LCDRecenzijeTelevizori i monitori

HDTVtest [LCD]: Samsung LE40A786 fullHD [100 cm]

Zaključak

Prednosti

  • kvalitetan LCD panel, kontrola pozadinskog osvjetljenja, te LED osvjetljenje osiguravaju bogat kontrast i kvalitetnu sliku
  • vrhunska HD oštrina pri “Full Pixel” 1:1 mapiranju piksela
  • solidan deinterlacing videa
  • dobro prikazuje 1080p/60 (!) film signal, bez telecine judder-a
  • solidna povezivost (4xHDMI)
  • postavke se mogu spremati neovisno o ulazu
  • napredne opcije unutar klasičnih izbornika (nema potrebe za ulaskom u servisni)
  • TV izbornici su brzi, daljinski jednostavan i ugodan za korištenje
  • 100hz Motion Plus sistem efektivno povećava rezoluciju objekata u pokretu, a može se i lako isključiti

Nedostaci

  • sjajni okvir LCD-a reflektira ambijentalno osvjetljenje, teško ga je čistiti
  • Combing/interlacing problemi na praktički svim tipovima ulaznih signala, čak i pri 1080p
  • neobično veliko kašnjenje signala bi moglo stvarati velike probleme za igrače
  • gledanje iz većih vertikalnih kuteva otkriva ispranu crnu boju

Sažetak

Samsung LE40A786 je zanimljiv model, ne samo zbog još uvijek nove LED tehnologije pozadinskog osvjetljenja, već i zbog nekih čudnih problema koji se rijetko mogu sresti na HDTV zaslonima. Jasno, visoki kontrast koji ovaj zaslon nudi nešto je što će mnoge jako zainteresirati, a i sama pomisao da posjedujete zaslon s LED pozadinskim osvjetljenjem dobro zvuči. Prelazak na konvencionalni LCD je bilo iznimno teško nakon što smo se naviknuli na Samsung LE40A786. Također, veliki broj opcija koje nisu sakrivene iza misterioznih servisnih izbornika još su jedan plus ovome paketu. Ipak, zaslon ima problema s combingom, što će definitivno zasmetati videofilima, a iznimno visoko ulazno kašnjenje mnoge će igrače odvratiti od ovog zaslona. Smatramo da su ova dva problema, a koji inače izostaju kod konvencionalnih Samsung-ovih LCD-a, uzrokovani LED pozadinskim osvjetljenjem. Korisnici koji očajnički žele ovakav LCD i ne smetaju im spomenute mane vjerojatno će se odlučiti za ovaj zaslon, no svi ostali bolje neka pričekaju nove Samsung-ove modele u kojima će LED pozadinsko osvjetljenje biti bolje implementirano.

Recenzija originalno objavljena na HDTVtest.co.uk. Prevedena uz dopuštenje.

© HD televizija 2008., Sva prava pridržana.

Adsense
Prethodna stranica 1 2 3 4 5

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Povezani tekstovi

4 komentara

  1. Trebate testirati Philipsov 42PFL9803H i postaviti kraj nje ovog Samsunga, Sonya sa ledicama i Pioneera PDP-LX5090H, pa da vidite što taj TV čini drugima, a čak i pioneer-u koji je za mene do sada bio nedodirljiv telkač. Ali ne prepisati test nego sami testirati, jer čovjek ne može vjerovati dok ne vidi svojim očima.

  2. Ja bi prije reka da je Philips napokon napravio odličan LCD, kakvog i zaslužuje takav brand! Nadan se da odsad idu samo dobri TV-i, ništa u rangu serija 3 i 5. E da, nadan se da ae sad napokon past cijene modela serije 9 bez LED osvjetljenja na normalan nivo!

  3. Zanima me, ako iko od Vas boljih poznavalaca ove tehnologije moze da mi kaze, da li je trenutno povoljna cijena za ovaj samsungov lcd 780 Eura ? da li mi preporucujete da ga kupim ? istovremeno na drgom mjestu je isti taj TV oko 1200 Eura. Velika razlika, sta da radim ???
    Pozz

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!