Savjeti za kupnjuVodiči

Kupnja HDTV-a: Zamke izložbenih prostora

HD Televizija je u više navrata objavljivala savjete i vodiče za kupnju novog TV-a. Posljednja preporuka je uvijek bila da, nakon pročitanih savjeta i recenzija, odaberete nekoliko modela HDTV-a koje ćete usporediti u trgovini na različitim izvorima i uz podešavanje postavki, ako je moguće. Međutim, nikada se nismo posebno osvrnuli na taj dio, usporedbu TV-a u trgovini i donošenje konačne odluke. U ovom tekstu upoznat ćemo vas sa različitim režimima rada HDTV-a u trgovini i u vašem domu (tzv. shop mode i home mode) te svim zamkama i manama izložbenih prostora i samih izložbenih HDTV-a.

Zašto slika često izgleda loše na izložbenim TV-ima?

Koliko puta ste prošli pokraj izloga trgovine, pogledali nove plazma i LCD TV-e i pomislili: da nam je jedan takav doma! I kada se napokon odlučite za kupnju, otiđete do obližnjih trgovina audio-video tehnike i razočarate se! Ne samo u cijenama, neupućenosti trgovaca već i u (ne)kvalitetu slike na tim “čudima tehnike”. Zanimaju vas razlozi zbog čega je to tako?

Najprije, velika većina TV-a u trgovinama nikada nije kalibrirana. O značenju pojma kalibracije i samom postupku kalibriranja TV-a saznajte više u našim recenzijama. Proizvođači HDTV-a, u svrhu privlačenja što većeg broja kupaca na svoj proizvod u izlogu, TV-e isporučuju sa jako naglašenim postavkama, posebno pojačanim pozadinskim osvjetljenjem do maksimuma, povišenim kontrastom i jačinom boja, odnosno u tzv. shop mode, dinamičnom načinu rada. Takve postavke u potpunosti odudaraju od onih koje preporučuje struka, filmska i TV industrija i sigurno nećete biti zadovoljni ukoliko iste koristite i u svom domu.

Nadalje, bitan je izvor i vrsta signala. Maksimalne mogućnosti TV će prikazati prilikom reprodukcije signala visoke rezolucije, HD signala. U većini trgovina na TV-ima su prikazane demo snimke proizvođača, u visokoj rezoluciji. Međutim, u pojedinim trgovinama svi TV-i su nemarno spojeni na analogne signale standardne rezolucije, odnosno naše domaće zemaljske kanale koje smo prije ulaska Hrvatske u digitalni svijet svi gledali. Važno je znati da plazma i LCD TV-i nisu prvenstveno namjenjeni za reprodukciju signala standardne rezolucije (SD signala), a posebno ne za reprodukciju analognih signala. Pošto je za kupnju HDTV-a u Hrvatskoj potreban kompromis, jer ćemo još neko vrijeme gledati većinu signala u SD rezoluciji i HD filmovi nisu dostupni u velikom broju naslova, bitno je znati kako TV prikazuje slike standardne SD i visoke HD rezolucije.

Na neke stvari u trgovini ipak ne možete nikako utjecati. Zbog često presvijetlog izložbenog prostora, dolazi do refleksije svjetla na ekranima TV-a, što daje dojam znatno manjeg kontrasta posebno na plazma TV-ima. Veći problem je što trgovci iz istog izvora signalom snabdjevaju veliki broj TV-a što dovodi do pojave raznih neželjenih artefakata. Također, za povezivanje opreme često koriste nekvalitetne scart ili RF koaksijalne kabele umjesto kvalitetnih digitalnih HDMI interkonekata.

Adsense
1 2 3Sljedeća stranica

Povezani tekstovi

12 komentara

 1. Svaka cast momci,pisem vam iz Gruda( hercegovina),svaki vam je clanak odlican,kakva god informacija treba vezana za tehniku odmah otvaram vasu stranicu jer jednostavno imate odgovor na sve!!! Samo tako nastavite. Zanima me samo dali je pusten digitalni signal prema Imotskom dijelu?

 2. Mnoge stvari sam vea znao ali je članak itekako potreban za one koji se prvi put odlučuju za kupnju hd tv-a. Samo tako nastavite =)

 3. Hvala svima!
  Svi ovi članci su potrebni jer ljudi s različitim nivoom znanja dolaze na naše stranice. Ovi članci pod dijelom stranice Savjeti prethodnica su onog pravog: recenzija/testova HDTV-a s kojima počinjemo u mjesecu travnju i koji ae, zahvaljujuai kolegama inženjerima Jasminu i Darku, biti reprezentativni i nadamo se vaše omiljeno štivo na webu!

 4. Kome osnovne stvari nisu jasne , neae mu pomoai nikakav članak. Nakon njega i kontakta s vještim trgovcem samo ae upasti u još veae nedoumice. Zato , ništa ne čitati i nikoga ne pitati.. Oboružati se
  osnovnim podacima i poslužiti se vlastitim očima a sve izvagati dubinom vlastita džepa i to je to …

 5. Movie, sama činjenica da je netko pročitao nešto više o onome što kupuje vea mu ide u prilog, to je jasno. Zar zbilja misliš da ae netko tko je potpuni laik bolje proai ako do?e u duaan i sljepo vjerujuai trgovcu kupi TV ili laik koji je prije kupnje pročitao ovakav jasno napisan članak i koji ae mu obratiti pažnju na više parametara osim dijagonale, jel fullHD ili ne i cjenovne kategorije?

 6. Edukativno svakako treba djelovati ali mi je nevjerojatna količina nepismenosti i neinformiranosti današnjih kupaca koji se oslanjaju na sve samo ne na vlastitu prosudbu što žele i što je za njih najbolje ! Puno informacija , još ako su različite kod kupca stvaraju nesigurnost . Nakon svega nije pametniji vea bespomočniji i u takvom stanju dobar trgovac radi čuda …. ono što je pročitao zaboravio je dok je došao do duaana ….
  Svakako cijenim trud autora članka i več kada se spominje trud volio bi vidjeti neki članak o novom Oppo BDP83 ili Pioneer BDP LX91ili novoj liniji Philips tv aparata 9804 ili Panasonic plasmi ili ,itd … Jednostavno treba napraviti iskorak dalje kako bi bili zanimljivi veaini a ovi kojima treba abeceda prilikom kupovine tv aparata vrlo vjerojatno se niti ne služe netom. Recimo ovaj Oppo BDP 83 je po najavama prava revolucija što se tiče cijene i kvalitete te mogučnosti. Mislim da bi to interesiralo ljude .
  Upravo je u dolasku a možda vam mogu srediti i ekskluzivu u obliku testa. Eto , ja bi više volio čitati o takvim stvarima nego o banalnim koje ionako ne čitaju oni kojima su namjenjeni. Možda griješim ?

 7. movie, recenzije kreau kada administrativne zadaae budu gotove. Mnogo se toga sprema, a upravo ae recenzije biti temelj onoga što aemo kroz odre?en period ponuditi na ovoj stranici… Za Oppo sam vrlo zainteresiran, čujemo se prek maila za detalje!

 8. znači sve u svemu ispada da lcd&plazma tehnologija još nije dosegla svoj vrhunac po kvaliteti,odnosno ako sad platiš nešto 10000kn za godinu budeš za istu lovu mogao kupi najmanje 30% bolju stvar
  KAPITALIZAM=KANIBALIZAM

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!