Home » Vodiči » Savjeti za kupnju » Članak: Kontrola odnosa slike kod 16:9 LCD televizora – dio 2

Članak: Kontrola odnosa slike kod 16:9 LCD televizora – dio 2

Nakon pozitivnih reakcija na članak o opcijama skaliranja SD 4:3 sadržaja na LCD televizorima kakve po dućanima susrećemo, donosimo vam nastavak u kojem ćemo pogledati koje modove odnosa slike nudi Sony LCD ekran, model KDL-40s3000.

Za razliku od Panasonic-ovog modela čiji su modovi opisani u prethodnom članku, Sony ih nudi svega pet:

  1. Wide
  2. Smart
  3. 4:3
  4. 14:9 i
  5. Zoom

Wide opcija jednostavno rastegne sliku na sve dostupne piksele i učini od 4:3 formata što već svi znamo – deformirane predmete i osobe po širini.

HRT1 - WideHRT1 - WideNova TV - Wide

Smart, tj. pametna funkcija, pokušava popuniti čitav zaslon, no istovremeno zadržati kakvu – takvu proporcionalnost. Za razliku od 14:9 formata, Smart ne reže titlove i logotip TV kuće, no zato je slika ipak deformiranija nego kod 14:9 formata.

HRT1 - SmartNova TV - Smart

Slijedi 4:3 opcija koja prikazuje 4:3 sliku u ispravnom formatu, no zato ostavlja dva velika vertikalna prostora lijevo i desno od slike.

HRT1 - 4:3Nova TV 4:3

Funkcija 14:9 prikazuje relativno proporcionalno 4:3 signal i popunjava više ekrana od 4:3 opcije, no zato nemilostrdno reže logotip TV kuće i titlove ako se prikazuju.

HRT1 - 14:9Nova TV 14:9

Funkcija zoom vrši uvećanje slike koja se prikazuje na ekranu i na SD analognim kanalima od mutnog napravi još mutniju sliku. Smisao ove funkcije vidim jedino pri gledanju HD materijala za popunjavanje čitavog ekrana pri gledanju 2.4:1 filmova (dakle još širih od 16:9 ekrana).

HRT1 - ZoomNova TV - Zoom

Za kraj bih rekao da ovaj Sonyjev model nudi manje opcija nego prethodno testirani Panasonic, no zato sadrži funkciju Smart koja pokazuje solidnu inteligenciju pri radu, tako da je gledanje 4:3 formata na njoj ipak upravo optimalno rješenje za ispunjenje ekrana i održanje kakve – takve proporcionalnosti. Ostale funkcije su slične kao i kod Panasonica, tako da tu nema potrebe više trošiti riječi, osim da najavim skori dolazak dijela 3.

About Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

5 komentara

  1. Super clanak, jos Philipsa odradis ako mozes i super…hehehe salim se, al nije na odmet… Pozzz

  2. kaaak je dobra telka:)

  3. Joj, tek se sada sjetih – puno hvala Matku s Usporedi.hr stranice na slikama bez kojih bi ova recenzija bila samo niz dosadnih slova :)

  4. Sve cesitke sad vec na seriji clanaka o formatima slika.Stvarno fali samo Philips.Nadam se da ide.

  5. 14:9 nije namijenjen za gledanje 4:3 programa vec za gledanje programa koji su snimani i predvidjeni za 14:9 format (zapravo je rijec o 4:3 formatu sa crnim crtama gore i dolje koje busu skrivene kad je selektiran 14:9 mod, zato taj mod reze logo i titlove na 4:3 emitranju

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*