LCDRecenzijeTelevizori i monitori

HDTVtest [LCD]: Samsung LE40A786 fullHD [100 cm]

Korištenje

On-Screen korisnički izbornici

Niti ovdje iznenađenja nema, Samsung LE40A786 možda koristi najmodernije pozadinsko osvjetljenje panela, no sami izbornici su stari i niti malo atraktivni, no zato su jednostavni za navigaciju i brzi.

Kao i obično, Samsung-ova vršna opcija za ugađanje slike je [Mode] postavka. Ovdje se mogu odabrati neki od preddefiniranih postavki, a nude se sljedeće: [Dynamic], [Standard] i [Movie]. Odabrali smo [Movie] opciju koja je odmah ponudila mnogo ugodniju sliku za gledanje. Uz osnovne postavke za kalibraciju, tu je i opcija za podesiti ukupnu svjetlinu pozadinskog osvjetljenja, [Backlight].

Prelaskom na [Detailed Settings] otkrivamo cijeli niz postavki za ugađanje, a od kojih su važnije [Gamma] podešenje, [Colour Space] postavka za bolje upravljanje bojama, te za kraj [White Balance] ugađanje balansa bijele boje. Mnogi proizvođači smjeste ovu opciju negdje duboko u servisni izbornik, a koji nije dostupan svima, tako da smo zadovoljni činjenicom da Samsung bez restrikcija nudi ovu opciju.

Opcije ne završavaju ovdje. Postoji još i [Picture Options] izbornik, a koji omogućuje odabir [Colour Tone] opcije (za odabir nekoliko presetova greyscale-a), zatim [Size] i [Screen Mode] opcije za kontrolu nad odnosom slike (aspect ratio), kao i [Digital NR] koji primjenjuje temporalno zamućenje kako bi reducirao šum u prikazu. Tu su još kontrole [100Hz Motion Plus] i [Blue Only Mode], te [Smart LED] opcija koja omogućuje gašenje ili paljenje regionalnog potamljenja (dobro za demostrirati prednosti LCD pozadinskog osvjetljenja). Začudo, paljenje i gašenje ove opcije mijenja mod slike i prebacuje ga iz “Movie” moda u mnogo naporniji za oči “Dynamic” mod, no to se jednostavno promjeni u par klikova na daljinskom upravljaču.

Daljinski upravljač

Kao i u prethodnim paragrafima, i ovdje osjećamo deja vu… ako nije pokvareno, ne popravljaj! Samsung-ov daljinski upravljač nudi jasno označene tipke smještene na logična mjesta. Tipke se lagano pritišću, a tu je i pozadinsko osvjetljenje za lakše korištenje starijim osobama i u zamračenim prostorijama. Glatka crna plastika hvata otiske pristiju kao magnet, no uz povremeno čišćenje glatkom tkaninom, vjerujemo da to nije veliki problem.

Adsense
Prethodna stranica 1 2 3 4 5Sljedeća stranica

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Povezani tekstovi

4 komentara

  1. Trebate testirati Philipsov 42PFL9803H i postaviti kraj nje ovog Samsunga, Sonya sa ledicama i Pioneera PDP-LX5090H, pa da vidite što taj TV čini drugima, a čak i pioneer-u koji je za mene do sada bio nedodirljiv telkač. Ali ne prepisati test nego sami testirati, jer čovjek ne može vjerovati dok ne vidi svojim očima.

  2. Ja bi prije reka da je Philips napokon napravio odličan LCD, kakvog i zaslužuje takav brand! Nadan se da odsad idu samo dobri TV-i, ništa u rangu serija 3 i 5. E da, nadan se da ae sad napokon past cijene modela serije 9 bez LED osvjetljenja na normalan nivo!

  3. Zanima me, ako iko od Vas boljih poznavalaca ove tehnologije moze da mi kaze, da li je trenutno povoljna cijena za ovaj samsungov lcd 780 Eura ? da li mi preporucujete da ga kupim ? istovremeno na drgom mjestu je isti taj TV oko 1200 Eura. Velika razlika, sta da radim ???
    Pozz

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!