4K Ultra HDSavjeti za kupnjuVodiči

Što su “Mastered in 4K” Blu-ray diskovi?

after-earth-mastered4k

Dolaskom Ultra HD televizora na tržištu su se pojavili Blu-ray diskovi s oznakom “Mastered in 4K“, a koji bi trebali pružiti bolju kvalitetu slike i raznolikije boje od onih koje su pohranjene na klasičnim diskovima.  Ovakvi diskovi su kompatibilni sa standardnim Blu-ray reproduktorima i mogu se gledati na televizorima koji nisu UHD rezolucije, no treba istaknuti kako njihova rezolucija nije 3840 x 2160 piksela već “samo” Full HD.

Mastered in 4K diskove ćete moći gledati na svakom Blu-ray reproduktoru i HD televizoru, no s obzirom da se radi o Sonyjevim diskovima, najbolji rezultat ćete postići ako imate Sonyjev Blu-ray reproduktor ili Sonyjev Ultra HD televizor. Jedna od prednosti “Mastered in 4K” diskova su povećana količina podataka (eng. bandwidth), zbog čega bi slika trebala biti oštrija i s više detalja. Klasični Blu-ray diskovi imaju propusnost između 24 Mbps i 30 Mbps, dok oni s oznakom “Mastered in 4K“, postižu propusnost između 35 Mps i 38 Mbps. Premda tijekom naših testova Blu-ray filmova nismo naišli na pojavu kompresijskih blokova čak i u najzahtjevnijim scenama, na velikim dijagonalama dobro podešenih UHD televizora svako ograničenje se gleda kroz povećalo, tako da povećana propusnost podataka ima smisla.

mastered-in-4k-movies
Novi i stari naslovi koje je Sony lansirao u poboljšanoj F ull HD verziji

Mastered in 4K diskovi također podržavaju XvYCC raspon boja, poznat i kao x.v.Color, a koji se do danas praktički nikada nije koristio. XvYCC proširuje raspon boja tako da je bliži originalnom filmskom zapisu i onome što vidimo u kino dvoranama, za razliku od Rec.709 (sRGB) raspona koji taj raspon bitno ograničava. Bitno je samo da svi uređaji u lancu moraju podržavati prošireni raspon boja da bi se on mogao prikazati.

Na kraju, tu su napredni Sonyjevi 4K algoritmi koji će se pobrinuti da Full HD razlučivosti bude najbolje moguće skalirana na Ultra HD rezoluciju. Sony Pictures i Sony Bravia televizori dijele isti kompanijin algoritam za najbolji rezultat i sliku bez stepeničastog efekta i artefakata koji bi mogli umanjiti iskustvo gledanja. Tako će Sonyjevi Ultra HD televizori moći prepoznati “Mastered in 4K” diskove i korisiti isti algoritam koji koristi Sony Pictures kako bi 4K rezoluciju smanjio na HD i pohranio na disk.

Klasičan Blu-ray vs. Mastered in 4K Blu-ray

after-earth-mastered-in-4k-

Kako je iz liste prednosti vidljivo, vlasnici Sonyjeve opreme bi trebali imati najviše benefita kupovinom “Mastered in 4K” Blu-ray filmova. To možemo potvrditi jer smo jedan takav naslov, After Earth Mastered in 4K Blu-ray disk pogledali na LG-jevom 47LA860V televizoru povezanom na Sonyjevu PlayStation 3 konzolu i razlike u odnosu na ostale izvrsne Blu-ray naslove vidjeli nismo. Konkretan naslov je sniman vrhunskim kamerama Canon EOS-C500 i Sony CineAlta F65 u 4K rezoluciji tako da i na standardnom Full HD televizoru bez podrške za prošireni raspon boja izgleda jednostavno fantastično. Šteta što radnja ne prati visoke tehnološke standardne (IMDb ocjena 5.0/10).

Informacije o povećanoj propusnosti koja doseže 38 Mbps ne možemo potvrditi za konkretan naslov jer se u njemu količina podataka kretala oko 25 Mbps u MPEG-4 AVC sustavu kodiranja.

Tijekom godine ćemo testirati niz Ultra HD televizora, uključujući Sonyjeve te provjeriti pravu razliku u kvaliteti između klasičnih i “poboljšanih” Blu-rayeva.

Isplati li se ulagati u Mastered in 4K diskove?

Dok se 4K Blu-ray standard ne definira i diskovi na nativnim Ultra HD sadržajem se ne pojave na policama, “Mastered in 4K” Blu-ray diskovi ostaju najbolje što možete vidjeti na vašim Ultra HD televizorima u ovom trenutku – pod uvjetom da imate kompletan ekosustav by Sony.

Adsense

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Povezani tekstovi

5 komentara

  1. Dakle, potreban mi je samo Sony HDTV, Sony Bluray player, Sony AV receiver… Jesam nešto zaboravio? Nešto mi govori da tih nekoliko megabita u sekundi prednosti nije vrijedno toga. Što se tiče raspona boja sam Dolby je nedavno kritizirao tehniku koja se koristi iz prošlog stoljeća. Dok ne predstave HDMI 2.0, medije i prikladan format, kao i pravi Ultra HD, tj. 8K, ništa od ulaganja u ove gorke marketinške poslastice.

    1. Da, problem konkretno kod x.v.Coloura je što nigdje se jasno na navodi da je on aktivan kada se gledaju sadržaji, barem ja to još nisam susreo. I kako onda znati da se gleda nešto širi raspon boja od onog standardnog? Kupiti obje verzije filma pa fotografirati sliku na ekranu?

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!