LCDRecenzijeTelevizori i monitori

HDTVtest [LCD]: Samsung LE40A786 fullHD [100 cm]

S obzirom da je jedan od svjetskih lidera u LCD tehnologiji, uopće ne čudi povelika lista raznih LCD HD modela koje Samsung plasira na tržište. Modeli se ponekad razlikuju u malim varijacijama i promjenama dizajna tako da je teško pratiti što se sve nudi, a kamoli dobro odabrati model po mjeri korisnika.

Testirani Samsung LE40A786 je ipak po nečemu poseban – umjesto CCFL flourescentnih lampi koristi LED pozadinsko osvjetljenje, što bi trebalo osigurati dobru uniformnost i izvrstan konstrast slike. Dok konvencionalni LCD televizori posjeduju niz lampi koje su stalno upaljene dok radi zaslon, Samsung-ova A786 serija koristi matricu malenih LE dioda, a koje se mogu nezavisno kontrolirati. Dobar primjer je slika mračnog neba na kojem samo Mjesec je osvjetljen – konvencionalni LCD-i moraju osvjetliti čitav ekran, dok oni s LED osvjetljenjem mogu kontrolirati što je osvjetljeno, a što ne, u ovom slučaju samo Mjesec.

Uzbudljiva tehnologija definitivno, no hoće li nam ona osigurati nikad bijelije i nikad crnje boje? Pogledajmo u nastavku kakav se pokazao ovaj model!

Dizajn

Estetski, Samsung LE40A786 HDTV na prvi pogled ne izgleda ništa posebno – samo crni zaslon uokviren okvirom iste boje. Radi se o Samsung-ovoj “Crystal Design” tehnologiji, a o za koju smo smatrali da joj fali “Touch of Color” značajka oko rubova okvira. Jednostavno, nismo ju uspjeli uočiti sve dok ambijentalno osvjetljenje i kut gledanja nisu otkrili tanku plavu liniju oko rubova okvira. Velika šteta što ova značajka nije istaknutija jer odlično izgleda jednom kada ju uočite.

Sam okvir zaslona je nešto deblji ako ste se navikli na tanke okvire kakve promoviraju Toshiba i Sony na svojim modelima, no sve u svemu nemamo se previše žaliti na sam izgled Samsung LE40A786 HDTV-a.

Valja napomenuti da nas tipke na panelu osjetljive na dodir nisu impresionirale. U donjem desnom dijelu okvira nalazi se niz vertikalno posloženih plavi lampica, a koje osvjetljavaju tipke osjetljive na dodir. Tipke se osvjetle nakon paljenja televizora i ubrzo zatim ugase.

Priključci

Paragraf o priključcima je sve teže i teže pisati kod novih HDTV-a iz razloga što više gotovo da i nema iznenađenja i novosti. Uz standardne SCART, VGA, kompozitne, S-Video, komponentne i antenske priključke valja spomenuti čak 4 HDMI priključka (od kojih je jedan bočnoj stranici za lakše povezivanje).

Adsense
1 2 3 4 5Sljedeća stranica

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Povezani tekstovi

4 komentara

  1. Trebate testirati Philipsov 42PFL9803H i postaviti kraj nje ovog Samsunga, Sonya sa ledicama i Pioneera PDP-LX5090H, pa da vidite što taj TV čini drugima, a čak i pioneer-u koji je za mene do sada bio nedodirljiv telkač. Ali ne prepisati test nego sami testirati, jer čovjek ne može vjerovati dok ne vidi svojim očima.

  2. Ja bi prije reka da je Philips napokon napravio odličan LCD, kakvog i zaslužuje takav brand! Nadan se da odsad idu samo dobri TV-i, ništa u rangu serija 3 i 5. E da, nadan se da ae sad napokon past cijene modela serije 9 bez LED osvjetljenja na normalan nivo!

  3. Zanima me, ako iko od Vas boljih poznavalaca ove tehnologije moze da mi kaze, da li je trenutno povoljna cijena za ovaj samsungov lcd 780 Eura ? da li mi preporucujete da ga kupim ? istovremeno na drgom mjestu je isti taj TV oko 1200 Eura. Velika razlika, sta da radim ???
    Pozz

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!