi

12 komentara

  1. Svaka cast momci,pisem vam iz Gruda( hercegovina),svaki vam je clanak odlican,kakva god informacija treba vezana za tehniku odmah otvaram vasu stranicu jer jednostavno imate odgovor na sve!!! Samo tako nastavite. Zanima me samo dali je pusten digitalni signal prema Imotskom dijelu?

  2. Mnoge stvari sam vea znao ali je članak itekako potreban za one koji se prvi put odlučuju za kupnju hd tv-a. Samo tako nastavite =)

  3. Hvala svima!
    Svi ovi članci su potrebni jer ljudi s različitim nivoom znanja dolaze na naše stranice. Ovi članci pod dijelom stranice Savjeti prethodnica su onog pravog: recenzija/testova HDTV-a s kojima počinjemo u mjesecu travnju i koji ae, zahvaljujuai kolegama inženjerima Jasminu i Darku, biti reprezentativni i nadamo se vaše omiljeno štivo na webu!

  4. Kome osnovne stvari nisu jasne , neae mu pomoai nikakav članak. Nakon njega i kontakta s vještim trgovcem samo ae upasti u još veae nedoumice. Zato , ništa ne čitati i nikoga ne pitati.. Oboružati se
    osnovnim podacima i poslužiti se vlastitim očima a sve izvagati dubinom vlastita džepa i to je to …

  5. Movie, sama činjenica da je netko pročitao nešto više o onome što kupuje vea mu ide u prilog, to je jasno. Zar zbilja misliš da ae netko tko je potpuni laik bolje proai ako do?e u duaan i sljepo vjerujuai trgovcu kupi TV ili laik koji je prije kupnje pročitao ovakav jasno napisan članak i koji ae mu obratiti pažnju na više parametara osim dijagonale, jel fullHD ili ne i cjenovne kategorije?

  6. Edukativno svakako treba djelovati ali mi je nevjerojatna količina nepismenosti i neinformiranosti današnjih kupaca koji se oslanjaju na sve samo ne na vlastitu prosudbu što žele i što je za njih najbolje ! Puno informacija , još ako su različite kod kupca stvaraju nesigurnost . Nakon svega nije pametniji vea bespomočniji i u takvom stanju dobar trgovac radi čuda …. ono što je pročitao zaboravio je dok je došao do duaana ….
    Svakako cijenim trud autora članka i več kada se spominje trud volio bi vidjeti neki članak o novom Oppo BDP83 ili Pioneer BDP LX91ili novoj liniji Philips tv aparata 9804 ili Panasonic plasmi ili ,itd … Jednostavno treba napraviti iskorak dalje kako bi bili zanimljivi veaini a ovi kojima treba abeceda prilikom kupovine tv aparata vrlo vjerojatno se niti ne služe netom. Recimo ovaj Oppo BDP 83 je po najavama prava revolucija što se tiče cijene i kvalitete te mogučnosti. Mislim da bi to interesiralo ljude .
    Upravo je u dolasku a možda vam mogu srediti i ekskluzivu u obliku testa. Eto , ja bi više volio čitati o takvim stvarima nego o banalnim koje ionako ne čitaju oni kojima su namjenjeni. Možda griješim ?

  7. movie, recenzije kreau kada administrativne zadaae budu gotove. Mnogo se toga sprema, a upravo ae recenzije biti temelj onoga što aemo kroz odre?en period ponuditi na ovoj stranici… Za Oppo sam vrlo zainteresiran, čujemo se prek maila za detalje!

  8. znači sve u svemu ispada da lcd&plazma tehnologija još nije dosegla svoj vrhunac po kvaliteti,odnosno ako sad platiš nešto 10000kn za godinu budeš za istu lovu mogao kupi najmanje 30% bolju stvar
    KAPITALIZAM=KANIBALIZAM

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!