Tutorijali/uputeVodiči

Što je HDMI ARC i kako može pomoći u vječnoj borbi s brojem kabela u sustavu kućnog kina

samsung-ARC

Jedna od zgodnih novina koju je uvela HDMI 1.4 specifikacija svakako jest ARC funkcija povratnog audio kanala između povezanih uređaja. ARC je praktično rješenje za sve koji žele prenositi zvuk iz televizora u A/V pojačalo, a da pritom koriste samo jedan HDMI kabel. Ipak, mnogi ne znaju za ovu praktičnu mogućnost, a niti sami proizvođači televizora i opreme nemaju praksu objasniti ju kako je implementirana na njihovim proizvodima. Kroz objašnjenje i primjer kako uređaje podesiti približiti ćemo ovu zgodnu mogućnost.

Što je ARC?

Audio Return Channel, odnosno ARC, funkcija je koja je uvedena u HDMI 1.4 specifikaciji i najvjerojatnije će ostati i u budućim revizijama standarda. ARC omogućuje da se zvuk iz televizora pošalje van istim HDMI kabelom preko kojeg slika i (višekanalni) zvuk dolaze u televizor iz A/V pojačala, soundbara ili Blu-ray reproduktora. Do uvođenja ARC-a zvuk iz televizora se je u vanjske jedinice, najčešće A/V pojačalo morao poslati na jedan od dva načina:

 1. analogno, putem RCA (cinch) priključaka ili izlaza za slušalice ili
 2. digitalno, preko digitalnog optičkog ili digitalnog koaksijalnog izlaza
hdmi-no-arc
Sustav kućnog kina kada se ne koristi ARC funkcija.

U slučaju da i televizor i primjerice A/V pojačalo podržavaju ARC funkciju, dovoljno ih je povezati HDMI kabelom i u postavkama oba uređaja aktivirati ARC funkciju kako bi se zvuk mogao slati iz televizora i pojačalo. ARC je na razini digitalnog optičkog ili koaksijalnog sučelja jer može prenijeti do 5.1 kanalni zvuk u Dolby Digital ili DTS formatima, te u tom pogledu ne postoji razlog da se bilo koji drugi oblik povezivanja koristi pored HDMI-ja s ARC-om. Jednom upareni uređaji također omogućuju da se jednim daljinskim kontrolira i drugi uređaj, primjerice da se s daljinskim od televizora može regulirati glasnoća na pojačalu. Ukratko, uz dijelove CEC (Consumer Electronics Control) značajke HDMI sučelja ARC omogućuje da dva uređaja praktički rade kao jedan, a sve uz jednostavno inicijalno podešavanje. Zbog toga ARC-om upareni uređaji omogućuju da se gašenjem televizora gasi i pojačalo ili soundbar, odnosno da se paljenjem televizora pali povezani uređaj.

hdmi-with-arc
Sustav kućnog kina kada se koristi ARC funkcija.

Funkcionalnost HDMI ARC funkcije može varirati od ograničenosti na slanje zvuka koji prihvaćaju ugrađeni prijamnici (DVB-T/S/C), pa do prenošenja zvuka internet servisa (Smart TV platforma), ugrađen USB multimedijalni reproduktor, pa sve do povezanih vanjskih uređaja. Stupanj funkcionalnosti ovisi od modela do modela televizora i unutar modela ovisno o verziji upravljačkog softvera, tako da dok se ne isproba ne može se sa sigurnošću tvrditi koji se sve izvori mogu prenositi.

HDMI ARC zvuči logično i jednostavno, no zbog čega se tako rijetko koristi?

LG-ARC
LG-jevi televizor obično imaju ARC na prvom HDMI priključku

Za početak, proizvođači televizora koriste samo jedan od brojnih HDMI priključaka za ARC funkciju, te kod nekih je on na prvom priključku po redu, a kod nekih na drugom. Ako se HDMI kabel poveže na priključak koji nije ARC-kompatibilan, funkcija neće raditi. Iako HDMI odjel za licenciranje savjetuje proizvođače da označe ulaz kao ARC-kompatibilan, oni nisu obvezni to učiniti tako da postoji mogućnost da na uređaju priključak nije uopće označen slovima “ARC”. Isto tako, funkcija tvornički nije omogućena na svim televizorima i pojačalima, već ju je potrebno ručno aktivirati kroz izbornike. HDMI kabel ne treba biti verzije 1.4 da bi ARC funkcionirao, no za svaku sigurnost najbolje je koristiti najnoviju verziju ili eventualno modele sa zadnjom HDMI 1.3 specifikacijom.

Pozicija ARC funkcije ovisno o proizvođaču:

HDMI 1: Sony, LG, Toshiba, Philips, Sharp

HDMI 2: Samsung, Panasonic

Primjer korištenja ARC-a

hdmi-arc-tv-avr-settings
Primjer podešavanja postavki za ARC na LG televioru i Yamaha A/V pojačalu

Za primjer smo iskoristili LG-jev 47″ LM960V televizor iz 2012. godine, te Yamahino 5.1 pojačalo RX-V371. Za spajanje smo koristili Profigold PROV 1002 HDMI kabel u verziji 1.3b. Niti kod televizora niti kod pojačala ARC nije tvornički aktivan, niti se u procesu inicijalne instalacije spominje. Da bismo ga aktivirali potrebno je:

 1. Kod televizora otvoriti postavke klikom na daljinskom upravljaču na tipku Settings, te unutar podizbornika “Zvuk” i dalje “Postavka zvuka” pronaći opciju “Način ARC” i aktivirati ju.
 2. Kod A/V pojačala je potrebno pratiti izbornike na LCD zaslonu na samom uređaju ili na grafičkom sučelju koje se prikazuje na zaslonu televizora (ako je opcija omogućena).

Kod Yamaha pojačala je potrebno pod postavkama HDMI-ja obavezno aktivirati opciju kontrole (HDMI CEC) kako bi ARC funkcija funkcionirala. Kod LG televizora smo 5.1 Dolby Digital i DTS zvuk dobili samo kada je tip digitalnog audio izlaza bio postavljen na “Auto”, ne i “PCM“.

Jednom kada su opcije pravilno podešene potrebno je još samo na televizoru unutar “Source” izbornika odabrati umjesto “TV zvučnik” opciju “Vanjski zvučnik” kako bi se signal slao preko HDMI-ja. U tom slučaju će se na pojačalo slati izvorni audio signal, kod domaćeg TV programa to je stereo format zvuka, a preko ugrađenog multimedijalnog sučelja za reprodukciju putem USB sučelja najviše Dolby Digital ili DTS u 5.1-kanalnom obliku.

Ovakav spoj je omogućio da se paljenjem televizora automatski pali A/V pojačalo i da se zvuk automatski šaljem umjesto na zvučnike televizora na zvučnike kućnog kina. Tijekom rada gašenje A/V pojačala automatski aktivira zvučnike ugrađene u televizor, a u slučaju gašenja televizora dok je ARC veza aktivna, automatski se gasi A/V pojačalo. Na ovaj način smo ostvarili mnogo praktičnije korištenje jer nije potrebno zasebno paliti televizor i A/V pojačalo, a daljinski od televizora se može koristiti za reguliranje glasnoće kućnog kina.

Završne riječi

philips-ARC

HDMI ARC funkcija olakšava povezivost i korištenje sustava kućnog kina, posebno za korisnike koji vole TV program slušati preko zvučnika kućnog kina, odnosno koji preko ugrađenog multimedijalnog reproduktora u TV-u žele slušati glazbu na kvalitetniji način. Do pojave ARC-a je bilo potrebno koristiti još jedan interkonekcijski kabel kako bi se zvuk poslao iz televizora natrag u pojačalo, te premda ARC u suštini nudi kvalitetu na razini već otprije poznatog digitalnog optičkog ili koaksijalnog sučelja, proširuje njegovu interaktivnost jer sada povezani uređaji mogu funkcionirati kao jedan, primjerice zajedno se paliti i gasiti. Možda će vam trebati novi HDMI kabel kako bi ARC funkcija proradila u vašem sustavu kućnog kina, no s obzirom na cijene kabela i mogućnosti koje ćete njime otvoriti, radi se o vrlo isplativoj investiciji.

Copyright 2013, HD Televizija

Adsense

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Povezani tekstovi

81 komentara

 1. A za kaj da to koristim? Da slušam dnevnik preko pojačala ili grozan zvuk koji uredno pušta htv na svim svojim kanalima? Kad budu puštali višekanalni HD audio onda ima smisla do tada….

 2. Znaći spajanjem LG TV i Yamahinog receivera si dobio zvuk na vanjskim zvučnicima kada nešto pustiš sa usb-a od TV i sa Smart TV platforme?
  Ja imam LG LM765s i Yamahu RX V571 i dobijem zvuk od tv programa i vanjskog Bluray playera. Kada pustim nešto preko usb-a od TV ili kad nešto gledam preko Smart TV-a onda mi nema zvuka preko HDMI nego samo preko digitalnog optičkog kabela.
  Da li je možda problem što kabel nije 1.4? Ali ako je to problem onda valjda ne bi bilo zvuka ni sa TV programa?

  1. Da, normalno je slao zvuk s USB ulaza, probao sam i SCART-om spojiti stari video i isto dobio van zvuk. Sve radi s HDMI kabelom verzije 1.3b. Znam da nešto nije štimalo s ARC-om u ranijim verzijama pa probaj ažurirati softver TV-a na zadnju verziju…

   1. Ma nije to. Imam novu verziju softvera iz 12-tog mjeseca.
    Ma sad nešto razmišljam. Možda je ipak do verzije kabela, a razlog zašto imam zvuk kada gledam TV program je zato što mi je digitalni kabelski prijamnik od Bneta spojen sa HDMI kabelom na receiver. Da li prijamnik od Bneta šalje zvuk u receiver? Ako da, onda je to to, meni uopće ne funkcionira ARC, nego zvuk dobijem na taj način.
    A ništa, moram kupiti novi HDMI pa isprobati. Za prvu ruku mislim kupiti neki najjeftiniji 1.4. Da li će raditi ti jeftini?
    Jedini problem bi mogao biti taj Bnetov prijamnik jer kad je on spojen zvuk dolazi na vanjske zvučnike (kada na receiveru izaberem opciju TV) bez obzira što na televiziji recimo gledam nešto preko USB-a ili Smart TV. Dakle imam zvuk sa zadnjeg gledanog programa od Bneta na vanjskim zvučnicima, a na zvučnicima od TV-a zvuk sa USB-a. Tek kad izaberem opciju Audio na receiveru onda dobijem zvuk preko digitalnog optičkog kabela.

    Eto, nadam se da si shvatio, šta misliš, što bi ti uradio?
    Nije toliko stvar da imam jedan kabel viška, problem je što mi je zvuk preko digitalnog optičkog kabela lošiji nego preko HDMI. Kada gledam recimo neki spot od 1080p preko linijskog bluray playera koji je spojen sa HDMI, zvuk je puno bolji nego kada taj isti spot gledam preko USB od TV-a. Za istu jačinu zvuka preko digitalnog optičkog moram receiver pojačati za nekih 10-15 dB više.

 3. Riješeno, barem djelomično. Kabel je dobar, iako nije 1.4, nego 1.3.
  Darco, molim te reci mi kada na Yamahinom receiveru odabereš da je ARC on, pojavi se opcija da izabreš audio input, što izabreš? Meni nudi opcije Av1 do AV6 i opciju AUDIO. Ili je svejedno. Ja sam izabrao AUDIO.

  Dakle sve radi, jedini je problem što digitalni prijemnik od Bneta šalje zvuk preko HDMI kabela direktno u receiver. Dakle kada na receiveru pritisnem tipku HDMI 1, imam i sliku i zvuk od Bneta. Problem je upravo u tom audio inputu, jer se svaki put kada palim televiziju receiver automatski prebacuje na AUDIO, a TV na antena ulaz bez obzira što sam zadnje gledao Bnet na HDMI 1.
  To se jedino ne dogodi kada prvo ugasim receiver, a poslje njega TV.
  Dakle da program gledam preko obične antene sve bi radilo kao i u ovom članku.

  1. Bok Fantomas,
   Da, ja isto stavim pod audio input AUDIO i stvar funkcionira.
   Hmmm, a da B.netov receiver HDMI-jem spojiš direktno u TV pa da onda imaš izbor da slušaš zvuk preko Yamahe, odnosno ako je neki sadržaj za koji ti je ok i zvuk televizora, da jednostavno ugasiš pojačalo.

 4. Dobra ideja, spojio sam Bnetov prijamnik direktno na TV i tada zvuk ide preko AUDIO.
  Imam ja zvuk na vanjskim zvučnicima i kada spojim Bnetov prijamnik direktno na receiver, ali tada zvuk dobijem kada odaberem HDMI 1.

  Ali ova tvoja opcija je bolja jer kada palim TV, receiver se automatski prebacuje na AUDIO, pa uvijek moram prebacivati na HDMI 1.

  E sad opet pitanje za tebe. Kada spojim na receiver onda receiver radi upscaling slike na 1080p, tako mi barem piše kada pritisnem tipku info na TV-u, a kad spojim direktno na TV onda je 576p. Pitanje ja da li je kod ove prve opcije bolji kvalitet slike ili je svejedno?

  1. Što se skaliranja slike tiče, ona se u svakom slučaju mora skalirati na rezoluciju ekrana kada dođe u TV – u slučaju spajanja na AV Receiver to on odradi i TV samo prikaže (uz pretvorbu boja u R,G i B), a kada mu se dostavi 576p onda se unutar TV-a odradi skaliranje slike. Ovdje nema nekog pravila tko će to najbolje odraditi već bi se trebalo isprobati sve varijante i vidjeti koja daje najbolju sliku. Dobro je obratiti pažnju na pojavu nazubljenih linija na objektima što je prvi znak lošeg skaliranja slike. Ako se to pojavi, tu varijantu spajanja nemoj koristiti.

   P.S. Nudi li B.netov prijamnik odabir izlazne rezolucije? Tipa 720p ili 1080i?

 5. Zahvaljujem. Testirat ću i vidjet što je bolje.

  Ne, ne nudi takvu opciju, jedino izbor da li je primarni izlaz Scart ili HDMI. Ali dobro, barem sam to promjenio, jer mi je do sada stajalo Scart.

 6. Poštovani,

  Molim vas za pomoć. Pokušavam povezat smart tv samsung 6710 i yamaha soundbar 2200 i ne dobijem nikakav zvuk. Audio setup/skeniranje prostora je očito uspješno izvedeno jer mi napise maintenance ok.
  HDMI na TV-ju imam ovako:
  1. HDMI 1 – povezan tv in tv optika, da nemam scart kabla u upotrebi
  2. HDMI 2 ima i oznaku ARC, sa hdmi kablom povezao YSP 2200 (ysp isto ima oznaku hdmi ARC)
  Povezan je i tv sa ysp 2200 pomoću video kabla (to mi i tv potvrdi, kad stisnem source )
  Naravno, imam povezan i ysp 2200 sa subwooferjem sa speaker kablom.

  Eto, sve mi se čini ok, ali ne radi…. Mislim, da trebam optical kabel, ali čemu funkcija ARC, ako dobro razumijem?

  Hvala za pomoć i srdačan pozdrav,
  ZORAN JOZIĆ

  1. Poštovanje i isprika na kašnjenju s odgovorom.

   Prema opisu čini se da je sve dobro spojeno, jeste li potražili ima li TV opciju biranja audio izlaza npr. TV zvučnik, vanjski zvučnik? Probajte najprije s antentskim ulazom hoće li se zvuk slati na Yamahu jer od modela do modela može biti razlike u mogućnosti slanja različitih izvora spojenih TV putem ARC funkcije.

 7. Postovanje,
  I ja imam taj problem.Imam lg 42 lm620s Tv sa ARC i av reciver pioneer vsx 422k koji isto ima ARC funkciju.Povezao sam oba ureda preko hdmi 1.4,uklucio ARC-on na Tv,ARC-on na reciveru,ali nikako da dobijem ton sa Tv na kucno kino.U cemu bi moglo da bude problem? Unapred Vam zahfaljujem.Pozdrav iz Makedonije!!!
  PS:web strana je fantasticna i recenzije odlicne!!!

  1. Pozdrav Mitko i hvala na lijepim riječima!

   Iz opisa se čini da je sve dobro povezano i aktivirano, tako da se vjerojatno radi o manjem detalju koji se treba zadovoljiti da bi stvar funkcionirala. Kada su TV i receiver upaljeni i kada na TV-u na listi ulaza promijenite izlaz zvučnika s TV zvučnik na Vanjski zvučnik, što se dogodi? Pojavi li se poruka na ekranu o aktivaciji Simplinka? Ima li kakve obavijest na receiveru i na kojem je ulazu on podešen?

   1. Postovanje Darco.Izvinjavam se za zakasneli odgovor.Resetirao sam reciver i poceo sve izpocetka.Znaci,sve je povrzano kak treba.Kada na tv podesim na listi izlaza na vanjski zvucnik,na ekranu se pojavi da je aktiviran Simplink.I na moje iznenagjenje,ton sa Tv imam na zvucnika,ali bad se nastavlja.Znaci,ton ima edno dve tri sekunde,pa se gubi 2-3 sekunde,pa opet radi ,pa se gubi i se tako redom.Ne mogu da razumem u cemu je problem.Pitao sam mog poznanika koji se kao razume,al on dize ramena.Eto,kod mene problem se nastavlja.Izvinjavam se za ovako dugo izlaganje.Veliki pozdrav,sjajni Ste!!!

 8. Meni se dešavalo nešto slično. Ton se nije gubio toliko često, možda svakih par minuta i to samo djelić sekunde. Ukratko, 3-4 minute je sve u redu, pa jednu sekundu nestane ton, pa onda opet sve u redu i tako redom.
  I to mi se dešavalo sa kabelom koji je verzija HDMI 1.4c. Zamijenio sam kabel sa najjeftinijim HDMI kabelom kupljenim prije 2 godine (ne znam koja je verzija, pretpostavljam 1.3) i problem se više nikada nije pojavio.

 9. Pozdrav,
  Eto mene opet:)) Poslusao sam Vas savet,promenio hdmi kabel i nista novo na zapadu!Problem je isti,stime sto sam morao da resetiram resiver da bi dobio ARC povratni zvuk,ali sa istim ritmom:2-3 sekunde ima ton,pa 2-3 nema i tako redom.Nego da Vas pitam,kad bi ARC funkcija zamjenio sa optickim kablom,dali cu dobiti isti kvalitet zvuka na mome saraundu?Dali cu dobiti DTS zvuka kad gledam film sa tvrdog harda koji cita LCD ?

   1. Fantomas, DTS zvuk je podržan preko digitalnog optičkog sučelja. Wikipedija: S/PDIF can carry two channels of PCM audio or a multi-channel compressed surround sound format such as Dolby Digital or DTS.

  1. Bok Mitko,

   Mora da nešto u sustavu ne funkcionira dobro, sada je li to do toga kako je ARC riješen na pojačalu ili je do veze između TV-a i pojačala to ne mogu točno tvrditi. Uglavnom, preko optičkog kabela ćete dobiti istu kvalitetu zvuka, kao i višekanalni DTS zvuk.

 10. Kako da spojim samsung smart tv na kucno kino sony dav-dz 630 i da imam zvuk sa tv na zvucnicima kucnog kina?

 11. Jedno pitanje.isto imam povezan lg smart tv i onkyo avr preko hdmi arc kanana,alu deshava mi se kada prebacim na you tube nemam zvuk a imam sliku.molim za pomoc,unapred hvala

   1. Prvo hvala na brzom odgovoru,drugo nisam probao drugi servis(probacu),ali kod mog druga to radi bez problema samo shto je njegov tv noviji od mog.Moj je model lv375s a njegov la 660.da nije u tome neki problem.

 12. Poštovani imam panasonic plazmu p50st60e i panasonic kučno kino SC-PT465 povezano hdmi

  kako da dobijem zvuk s Tv-a kad gledam filmove s vanjskog hard disca na zvučnike od kučnog kina

 13. Pozdrav, stranica je i vise nego super, sve pohvale. Imam jedno pitanje. TV Philips i Pioneer receiver su povezani preko HDM- a kada upalim receiver pojavi se na TV ekranu “!Aktivni ARC” i ova poruka se javlja svakih 15 sec. Sto se tice sistema, sve radi super, zvuk se prenosi bez problema na receiver sa TV, Ipod,etc sve funkcionise odlicno. Samo me ovaj natpis zabrinjava. Neki prijedlog? Hvala unaprijed, jos jednom, sve pohvale

  1. Hvala na pohvalama. Ovako na daljinu rekao bih da se radi o još jednom bugu na Philipsovom televizoru i da probate na njihovom support forumu postaviti upit pa da vide može li se to kroz nadogradnju softvera riješiti. Možda da pogledate u opcije TV-a da se ne prikazuju različite obavijesti na ekranu?

   1. Hvala na brzom odgovoru, pregledali smo sve opcije na TV i nismo nasli mogucnost da se ovaj natpis ukine. Hvala na savjetu, kontaktiracemo support team na forumu. Evo gledao sam i vas forum. Svaka cast, dobro je da imamo i na ovim prostorima ovakav izvor info i komunikacije. Sve najbolje

 14. Pozdrav imam pitanje posto se ne razumijem bas u ovu tehniku.. imam tv philips 50pfl5008k/12 i kucno kino philips hts3531/12..zanima me moze li se zvuk sa tv da reproducira na zvucnicima kucnog kina tocnije sa youtuba na kucno kino i sa kojim kabelom? Jer tv ima hdmi arc a kucno kino nema nego obicni

  1. Pozdrav,

   Na ovoj slici se ne vidi baš najbolje (http://best-appliances.com/img/PHILIPS-HTS35391.jpg), no ako su dva RCA (cinch) priključka desno za audio ulaz, tada Vam je najjednostavnije spojiti TV i kućno kino putem 3.5 mm -> stereo RCA cinch kabela. 3.5 mm izlaz za slušalice se nalazi na televizoru, a stereo RCA ulaz na pojačalu. Takvih kabela ima već po “par kuna”, ja sam koristio i jeftine i skupe i za uobičajenu primjenu ovi povoljni su sasvim dovoljni: http://www.nabava.net/search.php?tp=0&q=3.5+mm+cinch

 15. pozdrav
  recite mi molim vas kako da spojim dvd uređaj na pojacalo,i kako da spojim pojacalo sa tv da bih dobio sliku od dvd,i naravno zvuk na zvucnike
  unaprijed zahvaljujem

  1. Pozdrav,

   Ako DVD uređaj ima HDMI izlaz, a A/V pojačalo HDMI ulaze i izlaze, onda je to najjednostavnija metoda za koju su vam potrebna samo dva HDMI kabela. Ako nemate HDMI sučelje na A/V pojačalu, onda DVD trebate spojiti preko digitalnog optičkog ili digitalnog koaksijalnog sučelja, a televizor i DVD putem SCART-a, komponentnog ili kompozitnog sučelja, koje god imate na raspolaganju. Ako A/V pojačalo nema HDMI sučelja, a DVD ima, onda povežite DVD i TV putem HDMI-ja, a pojačalo i DVD preko digitalnog optičkog ili digitalnog koaksijalnog sučelja.

 16. Imam LG SMART TV LG42LN5700 i Sony S-Master digital amplifier DAV-HDX475 povezani HDMI kablom…Problem je sto nema zvuka sa YOU TUBE-a ima samo tv kanali …kad se povezem preko tv na you tube i dalje se cuje zvuk sa nekog tv kanala a na tv ide npr spot neki…da li fali kabal ili je neki drugi problem? Hvala

 17. imam problem sa povezivanjem lg kucno kino sa tv samsung ue32h5500 serija t.e.nemogu dobiti aux na zvucnike domasnog kina.imam i kablsku i digitalnu tv radi aux samo na kabelsku nece na digitalnu tv i internret.dvd ima audio i video izlaz sa zut bel i crveni kabel au tv ulazi scart molim za pomoc jer moze nesto da se uradi ili moram kupiti bluray pleer.

 18. Pozdrav svima , za pocetak da pohvalim stranicu i Vas rad Darco .

  Imam par pitanja i nedoumica pa molim pomoc i savjete je najbolji nacin spajanja TV-a , kucnog kina i PC-a ?

  Imam TV LG 42LB650V koji posjeduje opticki izlaz i i imam u planu nabavku kucno kino koje ce imati jedan opticki ulaz i najvjerovatnije nece imati ARC opciju .Tu mi je sve jasno ( povezao bi optickim kabelom TV i receiver od kk i tako bi dobio zvuk sa TV-a , vanjskog hdd-a ,DLNA itd . na zvucnike od kk) . Ali u kombinaciju ulazi i PC , kojeg bi isto zelio spojiti digitalno sa kk ako je ikako moguce i tu mi nije sve bas najjasnije .
  Imam dvije zvucne kartice ( CreativeLabs i Realtek integriranu ) . Obje imaju SPDIF Digital Out

  1. Da li je moguce spojiti PC i kucno kino ovim putem , tj je li to kompatibilno (SPDIF out sa PC-a na Optical input na kucnom kinu i kakvim kabelom ?
  2. Ako je odgovor na pitanje DA , posto kk ima samo jedan opticki digitalni ulaz , a dobivalo bi signal s dva uredjaja ( TV i PC ) , da li bi mi pomoglo ovako nesto

  http://www.ebay.com.au/itm/2-Way-Toslink-Digital-Optical-SPDIF-Audio-1×2-Splitter-2×1-Switch-Adaptor-/330710938302

  ili mozda da u receiver ukopcavam samo onaj izlaz (tj kabel ) koji koristim u tom momentu :

  Nadam se da ste shvatili pitanje i da nisam previse zakomlikovao stvar .Sta mi predlazete i koja mi je najbolja opcija ? Svi savjeti i prjedlozi dobrodosli . hvala unaprijed

  1. Pozdrav Sega_Mega,

   Da, možete koristiti SPDIF digitalni izlaz iz računala i povezati se na kućno kino, tu ne bi trebalo biti problema. Možete koristiti bilo koji digitalni optički kabel – ja sam prije možda 8 ili više godina kupio jeftini Hamin za 40 kn i unatoč svemu što sam čuo da takav neće pružiti čist zvuk i da će uzrokovati probleme s prekidanjem itd., ja ništa od toga nisam iskusio.

   S obzirom da želite i iz TV-a poslati zvuk, onda možete probati sa spliterom koji ste linkali – nisam imao prilike testirati takav proizvod pa ne znam 100% hoće li raditi. Alternativno, ako ćete preko TV-a gledati TV program i želite čuti zvuk na kućnom kinu, možete koristiti izlaz za slušalice na televizoru i dobiti van stereo zvuk. Preporučam 1x 3.5 mm -> 2x RCA (cinch).

   1. OK hvala puno , jer to me i zbunjivalo , znaci opticki ulaz na kinu i SPDIF izlaz na zvucnoj karti koriste isti kabl ?
    Znaci , mislite da bi zvuk sa PC-a doveden HDMI -em u TV dalje mogu proslijedit optikom i reproducirati na kucnom kinu ? Pomislio sam na to i prije ,ali sam mislio da nije izvodivo . U svakom slucaju cu probat i tu opciju ,a ako ne bude moglo najvjerovatnije cu kupiti dva opticka kabla i spojiti i PC i TV , i po potrebi ukljucivati u opticki ulaz na kk onaj koji mi bude potreban u tom trenutku . Puno hvala na odgovorima . LP

  1. Ako su TV i PC tako povezani, onda to znači da i slika i zvuk dolaze u TV, pa možete onda samo s jednim digitalnim optičkim izlazom zvuk proslijediti u kućno kino. Svakako tu konfiguraciju probajte prije investicije u spliter…

 19. Pozdrav svima! Prvo da pohvalim stranicu i vas rad Darko. Da ne duzim da pokusam da objanim moj problem,nedavno sam kupio tvSamsung Smart ue46f8000 koji mi stoji u dnevnoj sobi a imam drugi u spavacoj dali je moguce da preko nekog kabla povezemdva samsunga i da gledam na oba tv isto tj dali na smart ima video out

 20. Poštovani gospodine Darko pojavio mi se problem na LG MW 659-S televizoru, naime optićkim kabelom
  je spojen na AV reciver onkyo i sa svih ulaza je davao zvuk na reciver recimo preko usb ulaza na kojem je spojen tvrdi disk sam gledo filmove a zvuk bez problema dobivao s tv-a na reciver ili recimo max tv recivera
  da bi odjedanput prestao davati signal preko optićkog kabela,optićki kabel i reciver su ispravni što sam provjerio , da li je moguće da je crkao optićki izlaz, mada on daje svjetlosni signal.Osim toga sve je radilo bez ukljućenog ARC-a usto ne mogu ukljućiti vanjski zvućnik preko SIMP linka iako ukljućim simp link on mi
  ne otvara ikonice za ukljućivanje.Da li da se javim nekom LG servisu ili što.Hvala na odgovoru.

 21. Pozdrav!
  Utikao sam u izlaz za slušalice pojačalo na tv lg la 860 v kako ste mi rekli i nezvuči loše sam me zanima može li to na ikakav način ošteti tv jer ste mi rekli da nepojačavam tv baš jako. Zanima me isto koliko se gubi na kvaliteti zvuka u odnosu na optički kabel ako možda znate.
  Lp!

  1. obzirom da imas stereo pojacalo, tak ti svejedno jel optika u igri ili ne jer ti uvijek i jedino dobijes stereo. Da li bi PCM preko optike bio kvalitetniji nego ovaj izlaz, ne znam, mozda. No to mislim da nije niti presudno toliko jer je svakako ovo bolje nego TV zvucnici a tak i tak se ne radi o nekom audiofilskom materijalu.
   Kaj se tice pojacavanja, to sam rekao zato jer klasicni izlaz za slusalice ima vec neko pojacalo i ako ti je signal na izlazu prejak onda znas kaj se desava na ulazu tvog pojacala. Ne bi ostetilo TV ali bi moglo pojacalo pa onda bolje tome pristipiti oprezno. E sad, neki TVi imaju opciju da se taj izlaz u opcijama promijeni u klasicni stereo izlaz na koji nema utjecaj koliko je ili nije pojacan zvuk na TV i onda nemas nikakvih problema jer je za tvoje pojacalo to samo jos jedna komponenta tako to to provjeri negdje u uputama ili potrazi po opcijama. SONY to ima, mozda ima i tvoj LG.

 22. Imam tv Panasonic tx-p42g30e I
  Pioneer DVD/CD risiver XV-DV363 sa 5.1 zvučnicima. Hteo bih da koristim ARC jer na risiveru nema digitalni audio ulaz a imam HDMI.
  Na risiveru podesim : setup> HDMI OUT> OK> AUDIO ON/OFF na AUDIO ON. Posle ovog postupka risiver se sam isključi.
  Ne znam da podesim televizor da mi ton ide na HDMI 2 (ARC) gde je povezan risiver. Kako da to uradim?
  U Sound menu televizora nema stavki: SPIDF Selection, Audio Preference. Ne mogu da nađem ni ARC iako fizički postoji. Da li je tvornički postavljeno da ima zvuk na HDMI2 (ARC) I gde se isključuje ton na tv zvučnicima?

  1. ne mozes to napraviti. Ako sam dobro skuzio imas zapravo DCS-363 i taj HDMI je OUT i jedini nacin da dobijes zvuk je taj da koristis RCA iz TVa na LINE 2 IN pa onda da koristis neki od onih modova da ti stereo ide na sve zvucnike. Jako su rijetka ta kucna kina, pogotovo iz tog vremena, koji imaju nekakav digitalni ulaz.

 23. E ovako. Imam:
  TV – LG 55LA660S http://www.lg.com/rs/televizori/lg-55LA660S-smart-3d-tv
  Kucno kino – LG BH7540T http://www.lg.com/hr/kucna-kina/lg-BH7540T
  I imam jedno pitanje. Da li mogu i na jedan nacin da dobijem zvuk DTS-HD 5.1 Master Audio, a da izvor zvuka dolazi sa externog hard diska koji je prikljucen u TV, (a ne direktno u plejer bioskopa) a da nije putem optickog kabla? Jer trenutno je sve povezano putem HDMI kabla i zvuka nema kad ocu da pustim nesto sa pomenutog diska niti ako hocu zvuk sa televizijskih kanala. Hvala.

  1. Pozdrav – HD audio formate poput DTS-HD MA 5.1 i Dolby TrueHD 5.1 nije moguće dobiti putem HDMI ARC veze, dakle kada televizor šalje zvuk van prema kućnom kinu. HDMI ARC se ponaša isto kao i digitalni optički audio izlaz iz TV-a. Koliko znam HD audio ćete dobiti jedino putem Blu-ray medija koje ćete reproducirati preko kućnog kina.

 24. Lijep pozdrav za urednika, sve pohvale za prave teme. Imam pronlem sa pojacalom pioneer vsx 422 k i tv je lg 49ub830v. Ne daje zvuk sa tv na pojacalo ni pomocu hdmi arc ni pomocu optickog kabla. Jedino sam dobio zvuk pomocu obicnog kabla za slusalice tako sto sam ih umetnuo u tv utor za slusalice a tako i na pojacalu ali to nije to. Pokusao sam sa svime i na tv sam inastlirao sve kako treba ali jednostavno zvuka nema. Treba mi Vasa pomoc, hvala

  1. Pozdrav Dragane,

   HDMI ARC zna biti problematičan i ponekad jednostavno ne radi uopće. S druge strane, optički bi trebao raditi odlično, no potrebno je postaviti izlaz na External Speaker / Optical. Jeste li probali s tom opcijom?

 25. Sto se tice optickog instalirali smo tako sto na tv sam upalio opciju slanja zvuka optickim verzijom a na pojacalu sam upalio opciju tv i stoji O1, prepoznaje ga na pojacalu al ponovo nema zvuka

  1. taj receiver (kao i mnogi drugi danas) ima opciju da opticki ulaz moze biti dodijeljen na neki drugi ulaz. Pogledaj malo, mozda ti opticki uopce nije dodijeljen ulazu TV pa zato ne radi.
   I pogledaj na izlazu kablela jel uopce imas crveno svjetlo kad TV radi. Ja sam imao isto slucaj da na jednom starijem LG to nikako nije radilo bez obzira na postavke pa je ispalo da opticki uopce ne radi.

 26. Pokusao sam na druge ulaze ali iz tv zvuka nema,na izlazu svjetli crveno svjetlo, pokusao sam sa vise opticki kabela al sve isto, sad trenutno zvuk dobivam sa optickim jer sam spoji iptv reciver i pjacalo i tako funkcionise i na pjacalu izaberem sat, to je za sad jedina opcija

 27. Zanima me može li se Samsung Smart TV UE40f7000 povezati sa svučnikom monacor ets-530tw/ws pa-speaker column (100V/8 Ohma) i ako da na koji način?

 28. Cao. Imam Tv Lg 42 lm 620s i kucni bioskop Lg BH6640. Povezani su HDMI kablom i ukljucen je ARC mod. Takodje je sve povezano sa PC preko DNS-a. Sve radi kako treba ali primecujem da je zvuk dosta bolji kada preko DNS sa PC pustim film ili muziku na smart programu od TV nego kada pustim film putem DNS sa risivera kucnog bioskopa tj njegovog programa. Moje pitanje je da li postoji nacin da zvuk preko risivera kucnog bioskopa bude jednako kvalitetan kao preko TV smart programa za pustanje filmova? To me interesuje zato sto kada pustam film preko kucnog bioskopa na raspolaganju imam mnogo vise opcija i cita sve formate ali je zvuk slabiji pa trazim savet da to resim. Unapred zahvalan. Veliki pozdrav

 29. Postovanje.Imam jedno pitanje.Imam LG650v.Povezao sam pc i tv preko hdmi u hdmi arc ulaz na tv.Znam kako da pustim film da bude slika na tv i zvuk na tv,ili da zvuk bude sa zvucnika sa pc-a.Ali recimo dok gledam tv,recimo Discorvery,da li mogu da reprodukujem zvuk preko zvucnika koje sam povezao na pc?Hvala unapred…

 30. Pozdrav za urednika,imam Pioneer vsx 423,na njega povezan cisco 4682 dvb,tv Toshiba 40l2450ev koji ima samo 3 prikljucka cinca za audio I video, jedan hdmi prikljucak I usb prikljucak.Zvuk sa tv ide normalno preko resivera,ali kada pustim film preko usb-a nema zvuka preko resivera ide samo preko zvucnika od televizora,dal postoji neko resenje da dobijem zuk sa usb-a preko resivera?

  1. obzirom da imas coax ulaz na receivere a za TV pise da ima coax digitalni izlaz probaj jos i tako spojiti. I jel HDMI na tom TVu uopce podrzava ARC?

 31. Tv podrzava ARC, ali nema tv digitalni izlaz, ima kompozitni dvb ima opticki, probao sam sa kompozitnim ali zvuk opet ide preko tva, neznam dal bi radio sa optickim kabelom

 32. Imam problem sa aplikacijom Facebook.Imam tv Filips koji sam kupio prosle godine.Tv smart funkcionise odlicno ,ali Facebook mi je nestao.Inace Facebook sam koristio bez problema.Pomoc?Unapred hvala!

 33. Postovani,molim za pomoc:Imam LG 32LN670R TV i domace kino LG DH4530 T.Dali i kako ih mogu povezati da bi zvuk isao na vanjske zvucnike.Pokusavao sam nesto ali ne ide.Pozdrav.

  1. nikako ako ti TV nema analogni izlaz. Ako ima opet ces dobiti samo stereo koji onda evantualno nekim internim procesuiranjem moze dobiti na sve zvucnike ali….

  2. Ako Tv ima izlaz za slušalice i ako kucno kino ima činč ulaz onda mozes.Radit ce samo prednja dva zvucnika i bas.Kod mene je tako i sasvim solidno radi, na moje iznenadjenje kvalitet zvuka je vrlo dobar.

 34. Poštovani,
  ja sam neuka osoba po ovom pitanju, zato Vam se i obraćam da mi pojasnite,naime imam stari televizor LG
  model NO:RE-29F-B51RO koji ako sam dobro vidjela nema priključke za HDMI, pa me zanima da li se može spojiti i kako, tako da se dobije digitalna tv.,OptiTv.

  Zahvaljujem na informaciji.

  S poštovanjem,
  Kata Dominković

  1. moze, ali da bih ti rekao kako tocno, trebam znati i koji prijamnik od Optime imas/ ili ti nude.
   Ako su oni stari veliki onda SCART-SCART ali ako je ovaj novi mali onda trebas 3.5mm-CHINCH AV kabel. I CHINCH-SCART adaper ako TV nema CHINCH ulaze.

 35. Pozdrav,
  Ne znam da li ću dobiti odgovor jer je tema stara al ne košta ništa da pitam :)

  Dakle, imam tv Sony XD8005 i kućno kino Samsung HT-TX25, spojio sam ih HDMI kablom u ARC input i sve ok, zvuk je tu međutim ono što jako smeta je što čim na kinu prebacim na AUX zvuk zvučnici počnu baš primjetno “šuštati”, kada prebacim na opciju DVD šuštanje prestaje i zvuk sa DVD-ova je perfektan. Da li može biti da je problem u HDMI kablu koji je poprilično star ili mislite da ima neki drugi razlog?

  Hvala

 36. Imam SAMSUNG HU7500 i probleme sa povezivanjem sa AV pojačalom YAMAHA RX-V381.
  Naime kada spojim TV i AV pojačalo na HDMI 1 nema signala.Pomislio sam da mi je u kvaru HDMI na TV-u ali sam na taj HDMI 1 probao spojiti direktno sat reciever i HDMI 1 radi.
  Isti je problem sa HDMI 4 (ARC) – na mojem TV -u ne funkcionira.Isprobao sam sve spojiti na SAMSUNG
  F6500 na njegov HDMI (ARC) i sve radi ispravno.
  Primjetio sam isto jedan problem kada sam spojio SAMSUNG F6500 da je odmah proradio anynet+ hdmi-cec
  dok na mojem SAMSUNG-u HU7500 to nije slučaj.Napominjem da se to počelo dešavati nakon grmljavina.
  Molio bi neki savjet.

 37. Poštovani,

  Molio bih odgovor. Imam Sony XE-9005, te denon AVR, spojeno preko HDMI ( arc). Kako i da li se može pronaći koji je format audio codec-a filma na TV programu, ( dolby ili DTS), da bi se odabrao odgovarajući mode za reprodukciju na AVR ?

  Lp.

  1. Normalan mkv, ili mp4, hevc…sa ac3 zvukom, samo moras ukljuciti na tv-u pod audio postavkama da salje zvuk na receiver, nesjecam se tacno gdje, ima na netu, i samo njegov player salje 5.1 ostali nula bodova.

  2. Instaliraj remote app, tamo mozes tocno vidjeti koji signal imas na ulazu. Ali to ti bas i ne treba jer ako odaberes opciju AUTO onda ce ti on sam prebacivati izmedju AC3/DTS/stereo. A ako imas neki od novijih denona koji imaju DTS-X ili atmos onda mozes odabrati jos i DTS neural X ako je DTS signal u pitanju ili DD+D surround ako je AC3 u pitanju. To biras sa tipkom movie ali to ti koristi samo ako imas jos te dodatne zvucnike (znaci vise od 5 komada) iako TV kao takav ne daje van niti atmos niti DTS-X. Ali to je onda nacin kak da iskoristis jos zvucnika.
   Isto tak, te modove mozes upotrijebiti i za stereo signal samo u tom slucaju nikad neces vidjeti DD ili DTS nego samo neki od ovih modova koji kreiraju surrond od stereo zvuka, naci dolby surround ili DTS neural X.
   Uglavnom, ako instaliras remote app i pratis na njemu kaj se desava kad mijenjas te modove sve ce ti biti jasnije.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!