KalibracijaVodiči

Postavke za optimalnu sliku na LG 2020 OLED televizorima

Od prvog televizora koji smo testirali sad već davne 2009. godine pa do nove LG-jeve linije OLED televizora za tekuću godinu, slika koju ćete vidjeti nakon otpakiravanja nije optimalna i potrebno ju je podesiti. Srećom, postupak je vrlo jednostavan i svodi se na otvaranje izbornika s postavkama i odabir jednog od predložaka koji nudi karakteristike slike sličnije standardima po kojima se stvaraju sadržaji koji gledate iz svih izvora.

U nastavku donosimo popis optimalnih predložaka za LG-jeve OLED televizore, a do kojih smo došli nakon analize slike putem CalMAN 2020 softvera, kao i testnih diskova (HQV, FPD i Spears and Munsil).

Za gledanje sadržaja standardnog dinamičkog raspona (SDR), bez obzira na rezolucije (SD, HD, Ultra HD), preporuka je koristiti:

  1. Cinema
  2. Filmmaker mode
  3. Expert Bright Room (uz podešavanje Color Gamut opcije na Auto) ili
  4. Expert Dark Room

U svakom od navedenih predložaka možete podesiti OLED LIGHT kako god želite. Također, preporuka je Energy Saving opciju isključiti.

Za gledanje HDR sadržaja (HDR10 i HLG) preporuka je koristiti:

  1. Cinema ili
  2. Filmmaker mode

Za gledanje Dolby Vision sadržaja preporuka je koristiti:

  1. Cinema

Ove predloške je potrebno aktivirati prvi put za svaki novi ulaz/aplikaciju – od tad će odabrani predložak biti aktivan svaki put kad se vratiti na taj ulaz (Live TV, HDMI) ili aplikaciju (YouTube, Netflix…).

Više informacija možete doznati u videu:

Adsense

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Povezani tekstovi

4 komentara

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!